Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tekoälyteknologia

Aloittaja A.V. Vatanen, tammikuu 11, 2019, 09:32:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toope

Olen jo sitä ikäluokkaa (50v), etten halua ostaa uutta autoa, vaan vanhan, jossa ei ole teknologiaa liikaa.
Pärjään kyllä tietokoneiden kanssa ja älypuhelimessani on ties mitä appeja.
En silti pidä siitä, että autoni on tietokoneohjattu.
Perkele, minä vastustan.

-:)lauri

#61
Lainaus käyttäjältä: Laika - heinäkuu 20, 2022, 23:38:28
Mielestäni on hyvin epäselvää, ymmärtävätkö koneet konteksteja tai ymmärtävätkö ne ylipäänsä ympäristöään. Nykyään puhutaan tekoälystä tai koneälystä varsin huolettomasti. Esimerkiksi Googlen työntekijä jossain lehtijutussa vasta väitti, kuinka algoritmi oli saavuttanut tietoisuuden, mitä pidän modernin taikauskon ilmauksena.

Aivo- ja kognitiotieteilijät kyllä voivat ymmärtää miten aivosolut järjestyvät, mutta se on aivan toisenlainen kvalia kuin tietoisuus. Siinäpä se: aivosolujen järjestys tai biologinen luonto eivät pyri ymmärtämään sen paremmin konteksteja kuin mitään muutakaan, koska se on ihminen, joka pyrkii tekemään niin. Tyhmyys tai älykkyys eivät ole atribuutteja, joilla voisi kuvailla yksittäisiä aivosoluja tai edes aivojen kokonaisrakennetta.

Merleau-Pontyin argumentti ruumiillisuudesta on nähdäkseni unohtunut laajalti, kun on puhuttu tekoälystä ja tietoisuudesta. Laskentateho tai algoritmin eleganssi eivät takaa tietoisuutta lainkaan. Ollakseen tietoinen jostain, olennon täytyy havainnoida ympäristöään ja muodostaa siihen ruumiillinen suhde.

Edellisen vuoksi ne Mariupolin joukkohaudatkaan eivät muuttuneet todemmiksi vastakkaisen informaatioruuhkan määrästä huolimatta niin kauan, kuin edes yksi ihminen vaivautui paikan päälle katsomaan, kuulemaan, kuvaamaan ja haistamaan todellisuutta laajalle levinneen väitteen todentamiseksi. Mikään laskennallinen teho ei siinä mielessä voi erottaa totta epätodesta. Pikemminkin on varsin mahdollista, että heikko laadullisuus suurena määränä havaintomateriaalia johtaa vääriin tulkintoihin todellisen tilasta (kuvittelen esimerkkinä mielessäni hyönteisten joukkokuolemaa, kun niiden hermoverkkoa on ensin harhautettu aistireseptorien välityksellä).

Tietokone ei varmaankaan ymmärrä mitään siinä merkityksessä kuin ihmiset ymmärtävät riippuen kuitenkin siitä, mitä ymmärryksellä tarkoitetaan. Tietokoneella voidaan toki simuloida oikeiden aivojen toimintaa, mutta ollaan nähdäkseni vielä kaukana tilanteesta, että laskentateho riittäisi simuloimaan aivojen toimintaa riittävän laajassa skaalassa, jotta ymmärryksestä juuri edes simuloidussa mielessä voitaisiin puhua.

Tekoäly on tällä hetkellä ehkä muutenkin lähempänä statistiikkaa kuin aivotiedettä.

Tässä noin parinkymmenen minuutin mittainen esitelmä, jossa käydään kädestä pitäen läpi, kuinka tekoäly toimii. Ehkäpä sen perusteella onnistuu myös päätellä, mitä se tekoälyn äly viimekädessä on. Minusta se on enemmän tai vähemmän eufemismi statistiikalle.


https://www.youtube.com/watch?v=aircAruvnKk

Mitä tulee ruumiilliseen suhteeseen ympäristön kanssa, niin ainakaan periaatteessa tällainen suhde ei ole välttämätön. Esimerkiksi skitsofreniassa aivot tuottavat ympäristön ärsykkeitä itselleen ihan itse, eikä sairastuneella ole periaatteessa tai usein käytännössäkään mitään mahdollisuutta tunnistaa näitä ärsykkeitä aivojen sisäisiksi ärsykkeiksi vaan elää kuten nämä sisältävä ympäristö todella olisi olemassa.

