Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Vasemmistolaisuus - mitä se on?

Aloittaja Edward, lokakuu 21, 2019, 07:52:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Laika

#435
Lainaus käyttäjältä: Kopek - syyskuu 07, 2020, 16:12:32
Lainaus käyttäjältä: Laika - syyskuu 02, 2020, 13:04:34
Ne aseistetut militiat ovat järjestään äärioikeistolaisia.

Riippuu siitä, mitä tarkoitetaan aseistetulla militialla ja mitä tarkoitetaan äärioikeistolla.

Totta, ja siitä mitä tarkoitetaan tosiasioilla.

Suotko kun tarjoan perspektiivejä tähdentääkseni, mitä tarkoitan tosiasioilla. Jos tämä olisi paikallinen katu kesähelteellä, vertaisin yritystäni nostaa pääsi ohitsemme kulkevien naisten perseistä ihastelemaan vaihtelun vuoksi upeaa päivää.

Käsissäni on Helen Rappaportin kirja Pietari 1917 -Ulkomainen eliitti Venäjän vallankumouksen pyörteissä. Rappaport tuntee aiheensa tarkasti. Otsikkonsa mukaisesti se kertoo vallankumouksesta. Yleiseen kaaokseen syöksymisestä se kertoo vain siinä triviaalissa mielessä, että Venäjä oli valmiiksi täysin kaaoksessa. Olivatko asialla kommunistit, kulttuuriliberaalit kaupunkilaiset vai kenties antifa? s.109:


..."Minua vastaan käveli nainen ja kaksi miestä --he olivat kuin pyörryksissä ja pitivät toisiaan kädestä kiinni, ikään kuin olisivat olleet sokeita. Heillä oli yllään karkeat vanginvaatteet, ja kyyneleet valuivat vuolaina heidän poskilleen. Vaikka he eivät olleet vanhoja, heidän hiuksensa olivat käytännössä jo aivan harmaat. He olivat poliittisia vankeja ja olleet eristyssellissä vuodesta 1905 lähtien. Tunnekuohu tällaisen yhtäkkisen ja odottamattoman vapautumisen jälkeen, kun kaikki toivo oli jo kauan sitten menetetty, oli selvästi nähtävissä myös monien muiden poliittisten vankien kasvoilla. Nämä ilmestyivät tyrmistään 'kalpeina ja vapisevina ja näyttivät hyvin sairailta'. ...
Jotkut vangeista olivat niin heikossa kunnossa, että heidät piti kantaa ulos selleistään. Ulos päästyään he 'ryömivät maassa ja suutelivat pelastajiensa jalkoja'. Toiset olivat niin suuren tunnekuohun vallassa, että he vain istuivat lumessa ja itkivät. Ehkä eniten tunteita herätti Nikolain aseman takana Znamenskaja-aukiolla sijaitsevan siirtovankilan vapautus. Tsaarinvallan aikana tähän vankilaan tuotiin joka keskiviikkoaamu ne vangit, jotka oli tuomittu karkotettavaksi Siperiaan -tällaisen kohtalon koki vuonna 1849 myös kirjailija Fjodor Dostojevski. Tästä vankilasta vangit kuljetettiin edelleen 100-150 hengen ryhmissä toinen toisiinsa kahlittuina junalla Siperiaan.



Mahtoikohan Dostojevski kuulua antifaan?

Minäkin pidän kauniiden naisten takamuksista, mutta fiksaatioita pidetään tavallisesti sopimattomina. Siksi kirjoitan perspektiiveistä monikossa. Jos haluat keskustella mieluummin pelkistä takapuolista kuin ketjun otsikosta (kolmannesta, eli ketjun alkuperäisestä aiheesta, ei olla keskusteltu täällä tietääkseni enää aikoihin), miksi et perustaisi niille omaa ketjuaan?
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Toope - syyskuu 09, 2020, 21:10:49
Mustilla on USA:ssa aseistautuneita militioita, toki onneksi aika leikkitouhua vielä.
Ongelma on se, että nuo ovat yhteiskunnan vastaisia, sitä haastavia.
Valkoisten militiaryhmät taas ovat perustuslain takana, eivät sitä kyseenalaista.

Kyseenalaistavathan.

