Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kysymyksiä uskosta, uskonnosta ja Raamatusta

Aloittaja A.V. Vatanen, tammikuu 06, 2019, 15:09:29

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Toope - tammikuu 05, 2024, 21:39:48Kristillisten liikkeiden eroaminen Paavin vallasta johtui osin myös rahasta. Vatikaani vaati paljon osuuksia kirkoilta. Yksi osaselitys kirkkojen eroon paavin vallasta oli verotus/rahankäyttö, toki teologiset syytkin.

Tietenkin raha ja valta kuuluvat yhteen. Ilman rahaa ei kenelläkään valtaa ole. Voisi olettaa, että on mielipidevaltaa, mutta sekin tarvitsee kanavia mitä kautta sitä levitetään ja siihen tarvitaan rahaa.

Katollinen mainos oli nykyisen mittapuun mukaan jopa röyhkeä ja sen voi olettaa aliarvioivan ihmisten ymmärrystä- "kun raha kirstuun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa"   Vaikuttaisi siltä, että aika heppoiseksi silloiset mainostajat luokittelivat ihmisten ymmärrystä.

Musk osti twitterin vankistaakseen oma uskoaan- ja pitääkseen kansansa uskovaisena hänen aikomuksilleen. Uskooko todella mars-suunnitelmiinsa, vai onko pelkkä yritys sinänsä tarpeeksi iloa tuottavaa. Tehokas menetelmä kuitenkin twiittaa melkein mitä tahansa vaikuttaa se kursseihin, eli ihmisten mieliin mihin talouttaan satsaavat.

Kopek

#1036
Yle Uutiset:

Tuomas Enbuske tuli uskoon loogisen päättelyn avulla: "Luulin, että Pyhän Hengen kosketus on naisten ja helluntailaisten juttuja"

Yli kymmenen vuotta sitten kävi niin, että Tuomas Enbuske alkoi uskoa uskomiseen.

Toimittaja oli ollut yksi Suomen tunnetuimmista ateisteista, joka kutsui julkisesti uskovaisia tyhmiksi maailmankatsomuksensa vuoksi.

Uskoon uskominen alkoi sen havaitsemisesta, että juutalais-kristilliset maat ovat maailman parhaita maita. Juutalais-kristillisillä mailla Enbuske viittaa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, eli niin sanottuihin länsimaihin. Hän ei ota kantaa Gazan kriisiin.

– Näissä maissa ihmisoikeudet, homojen oikeudet, naisten oikeudet ovat parhaita, Enbuske sanoo


Helsingin Sanomat:

Uskonnon merkitys? Kirkkoon muutama vuosi sitten liittyneestä Keskisarjasta Suomi on luterilaisuuden tuotos, kun taas Afganistan, Irak ja Somalia ovat hänestä "islamin hedelmiä".

"Suomen historiassa uskonto ei ole pato vaan koski, siinä vapautuu ja kuohuu valtavia sielunvoimia."


Helsingin Sanomat:

Nuoret miehet ovat yhä uskonnollisempia, sillä he ehkä ovat ymmärtäneet kristinuskon liberaalin ytimen, sanoo Antti Hurskainen

....

Enbuske ja Keskisarja ilmeisesti kokevat, että kristinuskossa täytyy olla jotain hyvää, kun se piirissä olevat maat ovat monilla mittareilla mitattuna parhaimpia maailmassa.

Uutisissa on kerrottu viime aikoina, että nuorten miesten keskuudessa on ollut suuntausta kohti uskontoa ja kohti oikeistoa, kun taas nuorilla naisilla suunta on vasemmalle ja pois uskonnosta - ellei sitten jonkun partamiehen kaapuvaimoksi lähdetä - tällaisiakin naisia on.

