Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jaska

#5130
Uutiset https://areena.yle.fi/1-50621594 kertoi juuri, että uusi superleviävä Etelä-Afrikan koronavirusmuunnos on jo Euroopassa. Vielä ei tiedetä miten rokotteemme pystyvät sitä torjumaan.'


Koronapotilaita on tehopaikoilla Suomessa nyt 44 ja muutakin sairaalatoimintaa joudutaan siirtelemään.
Rokotus suojaa tehohoidolta. Jorvin sairaalassa hoidetusta 250 koronatehohoitopotilaasta vain yhdellä on ollut tuplarokotus,


Jaska

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - marraskuu 26, 2021, 15:41:38
^Myös Britanniassa on sen verran moni saanut koronan että se vaikuttaa jo ns. laumasuojaan, varsinkin nyt kesän jälkeen kun kaikkea avattiin. Joten UK:ssa on tilanne parempi kuin Saksassa tällä hetkellä. Mutta hintana Britanniassa oli taas tuhannet ja tuhannet ruumiit.

Tosiaankin, jos ynnäämme rokotettuihin taudin sairastaneet, niin Ruotsissa ilman immuniteettia on selvästi pienempi osuus kuin Suomessa. Mutta riittäisikö pieni immuniteetittomien joukko selittämään Ruotsin alhaisen ilmaantuvuuden deltan (vielä) vallitessa.

MrKAT

Hämmästyttävä tilasto, tv-uutisista kuultuna ja nyt sain linkin:

"Joulu huolettaa" – Jorvin teho-osasto Espoossa on nyt täynnä, mutta sinne on jo matkalla uusi koronapotilas
...
Espoon Jorvin sairaalan teho-osasto on viimeistä paikkaa myöten täynnä. Ja uusi potilas olisi tulossa.
...

Jorvin teho-osastolla on hoidettu noin 250 koronapotilasta. Heistä vain yksi on ollut täysin rokotettu,
sanoo ylilääkäri Tero Varpula. Kuva: Antti Haanpää / Yle

- https://yle.fi/uutiset/3-12205286
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Jaska

#5133
Uusi variantti sai nimekseen omikronvariantti. Lähiviikkoina selviää sen luonne. Erityisesti huolettaa, kiertääkö se nykyisten rokotusten antaman suojan. Etelä-Afrikassa se siis kahdessa viikossa otti yli 80% osuuden tartunnoista kun deltavariantilla meni vastaavaan kolme kuukautta. Etelä-Afrikassa deltavariantin aalto oli jo laskenut joten siellä oli suorastaan imevä tyhjiö.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ce44cd1f-68f8-42ba-8302-020f318ea3cb




Täällä https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/epirapo/covid19inci/summary_cov19incisummary on THL:n uusi aineisto rokotusten vaikuttavuudesta. Aineistoa päivitetään kerran kuukaudessa edellisen kuukauden tiedoilla.

käyttäjä voi tarkastella iän, sukupuolen ja rokotussuojan mukaan:

    erikoissairaanhoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuutta
    tehohoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuutta
    koronatartunnan yhteydessä tapahtuneiden kuolemien ilmaantuvuutta
    koronatartuntojen ilmaantuvuutta.

Aineistossa kuvataan ilmaantuvuutta alttiissa väestössä, jolla tarkoitetaan henkilöitä, jotka eivät ole saaneet vielä koronavirustartuntaa.

Toope

#5134
Kai meille lisää rokotteita tarjotaan, kun aiemmatkin toimivat niin tehokkaasti?

Minua hieman pelottaa tuo malli, jossa rokotteita tarjotaan lisää ja lisää. Onko enää tervettä?
En perusrokotteita väheksy, mutta tuollainen tyyli, jossa tarvitaan jotain influenssa/flunssa- rokotteita kolmansia, neljänsiä tms. kertoja, alkaa kovin askarruttamaan... :-\

Olen itse ottanut 2 rokotetta, kuulemma olivat samaa Pfizeriä. Kipeänä en ole ollut. Ehkä toimii? Pakko silti kysyä, mikseivät estä tautia, saati leviämistä? Virustauti toki. Jotkin virustaudit, kuten polio, on saatu rokotuksilla rajoitettua suuresti. Mutta influenssa/flunssa tulevat aina uudestaan. Miksi?

