Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Filmaattiset filmit eli ehtoisat elävät kuvat

Aloittaja Norma Bates, tammikuu 02, 2019, 23:36:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 7 Vieraat katselee tätä aihetta.

-:)lauri

https://www.episodi.fi/uutiset/illan-leffa-on-monien-mielesta-paras-toimintaelokuva-koskaan-paaosan-nayttelija-halusi-tuhota-elokuvan-3/

Illalla telkkarissa Rambo. Ehkäpä ensimmäinen modernin ajan toimintaelokuva, josta monet vielä nykyajankin toimintaelokuvat ideoitaan ammentavat.

[spoiler]
Toisena triviatietona kerrottiin, kuinka elokuvassa jäi ehkä epäselväksi, miksi poliisi otti Rambon silmätikuksi. Ehkäpä poliisilla oli jo tuolloin jenkeissä maine, ettei poliisien kusipäisyys tarvitse mitään syytä ja siksi taustan painottaminen katsottiin turhaksi.
[/spoiler]
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Toope

Ehkä huomasitte Yle5:ltä tuon "Stalinin kuoleman", joka on aika loistava näytelmä. Suosittelen kaikille hyvän käsikirjoituksen ja loistavien roolisuoritusten vuoksi.
Löytyy Yle-areenasta...!
Joskus YLE:ltä tulee hyvää.

mikainen

Tuore Elvis-elokuva nähty. Eipä tuossa juuri esitellä millainen mies oli imagon takana. Keskityttiin managerin ja Elviksen suhteeseen ja muutoksiin yhteiskunnassa siinä ympärillä.

  Näyttävän näköinen ja musiikki hyvää, modernisoidut versiot eivät yllättäen itseä häirinneet. Juuret mustan musiikin puolelta hyvin esillä, country, valkoinen gospel ym. eivät.

Vauhtia oli eikä tuntunut niin pitkältä. Luhrmannin tyylistä jos ei pidä niin se voi häiritä.


Aave

^
Kuin myös, käytiin eilen isommalla porukalla katsomassa se. Mainitsen lähinnä sen vuoksi, että mukaan mahtui pari sellaista naispuolista kaveria, jotka eivät varsinaisesti tienneet Elviksestä paljoakaan. Heille siis elokuvan koukkukin toimi, vaikka Elvis-fanit sen kyllä tietävät kaikki jo entuudestaan.

Itse elokuva kertoi ennen kaikkea omasta ajastamme, ja vasta toissijaisesti Elviksestä: ensimmäisen puolen tunnin aikana Elvistä myytiin leffassa modernille homoyleisölle niin, että olin naurahtaa ääneen. Se oli tosi homoystävällinen, vaikka ei Elvis todellisuudessa homoista piitannut. Suhdetta äitiinsä korostettiin myös tätä silmällä pitäen. Elokuva oli muutenkin siloitteleva, ja osittain jopa valkopesua Elviksestä henkilönä. Tai tässä tapauksessa mustapesua, koska kyllä tässä myös moderni Black Lives Matter-elementtikin oli. En minä sinänsä tätä moiti - jos elokuvan ansiosta Elvis saa taas uusia faneja, niin kaikin mokomin!

Elvis oli koko elokuvan ajan myös varsin hoikassa kunnossa, ja vasta ihan lopussa näytettiin aitoja tallenteita lopun ajoilta. Hänen aseharrastukseensa oli vain pieni yhden kohtauksen viite, eikä poliisien diggaamisestaan viitattu millään tavoin. Elvishän keräili myös poliisin eri jaostojen virkamerkkejä. Päin vastoin annettiin ymmärtää, että Elvis olisi ollut jotenkin enemmänkin poliisia vastaan. Hipeistäkään Elvis ei todellisuudessa tykännyt, mutta ymmärsi tuolloin tietenkin uuden ajan vaatimukset.

Hänestä löytyi pikagooglauksella hyvä artikkeli, jossa näitäkin asioita käydään läpi: Elvis Presley and Richard Nixon: The Story Behind Their Famous Handshake Photo (bibliography.com). Suosittelen kiinnostuneita lukaisemaan sen, sillä eivät asiat kuitenkaan tässäkään tapauksessa mustavalkoisia ole. Mutta sitaattina muutama ote:

"Presley had always been fascinated with police officers, from the time he was a child up through his final years at Graceland. In the 1960s, he spent lots of time with the police in Memphis, donating to the police department and enjoying endless hours at the station. "I don't care where he was, whenever he saw the police, Elvis always stopped and talked to them," a patrolman named Jim Hammers once said. "He would drive up beside them in the street and get them to pull over. He would spend hours at a time talking with them in different places."