ROOSTER

Li Andersson on pitänyt Li-njapuheen, mainion sellaisen.

Lainaus käyttäjältä: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0d70343c-f041-4e0d-a674-66020f1053b6Li Andersson: "Kapitalismin vastakohta ei ole neuvostoliittolainen suunnitelmatalous, vaan demokratia"

Hän esittää hyviä ajatuskulkuja jotka ovat ilmiselvästi vastaus P. Orpon uusToivottomuuden sanomaan.

Lainaus käyttäjältä: https://yle.fi/uutiset/3-11530101"Ajamme päin seinää ykkösluokassa"
Orpo piti linjapuheensa kokoomuksen puoluekokouksessa, Porissa.

Ilmeisesti vahinko tuntuisi pienemmältä jos olisimme kakkosluokassa tai karjavaunussa. En silti tiedä, kannattaisko siihen pyrkiä.

Muistiini on jäänyt myös (O.Soininvaaran?) toteamus Vihreistä jonkun aikaa sitten: Vihreät ei ole oikealla tai vasemmalla, vaan oikeassa.

Demarit ja Vasemmistoliitto sekä Vihreät ovat nousussa, miksei ehkä vielä Keskustakin - niillä on kaikilla nuoret vetreät tulevaisuuteen luotaavat naiset johdossa.

Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla on vanhat kyynikkoäijät ulisemassa.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Kopek

Li Andersson (Iltalehden mukaan):

– Kapitalismin vastakohta on sen sijaan demokratia.

Esimerkkejä kapitalismille vastakohtaisesta demokratiasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_demokraattinen_tasavalta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansandemokratia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Demokraattisen_nuorison_maailmanliitto

Tarkoittaako Andersson  vahvaa valtiovaltaa, joka ohjailee ja verottaa talouselämää kovalla kädellä.

"Meidän vaatimus on demokratia: se että kansallisesti sekä kansainvälisesti luodaan ne työkalut, joita kansanvalta tarvitsee ongelmien ratkaisemiseksi,"

Mitä käytännössä tarkoittavat "ne työkalut, joita kansavalta tarvitsee"? Eikö valtiovallalla ole jo työkaluja? Mitä vielä puuttuu? Miten nykyistä järjestelmää ja käytäntöjä pitäisi muuttaa?

Kapitalismissahan toteutuu eräällä tavalla demokratia. Jokainen ihminen voi omilla päätöksillään vaikuttaa niin kansainvälisten kuin suomalaistenkin suuryhtiöiden ja pienyhtiöiden ja keskisuurten yhtiöiden toimintaan. Jos ihmiset lakkaisivat huomisesta alkaen ostamasta esimerkiksi Applen tuotteita (iPhone ym.), firma lähtisi syöksyyn ja kaataisi paljon muutakin mennessään. Kuluttajat äänestävät rahoillaan. Eikö se ole jokapäiväistä käytännön demokratiaa. Eivät suuryhtiöt määrää. Me tavalliset ihmiset määräämme niitä.

Vaikka emme itse kuuluisi jonkin tuoteryhmän ostajiin emmekä siis suoraan vaikuttaisi yhtiöön, joke tuotteita tekee, voimme monissa tapauksissa silti vaikuttaa välillisesti.

Laika

#439
Lainaus käyttäjältä: Kopek - syyskuu 10, 2020, 23:07:17
Kapitalismissahan toteutuu eräällä tavalla demokratia. Jokainen ihminen voi omilla päätöksillään vaikuttaa niin kansainvälisten kuin suomalaistenkin suuryhtiöiden ja pienyhtiöiden ja keskisuurten yhtiöiden toimintaan. Jos ihmiset lakkaisivat huomisesta alkaen ostamasta esimerkiksi Applen tuotteita (iPhone ym.), firma lähtisi syöksyyn ja kaataisi paljon muutakin mennessään. Kuluttajat äänestävät rahoillaan. Eikö se ole jokapäiväistä käytännön demokratiaa. Eivät suuryhtiöt määrää. Me tavalliset ihmiset määräämme niitä.