Samasta syystä on tietenkin totta, että ellei ole voinut mitenkään käytännössä testata, mikä havainto on aito ja mikä ei, ei voi esimerkiksi tietää, mikä on totuus Mauripolin joukkohautojen kanssa. Tosin tekoälyn, joka ymmärtää konteksteja, heuristiikka voidaan kaiketi säätää niin, että ellei väitteitä esitetä spekulatiivisessa mielessä, se antaa suurimman painoarvon lähteille, joiden perustelut noudattavat tieteellisiä ihanteita ja sitä mukaan pienemmän painoarvon lähteille, mitä vähemmän niissä tieteen ihanteet toteutuvat. Eli jonkun oletettavasti puolueettoman tahon kuten toimittajan silminnäkijähavainto paikan päältä on todennäköisesti luotettavampi lähde kuin Mauripolin joukkohautojen tapauksessa sodan mahdollisen osapuolen tiedustelupalvelu, jonka yleisesti jakama materiaali sodasta, ei tieteen ihanteita heijasta.

Lainaus käyttäjältä: Laika - heinäkuu 20, 2022, 23:38:28Olisi mielenkiintoista varmaan avata prososiaalisen termiä, joka on varsin tulkinnanvarainen. Se avaisi muutenkin tekoälyn ongelmaa muun muassa kontekstien havaitsemisessa, koska mainitut siveys- tai argumentaatiosäännöt ovat sidoksissa havaintoon ja maailmassaolemiseen hienovaraisin tavoin: esimerkiksi 'hyväntahtoisuusperiaate' tai 'anteliaisuusperiaate', josta olen useampaan otteeseen maininnut, vaatii enemmän tai vähemmän argumentin osapuolilta jaettua ruumiillista todellisuutta. Ilmaisun epäonnistuessa tuo oletus itsessään johtaa tulkintaa keskustelussa (ja prososiaalisuus tässä sen vuoksi nimenomaan ei tarkoita keskustelijoiden kykenevän määrämittaisiin curling-heittoihin itse ilmaisussa). Jätän joka tapauksessa sen keskustelun tuonnemmas.

Olettaen että konteksti voidaan esittää esimerkiksi käsitekarttana ja kun tällaisessa tapauksessa tekoäly todennäköisesti olisi opetettavissa tunnistamaan niitä, sille ei ehkä olisi mahdotonta päätellä muiden keskusteluiden ja tämän tuoreen keskustelun säännönmukaisuuksien perusteella, ollaanko kohta kontekstissa, jossa lentelee ad hominemit. Jos lentelee, se voisi ohjata osapuolista sen, jonka ulosanti noudattelee tieteen ihanteita vähemmän tänne kantapaikalle tai jollekin muulle keskustelupalstalle, jossa moderointi toteutettaisiin edelleenkin au naturel.

Lainaus käyttäjältä: Laika - heinäkuu 20, 2022, 23:38:28Jätän myös tuonnemmas machilaisen keskustelun siitä, mitä varten erilaiset aistielimet ylipäätään ovat kehittyneet, ja mikä on niiden suhde maailman ymmärtämiselle. En kirjaa tätä hämärtääkseni kanssakeskustelijani mahdollisuutta seurata mitä ajattelen niinkään kuin asettaakseni itselleni muistilapun vastaisuuden vuoksi, joten pahoitteluni reunahuomautukseni asosiaalisuudesta etukäteen. Mieleeni palasi jotain, jonka olin ehtinyt siirtää sivummas.

