Kirjoittaja Aihe: Gazan rajalla  (Luettu 17717 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4498
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #420 : Maaliskuu 03, 2020, 22:09:58 »
Laitoin toiseen keskusteluun tämän, joka sopisi paremmin tänne, liittyen tosin Lähi-idän tilanteeseen laajemmin, ei pelkästään Gazaan:
Siis lähinnä tuo siirtomaamenneisyys, alueiden pirstoutuminen, voisi olla yksi syy sille, miksi siitä alhosta ei ehkä niin vaan nousta.

Mutta samaa sontaa kaikki aavikkouskonnot ovat. Siellä Lähi-idässä on ollut ilmeisesti niin vittumainen olla että siellä ei ole saatu aikaiseksi mitään muuta kuin pelkkää PASKAA.
Pelkkää paskaa?
Lähi-Itä (ja vars. Mesopotamia) on paikka, josta ihmisen stoori ikään kuin alkoi. Keksittiin maanviljely. Kastelujärjestelmät. Keksittiin kirjoitustaito. Pyörä. Matematiikka. Trigonometria Babyloniassa. Algebra (Bagdadissa?). Seitsenpäiväinen viikko. Kaupungit. Tähtitiede. Vaikka ehkä noita onhan keksitty muuallakin, varsinkin maanviljely taidetaan olla keksitty muista riippumattomasti monilla maantieteellisillä alueilla, joilla on sattunut olemaan samanlaiset maanviljelylle suotuisat olosuhteet kuin muinaisessa Mesopotamiassa. Tai sitten tieto on kulkenut ihmisten mukana.

Lähi-idän men­nei­syys on lois­ta­va – mik­si siel­tä tu­lee ny­ky­ään niin huo­no­ja uu­ti­sia? (Helsingin yliopisto, Yliopisto-lehti, 2017)

Aina on taisteltu jumalten nimissä. Tämä ei kuitenkaan ole vain Lähi-itään liittyvä piirre. Nissinen vertaili taannoin Assyrian kuninkaan Assurbanipalin, Osama bin Ladenin ja George W. Bushin retoriikkaa.

— Kaikki he olivat menossa kukistamaan jumalatonta vihollista lähes samoin sanakääntein. Jumalat ovat parhaita auktoriteetteja, koska niitä ei voi vetää vastuuseen.

Nissisen mukaan on tärkeää katsoa uskonnollisten tunnusten taakse. Usein sieltä löytyy kiista vallasta tai rahasta.

Lähi-idän konfliktit halutaan aina määritellä uskonnollisiksi. Tämä ottaa minua aivoon, hän puuskahtaa.

Martti Nissinen näkee yhtäläisyyksiä assyrialaisten ja ääri-islamistien Isisin propagandan välillä.

— Päitä katkotaan reliefeissä ja videoilla. Propagandaa käytetään pelotteluun, mutta taustalla ovat valta ja raha.

----------------
Koko artikkeli on kiinnostavaa, vaikkakaan ehkei liity tämän keskustelun aiheeseen suoranaisesti. Ja edellä oleva liittyisi pikemminkin Uskontoperäiset idioottimaisuudet -keskusteluun.
Tämäkin oli kiinnostavaa tietoa, kuuluisi ehkä Gazan rajalla-ketjuun:
-----------------
Seuraavina vuosisatoina, ensimmäiseen maailmansotaan asti, aluetta hallitsivat turkkilaiset osmanit. Kolonialismin aikana Lähi-itä joutui suurten pelaajien heittopussiksi. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen voittajat jakoivat osmanivaltion keskenään ja asettivat johtoon omia suosikkejaan.

Alue pilkottiin tilkkutäkiksi, jolla ei ole historiallista taustaa. Rajat rikkoivat voimassa olleet identiteetit, kuvailee Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Juusolan mukaan Lähi-itä on ainoa historiallinen valtakeskus, joka ei ole onnistunut toipumaan kolonialismin taakasta. Yhtenä syynä siihen on juuri sirpaleisuus.

1950–60-luvulla muutamilla Lähi-idän mailla oli yritystä yhdistyä, mutta omia vasallejaan tukeneet länsimaat estivät pyrkimykset. Keskinäinen epäluuloisuus on säilynyt alueen vallitsevana piirteenä.