Tuo on pitkälti fiktiota. Jos argumentin vuoksi ohitetaan se aivan olennainen periaate, että kapitalismissa ei lasketa ääniä per kansalainen vaan ääniä per euro, eivät atomisoidut päätöksentekijät koskaan saavuta riittävää koherenssia vaikuttaakseen, elleivät he vartavasten organisoidu poliittisesti. Työväki tajusi sen jo toistasataa vuotta sitten, jonka vuoksi ammattiunionit alunperin luotiin. Kapitalistisessa järjestelmässä todelliset vallanpitäjät pyrkivät käyttämään poliittista vipuvoimaansa estääkseen ihmisten organisoitumisen. Esillä ollut Yhdysvaltain nykyinen poliittinen polarisaatio on paljolti seurausta tästä. Vaikka valtaeliitti ei tietenkään sano sitä ääneen, on vallitsevalle järjestykselle hyödyllistä, että alin tulodesiili tappelee mieluummin identiteettipolitiikasta ja pöydältä tippuvista leivänmuruista keskenään, kuin että se esittäisi koherentin poliittisen vaatimuksen organisoidusti.

Ajelet kaksilla rattailla. Aina kun asialla olisi substantiaalista merkitystä ymmärtämisen kannalta, esität kuin et tajuaisi vasemmiston ja oikeiston eroa lainkaan -vaikka poliittinen ristiveto ilmenisi sitten ryhmien keskinäisinä yhteenottoina kaduilla. Silti se ei estä sinua heti selän käännyttyä ratsastamasta ideologiseen taistoosi kommunistista propagandaa vastaan toisaalla, etelävaltion liput liehuen. Implisiittisesti siis väität ymmärtäväsi oikeiston ja vasemmiston eron, vaikka eksplisiittisesti sumennat sen joka kerta, kun eronteolla olisi merkitystä jonkin aikalaisen ilmiön kuten vaikkapa Portlandin mellakoiden ymmärtämiseksi.

Proud Boys ei ole vasemmistolainen jengi. Voin taata sen sinulle -ja John Yoo ei ole minkään sortin sosialisti.

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - syyskuu 10, 2020, 13:54:36
Lainaus käyttäjältä: https://yle.fi/uutiset/3-11530101"Ajamme päin seinää ykkösluokassa"
Orpo piti linjapuheensa kokoomuksen puoluekokouksessa, Porissa.

Ilmeisesti vahinko tuntuisi pienemmältä jos olisimme kakkosluokassa tai karjavaunussa. En silti tiedä, kannattaisko siihen pyrkiä.

Panin merkille Helsingin Sanomien otsikon, jonka mukaan myös perussuomalaisten Jussi Halla-aho vetoaa veronkevennysten ja julkisten palvelujen leikkausten puolesta. Niin kuin aiemmin ennustin, ei kestänyt kauaa, kun opposition oikeistopuolueet löytävät Suomessa toisensa. 'Yhteinen arvopohja' jäänee kokoomuksessa edellisen hallituskauden kauas kaikkoaviin muistoihin piankin. Mitä pikemmin, sen parempi kokoomuslaisille. Tunnetusti se edesauttaa amnesiaa.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Laika - syyskuu 11, 2020, 00:17:42
Implisiittisesti siis väität ymmärtäväsi oikeiston ja vasemmiston eron, vaikka eksplisiittisesti sumennat sen joka kerta, kun eronteolla olisi merkitystä jonkin aikalaisen ilmiön kuten vaikkapa Portlandin mellakoiden ymmärtämiseksi.

Miksi Portlandin mellakat ja muut vastaavat tapahtuvat? Mitä mielenosoittajat käytännössä haluavat. Milloin he katsovat saavuttaneensa tavoitteensa?

Wikipedia kertoo seuraavaa:

Black Lives Matter (BLM) is a decentralized political and social movement advocating for non-violent civil disobedience in protest against incidents of police brutality and all racially motivated violence against black people.

Liikettä esitellään myös tällä sivulla:

https://blacklivesmatter.com/about/
https://blacklivesmatter.com/what-we-believe/

Mustiin kohdistuva rasistinen poliisiväkivaltaa voitaisiin vähentää värväämällä mustia poliiseja ja säätämällä laki, että ainoastaa musta poliisi saa käyttää väkivaltaa mustaa pidätettävää kohtaan. Poliisiväkivaltaa ehkä edelleen esiintyisi, mutta se ei olisi rasistista.

