Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Karikko


^
Maahanmuuttaneet tuottavat harmia siis vielä maahanmuuton onnistuneen toteumisen jälkeenkin.

Vastuullisuutta varmaan tarvitaan, mutta ei heitä kaiketi voi syyttää sukulais-rakkkaudestaan.

Lomalle "lompsis, ja viruslinko pompsis- tuliaisina.

Amore

Lainaus käyttäjältä: Karikko - elokuu 12, 2020, 11:38:59
^
Maahanmuuttaneet tuottavat harmia siis vielä maahanmuuton onnistuneen toteumisen jälkeenkin.

Vastuullisuutta varmaan tarvitaan, mutta ei heitä kaiketi voi syyttää sukulais-rakkkaudestaan.

Ei voi syyttää sukurakkaudesta, mutta vierailut olisi tällaisessa epävarmassa tilanteessa syytä jättää tekemättä.
All you need is Love

Amore

Ja uutiset/tilastot eivät kerro, kuinka suuri osa uusista tartunnoista on mahdollisesti ulkomailta tuotu.
All you need is Love

kertsi

Italiassa diabeettiset amputaatiot lisääntyneet koronapandemian aikana.

Ilmeisesti pieniä potilasmääriä seuraavassa tutkimuksessa, mutta ehkä suuntaa-antavia tuloksia. Ihmiset, varsinkaan riskiryhmäläiset kuten diabeetikot eivät ehkä uskalla mennä hoidattamaan jalkahaavojaan (ehdotus: että voisivat jonottaa vuoroaan autoissaan). Tietysti resursseista uupuu, kun perusterveydenhuoltoon jää vähemmän resursseja koronan takia. Jalkahaavojen hoito on kuitenkin tärkeää, sillä hoitamattomien haavojen aiheuttamien kuolioiden amputaatitista ne vasta suuret kustannukset tulevatkin. Jos ihmisen liikuntakyky menee, terveys menee alamäkeen ja joutuu olemaan enemmän esim. kotihoidon varassa.

Sitä en tiedä, oliskohan korona jotenkin kytköksissä kuolioihinkin, sillä sehän voi aiheuttaa ainakin pieniä veritulppia, ja varmaankin niilläkin voisi olla yhteys kuolioihin? Diabeteshan usein aiheuttaa verisuonitauteja (tai ainakin korreloi niiden kanssa) ja neuropatioita, joten jos jalassa on jo heikentynyt verenkierto, lisäveritulpat eivät ainakaan auta asiaa. Neuropatiat aiheuttavat tunnottomuutta periferiassa, ja erilaisia jalkojen vammoja ei siksi havaita tarpeeksi nopeasti, ja heikon verenkierron ja korkean verensokerin takia haavat paranevat hitaasti, jos ylipäätänsä paranevat.

Diabetic Amputations Soared Amid Italian Pandemic Lockdown (MedScape)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

Suomalaisista 70% ottaisi koronarokotteen (YLE 9.8.), amerikkalaisista 60%:

And yet, more than a third of Americans (35%) say they won't get vaccinated when a vaccine comes available; 60% say they will. There are huge splits by education and party on this. Those with college degrees are 19 points more likely to get vaccinated than those without (72% to 53%), and Democrats are 23 points more likely than Republicans (71% to 48%).
- https://text.npr.org/s.php?sId=902265017

USA:ssa yliopistotutkinnon suorittaneista 72% ottaisi rokotteen, alemmin kouluttautuneista vain 53%. Demokraateista 71% ottaisi rokotteen mutta republikaaneista vain 48%.  (Jos kuolleisuus olisi 2-4% varsinkin vanhemmissa ikäluokissa niin tuo voisi muuttaa vaalisuhteita, varsinkin kriittisissä osavaltioissa!? Jos 70% tarvitaan laumasuojaan niin republikaaneja keskenänsä kuolisi jääräpäisen tyhmyytensä takia kuin kärpäsiä mutta demokraatit keskenänsä olisivat immuunisessa laumasuojassa, enemmän kuin hiukan kärjistettynä.)