Onko noihin vieläkään mitään lääkettä?


Norma Bates

Ei saa antaa pelolle valtaa ja odotellaan tässä vaan kaikessa rauhassa että saadaan tätä omikroniakin Suomeen...

https://yle.fi/uutiset/3-12206267

Millaisia muutoksia Etelä-Afrikan virusmuunnoksessa on todettu esimerkiksi verrattuna Suomessa yleiseen deltavarianttiin?

Carita Savolainen-Kopra: Tässä Etelä-Afrikassa havaitussa virusvariantissa B.1.1.529 on havaittu piikkiproteiinia koodaavassa proteiinissa 32 muutosta, mikä on paljon enemmän kuin näissä aiemmissa viruskannoissa. Huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi deltavariantissa.

Mitä tämä muunnoksien määrä kertoo?

Carita Savolainen-Kopra: Tämä kertoo siitä, että kyseessä on täysin eri linjaa oleva virus kuin deltavariantti. Kyse ei siis ole deltavariantin jälkeläisestä, vaan ihan erillisesti kehittyneestä viruslinjasta.

Variaatiokohtien suuren määrän perusteella kansainväliset asiantuntijat arvioivat, että kyse voi olla kroonisesta erittäjästä, mahdollisesti immuunipuutteisesta henkilöstä, jolla virusgenomiin on voinut kehittyä paljon muutoksia pitkän infektion aikana.


Immuunipuutteinen = HIV-positiivinen? Tämä selittäisi sen minkä takia näitä variantteja pukkaa nimenomaan Etelä-Afrikassa.

Jos uusi virusmuunnos osoittautuisi leviäväksi ja poikkeaisi niin paljon alkuperäisestä viruksesta, että uusi rokote pitäisi kehittää, kuinka kauan uuden rokotteen kehittäminen kestää? Voidaanko vanhaa tai nykyistä rokoteaihiota käyttää?

Hanna Nohynek: MRNA-rokotteiden räätälöinti on hyvin nopeaa. Lääkevalmistajat kertovat, että kolmessa kuukaudessa olisi uusi rokote valmiina käyttöön. Käyttöönottoa voi hidastaa se, mitä lääkeviranomaiset vaativat eli kuinka paljon kliinisiä tutkimuksia on tehtävä ja minkä ikäisillä koehenkilöillä.


Nopeaa? Eikä ole vaivauduttu valmistamaan edes deltaa varten uutta rokotetta.

Hippi

^

Ei yksin HIV.

https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/vastustuskyky-ja-immuunipuutos/immuunipuutokset-sairautena/mitä-ovat-primäärit-immuunipuutokset
Immuunipuutos tarkoittaa sitä, että jossakin immuunijärjestelmän osassa on sen toimintaa heikentävä vika.

​Primäärit immuunipuutokset ovat harvinaisia sairauksia. Normaali immuunijärjestelmä suojelee kehoa infektioilta. Immuunipuutos tarkoittaa sitä, että jossakin immuunijärjestelmän osassa on sen toimintaa heikentävä vika. Primäärissä immuunipuutoksessa tämä vika on synnynnäinen (geneettinen).

Immuunipuolustus voi myös heikentyä jonkin lääkityksen seurauksena (elinsiirron, reumatautien lääkehoito) tai muusta sairaudesta. Hankittuun eli sekundaariseen immuunipuutokseen johtavia sairauksia ovat esimerkiksi HIV-infektio ja monet veritaudit, kuten leukemia.