Mikä tässä on taustalla?

https://yle.fi/a/74-20083498
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010111815.html
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010042797.html

a4

Lainaus käyttäjältä: Kopek - huhtikuu 12, 2024, 22:56:52Yle Uutiset:

Uskoon uskominen alkoi sen havaitsemisesta, että juutalais-kristilliset maat ovat maailman parhaita maita. Juutalais-kristillisillä mailla Enbuske viittaa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, eli niin sanottuihin länsimaihin. Hän ei ota kantaa Gazan kriisiin.

– Näissä maissa ihmisoikeudet, homojen oikeudet, naisten oikeudet ovat parhaita, Enbuske sanoo[/i]


Uskoon uskominen yhteiskunnallisista syistä on konservatiivista tapauskonnollisuutta.
Tiettyyn uskontoon uskominen yhteiskunnallisista syistä on ajallisesti ja paikallisesti rajoittunutta konservatismia.

Kristinusko, islam ja niitä vanhempi juutalaisuus ovat lähisukua. Sukulaisuus perustuu paitsi yhteen Jumalaan, myös samoihin syntyseutuihin ja moniin samankaltaisiin katsomuksiin. Historia ja politiikka ovat kuitenkin kiristäneet uskontojen välejä.
https://yle.fi/a/3-5748043

Lähi-idän uskonnot ovat päässeet leviämään ja juurtumaan lännessä Rooman valtakunnan ja muiden imperiumien mukana, tarjoten maallisille hallitsijoille kattavaa alamaisten valvonta-ja hallintakoneistoa.
Jumalallisia johtajia, opettajia, sosiaalivirkailijoita, tuomareita, poliiseja ja sotilaita.

Lännen uskonnoilla vakautetut vaurastuneet yhteiskunnat näyttäytyvät teknologisen ja poliittisen kehityksensä sekä globaalin imperialisminsa avulla oman aikansa edistyksellisimpinä yhteiskuntina.
Samalla tavalla kuin Faaraoiden Egypti, Antiikin Rooma, Osmanien valtakunta, Inkavaltakunta jne. 
Tosin maailma muuttuu yhä nopeammin, kehityksen kiihdyttäessä itseään..

Näkisin niin että uskontojen vahvistamien yhteiskuntien tieteellisen teknologian kehityksen luoman hyvinvoinnin kasvun mukana mm. syntyvyys vähenee ja maallistuminen kasvaa globaalin epätasa-arvoisesti, länsimaat edellä.
Yleisellä tasolla, vaikka uskonnot ja teknologia aiheuttavat myös ongelmia.

Pohjoismaat ja Suomi ovat Ketolan mukaan uskonnollisuuden suhteen erityistapaus: henkilökohtaisen uskonnon harjoittamisen, kuten kirkossa käynnin tai rukoilemisen, suhteen kuulumme maailman maallistuneimpiin yhteiskuntiin. Samaan aikaa kirkon jäsenmäärät ovat kuitenkin yhä korkeita.
–  Kirkon jäsenissä on heitä, jotka voivat pitää itseään jopa uskonnottomina, mutta siitä huolimatta he arvostavat kirkon työtä ja sen ylläpitämiä perinteitä, Ketola kuvaa.
Perinteet koetaan osaksi kansallista identiteettiä, ja kirkon työtä voidaan arvostaa, vaikka itse ei uskottaisi. Suvivirsi ja joulun perinteet osuvat ja uppoavat.
–  Väestö pysyy myönteisenä kirkolle ja ylläpitää joitakin uskonnollisia perinteitä hyvinkin mielellään, Ketola kuvaa.

https://www.ksml.fi/paikalliset/2365594

Suomenkin kulttuuri on hyvin nopeassa muutoksessa, ehkä jopa murroksessa, globaalin ilmastonmuutoksen ja teknologisen kiihdytyksen myllertäessä nykyisiä kansainvaelluksia geopoliittisine kulttuurisotineen.

kertsi

#1038
Lainaus käyttäjältä: a4 - huhtikuu 13, 2024, 12:50:07Perinteet koetaan osaksi kansallista identiteettiä, ja kirkon työtä voidaan arvostaa, vaikka itse ei uskottaisi.