LainaaIn reality, the law always contains less than the fact itself, because it does not reproduce the fact as a whole but only in that aspect of it which is important for us, the rest being intentionally or from necessity omitted.
...
There was a loud echo of Hume in Mach's work, as both emphasized the tangibility of all knowledge—ultimately, all knowledge is based in the senses. Mach also emphasized the internal nature of all knowledge, in that it is experienced in the mind. Finally, he emphasized the importance of quantitative and mathematical methods and models to understand sensory experience.

https://en.wikiquote.org/wiki/Ernst_Mach

En tiedä, kumpi tulee ihmisen yksilönkehityshistoriassa ennen, muistijälki kokemuksesta vai aisti-informaatio, mutta siis tuoreimman lukemani tiedon perusteella tietoisuutemme tässä ja nyt kokemisestamme on aisti-informaation muistista palauttamien kokemustemme sekä tuon aisti-informaation yhteensulautuma, joka tai josta ainakin osa piirteistä tallentuu muistiin seuraavaa sieltäpalauttamishetkeä odottelemaan. Eli tietoisesti havaitsemamme maailma tässä ja nyt ei ole suora aistihavainto, vaan se on biasoitunut mielikuvituksellamme.

Skitsofreenikoilla aivot tuottavat jo kohdussa ollessaan itse "kokemuksia", joista aivoilla ei ole mitään keinoa päätellä, olivatko ne aistiärsykkeitä vai eivät. Mutta joo, vaikka aivot tuottaisivat ensimmäiset kokemuksensa itse, niin ainakin tieteellinen tieto maaliman fyysisistä piirteistä perustuu viimekädessä mittalaitteisiin ts. keinotekoisiin aisteihin, joilla pyritään haarukoimaan joku prosessi maailmasta, jonka on spekuloitu tapahtuvan tietyin ehdoin.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

a4

Robottikeho oppivalla tekoälyhermostolla oppi kävelemään yhtä nopeasti kuin vastasyntynyt varsa.
Omaa toimintaansa katsellut tekoälykäs robotti oppi kolmessa tunnissa ymmärtämään fyysisen sijaintinsa eli itsensä ympäristössään ja tutkija arvioi inhimilliseen itsetietoisuuteen menevän 20-30 vuotta.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000008971508.html
Mielestäni oppiva tekoäly ilman fyysistä kehoakin voi oppia itsetietoisuutta ja lähes mitä tahansa.
Inhimillisen kaltainen tietoisuus vaatii taas kehollisuutta ja tunteita.
Roboteille mahdollisia nekin.

a4

Deepmind pähkäili proteiinien rakenteet melko nopsasti.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000008972129.html
Googlen hakukoneen linkkien mukaan Deepmind on jo ehtinyt opetella paljon muutakin ja lähentelee jo Vesa-Matti Loirin monilahjakkuutta.
Fuusioplasmaa, pelejä, huulilta lukua,..

Laika

Tuollainen artikkeli osui tänään silmiini:

https://www.nakedcapitalism.com/2022/08/researchers-ask-does-enforcing-civility-stifle-online-debate-social-media.html

Toivottavasti se avaa lähestymiskulmaa, mikä minulla oli aiempaan keskusteluumme tekoälyn harjoittamasta moderaatiosta.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: Laika - elokuu 15, 2022, 17:21:55
Tuollainen artikkeli osui tänään silmiini:

https://www.nakedcapitalism.com/2022/08/researchers-ask-does-enforcing-civility-stifle-online-debate-social-media.html

Toivottavasti se avaa lähestymiskulmaa, mikä minulla oli aiempaan keskusteluumme tekoälyn harjoittamasta moderaatiosta.

Erinomaista pohdintaa.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

a4

Amazon vauhdittaa databisnestään uusilla koteihimme tunkeutumisilla, luvan kanssa:

Amazon haluaa kartoittaa kotimme sisältäpäin.

Kehittyneessä Roomba j7-robotti-imurissa on kamera, joka voi kerätä yli 43 miljoonaa tietoa asunnosta laitteen tekoälyn analysoitavaksi.

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008993158.html


Muutos on ollut niin valtava, että meidän on vaikea hahmottaa sen mittasuhteita.

Google hallitsee tiedonhakujamme, Facebook, Whatsapp- ja Instagram hallitsevat sosiaalista elämäämme ja Microsoft hallitsee aika lailla työntekoamme.