Primääreihin immuunipuutoksiin johtavia geenivirheitä tunnetaan tällä hetkellä yli 300 geenissä. Kaikissa sairauksissa geenivirhettä ei kuitenkaan ole vielä kyetty tunnistamaan. Primäärejä immuunipuutoksia luokitellaan sen mukaan, missä immuunijärjestelmän osassa vika sijaitsee.

Ihmisen veren valkosoluista niin sanotut B-solut kykenevät tuottamaan vereen vasta-aineita, jotka tarttuvat elimistöön päässeisiin taudinaiheuttajiin ja auttavat tuhoamaan niitä. Vasta-ainetuotannon häiriöt ovat yleisimpiä immuunipuutoksia. Näistä osa todetaan vasta aikuisiällä. Vasta-ainepuutokset aiheuttavat tyypillisesti lisääntynyttä alttiutta tavallisille bakteeri-infektioille, kuten bakteerin aiheuttamalle keuhkokuumeelle.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska

^^^
Ei pelkoa, kyllä rokotteiden ilmaiseksi tarjoaminen loppuu, kun ei ole enää tarvetta. Ihmisen kannalta yleisvaarallinen koronavirustauti ei ole tervettä.

Monista suunnista kerrotaan nyt että sairastamalla saa rokotetta heikomman immuniteetin. Immuniteetin muodostuminen on tautikohtaista. Ja ikävä kyllä ihmiskohtaistakin. Että toivotaan että ne jotka eivät rokotetta halua, hankkisivat taudin aika nopeasti kuitenkaan rerveydenhuoltoa kaatamatta, että taudista ja uusista varianteista nykyisellä rasitustasolla päästäisiin. Useimmat taudista selviävät vähin vammoin. Jos tämä tappaisi (30%) ja vammauttaisi isorokon tapaan, niin olisi rajuja rajoituksia.

Jos Suomen Uutiset ei tarjoa tietoa koronavirustaudista, niin kannattaa vaikka ajankohtaisen yleissivistyksen vuoksi katsoa hiukan tietoakin jota on ylitse pursuavan runsaasti tarjolla. Jopa tällä foorumilla.

Karikko


Taudeissa on viruksien suhteen oletuksena, että niitä voitaisiin estää leviämästä. Alfa, beta, gamma, delta, ovat kuitenkin olleet silloin jo levinneitä, kun ne ensimmäisen kerran on havaittu.

Samaa varmaan tässäkin, - se on jo "täälläkin"

Uutta varianttia on havaittu kahdella eteläisestä Afrikasta lauantaina Sydneyyn lentäneillä matkustajalla, kertoo maan terveysviranomainen.

Omikron-varianttia oli löytynyt matkustajille tehdyissä testeissä. Matkustajat olivat oireettomia ja he olivat saaneet kaksi rokotusta, kertoo Australialainen uutissivusto.

Kaikki lennolla eteläisestä Afrikasta tulleet 14 matkustajaa on määrätty karanteeniin. Myös 260 matkustajaa ja miehistön jäsentä ovat saaneet karanteeniohjeet, koska he olivat samalla lennolla koronavirusta kantaneiden kanssa


ALANKOMAISSA Schipholin lentokentällä todetut koronatartunnat ovat paljastumassa omikronmuunnokseksi. Asiasta kertoo muun muassa paikallinen De telegraaf -lehti.

Alankomaiden terveysviranomaiset kertoivat lauantaina, että 61:llä Etelä-Afrikasta palanneella matkailijalla on todettu koronavirustartunta. Lennoilla oli yhteensä yli 600 matkustajaa. Tartunnan saaneet lensivät Etelä-Afrikasta Amsterdamin Schipholin lentoasemalle perjantaina

Karikko

Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 26, 2021, 13:33:44
^
14 vrk kuolleisuuden ja rokotuskattavuuden tarkastelu Suomen ja Ruotsin osalta ei kyllä paljon kerro. Ruotsissahan on aiemmin korona kulkenut väestön läpi paljon rajummin kuin Suomessa, ja siellä muistaakseni on aiemmin kuollut koronaan paljon enemmän ihmisiä (10-kertaisesti?) kuin Suomessa, ja varmaan eloonjääneet ovat hankkineet lisäimmuniteettia sairastamalla koronan (ja ehkä rokotuksin), jos sellainen sairastamalla saatu immuniteetti sitten pysyy senkään vertaa kuin rokottamalla saatu.