Osallistuuko kommunisti rahapeleihin. Ostaako hän lottokupongin? Jos ostaa, eikö hän silloin todista haluavansa rikastua ja olevansa sisimmältään luokkapetturi - ellei hän ole etukäteen tehnyt sitoumusta, että voittorahat menevät puolueelle.

Edellä mainittu sivu kertoo, että Black Lives Matter perustettiin reaktiona sille, että Trayvon Martinin murhaaja vapautettiin.

Oliko vapauttaminen rasismia?

Valamiehistö koostui pelkästään naisista. Yksi Juryn jäsen kertoi myöhemmin haastattelussa, että...

"You can't put the man in jail even though in our hearts we felt he was guilty," said the woman who was identified only as Juror B29 during the trial. "But we had to grab our hearts and put it aside and look at the evidence."

She said the jury was following Florida law and the evidence, she said, did not prove murder.

https://abcnews.go.com/US/george-zimmerman-juror-murder/story?id=19770659

Minäkin olisi vapauttanut Zimmermannin ja luultavasti enemmistö ihmisistä vastaavassa tilanteessa. Jos tapaus on "fifty-fifty", se on ratkaistava syytetyn eduksi. En koe, että uhrin ja syytetyn ihonvärillä olisi ollut tässä tapauksessa ratkaisevaa merkitystä.

safiiri

#441
^ On se jännää, että fanaattisen poliisivastainen Kopek tässä ihmettelee mellakoita, joilla vastustetaan poliisin väkivaltaisuutta ja oikeusjärjestelmän vallankäyttöä. Tokihan taustalla on syytä epäillä olevan jotain ihan muuta kuin pelkkää tyytymättömyyttä poliisin toimintaan ja systeemiin. Mitäs Kopek sinä noin käytännössä haluaisit? Haluaisitko, että poliisi lakkautetaan? Se olisi radikaalimpi vaatimus kuin USA:ssa esitetty "defund". Vai haluaisitko vain säädettäväksi lain, joka kieltää poliisia käyttämästä väkivaltaa ja siviileiltä aseet? Sen jälkeen mm. ampuminen olisi lain mukaan tuomittavaa, joten ainakin olisi selvemmin rikos, jos poliisi tai oman käden oikeutta harjoittava siviili kuoliaaksi ampuu tai tukehduttaa.

Kopekin omilla kriteereillä, häntä pitäisi nyt syyttää siitä, että on poliisimyönteinen ja esittää näkemyksiään tehokkaan aivopesun seurauksena. Mikä muu voisi selittää tuon ymmärtäväisyyden poliisien toimintaa kohtaan? Tai näitä itsensä poliiseiksi ylentäneitä siviilejä kotaan, joilla on liipasinsormi vähän turhan herkkä.

PS. Ihonvärillä oli merkitystä, kun Trayvor Martin ammuttiin. Zimmerman oletti hänen suunnittelevan rikosta vain, koska hän oli musta. Zimmerman ei itse totellut ohjetta olla seuraamatta tätä "epäiltyä", vaan ryhtyi leikkimään poliisia. Ei Zimmerman soitellut "epäilyttävistä" valkoihoisista poliisille koskaan. Eikä hän odottanut, että nämä "epäilyttävät" todella ja todistettavasti tekisivät jotain laitonta. Zimmermanille oli ok lähteä juoksemaan aseen kanssa perässä vain siksi, että musta oli "epäilyttävästi" alueella, joka Zimmermanin mielessä oli "valkoinen". POliisin ohjeen noudattaminen ei Zimmermanille sopinut.

Laika

#442
Lainaus käyttäjältä: Kopek - syyskuu 11, 2020, 01:49:30
Osallistuuko kommunisti rahapeleihin. Ostaako hän lottokupongin?

Sitä en tiedä, mutta tunnut olevan kovin huolissasi kommunisteista Yhdysvaltain sisäpolitiikassa siihen nähden, että äärioikeisto istuu Valkoisessa talossa.

Eiköhän tämä ole tässä.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Kopek

En ole huolissani kommunisteista sen enempää Yhdysvalloissa kuin missään muuallakaan.