Muuten viikolla ostin K-kaupasta kertakäyttöisiä kotimaisia NeSu-kasvomaskeja(>85% suodatusteho) niin kun puin yhden autossa päälle niin heti irtosi naru*. Onneksi oli varamaski, Tokmannin kiinalaisvalmisteinen kirurgimaski, sivutaskussa, joka pelasti kauppareissuni. Tokmannissa tällä viikolla oli nyt toisenlaisia, niitä en ole kokeillut.

*Sain korjattua mutta vasta kotona, Eri-Keeperillä+teipillä.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Norma Bates

https://yle.fi/uutiset/3-11493924?fbclid=IwAR2AmrJk3e6HwxXUasyYJjgdLRL79aeqct7MngYOkxsCT-I2tw4ehu9HsoA&utm_source=facebook-share&utm_medium=social

Pandemiapäällikkö Hans Gärdströmin mukaan jälkioireet eivät ole aina yhteydessä siihen, kuinka vakavana taudin sairasti.

Norma Bates

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006601232.html?fbclid=IwAR1GzVZngi4BhEM1yt-3La6qEcUir4bXie495DPZeNHtThrEvuxwTTfKZak

Maailmalla maskeja käytetään arjessa aivan toisin kuin asian­tuntijat ohjeistavat – "Euroopassakaan ei ole opittu käytön sääntöjä", sanoo THL:n Mika Salminen

Minä kun luulin että maskeihin suhtaudutaan Suomessa penseästi siksi että oletetaan että suomalaiset eivät osaa käyttää niitä oikein, mutta ilmeisesti ei kukaan muukaan osaa, joten tässä ei nyt sitten suomalaiset tule erottumaan huonommuudella (joten pois alemmuudentunteet) sen paremmin kuin paremmuudellakaan.

Kaksi kertaa olen kuluneella viikolla käyttänyt maskia. Treeneihin bussilla mennessä. Se kerta tuntui vähän turhalta kun ei auto kovin täynnä ollut. Toisen kerran menin yhteen toiseen suuntaan ja auto oli täynnä koululaisia, minkä tiesin jo ennalta. Sillä reissulla suoja tuntui ihan aiheelliselta.

Karikko

^

Maski saattaa tarjota jonkinlaista turvallisuuden tunnetta ja sitä käytetään, varmaan sen vuoksi. Tuskin sentään kukaan käyttää sitä suojatakseen toisia, vaikka saattaa itselleen vakuutella tekevänsä niin.

Ehkä se ainakin  vähentää virusaltistuksen määrää oikein käytettynä, vaikka ei sitä täysin pois sulkisikaan. Silloin siitä voi olla jotain etua.

Tosin on myös hyvä muistaa viruksen koko, jota voi kuvata- Hiuksen paksuiselle alalle  mahtuu tuhatkunta virusta vierekkäin ja ilman aerosoleissa se aika helposti vältää maskin verrattain harvan siivilän, kun se hengitys pitää kuitenkin kulkea.

Maski auttanee kyllä pisaratartuntojen suojaamisessa jonkin verran. Tosin kaljalle poiketessa se lasketaan kyllä kaulalle ja tupakkikin pitää melko usein kärhätä, ettei tressi ala liikaa nostella päätään.

Norma Bates


Toope

Olen ollut aika välinpitämätön noiden hygieniasäännösten suhteen.
Jos olisin saanut, olisin jo sairastunut. Mutta ei mitään..
Henkilökohtaisesti tuo tauti kuulostaa vähän hysterialta.

Jaska

THL sanoi aluksi, ettei niitä maskeja kuitenkaan osata oikein käyttää, kun maskeja ei ollut kaupan. Nyt suosittelee, kun on kaupan.