He also collected police badges from around the country during his travels and was a firearm fanatic, owning a massive collection of guns and rifles. In fact, it was these twin obsessions that wound up driving Presley to request a meeting with Nixon".


Ja oleellisempana:

"On his flight back to Washington, Presley wrote a six-page letter to Nixon, requesting to be made a "federal agent at large" and reasoning that the political left — "drug culture, the hippie elements, the SDS, Black Panthers," to be specific — trusted him enough that he could infiltrate their ranks. He also said that he'd done an "in-depth study of drug abuse and Communist brainwashing," which would make him particularly useful in his covert war against these radical elements".

Vaan todellisuudesta viis, elokuvassa esiteltiin Elvis hyvä ettei Woke-kulttuurin pioneerina ja sellaisena, joka sopisi erinomaisesti myös tämän päivän homoikoniksi! No, kyllä hän oli aikoinaan varmasti myös homoikoni, mutta ei ihan sillä tavalla, kuin elokuvassa annetaan ymmärtää. :)

Austin Butlerin roolisuoritus oli kyllä huippu - vaikka kukaan ei tietenkään voi olla niin komea ja retee kuin Elvis, hän oli omaksunut Elviksen puhe- ja kävelytyylin, maneerit, ilmeet ja eleet todella uskottavasti. Luin tai kuulin jostain, että oli valmistautunut rooliinsa yli kaksi vuotta.

Elokuva tosiaan kesti kolmisen tuntia, mutta vain muutamassa kohtaa tuli se fiilis, että nyt voitaisiin jo mennä juonikuviossa eteen päin. Sitä paitsi olisi täyttä pilkkaa, että Elviksestä olisi tehty vain jokin parin tunnin leffa. Yhtä kaikki, annan Elvis-elokuvalle arvosanaksi 6,5/10.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

mikainen

Elvis nyt vaan oli melko hoikassa kunnossa suurimman osan ajasta. Fat Elvis-hokijat vaan ovat luoneet mielikuvan jostain muusta.

Paino vaihteli varsinkin viimeisenä vuotena, mutta esimerkiksi tämä vajaa 3 kuukautta ennen kuolemaa otettu kuva ei näytä kovin paino-ongelmaiselta:
    https://www.elvisnews.com/pictures/details/264 

Toope

Eihän Elvis ylipainoinen ollut, ne pillerit/lääkkeet sen sydärin aiheuttivat.

Aave

Lainaus käyttäjältä: mikainen - elokuu 02, 2022, 00:58:34
Elvis nyt vaan oli melko hoikassa kunnossa suurimman osan ajasta. Fat Elvis-hokijat vaan ovat luoneet mielikuvan jostain muusta.
Täytynee erikseen mainita, että Elvis on lapsuudensankarini ja saat olla varma, että tiedän hänen elämänsä käänteistä varsin hyvin. Ei minulla ole mitään tarvetta loata hänen perintöään tai elämäänsä, enkä todellakaan lukeudu joihinkin Fat Elvis-pilkkaajiin. Uusi elokuva kuitenkin kaunistelee asioita liikaa ja siinä luodaan myös katsojille mielikuvia, jotka eivät pidä faktuaalisesti paikkaansa. En ole pahoillani siitä, että olisin toivonut elämäkertaleffalta enemmän syvyyttä, ja rehellisyyyttä.* Oikeastaan se on samalla itseironinen ja tekee katsojilleen saman, kuin Elviksen manageri: "Ota niiltä rahat pois niin, että lähtevät hymy huulillaan".

Itse asiassa Elviksellä oli painonhallintaongelmia koko aikuisikänsä, koska hänellä oli niihin ns. sukurasitetta. Viimeisinä vuosinaan asiaa ei auttanut hänen "lääkityksensä", eikä varsinkaan ruokavalionsa. Hän kärsi toistuvasti myös ummetuksesta, mutta se puolestaan oli vahvojen lääkkeiden syytä.

Oletko itse katsonut elokuvan?

Lainaus käyttäjältä: mikainen
Paino vaihteli varsinkin viimeisenä vuotena, mutta esimerkiksi tämä vajaa 3 kuukautta ennen kuolemaa otettu kuva ei näytä kovin paino-ongelmaiselta:
    https://www.elvisnews.com/pictures/details/264 
Jaa, kuvia? Niitähän riittää, ja tässä kelpo kavalkadi viimeisiltä vuosiltaan. Elvis painoi pahimmillaan 159 kiloa, ylipaino oli tuolloin sairaalloinen. Kuten kuvista ja aikajanasta voi päätellä, näin nopeat painonmuutokset (Lääkkeiden avustuksella eli samalla huumekoukkua pahentamalla) niin lyhyillä aikaväleillä ovat olleet myös sydämelle erittäin stressaavia. Ei ole mikään yllätys, että Elviksellä oli sydänlaajentuma.

Älä ala Elviksestä mulle. On perustellut syyt siihen, että elokuva kaunistelee asioita liikaa, ja siinä jätetään samalla pois paljon sellaista, joka kuitenkin oli Elviksen yksityiselämässä hänelle itselleen merkityksellistä. Elokuva myy illuusiota ja omaa ajanhenkeämme, mutta Elvis itse jää siinä kovin pintasilaukseksi. Voisin jopa letkauttaa, että jos olisi pinnallinen ja kupliutunut trendihomo, niin silloin tämä elokuvakin on varmasti mitä upein. Mitä se nyt vain ei kuitenkaan ole - siitäkään huolimatta, että päänäyttelijän roolisuoritus on loistava. Kyllä minun piti tämä joka tapauksessa nähdä!


*Olkoonkin, että se on tehty pääasiassa Everstin näkökulmasta.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

mikainen

Olen nähnyt elokuvan, sinä käsittääkseni tuossa yllä viittasit viestiini jossa leffasta kerroin.  :)

Mikään leffa nyt ei voi kertoa kaikkia nyansseja jonkun henkilön elämästä. Varsinkaan Elviksen kaltaisen joka kerkesi tekemään aika lailla. Itse olisin toivonut persoonasta enemmän kuvausta, joillekin saattaa jäädä kuva melko tosikkomaisesta kaverista mikä on kaukana totuudesta. Monty pythonin ja Clouseaun repliikit olivat myös ahkerassa käytössä.


Aave

Lainaus käyttäjältä: mikainen - elokuu 02, 2022, 13:13:25
Olen nähnyt elokuvan, sinä käsittääkseni tuossa yllä viittasit viestiini jossa leffasta kerroin.  :)
Tässä kävi nyt sillä tavalla, että foorumisurffailun yhteydessä erehdyin viitanneeni aluksi Hayabusan viestiin! :)
Lainaus käyttäjältä: mikainen
Mikään leffa nyt ei voi kertoa kaikkia nyansseja jonkun henkilön elämästä. Varsinkaan Elviksen kaltaisen joka kerkesi tekemään aika lailla. Itse olisin toivonut persoonasta enemmän kuvausta, joillekin saattaa jäädä kuva melko tosikkomaisesta kaverista mikä on kaukana totuudesta. Monty pythonin ja Clouseaun repliikit olivat myös ahkerassa käytössä.
Eipä niitä kaikkia nyansseja edes tarvitse kertoa mutta kuolen sillä kukkulalla, että elokuva oli tositapahtumia vasten aivan liian siloiteltu ja söötti - jopa päähenkilöään vääristelevä. En myöskään pitänyt siitä, että se oli samalla markkinatavaraa LGBT-trendihenkeen sen sijaan, että olisi ollut balanssia tavoitteleva. Siinä olet oikeassa, että Elvis oli kaukana tosikosta. Hänkin oli ennen kaikkea show-mies, joka kuitenkin rakasti gospelia, bluesia ja rokkia. Ilman edellä mainittujahan rokkia ei olisi olemassakaan. Sekin täytyy vielä mainita, että elokuva oli taitavasti leikattu: tapahtumia vyörytettiin musikaalin ja jatkuvan spektaakkelin välimuotona - mikä myös vetonaulasi katsojia menettämään ajantajunsa.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Toope

Lainaus käyttäjältä: Aave - elokuu 02, 2022, 12:19:43
Elvis painoi pahimmillaan 159 kiloa, ylipaino oli tuolloin sairaalloinen.
Tuota hieman epäilen.

Aave

#1015
Vietin elokuvailtaa jahdin merkeissä, eli katsoin täällä jo aiemmin mainitun The Huntin ja uuden predator-elokuvan, Prey.

The Hunt oli kyllä hauska ja genressään parempi, kuin IMBd:n vallitseva arvosana. Uusi predator puolestaan on ehkä paras elokuvallinen jälleenstarttaus pitkään aikaan ja sitä voi suositella, jos avaruusjätkien metsästysreissut planeetta Maahan kiinnostavat. Siinäkin kyllä on trendikkäästi nyt nuori squaw pääosassa, mutta tässä tapauksessa siinä ei ole mitään häiritsevää, vaan intiaaninaiseus on keskeinen osa myös itse juonta. Kaikki elokuvan intiaaninäyttelijät ovat myös kulttuuriappropiaatisti etnisesti intiaaneja (Komansseja). Toimintaleffana Prey tullee olemaan tämän vuoden paras; joskaan en ole vielä nähnyt Maverickiä.

The Huntille arvosanaksi 7/10, ja Preylle 8.5/10.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

a4

Katsoin Areenasta tuoreen elokuvan jossa metafilmaattisesti käsiteltiin Lähi-idän tilannetta saippusarjan teon kautta kevyen viihteellisesti. Saippuasarja yhdistää ihmisiä alueella joka muistuttaa militarismista, kolonialismista, apartheidista ja ghetoista:

Tel Aviv liekeissä

1 h 32 min
Salam työskentelee harjoittelijana palestiinalaisen saippuasarjan tuotannossa. Studio sijaitsee rajanylityspaikan takana ja eräänä päivänä rajamies Assi, jonka vaimo on sarjan suuri fani, ehdottaa että ylitys helpottuu jos hän saisi osallistua sarjan juonen kehitykseen. Komediallinen draama. O: Zameh Soabi, N: Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton. (Israel/Ranska 2018)
julkaistu ke 17.8.2022 poistuu 30.9.2022

https://areena.yle.fi/1-50711906

Toope

Lainaus käyttäjältä: a4 - elokuu 25, 2022, 12:26:08
Katsoin Areenasta tuoreen elokuvan jossa metafilmaattisesti käsiteltiin Lähi-idän tilannetta saippusarjan teon kautta kevyen viihteellisesti. Saippuasarja yhdistää ihmisiä alueella joka muistuttaa militarismista, kolonialismista, apartheidista ja ghetoista:

Tel Aviv liekeissä

1 h 32 min
Salam työskentelee harjoittelijana palestiinalaisen saippuasarjan tuotannossa. Studio sijaitsee rajanylityspaikan takana ja eräänä päivänä rajamies Assi, jonka vaimo on sarjan suuri fani, ehdottaa että ylitys helpottuu jos hän saisi osallistua sarjan juonen kehitykseen. Komediallinen draama. O: Zameh Soabi, N: Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton. (Israel/Ranska 2018)
julkaistu ke 17.8.2022 poistuu 30.9.2022

https://areena.yle.fi/1-50711906
Liekit eivät synny noista vaan arabeista ja islamista.

Kopek

Katsoin Yle Areenasta Hitchcockin elokuvan "Perintö". Se oli aika koukuttava, mutta katselukokemus oli silti hieman ristiriitainen. Elokuvassa oli muutamia ärsyttäviä kohtia.

Katselen elokuvia usein ajankuvana tekoajastaan ja mietin, mitä itse olen silloin tehnyt, kun elokuvaa on filmattu. Katson tiedot näyttelijöistä ja ensi-illasta. Tuntuu hieman ankealta, jos huomaa päänäyttelijöiden - jotka filmissä ehkä ovat vielä hehkeimmillään - kuolleen. Se on sitä todennäköisempää, mitä vanhemmasta filmistä on kyse. Tämän elokuvan näyttelijöistä muutama on vielä aktiivisesti elokuvabisneksessä mukana. Jotkut sen sijaan ovat jo poistuneet keskuudestamme.

https://www.imdb.com/title/tt0074512/?ref_=tt_mv_close

-:)lauri

Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.