Kirjoitin Googleen kysymyksen, jolla halusin selvittää, mitä Hamas ajatteli saavuttavansa hyökkäyksellään, jonka tiedettiin johtavan Israelin kostoon.
Löytyi monia aihetta käsitteleviä kirjoituksia Hamasin hyökkäyksen jälkeiseltä ajalta. Niiden sanoma oli se, että Hamas halusi hyökkäyksellään provosoida Israelin kostamaan, jolloin konflikti voisi laajentua.
Vastaus eli Israelin kosto sisältyi oikeastaan jo kysymykseeni, joten tältä osin kirjoituksissa ei ollut mitään uutta. Onhan ollut itsestään selvää, että Israel kostaisi, ja Hamas tietäisi tämän jo omia iskujaan suunnitellessaan.
Israelin koston provosoiminen on siis mitä ilmeisimmin ollut Hamasin tavoitteena. Ja koska Hamas iski tällä kerralla poikkeuksellisen kovaa, kostokin tuli olemaan kova. Hamas siis tavallaan "tilasi" Israelin vastahyökkäyksen ja Gazan tuhoamisen inhimillisine uhreineen.
Hamasin iskua voisi melkein pitää itsemurhaiskuna, koska järjestö itse kärsii iskusta. Sen taistelijoita kuolee, ja sen hallitseva asema Gazassa heikkenee, kun suuri osa alueesta on raunioina ja Israelin joukkojen miehittämänä.
Konflikti ei ole toistaiseksi laajentunut. Mukaan ei ole tullut muita maita. Israelin toimia vastaan on protestoitu, mutta siitä huolimatta Yhdysvallat lisäsi apuaan Israelille. Suurin häviäjä näyttää tähän mennessä olleen Hamas itse sekä Gazan alueen siviilit.
Jos Hamasin tarkoituksena oli kasvattaa vihaa Israelia kohtaan erityisesti arabimaissa, onko näin tapahtunut? Eikö Israelia ole muutenkin vihattu arabiväestön keskuudessa, joten muuttuuko mikään.
Sellainenkin ajatus tulee mieleen, että hyökkäyksen todellinen taustavoima olisi ollut Venäjä. Se olisi ystävänsä Iranin kanssa vedellyt langoista ja saanut Hamasin tekemään järjettömältä vaikuttavan hyökkäyksen, joka näyttää johtavan Hamasin omaan tuhoon. Venäjän motiivi Hamasin yllyttämiseen olisi saada huomiota ja aseapua pois Ukrainasta. Mutta mitä välikätenä ollut Iran olisi tästä hyötynyt? Ehkä rahaa päättäjien pankkitileille. Rahahan on vanhin voitehista. Ehkä on annettu ylimääräisiä bonuksia aseiden myynnistä.
Venäjän osuus on noussut esille ainakin huhujen tasolla.
https://www.aljazeera.com/news/2023/11/14/unverified-rumours-of-russia-arming-hamas-persist-as-war-rages-in-gaza