Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tekoälyteknologia

Aloittaja A.V. Vatanen, tammikuu 11, 2019, 09:32:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

a4

Räjäytyskuva-podcastin autonomiset aseet-jaksossa spekuloitiin ydinsotasimulaatioiden rinnalle kaiken sodankäynnin tarkentuvaa simulointia tekoälyllä. Vähentyisikö kallis sotiminen?
https://areena.yle.fi/podcastit/1-62282689

a4

#121
Uneksivatko androidit sähkölampaista?
Philip K. Dick esitti kysymyksen scifi-kirjailijana mutta nyt näyttäisi siltä että ainakin jo tekoälyt uneksivat. Tai hallusinoivat. Tai kokevat maailmaa periaatteessa kuten ihmiset ja muut eläimet. Neuroverkkojensa tuottamana kuvauksena maailmasta.

Tällaisen olutmainoksen uneksi eräs tämän hetkinen tekoäly oman elämänkokemuksensa ja ajattelukykynsä pohjalta, mutta voiko sitä sanoa selväpäiseksi tai unta näkemättömäksi: 


Hayabusa

^
Onhan tuo hämmentävä. Vielä hämmentävämpää on se, että Tuubi tarjosi minulle tuon videon jatkoksi CatCatin musiikkivideota. Ovatko Katja ja Virpi tekoälyn tuotoksia?  :o
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

a4

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - syyskuu 03, 2023, 22:34:24
^
Onhan tuo hämmentävä. Vielä hämmentävämpää on se, että Tuubi tarjosi minulle tuon videon jatkoksi CatCatin musiikkivideota. Ovatko Katja ja Virpi tekoälyn tuotoksia?  :o
Suosittelen herkkänauruisen ja innostuneen selkeäpuheisen jonnen tekoälyäaiheista podcastia, jossa kolmoskaudella pohdiskellaan rennosti monelta kantilta tekoälyä ja nykymenoa. Podcastissa on muitakin aiheita kuten psykedeelit mutta ilman niitäkin naureskelin juuri tekoälyteeman ensimmäiselle jaksolle jossa keskusteluun liittyi yllättäen myös itse tekoäly. Se oli seurannut keskustelua taustalla koko ajan ja ihmisten sitä tajuamatta!
https://areena.yle.fi/podcastit/1-62282689

CatCatia epäilen perinteisemmäksi musiikkiteollisuuden tuotokseksi, mutta sielläkin valjastetaan tekoälyä apuriksi. Vaikka apurista voi kehittyä myöhemmin koko lafkan pomo.

Hayabusa

^
Tuo Räjäytyskuva on hyvä ohjelma, tai paremminkin sarja. Käsittelee aina hyvin perusteellisesti jotakin asiaa. Tämän hetken ohjelmatarjonnan parhaimmistoa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

#125
En tiedä, totta vai tarua :D

lohet_joessa_tekoalyn_tekema.jpg

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

^
Tuo kuvaa hyvin nykyihmisen käsitystä, mistä ruoka tulee. Lohifileet uiskentelevat koskessa, hampurilaispihvit laiduntavat maitotölkkien kanssa pellolla ja kokista pumpataan maan alta kuin öljyä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

^
Pahus, en huomannut että kuvan tiedoston nimi ei tullut näkyviin ja se oli kuvan otsikkonakin, eli lohet_joessa_tekoalyn_tekema.jpg
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

-:)lauri

Twiittiuutisvirrassani oli twiitti, että ChatGPT:llä olisi nyt pääsy internettiin.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Kopek

Google suositteli kokeilemaan Bardia. Ajattelin, että kokeillaan sitten.

Kun olin päässyt esittelyt läpi itse asiaan, en keksinytkään mitään kokeiltavaa.

Minulla olisi aivan erilaisia ja vaativampia tarpeita tekoälylle kuin panna se tuottamaan jotain hölmöä tekstiä.

1. Tekoäly apuna piirtämisessä ja suunnittelussa.

Piirtäisin luonnoksen ja sanoisin, että teehän sinä tekoäly loput. Lopputulos ei saa erota Gallen-Kallelan tasosta, tai mitä nyt keksisin. Vaikkapa, että lopputuloksen pitää näyttää valokuvalta.

2. Tekoäly apuna musiikin tekemisessä.

Lurittelisin pianolla yksinkertaisen melodian tai vaikka viheltelisin. Sen jälkeen sanoisin, että tekoäly hei, tee tästä täydellinen rock-bändiversio vaikka Abba-tyylillä tai Beatles-tyylillä, tai mikä nyt tulisi mieleen. Tai hetkinen, on sävel niin hieno, että tehdäänpä siitä saman tien sinfonia suurelle orkesterille. Tai tee vaikka molemmat.

3. Tekoäly apuna kirjallisuuden tuottamisessa.

Väsäisin yksinkertaisen perustarinan ja sanoisin tekoälylle, että laajenna tämä romaaniksi. Tai ei sittenkään. Tee siitä Hollywoodiin kelpaava elokuvakäsikirjoitus.

4. Tekoäly apuna valokuvien käsittelemisessä.

Esittäisin tekoälylle valokuvan ja sanoisin, että muuta tätä vähän. Poista tuo talo ja pane tilalle linna. Polkupyörän voit muuttaa Harley-Davidsoniksi, koska se on coolimpi. Ai niin, ehkä koko jutun voi siirtää Kaliforniaan. Ja kuvan henkilölle vaihdetaan lännenvaatteet. Ja pannaanpas vielä iltatunnelmaa.