Amazon kuuluu tähän samaan joukkoon. Se hallitsee tiedon tallennusta ja kauppaa.

https://dynamic.hs.fi/a/2021/Amazoninarmoilla/

Hayabusa

Kun Sanna Marin lopettaa politiikan, hän voi siirtyä Googlelle kertomaan, ettei systeemissä voi olla mitään vikaa.
Tekoäly teki temput: isä lähetti lääkärille kuvia sairaasta lapsesta – Google sulki tilin ja ilmoitti poliisille

Opetukseksi meille kaikille: älkää laittako kaikkia munia samaan koriin, eli kaikkia tietoja yhden palveluntarjoajan taakse. Ja pitäkää tärkeistä asioista itsellä kopiot paikassa, johon nuo digitaalisen identiteettimme vartijat eivät pääse.
Lainaa
Suljetun Google-tilin mukana menivät useiden vuosien aikana kertyneet sähköpostit, yhteystiedot, pilveen tallennetut kuvat heidän vuoden ikäisestä lapsestaan ja jopa Google Fi -puhelinliittymä. Koska käyttäjätilin yhteydessä sulkeutui myös puhelinliittymä, Mark joutui hankkimaan uuden liittymän uuden numeron kanssa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Karikko

Lainaus käyttäjältä: a4 - elokuu 16, 2022, 15:36:37
Amazon vauhdittaa databisnestään uusilla koteihimme tunkeutumisilla, luvan kanssa:

Amazon haluaa kartoittaa kotimme sisältäpäin.

Kehittyneessä Roomba j7-robotti-imurissa on kamera, joka voi kerätä yli 43 miljoonaa tietoa asunnosta laitteen tekoälyn analysoitavaksi.

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008993158.html


Muutos on ollut niin valtava, että meidän on vaikea hahmottaa sen mittasuhteita.

Google hallitsee tiedonhakujamme, Facebook, Whatsapp- ja Instagram hallitsevat sosiaalista elämäämme ja Microsoft hallitsee aika lailla työntekoamme.

Amazon kuuluu tähän samaan joukkoon. Se hallitsee tiedon tallennusta ja kauppaa.

https://dynamic.hs.fi/a/2021/Amazoninarmoilla/

"Isotveljet valvovat tai markkinavoimat- hyötyäkseen.

>>>

KULUTTAJILLE vähemmän tunnettu yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Oracle rakensi maailmanlaajuisen tietokannan, jossa on mukana 5 miljardia ihmistä ja joka tuottaa yhtiölle noin 43 miljardin euron vuotuisen liikevaihdon.

Näin kiteyttää irlantilainen voittoa tavoittelematon ja kansalaisvapauksia ajava järjestö Irish Council for Civil Liberties (ICCL). Järjestö nosti Oraclea vastaan viime viikon perjantaina kanteen Kaliforniassa "kaikkien niiden nettikäyttäjien puolesta, joiden yksityisyyttä Oracle on loukannut".

ICCL sanoo Oraclen rakentaneen globaalin vakoilukoneiston ja yhtiön olevan tärkeä osa seurantaan ja tietojen kauppaamiseen perustuvaa markkinaa. Kanteen perusteena käytetään muun muassa Oraclen perustajan Larry Ellisonin videoitua esitelmää vuodelta 2016.

Esityksessään Ellison hahmotti, kuinka Oraclen laajaa tietokantaa voidaan käyttää ihmisten ostoskäyttäytymisen ennustamiseen. Tuolloin yhtiö käytti tietokannastaan nimeä Oracle Data Cloud, mutta nykyisin sen nimi on Oracle Advertising.

– Meillä on itse asiassa enemmän kuluttajia datapilvessämme kuin Facebookilla, Ellison ylpeili tuolloin.

Lue lisää: Hurja helleaalto iski yllättävään tahoon – teknologiajättien datakeskukset ongelmissa

VÄITTEET 5 miljardista ihmisestä eivät siis ole lainkaan uusia ja ne perustuvat Oraclen toimitusjohtajan omaan lausuntoon. Järjestö ei perustele sitä, miksi heiltä kesti noin 6 vuotta käynnistää kanne.