Yhdysvaltojen katumielenosoitukset lieveilmiöineen ovat paljon esillä uutisissa ja kirjoituksissa ja nettikeskusteluissa, joten ne luonnollisesti jossakin määrin kiinnostavat myös minua. Olisi jännittävää, jos nähtäisiin jotain oikein radikaalia kehitystä Yhdysvalloissa kuten sisällissota, vallankumous, maan hajoamien, mitä vain, mistä saadaan uutisia.

Kirjoitan kommunisteista lähinnä viihde- ja nostalgiamielessä. Eivät he ole nykypäivänä mitenkään merkittävä kysymys.

En tiedä, onko Trump niin kauhean äärioikeistolainen kuin millaisena jotkut häntä tuntuvat pitävän. Amerikkalaiset äänestävät itselleen presidentin vallitsevan käytännön ja lainsäädännön puitteissa. Valituksi tulee kuka milloinkin. Enkä seuraava on Joe Biden ja hänen uuvahtaessaan kesken kauden Kamala Harris.

Jos Laika on seurannut pitkään foorumiketjua, jonka tämänhetkisessä versiossa parhaillaan kirjoittelemme, hän ehkä muistaa 14 vuotta sitten käydyn keskustelun, jossa puolustin vimmaisesti Smash Asem -mielenosoittajia koskien Helsingin tapahtumia, joita itsekin paikan päällä hetken katselin. Harmi vain, että jätin juuri tuolloin kameran autoon, joten omia kuvia ei kertynyt.

http://vapausblogi.blogspot.com/2007/11/suomalainen-epilyn-yhteiskunta.html

http://kriton-music.blogspot.com/2006/09/smash-asem-riot-in-helsinki-or-was-it.html

https://images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,fl_lossy,q_auto,dpr_3,w_320,c_fill,ar_16:9,d_yle-areena.jpg/13-26-77312.jpg

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Laika - syyskuu 11, 2020, 12:11:24
Lainaus käyttäjältä: Kopek - syyskuu 11, 2020, 01:49:30
Osallistuuko kommunisti rahapeleihin. Ostaako hän lottokupongin?

Sitä en tiedä, mutta tunnut olevan kovin huolissasi kommunisteista Yhdysvaltain sisäpolitiikassa siihen nähden, että äärioikeisto istuu Valkoisessa talossa.

Eiköhän tämä ole tässä.

Jos, yksinkertaistetaan ja sanotaan "niitä lottopelien ostajia vain köyhiksi, >toivossaan oleviksi ihmisiksi.- tässä kapitalismin seurauksena olevassa maailmassa.

Markkinatalous ei ole kovin demokraattinen ja oikeudenmukainen, varsinkaan silloin, kun yhteiskunnan päättävissä asemassa olevat ovat taloudellisen vallan kahvoissa olevaa etuoikeutettua väkeä. Olivat he sitten mitä  nimellistä aatemaailmaa hyvänsä.

Kommunistit eivät ole koskaan tätä suomen maata johtaneet.  Tuskin venäjäkään> on koskaan ollut kommunistinen valtio, vaikka sitä on siksi kutsuttu. Ei ainakaan aatteen mukainen-  se -aate tosin on kulunut käsite eikä sitä nykyään kannata tarjota kenenkään ominaisuudeksi.

Suomen ollessa venäjän vallan alainen oltiin tsaarin vallan alla.- Nykyisin brysselin vallan kahleissa.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Karikko - syyskuu 11, 2020, 16:00:28

Kommunistit eivät ole koskaan tätä suomen maata johtaneet. 

Eivät yksinään, mutta ovat olleet muiden mukana johtamassa. Ja Moskovan kommunistit ovat hääräilleet varjohallituksena taustalla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kommunisti_sis%C3%A4ministerin%C3%A4

Jostakin syystä joillekin, mutta ilmeisesti kuitenkin melko harvoille, oikeiston ja vasemmiston erottaminen on hyvin tärkeä asia. Niin tärkeä, että siitä ei sovi vitsailla. Joillekin taas tällaisella asialla ei ole niin kovin suurta merkitystä, koska kysehän on vain nimityksistä.