Itse arvostan sitä, että kirkon ansiosta aikoinaan kansan lukutaito koheni huimasti. Sen sijaan lähetystyötä en arvosta sitten niin pätkääkään, jos siihen liittyy käännytyspyrkimys, niin kuin Raamattu käskee. Liekö sellaista tehdään vielä nykyäänkin? Näyttäisi *), että kirkko suosii joitain yksittäisiä lähetyspoppoita, mutta itse ei tee lähetystä?

Aiemmin diakoniatyö sisälsi mm. hengellisistä syistä tehtävää sairaanhoitoa, joka ei tukeutunut lääketieteelliseen  tietämykseen vaan perinnetietoon, kylmäkääreisiin, kuhnuammeisiin tms.. Mitähän lääke"tieteellistä" diakoniatyötä enää nykyään tehdään? Pariterapiaa? Eheytyshoitoja? Demonien karkoitusta? Diakoniaan liittyvää sosiaalityötä sen sijaan arvostan, jos siihen ei liity mitään hädänalaisten köyhien pakkokäännytystä. Sinänsä lähimmäisenrakkauteen perustuva vähäosaisten auttaminen lähtökohtaisesti on kyllä ihan jees, mutta lähetystyö ei. Suhtautusin epäillen myös Raamattuun perustuvaan parisuhdeterapiaankin. Ja kristillisiin lastenkohteihin ja muihin - jos niihin liittyy pakkokäännytystä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Diakonia
LainaaDiakoniatyötä tehdään myös kaupunkilähetyksien kautta, joita on mm. Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Kaupunkilähetykset auttavat vähävaraisia ja sairaita, sekä ylläpitävät pyhäkouluja ja tarjoavat avioliittoneuvontaa. Kaupunkilähetykset ylläpitävät kesäsiirtoloita, lastenkoteja, nuorisotyötä, vanhusten kesäleirejä ja vanhainkoteja

*) https://evl.fi/tietoa-meista/maailmalla/kansainvalinen-lahetystyo-ja-diakonia/
(Räsäskän inhan Lähetyhiippakunnan nimeä ei tuossa yhteistyötahojen listassa mainita.)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Koska evankeliumi on jo koko maailman tiedossa, fiksu uskis voisi jättää lähetystyön väliin ja keskittyä tekemään hyvää.

Facebookissa on jatkuvasti mainoksia missä kirkko sitä ja tätä Afrikassa. Eli kai nämä siellä jotenkin auttavat. Esim. edistävät lasten koulunkäyntiä. Se ei ilmoituksista selviä hihhuloivatko Jeesuksesta.

Toope

Agnostisena kristittynä tuskin tulen uskoon nykyistä enempää, mutta Enbuske valitsee täysin väärin, jos lähestyy evlut kirkkoa, koska sehän on täysin rappeutunut ja jo luopunut kristinuskosta.

Hiha

Lainaus käyttäjältä: Kopek - huhtikuu 12, 2024, 22:56:52Mikä tässä on taustalla?

Kuvitelma, että maailma tuhoutuu kun Vanhat Herrat itse vanhenevat. Paskat, kaikki loppuu vasta kun minä sanon, att det är ett slut nu.

Lapsoset eivät tiedä mikä uskonto on niskan päällä kun Suuri Pilli viheltää. Eivät edes sitä onko sillä merkitystä. Mutta antaa heidän polvistella ja kyyristellä. Se pitää nivelet vetreinä ja mielen toiveikkaana.

Jaska

#1042
Enbusken jumalauskosta kiinnostuneita suosittelen katsomaan, mitä hän itse Perjantai-ohjelmassa sanoo https://areena.yle.fi/1-67443545
Minun ensivaikutelmani Enbuskesta oli, että onpa hän vanhentunut.
Minusta haänen viestinsä oli, että vanha kristillinen tukirakennelma on parempi kuin pussillinen uusia.