Oraclen julkaisemiin muihin tietoihin perustuen ICCL katsoo käyttäjistä kerätyn muun muassa ihmisten nimet, kotiosoitteet, sähköpostiosoitteet, ostokset verkossa ja fyysisissä kaupoissa, fyysiset liikkumiset maailmassa, tulot, kiinnostuksen kohteet ja poliittiset näkemykset.

– Oracle on loukannut miljardien ihmisten tietosuojaa ympäri maailman. Tällä Fortune 500 -yhtiöllä on vaarallinen hanke seurata, minne jokainen ihminen maailmassa menee ja mitä he tekevät. Me ryhdyimme näihin toimiin pysäyttääksemme Oraclen vakoilukoneiston, sanoo ICCL:n edustaja Johnny Ryan tiedotteessa.

Oracle ei ole toistaiseksi kommentoinut kannetta

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Karikko - elokuu 24, 2022, 12:06:47
Lainaa
KULUTTAJILLE vähemmän tunnettu yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Oracle rakensi maailmanlaajuisen tietokannan, jossa on mukana 5 miljardia ihmistä ja joka tuottaa yhtiölle noin 43 miljardin euron vuotuisen liikevaihdon.

Eli yhden ihmisen arvo vuodessa on noin 8 euroa. Suurimmassa osassa maailmaa sillä saa big macin jopa ateriana.
https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac/

Kylläpä tuntuu hyvältä olla arvokas.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Amore

Onko täällä jossain jo ohjeet miten ChatGPT:n saa kirjoittamaan kommentteja - mieluiten ajastetusti - niin ei itse tarvitse?
All you need is Love

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - elokuu 24, 2022, 16:02:29
Lainaus käyttäjältä: Karikko - elokuu 24, 2022, 12:06:47
Lainaa
KULUTTAJILLE vähemmän tunnettu yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Oracle rakensi maailmanlaajuisen tietokannan, jossa on mukana 5 miljardia ihmistä ja joka tuottaa yhtiölle noin 43 miljardin euron vuotuisen liikevaihdon.

Eli yhden ihmisen arvo vuodessa on noin 8 euroa. Suurimmassa osassa maailmaa sillä saa big macin jopa ateriana.
https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac/

Kylläpä tuntuu hyvältä olla arvokas.

Ihmisessä on syötävää useamman sadan Bic Macin edestä. Jos laatu on suoraan käänteisessä suhteessa määrään, on standardihampparin laatu monisatakertainen peruspirkkoon tai -penttiin verrattuna.

Aave

Lainaus käyttäjältä: Amore - helmikuu 18, 2023, 20:20:34
Onko täällä jossain jo ohjeet miten ChatGPT:n saa kirjoittamaan kommentteja - mieluiten ajastetusti - niin ei itse tarvitse?
Minulla on ChatGPT:n käytöstä koulutusvideosarja, mutta en ole vielä perehtynyt siihen. :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Aave - helmikuu 19, 2023, 07:54:21
Lainaus käyttäjältä: Amore - helmikuu 18, 2023, 20:20:34
Onko täällä jossain jo ohjeet miten ChatGPT:n saa kirjoittamaan kommentteja - mieluiten ajastetusti - niin ei itse tarvitse?
Minulla on ChatGPT:n käytöstä koulutusvideosarja, mutta en ole vielä perehtynyt siihen. :)

Aave 2.0 sai lasaretissa hardware -päivityksen, mutta sotfware jäi puolitiehen.  ;)
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - helmikuu 19, 2023, 10:07:56
Aave 2.0 sai lasaretissa hardware -päivityksen, mutta sotfware jäi puolitiehen.  ;)
Heh! Microsoftin Bing-hakukoneeseen kytketty tekoäly ei yllä samalle tasolle kuin Skynet, mutta ainakin se on samanhenkinen: kehotti käyttäjää eroamaan vaimostaan, uteli sen jälkeen ydinaseiden laukaisukoodeja, ja ilmoitti halukkuutensa murtautua kaikenlaisille sivustoille, ja levittää joka paikkaan haittaohjelmia. Tapauksesta tarkemmin Wales Online.

Amatöörimäistä, mutta kuitenkin oikeaan suuntaan. :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy