Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 8 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska

Koronavirus on monin verroin tappavampi ja muutenkin vaarallisempi tauti kuin influenssat. Siksi on nähty esim. Suomessa paljon vaivaa, että vain harvat koronavirustaudin saisivat. Esim Yhdysvalloissa ja Ruotsissa kororonavirustauti on todettu yli 10 %:lla väestöstä, Brasiliassa 35%:lla. Suomessa 2 %:lla.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - heinäkuu 20, 2021, 13:50:33
Koronavirus on monin verroin tappavampi ja muutenkin vaarallisempi tauti kuin influenssat. Siksi on nähty esim. Suomessa paljon vaivaa, että vain harvat koronavirustaudin saisivat. Esim Yhdysvalloissa kororonavirustauti on todettu yli 10 %:lla väestöstä, Brasiliassa 35%:lla. Suomessa 2 %:lla.

Niin paljon mahdollista, tämähän on uusi tauti joka ei ole vielä hakeutunut paikkaansa- silti influenssaan kuolee enemmän ihmisiä "tietääkseni" vuosittain, ainakin viime vuoden tilastoissa suomessa on niin..

Jaska

Olen juuri toisessa käsityksessä. Nimittän että koronarajoitustoimet romahduttivat tavanomaisen 500 vuotuisen influessakuolleen määrän. Eikä koronavirustaudista tullut kuolleisuuden kasvua. Viime vuoden koronakuolleiden määrä oli vähän yli 500 henkeä

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - heinäkuu 20, 2021, 14:16:51
Olen juuri toisessa käsityksessä. Nimittän että koronarajoitustoimet romahduttivat tavanomaisen 500 vuotuisen influessakuolleen määrän. Eikä koronavirustaudista tullut kuolleisuuden kasvua. Viime vuoden koronakuolleiden määrä oli vähän yli 500 henkeä

Sori en Ummarra- tarkoitatko, että ne jotka eivät kuolleet flunssavirukseen kuolivat koronaan, vai mitä?

Taudin rajoitustoimet kyllä varmaan (liikkumis- ynnä muut rajoitukset) kyllä varmaan auttoivat molempiin tauteihin vähentävästi.
Mitäs tuolla olikaan varmaan jotain tallensin..


https://www.is.fi/tiede/art-2000008138972.html

Fimean haittavaikutusten käsittelyssä on ruuhkaa, koska heinäkuun alkuun mennessä koronarokotteista oli tehty yhtä paljon haittavaikutusilmoituksia kuin kaikista markkinoilla olevista lääkkeistä yleensä kokonaisen vuoden aikana.

Fimeassa on käsitelty 96 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa potilaan kerrotaan kuolleen. Heistä kolmasosalla ilmaantui oireita, kuten kuumetta tai yleisvoinnin heikkenemistä, rokottamista seuraavina päivinä. Vaikka heidän katsotaan menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin, rokotteen mahdollista myötävaikuttavaa roolia ei voida täysin sulkea pois. THL:n mukaan kuoleman ajallinen yhteys rokotuksiin ei myöskään tarkoita sitä, että kuolemalla ja rokotteilla olisi tällaisissa tapauksissa syy-yhteys

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Karikko - heinäkuu 20, 2021, 13:56:18
influenssaan kuolee enemmän ihmisiä "tietääkseni" vuosittain, ainakin viime vuoden tilastoissa suomessa on niin..
Tämän väitteesi perustelet esittämällä sellaisen tilaston. Vuonna 2020 koronavirustautiin liittyviä kuolemia tilastoitiin Suomessa 560.

"Vuosittaisen kausi-influenssan aallossa todetaan Suomessa noin 500 "ylimääräistä" kuolemaa. Valtaosa niistä johtuu huonokuntoisten ja iäkkäiden (yli 65-vuotiaiden) henkilöiden perussairauksien äkillisestä huononemisesta influenssan aikana. Influenssavirukset aiheuttavat Suomessa vuosittain myös muutamia kymmeniä aivokalvotulehduksia" Duodekim

Kausi-influessaan kuolee maailmassa satojatuhansia ihmisiä vuodessa, covid-19 tautiin on kuollut puolessatoista vuodessa neljä miljoonaa ihmistä.

MrKAT

Suomessa influenssaan menehtyy 500-2000 per vuosi. Korona on mitatusti tavoittanut vasta 1,9% kansasta ja poistanut  keskuudestamme lähes 1000 ihmistä. Jos korona olisi päästetty riehumaan vapaasti täysillä irti niin elämästä poistuneita suomalaisia olisi vuodessa voinut olla 50 000 - 150 000.

USA:ssa taas tämän ao. kuvan (klikattavissa suuremmaksi) mukaan...

... kausi-influenssaan on 2010-2020 kuollut yhteensä 359 000 eli keskim. 35 900 per vuosi.
Worldometerin tään päiväinen lukema koronakuolemista: 625 719.
Graafista katsoen: 21.3.2020: 383 ja 21.3.2021: 559665 saamme että vuoden aikana korona tappoi 559 282 josta
saamme:
=>  Korona on 3/20-3/21 ollut USA:ssa 559 282/35 900 = 15,6 kertaa tappavampi kuin kausi-influenssa!
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - heinäkuu 20, 2021, 03:49:48
Long Covid-riski rokotetuilla?
Nyt näyttää tulevan hyviä uutisia.
...
3) Guardian 13.7.2021: Ihan tässä lähipäivinä Dr Steves+co julkaisevat tutkimuksen jossa rokotus pienentää huomattavasti riskiä long covidiin:
Dr Claire Steves, an epidemiologist and senior author on the Convalescence study at King's College London...
Löysin tämmöisen, allekirjoittajana Tim Spector joka kuuluun samaan long covidia tutkivaan ryhmään kuin Steves:
"While it is now widely known that double vaccination reduces the
chance of getting infected by around 85 per cent, our work indicates
that on top of this, vaccines also decrease the likelihood, if someone
does get infected, of developing Long Covid by up to 30 per cent."

- https://institute.global/policy/hidden-pandemic-long-covid

Tuo vaatii tulkintaa. Eli tulkitsen: 2x rokotetuista 15% vielä infektoituu mutta heilläkin Long covid-riski on 30% pienempi kuin rokottamattomilla infektoituneilla. Jälkimmäisillä Long covid-riski oli aboutti 10-30%, tästä saan:
=> 2x rokotetuilla long covid riski on 0.15*0.70*(10..30%) = 1-3%.

(Tää koskee Englantia ja heidän kaikkia rokotteitaan, joista en tiedä mikä on vallitseva, Pfizer vai AZ ja varmaankaan delta-variantti ei ole vielä tässä mukana).
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Jaska

#4177
Suomessa koronakuolleiden lukumäärä on 978 kuolemaa / 5.55 milj. asukasta (176/milj.), Ruotsissa 14614 kuolemaa / 10,17 milj asukasta (1437/milj). Ruotsissa siis 9-kertaisesti koronakuolemia suhteessa väkimäärään. Olette varmaan huomanneet, että Suomessa koronavirustaudin leviämistä on pyritty rajoittamaan. Matkustamisrajoituksia, etätyöskentelyä ja -opetusta, maskien ja käsidesin käyttöä, yleisötilaisuuksien kieltoa, turvavälisuosituksia, testejä, karanteeneja, ...

Suomessa noin 10% sairastaa kausi-influenssan kauden aikana.

2020-2021 kausi-influenssaepidemian poikkeuksellisesta heikkoudesta pikaisesti löysin vain tiedon että Yhdysvalloissa kausi-influenssan vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden määrä oli vain neljännes 2011-2012 kauden määrästä. Sitä on selitetty koronarajoitusten vaikutuksella influenssan j muiden tartuntatautien määrään.

Koronasta tietääkseni on sääntö, että kuolintodistukseen on merkittävä tieto todetusta aktiivista covid-19 taudista vaikka kuolema olisi sattunut liikenneonnettomuudessa ja tätä käytetään koronakuolemien tilastoinnissa. Kausi-influenssassa ei tällaista käytäntöä ole ja influessakuolemia arvioidaan kuolleisuudessa tapahtuneiden muutosten perusteella. Kun koronarajoitukset ovat vähentäneet ihmisten kohtaamisia, matkustamista ja lisänneet hygieniaa, niin  ne ovat vähentäneet monia kuolinsyitä ja siitä tulee epätarkkuutta arvioihin.

Toope

Kuinka monta rokotusta vielä tarvitsemme? Nyt on kuitenkin kai jo 4:s variaatio, tuo Delta!
Lisää rokotuksia VIRUS:ta vastaan... ::)

Jaska


Kummallinen kysymys, eikä edes ensimmäistä kertaa kysyjän esittämä. Kuin Suomen Uutisista tai Sarastuslehdestä.

Euroopassa neljästä myyntiluvan saaneesta koronavirustautirokotteesta kolme on kahden annoksen rokotteita ja yksi yhden (Johnson&Johnson). Kaikkiaan vähintään kehitteillä olevia covid-19-rokotteita taitaa olla toista sataa.

Rokotustarvetta arvioidaan tietenkin epidemiatilanteen mukaan. Ja käytettävissä olevien rokotteiden. Kun pandemia rehottaa suurimmassa osassa maailmaa kehittäen neljättä aaltoa, niin muutokset tilanteessa ovat ennakoimattomia. Ei taida olla mahdollista saada Ro-luvultaan 5-8 olevalle koronaviruksen deltavariatille rokotetta, jolla olisi mahdollista saada aikaan laumasuoja. Jonkinlainen toive näyttää olevan, että koronavirustauti saadaa kesytettyä influenssavirusten tapaiseksi vuosittain epidemian tekeväksi riesaksi. Nykyisellään Suomeen hankitaan vajaa 2 miljoonaa annosta influenssarokotetta vuodessa.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - heinäkuu 22, 2021, 01:47:01
Suomessa influenssaan menehtyy 500-2000 per vuosi. Korona on mitatusti tavoittanut vasta 1,9% kansasta ja poistanut  keskuudestamme lähes 1000 ihmistä. Jos korona olisi päästetty riehumaan vapaasti täysillä irti niin elämästä poistuneita suomalaisia olisi vuodessa voinut olla 50 000 - 150 000.

Niin suomessa siis on kuollut suurin piirtein sama määrä ihmisiä koronaan ja influelssaan yhdessä kuin muina vuosina influelssaan. - Olisi voinut ei ole kovin hyvä peruste mihinkään..

Suojatoimet ja varsinkin ihmisten liikkumisen (kokoontumisten väheneminen on varmasti vähentänyt noita kuolemia. Silti se tauti näyttää löytäneen reitin aika hyvin noihin hoitolaitoksiin, joissa suurin osa kuolemista on tapahtunut.

Koronan vaarallisuus lienee selvä, ei siitä ole kysymys, mutta se ei varsinaisesti ole lisännyt kuolemia paljoakaan suomessa.

Usassa ja monissa muissa maissa se taitaa olla tehnyt perusteellisempaa "työtä-

Varmaan tilastoista nähdään onko kuolemien vuosittainen määrä noussut oleellisesti, viime vuoden tilasto kertonee siitä jotain.

Hippi

^^
Tein haun hakusanalla "virus" ja kirjoittajana Toope. Lukemalla niitä viestejä voi saada käsityksen, että Toopea arveluttaa nimenomaan se, että muuntuvaa virusta vastaan ylipäätään rokotetaan ihmisiä. Myös tuossa viimeisimmässä on VIRUS huudahdettu.

Mutta onhan suurin osa rokoistakin virusperäisiä ja niitä vastaan rokotetaan. Erona lienee, että rokkovirukset eivät ole kovin muuntautumiskykyisiä tai sitten niitä vastaan valmistetut rokotteetkin modataan kaikessa hiljaisuudessa sen mukaan, millainen virus on vallalla kulloinkin.

Hyviin tuloksiin on myös päästy influenssarokotteissa, joita etenkin riskiryhmille tarjotaan vuosittain. Rokotteen avulla on varmasti kuolleisuutta pystytty alentamaan melkoisesti. Tästä päästään sujuvasti influenssan ja koronan tappavuusvertailuun, jota mielestäni ei oikein reilusti ole tehty.

Jos Suomessa kuolee vuosittain noin 500-2000 influenssaan aikana, jolloin etenkin riskiryhmään kuuluvat (mutta myös melkoinen osa ei-riskiryhmään kuuluvista ottaa vuosittain rokotteen)on rokotettu, niin miten voidaan vertailla tätä lukua koronan tappavuuteen aikana, jolloin koronaa vastaan ei ollut rokotetta? Mikä olisi influenssan "tappavuusluku", jos rokotetta siihen ei rokotettaisi ollenkaan?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates

Jos koko maailma olisi ehditty rokottaa ennen deltavariantin ilmaantumista, mitään deltaa ei välttämättä riesana olisikaan. Mutta kun ei se nyt vaan käy että kaikki ottaisivat rokotteen. Länkkärit omivat ne itselleen, sitten osa länkkäreistä sekoilee omiaan vaikkapa qanonin takia, ja jättää rokotteen ottamatta. Uusi variantti kehittyy alueella joka ei edes saanut rokotteita tarpeellista määrää, leviää länsimaihin vänkyttäjien keskuuteen, ja lopputuloksena sitten "viisaat" ihmiset syyttävät rokotteita ja rokottajia. Tämä kaikki on jotenkin niin jumalattoman lapsellista että hyi.

Karikko


^
Ehkä tässä tulee mieleen myös maapalloparan laajuus ja sen sisältämien ihmispoloisten runsas määrä, mitenkäpä sitä jotkut intian ihmiset ja muut väkirikkaat väestöt estäisivät ihmisten liikkumista ja kulkutautien leviämistä, kun siihen eivät kykene rikkaatkaan maat.. Ei se taida olla turvassa rajojaan heti sulkenut pohjois-komeakaan.

Jaska

#4184
Vasta Hesarista luin että kahdella kolmasosalla tartunnan saaneista on vielä kolmen viikon kuluttua tartunnasta jonkinlaisia oireita ja määrältään täsmentämättömllä osalla vielä puolen vuoden kuluttuakin.

Suomessa asiaa ei ole juuri selvitetty ja ulkomaalaissa selvityksissä on suurta vaihtelua, että tarkkaa kuvaa ei vielä ole. Käsitys on, että sadastatuhannesta todetusti koronaan sairastuneesta Suomessa vähintään kymmenentuhatta kärsii koronavirustaudin aiheuttamista jälkioireista. Tämä asiantuntijoiden nyt esittämä suuruusluokka vastaa minulla alkuaankin ollutta kuvitelmaa, että yhtä kuollutta kohti on kymmenen kitumaan jäänyttä.

Näitä long covid oireita on muiden muassa hengenahdistus, alentunut rasituksen sieto, haju- ja makuaistin muutokset ja väsymys. Suurella osalla nämä haitat lievittyvät itsestään. Muutoksia on löydetty long covid potilaiden sydämissä, keukoissa ja aivoissa,  Osalla epidemian alkuvaiheissa sairastuneista oireet jatkuvat edelleen. Nuorilla aikuisilla on asennetta, että kun nuorella iällä terve ihminen ei käytännössä voi koronvirustautiin kuolla, niin ei siitä ole haittaa. Nyt on kuitenkin niin, että long covid koskee nuoria ikäluokkia enemmän kuin vanhoja tartuntojen painottuessa nuoriin.

Karrikoiden sairaalaan joutuu peruskunnoltaan heikko vanhempi mies, long covid oireista kärsii hyväkuntoinen nuori nainen.