Kertonee suunnasta, mihin on tapahtunut muutosta- miksi muuten tuollaista tilastoisiin.

Aikaisemmin ruotsi oli etunenässä kuolleiden suhteen, mutta nyt se on paremmassa suhteessa, kuin suomi.

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 27, 2021, 12:22:22
Nopeaa? Eikä ole vaivauduttu valmistamaan edes deltaa varten uutta rokotetta.
Siihen ei ole ollut uutta hirmu välttämätöntä tarvetta (nykyiset tehoaa aika hyvin siihenkin 2-3 pistoksena) / ei ole ollut aikaa.
Lähes kaikki E-Afrikan immuunipuutteiset on HIVin saaneita, se on ollut siellä niin pahasti levinnyt vuosikymmeniä.
  Jos Afrikan HIV:n ja nyt koronan olisi länsimaat (ahneet lääketehtaat) ottaneet vakavammin, niin siellä ei syntyisi näin helposti uusia muunnoksia (beeta- ja omikron-korona).  Iso osa syyllisyydestä E-Afrikassa tosin menee aiemman presidentin Thabo Mbekin nimiin joka vältteli länsimaalaisia lääkkeitä ja halusi suosia luonnonlääkkeitä kuten sipulia. Mutta hänen ja terv. ministerinsä olivat indoktrinoineet propagandallansa länsimaiset humbuugi"luomu"maakarit eli samat vaihtoehtopiirit jotka on nyt koronadenialisteja.


"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - marraskuu 26, 2021, 15:41:38
^Myös Britanniassa on sen verran moni saanut koronan että se vaikuttaa jo ns. laumasuojaan, varsinkin nyt kesän jälkeen kun kaikkea avattiin. Joten UK:ssa on tilanne parempi kuin Saksassa tällä hetkellä. Mutta hintana Britanniassa oli taas tuhannet ja tuhannet ruumiit.

Mitä yhteistä on Britannialla, Brasilialla ja Unkarilla, raskaan koronakuolleisuuden lisäksi? Oikeistopulismi. Onneksi PS ei valittu vaaleissa pääministeripuolueeksi täällä Suomessa.

Toisessa keskustelussa:

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - heinäkuu 07, 2021, 19:02:50
On hengenvaarallista olla Unkarissa.
Koronaan on Unkarissa menehtynyt nyt noin 30 000, kun esim. Ruotsissa vain noin 14 600.
(Unkarissa on 9,8 milj. ja Ruotsissa 10,2 milj. asukasta).

https://yle.fi/uutiset/3-11300232
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Jaska

#5142
Keräsin liitteeseen Hesarin hakukoneesta tartunnan saaneiden riskejä rokottuneisuuden, ikäryhmän ja sukupuolen mukaan ryhmitettyinä syys-lokakuun tartunnoista. Olisin kaivannut mukaan vastaavat rokotusosuudet ryhmissä, mutta niiden puuttuessa harmaalla pohjalla on ikäryhmien väkimäärät sukupuolittain viime vuoden lopussa ja tämän hetken rokotusmäärät (2x) ilman sukupuolijakoa.