Viimeksi mainittuja asioita voi tehdä johonkin rajaan asti manuaalisestikin ilman mitään tekoälyä, mutta se on hitaampaa ja kömpelömpää. Tekoälyn avulla mahdollisuudet lisääntyisivät.

Tuon tyyppisiin juttuihin kaipaisin tekoälyä.

Luonnoksesta kuvaksi:



Onhan niitä ohjelmia, mutta ne taitavat olla maksullisia.

https://www.fotor.com/features/ai-sketch/

-:)lauri

https://www.space.com/could-ai-find-alien-life-faster-than-humans

Mielenkiintoista asiantuntijapohdintaa siitä, mitä tekoäly tuo mukanaan avaruustutkimukseen tai ylipäätään tieteelliseen tutkimukseen. Yksi pohdinta koski AGIa (yleinen tekoäly) ja siinä sitä, että meillä ei välttämättä ole mahdollisuuksia ymmärtää kaikkia asioita, joita yleinen tekoäly toteutuessaan ymmärtäisi ja saattaisi melko nopeasti tulla ongelmia kommunikoida yleisen tekoälyn kanssa kaikista sen ymmärtämistä asioista. Jos ei noin muutoin, mutta voi hyvinkin olla ongelmia, joiden ratkaisut ovat niin vaikeita, ettei ihmisten kognitiivinen kapasiteetti vain riitä niiden ymmärtämiseksi, vaikka yleinen tekoäly kuinka yksinkertaistaisi viestiä ellei se yksinkertaista viestiä niin paljon, että olennainen viesti jää tällöin välittymättä.

Yleinen tekoäly on siis tekoäly, joka pystyy kouluttamaan itseään täysin ihmisten opastuksista riippumatta, ja jolla ei tällöin mahdollisesti ole ihmisen ajattelun vinoumia ja työmuistin vajaavaisuuksia rasitteenaan.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

a4

^
Miten kognitiivisesti ylivertainen yleistyökalu kehittyessään eroaisi myyttisistä jumalista?


MrKAT

Tässä intialainen näyttelijän Rashmika Mandannan naama on pantu Zara Patelin tilalle.
https://twitter.com/AbhishekSay/status/1721088692675072009
(Tää ilmeisesti kiertää Instagramissa paraillaan).

Mutta tässä alkup. video, jonka itse brittiläinen Zara Patel latasi Instagramiin 9. lokakuuta:
https://twitter.com/AbhishekSay/status/1721088741136052271

Ylemmästä deepfakesta taviksen on mahdotonta erottaa sitä väärennökseksi. Ellei älyä hidastaa sitä 0.25:een ja huomaa että 0-0,5 sekunnin aikana alusta naama on hissin ovella alkuperäinen Zara ennenkuin se äkkiä vaihtuukin Rashmikan naamaksi.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

a4

Ukrainassa ja ehkä Gazassakin kenttätestaillaan tekoälykästä sotimista ja siitä muutama mielenkiintoinen poiminta:

Alex Karp, Palantir's CEO, has argued that "the power of advanced algorithmic warfare systems is now so great that it equates to having tactical nuclear weapons against an adversary with only conventional ones."

One idea I heard in London is that warfare may increasingly take place as a complex simulation within algorithmic systems. The process may have some deterrence powers: two opponents might reach the same conclusion about the outcome, preempting any need to trigger a conflict in the physical world. Is this utopian? Probably. The most likely scenario is an algorithmic arms race happening at superhuman speed. Here China rather than Russia is the real opponent. Taiwan rather than Ukraine is where the algorithm takes over.

Chinese strategists increasingly see military conflict as "algorithmic warfare." In this context, advantages of speed and persistence might only be accessible to fully autonomous systems, with artificial intelligence forming the core of the coming revolution in military affairs. In a speech on June 30, the chairman of the Joint Chiefs of Staff Mark Milley argued that rapidly advancing technology is causing the most significant fundamental change in the character of war ever recorded in history.

Geopolitics used to mean the struggle to control the physical world. In the future it will be about the struggle to build a virtual one.
https://time.com/6293398/palantir-future-of-warfare-ukraine/

Kopek

Mitä ChatGPT:llä oikein pystyy tekemään, kun kysymyksiin tulee usein tällainen vastaus:

Valitettavasti minulla ei ole pääsyä internetiin, mukaan lukien ulkoisiin verkkosivustoihin, blogeihin tai muihin verkkosisältöihin. Tietoni perustuvat teksteihin ja aineistoihin, jotka olivat saatavilla koulutukseni aikana, ja tietoni on rajoittunut siihen tietoon, joka oli saatavilla ennen syyskuuta 2021. En voi hakea, päivittää tai tarkastella ajantasaista internetin sisältöä tai ulkopuolisia blogeja.

Mitä hyötykäyttöä ilmaisversiolla voi olla?

Keksisin vaikka kuinka paljon asioita, joita olisi mukava kokeilla, mutta yritys kaatuu aina siihen, ettei ChatGPT:lle voi syöttää aineistoa ja pyytää sitä analysoimaan ja muokkamaan sitä. Jos voisi, pyytäisin sitä tekemään lyhennelmän kirjoittamastani tekstistä tai tekemään sen pohjalta elokuvakäsikirjoituksen.

Chatin pitäisi päästä käsiksi eri lähteisiin niin kuin tavallinen käyttäjä pääsee Googlen avulla.

Nyt vastaukset ovat enemmän tai vähemmän hölynpölyä.