— Isisin kalifaatti kantoi ajatusta yhdistymisestä omalla irvokkaalla tavallaan, Juusola huomauttaa.
...
Israelin perustaminen toukokuussa 1948 oli merkittävä konfliktien lähde. Arabien käsityksissä länsi jakoi heidän maataan eurooppalaisille siirtolaisille. Suhde Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Neuvostoliittoon koettiin muutenkin alistavaksi.

Enää Israel ei Juusolan mukaan ole Lähi-idän keskeisin konflikti. Se ei johdu siitä, että kriisiin olisi saatu onnellista ratkaisua, vaan siitä, että vielä pahemmat konfliktit ovat ajaneet ohi.

Lähi-itä on ollut varsinainen ulkopuolisen puuttumisen magneetti. Öljy teki alueesta strategisesti tärkeän, eikä asioihin sekaantuminen päättynyt kylmän sodan loppumiseen, kuten Irakin ja Syyrian sodat näyttävät.

— Koko maailmassa ei ole toista aluetta, johon ulkopuoliset olisivat puuttuneet yhtä paljon, Juusola sanoo


Maailmassa ei ole myöskään aluetta, jonka bruttokansantuotteista käytettäisiin yhtä suuri osuus aseisiin.

Artikkelissa puhutaan myös mm. öljystä ja vesipulasta. Ja "Lähi-idän nykyisen tilanteen voi kiteyttää kolmeen kohtaan: paljon ihmisiä, paljon öljyä, liian vähän vettä, Juusola sanoo." "Hänen mukaansa alueen mahtijokien Eufratin ja Tigrisin tila on huolestuttava. Turkin patohankkeet vähentävät alajuoksulle riittävää vettä ja ovat merkittävä kiistan aihe."
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 03, 2020, 22:21:47 kirjoittanut kertsi »
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4498
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #421 : Maaliskuu 03, 2020, 22:13:31 »
Kysymykseen how much has the state of Israel got economic support from usa google vastaa:

"More recently, in fiscal year 2019, the US provided $3.8 billion in foreign military aid to Israel. Israel also benefits from about $8 billion of loan guarantees. Almost all US aid to Israel is now in the form of military assistance, while in the past it also received significant economic assistance."  https://en.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93United_States_relations

Onhan siinä vähän avustus"roposia".
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4498
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #422 : Maaliskuu 12, 2020, 15:46:54 »
Tämä 11 vuotta vanha "uutinen" on roikkunut selaimeni yhdessä tabissa, ja aion sulkea tabin, joten otan linkin talteen tänne, analysoimatta nyt sen syvemmin saartoa:

The pasta, paper and hearing aids that could threaten Israeli security (Independent, 2009)
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3368
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #423 : Huhtikuu 10, 2020, 16:14:42 »
Ihmiset vesiviljelevät, maalaavat ja tanssivat.

Yle Uutiset:

Gazassa monella nuorella on tutkinto, mutta ei toivoa töistä – Siksi Erada vesiviljelee, Abdallah tanssii ja Ismail maalaa tuskansa kankaalle

Tutkinnot taitavat jäädä vielä pitkään hyödyntämättä. Ei siis auta kuin odottaa, että Israelin valtio häviää tai Hamasin partamiehet luopuvat vallasta ja tilalle tulee hallitus, johon Israel luottaa ja suostuu väljentämään saartoa.

Israel ei taida olla lähiaikoina häviämässä, eivätkä Hamasin pomot taida olla luopumassa vallasta. Joten vesiviljely, tanssiminen ja maalaaminen jatkuvat.

Islamilainen käsitys demokratiasta taitaa olla sellainen, että vaaleja käydään niin kauan kunnes Allahin tahto toteutuu ja oikeaoppiset voittavat. Sen jälkeen vaalit voidaan lopettaa tarpeettomina. Jos niitä ulkomaisen painostuksen takia ei voida heti lopettaa, varmistetaan ainakin se, että vaalitulos on haluttu. Estetetään epäsopivien ihmisten pääsy ehdokkaiksi ja kontrolloidaan vaalikampanjoita, ja jos tiukaksi menee, vangitaan ja murhataan ihmisiä. Pieni sisällissotakin käy.