Sukujen historialla on varmaan merkitystä. Jostakin syystä olen saanut sen käsityksen - mahdollisesti väärän - että erään vasemmistolaiseksi tunnustautuvan aatemaailman taustalla on vanha sukutragedia eli jonkin sukuun kuuluvan teloittaminen oikeistolaisten toimesta jossakin historian vaiheessa eli todennäköisimmin jonkin sodan aikana. Totta kai tällainen tragedia voi kalvaa mieltä, vaikka olisi itse niin nuori, että olisi syntynyt vasta kauan tapahtumien jälkeen. Suvussa on ehkä isoäiti tai äiti tai isä tai muu saattanut kantaa katkeruutta tapahtumasta, ja tällainen mielen myrkytys helposti siirtyy sukupolvien ketjussa eteenpäin jos ei suoraan niin heijastusvaikutuksina.

Kuuntelin jokin aika sitten sattumalta radiosta arkisto-ohjelman, joka oli tehty 1990-luvun alussa pian Viron uudelleen itsenäistymisen jälkeen. Tuon aikakauden ohjelmat ovat aika rohkeita, koska silloin elettiin kommunismin romahtamisen ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisessä euforiassa, ja kymmenien vuosien paineet purkautuivat. Vihdoinkin sai ainakin hetken aikaa sanoa vapaasti asioita, joita aikaisemmin ei olisi voinut sanoa - ja joita nyt ei ehkä enää kannata sanoa.

Yksi ohjelmassa keskustelleista henkilöistä oli virolainen. Hän muisteli vuosia, jolloin suomalaiset delegaatiot tekivät vierailuja Neuvosto-Viroon. Hän ei muistellut erityisellä lämmöllä niitä Suomen kommunisteja, jotka saapuivat kylään ja kehuivat, miten hienosti virolaisten asiat ovat, kun he saavat olla osa Neuvostoliittoa, ja miten kadehdittavan hienossa järjestelmässä heillä on onni elää. Että saataisiinpa tällainen Suomeenkin. Virolaiset eivät tietenkään voineet tuollaisessa tilanteessa sanoa, mitä he järjestelmästään ja kuulumisestaan Neuvostoliittoon oikeasti ajattelivat. Piti vain hymyillä ja teeskennellä tyytyväistä.

En ilmeisesti koskaan tule ymmärtämään joidenkin ihmisten rakkautta Neuvostoliittoa ja kaikkea sen edustamaa kohtaan.

Olavi Paavolainen teki matkan Neuvostoliittoon vuonna 1939. Hän selostaa matkan loppuosaa ja poistumista Neuvostoliitosta kirjassaan Synkkä yksinpuhelu. Paavolaisen oli tarkoitus kirjoittaa kirja Neuvostoliiton matkastaan, ja hän luonnostelikin sitä. Toinen maailmansota muutti kuitenkin suunnitelmat, eikä kirjaa koskaan julkaistu.

Edellä mainittuun kirjaan tarkoitettuja Paavolaisen kirjoittamia lukuja on julkaistu kirjassa Volga virtaa nyt Moskovaan.

http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2016-kev%C3%A4t/volga-virtaa-nyt-moskovaan.html

Ostin tuon kirjan viime talvena ja luin sitä... en muista luinko kokonaan....

Paavolainen oli erinomainen kirjoittaja, ja olen ihaillut hänen tyyliään. Edellä mainittuun kirjaan poimituissa otteissa hän ei mielestäni kuitenkaan ollut parhaimmillaan. Paavolaisen Neuvostoliiton ihailu - koska siitähän oli kyse - on asia, jota on vaikea käsittää. Hän oli sentään jopa nykypäivän mittapuulla maailmaa nähnyt mies, ja hänellä oli laaja yleistietämys asioista. Hän todennäköisesti tiesi myös Stalinin määräyksestä toimeenpannuista vangitsemisista ja teloituksista. Matkakertomuksessa ei kuitenkaan edes vihjata mihinkään tällaiseen. Kaikki on vain hienoa ja mahtavaa. Kulttuuri kukoistaa lukuisilla tavoilla ja kansa on onnellista. Entäs ne miljoonat vankileireissä nääntyvät ja joukkohaudoissa makaavat.