Mutta katsotaanpa vähän Suomen lukuja. Suomessa (5,54 miljoonaa asukasta) on maaliskuun alun jälkeen (n. 170 päivässä) 7540 varmistettua koronavirustautitapausta. 333 on kuollut (4% todetuista sairastuneista; jatkuvia terveyshaittoja saaneita on siihen moninkertainen määrä) ja aika tarkkaan sama määrä on edelleen aktiivisena. Noin 70% vahvistetuista tapauksista on Uudellamaalla (30% asukkaista) Uusia tapauksia varmistetaan noin 20 päivässä ja määrä on kasvussa.

Suurin koronasairastuneiden osuus väestöstä valtioista tähän mennessä on Qatarissa, jossa covid-19 tauti on todettu 4%:lla väestöstä. Suomessa osuus on 0,1% eli yksi tuhannesta. Todellisuudessa sairastuneita joita ei ole todettu on Suomessa ehkä viisinkertainen määrä, mutta joudumme yksinkertaisuuden vuoksi laskuissa olettamaan, että varmistamattomat ovat lieviä tapauksia, jotka vain on podettu influenssan tapaan.

Yksilön kannalta todennäköisyys saada covid-19-tartunta on ollut hyvin pieni. Ajatellen että sairastuminen on satunnaista, mitä se tietenkään ei aivan ole, vaan tartunta saadaan sairastuneelta. Mutta yhteiskunnan kannalta olisi väärin katsoa tällaisesta yksilön näkökulmasta. Terveysviranomainen katsoo, mikä on viikottaisten uusien tapausten määrän muutoskerroin. Kun muutoskerroin on alle yhden niin sairastuvuus on vähenemässä ja niin tulee olla. Jos epidemia leviää, sen kustannukset kasvavat voimakkaasti ja on rajoitettava ihmisten kontakteja, joissa tartunta on mahdollista saada. Paitsi että sairastumisista aiheutuu välittömiä kuluja ja töistä poissaoloja (toteutumattomia tuloja), niin varattujen resurssien katto tulee vastaan, testauskapasiteetti ja sairaalapaikat.

Minusta on ollut erinomainen asia, että epidemiaan käytiin heti käsiksi jämäkkyydellä eikä jääty katselemaan miten tämä nyt lähtee kehittymään. Meillä THL sai epädemokraattisen suuren määräysvallan, mutta kriisissä demokratiasta joudutaan tinkimään. Osoittautuu varmaan onnekkaaksi ratkaisuksi, paremmaksi kuin vielä laajemman asiantuntijajoukon kokoaminen Tällä hetkellä näyttää sille että Suomen talouselämä on tukitoimien avulla hyvässä toipumisvalmiudessa ja nähtäväksi jää, miten hyvin edidemian toista aaltoa kohdennetusti osataan ohjata ja miten kurinalaisesti epidemiaa torjutaan.

Minä arvaan, että ensi kesään menee ennen kuin rokotekehitys ja -tuotanto on siinä iskussa että tämän taudin nujertaminen toden teolla päästään aloittamaan. Nähtäväksi jää miten pian saamme vaikeampia tautihaasteita, tästä muuntautuneita tai ihan uusia. Eivät ne tähän lopu.


Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 16, 2020, 00:30:30
Olen ollut aika välinpitämätön noiden hygieniasäännösten suhteen.
Jos olisin saanut, olisin jo sairastunut. Mutta ei mitään..
Henkilökohtaisesti tuo tauti kuulostaa vähän hysterialta.

Sittenhän sinä olet varmaankin kuolematon. Jos meinaisit jäädä auton alle, olisit jo jäänyt. Jos meinaisit saada syövän, olisit jo saanut. Ja niin edelleen. Ei tuo logiikka nyt oikein tunnu pätevän... Ja toisaalta jos jäät auton alle tai saat syövän, se ei tartu muihin ihmisiin.

Sitä ei välttämättä saa tietää onko tullut jonkun tietämättömyyttään tartuttaneeksi, mutta kyllä se ajatus kuitenkin aika raskaalta tuntuisi.