Tai eihän sitä tiedä, vaikka pian nähtäisiin reilut ja rehelliset vaalit. Niitähän joka tapauksessa suunnitellaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Next_Palestinian_general_election

https://en.wikipedia.org/wiki/Governance_of_the_Gaza_Strip

https://yle.fi/uutiset/3-11273166

Poissa ROOSTER

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3882
 • Hän jolla on eniten pixeleitä!
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #424 : Huhtikuu 10, 2020, 17:16:50 »
Kaiken muun lisäksi on vielä Palestiinan passi kovin heikkoa valuuttaa reissuissa. Ainakin eräs palestiinalainen jonka tapasin kauan sitten valitteli, että aina ja joka paikassa kaikki matkatavarat tarkastetaan.

https://www.henleypassportindex.com/passport

On niitä silti kehnompiakin passeja.

Afganistanin passilla pääsee vain 26 maahan ilman viisumia.

Yhdysvaltain passilla pääsee 185 maahan ilman viisumia, Suomen 188. On tietysti maita joihin pääsee helposti mutta riskit ovat suuria.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

Janne Utriainen:”Minä olen ajatellut, että ihmisen pitäisi tietää kaksi asiaa. Mistä ruoka tulee, ja mihin paska menee. Ne kun pohtii hyvin, niin maailma on ihan erinäköinen.”

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 8360
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #425 : Huhtikuu 10, 2020, 22:33:06 »
Ihmiset vesiviljelevät, maalaavat ja tanssivat.

Yle Uutiset:

Gazassa monella nuorella on tutkinto, mutta ei toivoa töistä – Siksi Erada vesiviljelee, Abdallah tanssii ja Ismail maalaa tuskansa kankaalle
Lienee näitä Bagdadin "yliopistojen" tutkintoja. 2000 dollaria käteen, pari kurssia ja kandinpaperit... :D

Wille Rydman aikoinaan huomautti noista meille tulevista "oppineista", etteivät monet osanneet täyttää Kelan papereita omalla äidinkielellään.
= Kusetusta!

Poissa Saares

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2248
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #426 : Huhtikuu 11, 2020, 18:13:41 »
Nykytilanne johtuu osittain kranaatitulesta jota ammutaan Gazan alueelta Israeliin. Israel saa niistä syyn vastatoimiin Gazaan.

Poissa Aave

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3078
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #427 : Toukokuu 16, 2020, 13:26:58 »
Jordanian kuningas: Lähi-itää uhkaa heinäkuussa "massiivinen yhteenotto" (Yle).

"Israel aikoo ottaa Länsirannan hallintaansa heinäkuussa".

Ettäkö Bibi aikoisi anneksoida Länsirannan Israeliin? Jos näin hassusti kävisi, niin mikähän se massiivinen yhteenotto sitten olisi? Yksikään arabimaa ei ole niin vahvoilla, että voisi realistisesti käydä sotaa Israelia vastaan.

1. Jordaniassa vietetään päättymätöntä pakolaiskriisiä.
2. Saudit ovat jo valmiiksi kusessa pienen ja piskuisen Jemenin kanssa, vaikka saudeilla on runsaasti parasta asemarkkinoilla olevaa kalustoa - siis Jenkeiltä läjäpäin ostettua aseparhautta.
3. Irak on sisäpoliittisessa kaaoksessa.
4. Iran on kovassa sisäpoliittisessa paineessa, eikä sen kauppapoliittinen suurtoveri Kiina halua vaarantaa öljynsaantiaan.
5. Egypti on... Niin, sillä ei ole suuriakaan intressejä Israelia vastaan, kun on omatkin hankkeet ja suunnitelmat. Diktatorinen Egypti on tällä hetkellä ihan hyvää pataa diktatorisen Israelin kanssa - samanhenkiset johtajat!

Ainoa joka voisi haastaa Israelia (Mutta ei menestyksellä) on Hizbollah. Ehkä nähtäisiin taas uusi intifada, jossa palestiinalaiset ottaisivat turpaansa, kuten ennenkin.
"Te koirat kuvittelitte että en enää palaisi Troiasta, ja niinpä olette raiskanneet piikani ja kosineet vaimoani, pelkäämättä jumalia jotka ovat puolellani ja pelkäämättä ihmisten kostoa, jonka teille valmistaisivat. Nyt olette kuoleman silmukassa - jokaikinen teistä!" - Odysseus

Poissa Aave

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3078
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #428 : Toukokuu 17, 2020, 18:37:25 »
Israel sai uuden hallituksen – Netanjahu: On aika liittää Länsirannan siirtokunnat Israeliin (Yle).

"Netanjahu joutuu ensi viikolla oikeuden eteen syytettynä lahjonnasta, vallan väärinkäytöstä ja petoksesta. Netanjahu kiistää syytökset".

Se mitä on aiemmin tehty vaivihkaa tehdään nyt avoimesti. Itse en usko, että Israel haukkaisi kerralla koko Länsirantaa, mutta eiköhän sen alue C olen kohta tätä menoa osa Israelia. Kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.

Suomen kannattaa yleisellä tasolla vastustaa kaikkia sellaisia toimia, joissa suuremmat valtiot anneksoivat pienempiensä maa-alueita. Suomella on tästä touhusta hieman omaakin kokemusta. Mutta jos Israelissa noin päätetään tehdä, niin kyllä siinä jää - Israelin ympärysvaltojen omat tilanteet huomioiden - palestiinalaisille musta pekka käteen. Israel on alueen kiistattomin sotilasmahti, eikä naapureista ole sitä aseellisesti vastustamaan.
"Te koirat kuvittelitte että en enää palaisi Troiasta, ja niinpä olette raiskanneet piikani ja kosineet vaimoani, pelkäämättä jumalia jotka ovat puolellani ja pelkäämättä ihmisten kostoa, jonka teille valmistaisivat. Nyt olette kuoleman silmukassa - jokaikinen teistä!" - Odysseus

Poissa Saares

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2248
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #429 : Toukokuu 18, 2020, 11:10:00 »
Olisiko kyseessä Netanjahun yritys siirtää puheenaihe pois häntä koskevista syytöksistä?

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3368
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #430 : Syyskuu 16, 2020, 21:25:18 »
BBC:n sivulla on historiallinen katsaus Israelin rajoihin ja siihen, miten ne muodostuivat.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-54116567

Historiikissa kiinnittyy huomio seuraavaan kohtaan:

The Jewish leadership in Palestine declared the establishment of the State of Israel on 14 May 1948, the moment the British mandate terminated, though without announcing its borders. The following day Israel was invaded by five Arab armies, marking the start of Israel's War of Independence. The fighting ended in 1949 with a series of ceasefires, producing armistice lines along Israel's frontiers with neighbouring states, and creating the boundaries of what became known as the Gaza Strip (occupied by Egypt) and East Jerusalem and the West Bank (occupied by Jordan). The surrounding Arab states refused to recognise Israel, meaning its borders remained unset.

Ympäröivät arabimaat eivät tainneet hyväksyä Israelia minkäänlaisilla rajoilla, kun ne jo seuraavana päivänä Israelin itsenäisyysjulistuksen jälkeen hyökkäsivät sinne.

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 8360
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #431 : Syyskuu 16, 2020, 22:49:50 »
BBC:n sivulla on historiallinen katsaus Israelin rajoihin ja siihen, miten ne muodostuivat.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-54116567

Historiikissa kiinnittyy huomio seuraavaan kohtaan:

The Jewish leadership in Palestine declared the establishment of the State of Israel on 14 May 1948, the moment the British mandate terminated, though without announcing its borders. The following day Israel was invaded by five Arab armies, marking the start of Israel's War of Independence. The fighting ended in 1949 with a series of ceasefires, producing armistice lines along Israel's frontiers with neighbouring states, and creating the boundaries of what became known as the Gaza Strip (occupied by Egypt) and East Jerusalem and the West Bank (occupied by Jordan). The surrounding Arab states refused to recognise Israel, meaning its borders remained unset.

Ympäröivät arabimaat eivät tainneet hyväksyä Israelia minkäänlaisilla rajoilla, kun ne jo seuraavana päivänä Israelin itsenäisyysjulistuksen jälkeen hyökkäsivät sinne.
Arabimaat eivät hyväksyneet silloin (eivät pitkälti vielä nykyäänkään) hyväksyneet mitään rajoja Israelille. Tuohan on se puu, johon palestiinalaisarabit ovat hakanneet päätään 70 vuotta.

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3368
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #432 : Marraskuu 03, 2020, 15:51:23 »
Sitä saa, mitä äänestää. Gasalaiset äänestivät Hamasia ja saivat mitä tuleman piti. Saksalaiset äänestivät aikoinaa NSDAP:tä ja saivat mitä saivat.

Ahaa. No sittenhän ilman muuta on oikeus ja kohtuus, että kaikkia gazalaisia - myös niitä, jotka eivät äänestäneet Hamasia - rankaistaan kollektiivisesti, esimerkiksi näännyttämällä (Hamasia äänestämättömät) lapset nälkään? Montako prosenttia koko väestöstä äänesti Hamasia ja missä vaaleissa?

En sano mitään oikeudesta ja kohtuudesta, mutta tällainen on ollut tapa. Äänestivätkö Hiroshiman ja Nagasakin lapset keisarin valtaan? Äänestivätkö Dresdenin lapset Hitlerin valtaan? Lapsia tapettiin julmalla tavalla näissä kaupungeissa ja monissa muissa kaupungeissa heidän maansa poliitikkojen virheiden takia. Eli sitä saat, vaikka et äänestäisikään.

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 8360
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #433 : Marraskuu 03, 2020, 23:10:19 »
He loivat yhteiskuntiaan. Jos eivät tykänneet, miksi eivät marssineet sitä vastaan?
Me länsimaissa osoitamme mieltämme, jo epäkohtia, jopa hallinnossamme ilmenee...
Jos he eivät, vika voi olla heidän kulttuurissaan/yhteiskunnassaan.

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3368
Vs: Gazan rajalla
« Vastaus #434 : Marraskuu 19, 2020, 21:51:18 »
Uutiset kertovat, että Yhdysvaltain ulkoministeri Pompeo vieraili Länsirannalla Psagot -nimisessä siirtokunnassa, ja tämä aiheutti suuttumusta maailmalla ja erityisesti arabien keskuudessa.

https://edition.cnn.com/2020/11/19/politics/mike-pompeo-israel-west-bank-visit-intl/index.html

Seuraavassa vähän vertailua Wikipedian tarjoamaa tietoa lähteenä käyttäen.

Länsirannan pinta-ala (5 655 km²), joka on vähän pienempi kuin Kanta-Hämeen (5 706 km²), on 0,043 prosenttia koko "arabimaailman" pinta-alasta. Länsirannan arabiankieliset edustavat noin 0,44 prosenttia maailman arabiankielisistä.

Suomi asutti lyhyen ajan kuluessa luovutetusta Karjalasta evakuoidut 410000 ihmistä, joiden osuus oli 11,38 prosenttia koko Suomen asukasluvusta. Luovutetun Karjalan pinta ala oli 6,5 % koko Suomen pinta-alasta ja 4,37 kertaa suurempi kuin Länsirannan pinta-ala.

Kun kerran 3,6 miljoonan asukkaan (1939) Suomi onnistui siirtämään ja uudelleen asuttamaan 410000 kotinsa menettänyttä Karjalan asukasta, eivätkö sadat miljoonat arabit olisi pystyneet asuttamaan uudelleen kotiseutunsa menettäneet Palestiinan arabiveljet, jos todellista tahtoa olisi ollut. Nämä ihmiset olivat Israelin miehityksen aikaan jordanialaisia, joten Jordania olisi voinut huolehtia omista kansalaisistaan kuten Suomikin teki.

Jordaniassa on tälläkin hetkellä 655,000 syyrialaista, 67,000 irakilaista, 15,000 jemeniläistä, 6,000 sudanilaista ja tuhansia muista maista kotoisin olevia pakolaisia, joten Jordania kyllä pystyy käsittelemään suuria määriä ihmisiä.

Jordaniaan siirtyi jonkin verran pakolaisia myös Israelin itsenäisyyssodan aikana sekä vuoden 1967 sodan seurauksena, mutta sen sijaan, että Jordania olisi asuttanut nämä ihmiset kuten Suomi teki Karjalasta lähteneille, näitä ihmisiä pidettiin mittaamaton aika pakolaisleireillä propagandistisista syistä. Näin alleviivattiin sitä, että Israelilla ei ollut oikeutta miehittää arabialueita ja Länsirantaa, ja sieltä lähteneet ovat paossa vain tilapäisesti.

Jos pakolaisleirielämä kestää 70 vuotta, eikä sille näy loppua, edessä on umpikuja. Joskus on pakko tunnustaa tosiasiat. Suomalaiset tunnustivat ne nopeasti – vaikka se piti tehdä kahdesti – mutta arabeilla siihen näyttää menevän kauemmin. Nyt kun joukko arabimaita on normalisoinut suhteensa Israelin kanssa, palestiinalaisarabit ovat entistä epämukavammassa tilanteessa. Heidän keskuudessaan saattaa herätä ajatus, että omat ovat pettäneet. Näin epäilemättä onkin, mutta petos on tapahtunut jo ajat sitten.