Norma Bates

Olin itse kauan sitten pettynyt kun Hector horisi jotain (harmi kun en nyt sanatarkasti muista) että kyllä kristinuskossa jotain täytyy olla kun se on jo 2000 v vanha.

Olkoon vaikka miljoona vuotta vanha, ei se mitään sinällään merkkaa. On todella ikäviä asioita joilla on pitkät perinteet, mutta en nyt taas kerran niitä tähän latele. Sanoisin että aika ei pyhitä yhtään mitään.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - huhtikuu 13, 2024, 16:25:58Koska evankeliumi on jo koko maailman tiedossa, fiksu uskis voisi jättää lähetystyön väliin ja keskittyä tekemään hyvää.

Facebookissa on jatkuvasti mainoksia missä kirkko sitä ja tätä Afrikassa. Eli kai nämä siellä jotenkin auttavat. Esim. edistävät lasten koulunkäyntiä. Se ei ilmoituksista selviä hihhuloivatko Jeesuksesta.

Minäkin olen silmäillyt noita mainoksia, enkä ole minäkään huomannut Jeesus-hihhulointia evlut kirkon lähetystyössä. Mutta se vielä ei ole mikään todiste kyllä, etteikö sitä varsinaista lähetystyötä (eli käännytystyötä) esiintyisi toiminnassa, jota lähetystyöksi kutsutaan...

Olen kuitenkin melko varma, että Räsäskän Lähetyshiippakunta hihhuloi olan takaa, mutta se ei olekaan evlut kirkon mikään virallinen hiippakunta, toisin kuin nimen perusteella virheellisesti voisi päätellä. Lähetyshiippakunta lienee lähellä vanhoillisimpia katolilaisia hihhulointilahkoja, olettaisin. Tiedättehän, niitä, jotka lukevat osan Raamatusta kirjaimellisesti, ja "unohtavat" osan Raamatusta tyystin. Unohtavat esim. lähimmäisenrakkauden kai useammin kuin evlut kirkko, ja harrastavat mm. riivaajahenkien karkoitusta tai "eheytmis"hoitoja (lue: ihmisten rikkomista).

Mutta sitä omanlaistaan rusinat pullasta napsimista kyllä tekevät kaikki kristilliset uskontokunnat, enemmän tai vähemmän.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Ei-uskovaisten kaiketi pitäisi käyttää uskontoja törkeästi hyväkseen. Itse olisin kyllä tarvinnut vertaistukea eron jälkeen 2010, mutta muita eroryhmiä ei ollut kuin kirkon, enkä viitsinyt sellaiseen lähteä.

Joitakin vuosia sitten kävin kävelyllä jonkun sinkkuryhmän mukana, muistelisin että oli seurakunnan pyörittämää toimintaa. Mutta kertaa enempää en jaksanut, kun ainoa mieleisen näköinen mies oli niin eriseurainen, että olkoot mokoma. Muut olivat jälleen kerran minua vanhempia.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - huhtikuu 15, 2024, 09:46:13Olin itse kauan sitten pettynyt kun Hector horisi jotain (harmi kun en nyt sanatarkasti muista) että kyllä kristinuskossa jotain täytyy olla kun se on jo 2000 v vanha.

Olkoon vaikka miljoona vuotta vanha, ei se mitään sinällään merkkaa. On todella ikäviä asioita joilla on pitkät perinteet, mutta en nyt taas kerran niitä tähän latele. Sanoisin että aika ei pyhitä yhtään mitään.
Kyllä jotain ideaa on, koska vieläkin elää ja säilyy rappeutuvassa yhteiskunnassamme.

Karikko


Mikään uskonto ei omista jumalaa, tai jumaluutta. Jumalaa ei voi laittaa taskuunsa ja väittää sen olevan oma jumala.

Yliluonnolliseen olentoon uskominen ei vaikuta mitenkään lunnonlakeihin..