Mutta elämässähän ei käy niin että välinpitämättömät ihmiset saavat kaikenlaista ikävää osakseen ja tunnolliset palkitaan. Elämä menee randomisti niin että joku porskuttelee tämän koronankin läpi ilman että mitään sattuu vaikka hän suurinpiirtein menisi nuolemaan tartunnan saanutta naamasta. Joku taas tekee kaikkensa ja silti pätkähtää tauti. Näin ollen ymmärrän sen kyllä että kaikki ei jaksa ressata. Mutta omalla kohdallani kaikki rakentuu hyvin pitkälti sille että kun tässä saa kärsiä ihan tarpeeksi jo muutenkin, niin eipä innosta mahdollisesti pysyviä elinvaurioita aiheuttavan sairauden saaminen.  :(

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 16, 2020, 09:36:02
Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 16, 2020, 00:30:30
Olen ollut aika välinpitämätön noiden hygieniasäännösten suhteen.
Jos olisin saanut, olisin jo sairastunut. Mutta ei mitään..
Henkilökohtaisesti tuo tauti kuulostaa vähän hysterialta.

Sittenhän sinä olet varmaankin kuolematon. Jos meinaisit jäädä auton alle, olisit jo jäänyt. Jos meinaisit saada syövän, olisit jo saanut. Ja niin edelleen. Ei tuo logiikka nyt oikein tunnu pätevän... Ja toisaalta jos jäät auton alle tai saat syövän, se ei tartu muihin ihmisiin.

Sitä ei välttämättä saa tietää onko tullut jonkun tietämättömyyttään tartuttaneeksi, mutta kyllä se ajatus kuitenkin aika raskaalta tuntuisi.

Mutta elämässähän ei käy niin että välinpitämättömät ihmiset saavat kaikenlaista ikävää osakseen ja tunnolliset palkitaan. Elämä menee randomisti niin että joku porskuttelee tämän koronankin läpi ilman että mitään sattuu vaikka hän suurinpiirtein menisi nuolemaan tartunnan saanutta naamasta. Joku taas tekee kaikkensa ja silti pätkähtää tauti. Näin ollen ymmärrän sen kyllä että kaikki ei jaksa ressata. Mutta omalla kohdallani kaikki rakentuu hyvin pitkälti sille että kun tässä saa kärsiä ihan tarpeeksi jo muutenkin, niin eipä innosta mahdollisesti pysyviä elinvaurioita aiheuttavan sairauden saaminen.  :(

Kyllä tuota virustautia löytyy lapsiltakin, joten ei se ihan heti katoa suomestakaan. (hysteria)

Tuolla hieman ruotsissa todettuja tapauksia.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006603524.html


a4

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 16, 2020, 09:36:02
Sittenhän sinä olet varmaankin kuolematon. Jos meinaisit jäädä auton alle, olisit jo jäänyt. Jos meinaisit saada syövän, olisit jo saanut. Ja niin edelleen. Ei tuo logiikka nyt oikein tunnu pätevän... Ja toisaalta jos jäät auton alle tai saat syövän, se ei tartu muihin ihmisiin.
Tähän lisäisin vielä sen että auton alle jääminen olisi toki helpompaa jos kaikki muutkin olisivat yhtä huolettomia liikennesäännöistä. Syövän saisi helpommin jos kaikki mm. tupakoisivat huolettomasti kaikkialla.
Puhumattakaan siitä jos valtio lakeineen, sääntöineen ja suosituksineen olisi huolettoman libertaristinen näissäkin asioissa.
Liikennesäännöt ja autojen katsastukset olisivat täysin turhia ja tupakkakin voisi sisältää vaikka asbestijätettä.

Norma Bates

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006603347.html?fbclid=IwAR3euVtr7TfMGhDyYSVVYjsaSRwqlFOxvhd5_orJWe1ACKt_5L7Fj0YCuIs

Infektiolääkärin kannanotto viiden lääkärin mielipiteeseen että lieväoireisten lasten pitäisi päästä päivähoitoon.