Sodan jälkeen Paavolainen alkoi seurustella Otto Ville Kuusisen tyttären Hertta Kuusisen kanssa, mikä kertonee omaa kieltään hänen näkemyksistään. Hertta Kuusinen halusi johtaa Suomen Tšekkoslovakian tielle, mutta kansa sanoi vaaleissa, että ei kiitos. Paavolaisen suvun kotitalo oli jäänyt Neuvostoliiton valtaamalle alueelle, mutta tämäkään ei horjuttanut hänen ihailuaan suurta itäistä naapuria kohtaan.

Toteutuiko Paavolaisen kohdalla jonkinlainen koirasyndrooma. Isänsä hakkaa koiraa, mutta koira ei valita vaan rakastaa ja palvoo isäntää entistä enemmän.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Kopek - syyskuu 10, 2020, 23:07:17
Li Andersson (Iltalehden mukaan):

– Kapitalismin vastakohta on sen sijaan demokratia.

Esimerkkejä kapitalismille vastakohtaisesta demokratiasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_demokraattinen_tasavalta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansandemokratia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Demokraattisen_nuorison_maailmanliitto

Tarkoittaako Andersson  vahvaa valtiovaltaa, joka ohjailee ja verottaa talouselämää kovalla kädellä.

"Meidän vaatimus on demokratia: se että kansallisesti sekä kansainvälisesti luodaan ne työkalut, joita kansanvalta tarvitsee ongelmien ratkaisemiseksi,"

Mitä käytännössä tarkoittavat "ne työkalut, joita kansavalta tarvitsee"? Eikö valtiovallalla ole jo työkaluja? Mitä vielä puuttuu? Miten nykyistä järjestelmää ja käytäntöjä pitäisi muuttaa?

Kapitalismissahan toteutuu eräällä tavalla demokratia. Jokainen ihminen voi omilla päätöksillään vaikuttaa niin kansainvälisten kuin suomalaistenkin suuryhtiöiden ja pienyhtiöiden ja keskisuurten yhtiöiden toimintaan. Jos ihmiset lakkaisivat huomisesta alkaen ostamasta esimerkiksi Applen tuotteita (iPhone ym.), firma lähtisi syöksyyn ja kaataisi paljon muutakin mennessään. Kuluttajat äänestävät rahoillaan. Eikö se ole jokapäiväistä käytännön demokratiaa. Eivät suuryhtiöt määrää. Me tavalliset ihmiset määräämme niitä.

Vaikka emme itse kuuluisi jonkin tuoteryhmän ostajiin emmekä siis suoraan vaikuttaisi yhtiöön, joke tuotteita tekee, voimme monissa tapauksissa silti vaikuttaa välillisesti.
Li Andersson on tyhmä, jos vastakkainasettelee noita termejä. "Kapitalismin vastakohta on demokratia"... Tuo on idiotismia ja tietämättömyyttä.

Toope

Markkinataloushan on demokraattisin malli, koska antaa mahdollisimman monille ihmisille mahdollisuutta toteuttaa vapauksiaan. Mikä muu malli toimii muka paremmin? Miksi noita kommareita vihervasemmistossa kuunnellaan?

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Toope - syyskuu 11, 2020, 22:22:48
Markkinataloushan on demokraattisin malli, koska antaa mahdollisimman monille ihmisille mahdollisuutta toteuttaa vapauksiaan. Mikä muu malli toimii muka paremmin? Miksi noita kommareita vihervasemmistossa kuunnellaan?

Markkinatalous ei ole kapitalismin synonyymi.

Toope

Lainaus käyttäjältä: safiiri - syyskuu 11, 2020, 23:31:28
Lainaus käyttäjältä: Toope - syyskuu 11, 2020, 22:22:48
Markkinataloushan on demokraattisin malli, koska antaa mahdollisimman monille ihmisille mahdollisuutta toteuttaa vapauksiaan. Mikä muu malli toimii muka paremmin? Miksi noita kommareita vihervasemmistossa kuunnellaan?

Markkinatalous ei ole kapitalismin synonyymi.
Pointti on mikä? Kapitalismi ja markkinatalous ovat käsikädessä. Ovat luoneet myös sitä hyvinvointiamme eniten.
Jos olet eri mieltä, kerro millainen talousjärjestelmä on hyvinvointia ja kehitystä luonut enemmän. Sanasi on vapaa!