Ensimmäisenä silmiin pistää, että vaikka yli puolet koronan yhteydestä kuolleista on iäkkäitä rokotettuja, niin rokottamattoman kuolemanriskikin on moninkertainen. Yli seitsemänkymppisistä sairastuneista miehistä kuolee rokottamattomista joka neljäs ja rokotetuista joka kymmenes. Tartunnan saannin riski rokottamattomalla on noin kymmenkertainen. (Kun nämä eivät ole riippumattomia, ei ole oikein sanoa että rokottamattoman koronakuoleman riski on 25-kertainen)

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Karikko - marraskuu 28, 2021, 11:50:46
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 26, 2021, 13:33:44
^
14 vrk kuolleisuuden ja rokotuskattavuuden tarkastelu Suomen ja Ruotsin osalta ei kyllä paljon kerro. Ruotsissahan on aiemmin korona kulkenut väestön läpi paljon rajummin kuin Suomessa, ja siellä muistaakseni on aiemmin kuollut koronaan paljon enemmän ihmisiä (10-kertaisesti?) kuin Suomessa, ja varmaan eloonjääneet ovat hankkineet lisäimmuniteettia sairastamalla koronan (ja ehkä rokotuksin), jos sellainen sairastamalla saatu immuniteetti sitten pysyy senkään vertaa kuin rokottamalla saatu.
Kertonee suunnasta, mihin on tapahtunut muutosta- miksi muuten tuollaista tilastoisiin.
Aikaisemmin ruotsi oli etunenässä kuolleiden suhteen, mutta nyt se on paremmassa suhteessa, kuin suomi.
Ruotsissa tulee nyt vähemmän tartuntoja ja niin myös koronakuolemia kuin Suomessa suhteessa väkilukuun. Jos ajatellaan että koronan sairastamisesta saa myös "rokotuksen", niin Ruotsi on rokotetumpi maa, kun taudin on varmistetusti saanut 1,2 miljoonaa Suomen 0,2 miljoonaa vastaan.

Kun Suomi hankkii lisää puoli miljoonaa tartuntaa enemmän kuin Ruotsi niin ollaan tartunnoissa tasoissa suhteessa väkilukuun ja "rokottamatonta" väkeä olisi jäljellä  suhteessa saman verran. Jos varmistamattomista tartunnoista saa myös immunuteettia niin niitäkin Suomi tarvitsee puoli miljoonaa lisää. Tämänhetkisellä vauhtierolla siihen tarvitsee kolme vuotta. Lukumääräisesti Ruotsissa tulee viikossa jo enemmän tartuntoja kuin Suomessa, mutta Ruotsi on väkirikkaampi maa.

Minusta miljoonan rokottamattoman suomalaisen kannattaa mieluummin ottaa rokotus. Siitä ei seuraa samalla lailla potemista ja kuolemia tartunnan saajille. Ja terveydenhuoltokin pysyy pystyssä.

Ruotsi lähti viime vuoden keväällä hakemaan laumasuojaa Trumpin tyyliin  "annetaan taudin käydä kansa läpi, kuolevat ketkä kuolevat, mitä sen hidastamiseen vaivaa nähdä". Systeemit eivät kestäneeet. Kun rokotteita saatiin aikaan, niin niitä käytettiin.

MrKAT

#5144
Lainaus käyttäjältä: Jaska - marraskuu 28, 2021, 17:38:46
Keräsin liitteeseen Hesarin hakukoneesta tartunnan saaneiden riskejä rokottuneisuuden, ikäryhmän ja sukupuolen mukaan ryhmitettyinä syys-lokakuun tartunnoista.
...
Jos katsoo miehiä 70+ niin
                    5% rokottamaton fraktio: 85 tartuntaa ja 20 menehtyi.
                    95% rokotettu      fraktio: 430 tartuntaa ja 44 menehtyi.
Tästä suoraviivaisesti laskee että
     - jos 100% olisi ollut rokottamattomia niin luvut olisi fraktionsa 20x eli
                                   =>  1700 tartuntaa ja 400 menehtynyttä.
     - jos 100% olisi ollut rokotettu niin luvut olisi fraktionsa 1,05x eli
                                   =>   452 tartuntaa ja  46 menehtynyttä.

Jos katsoo miehiä 50-69 niin
                   12% rokottamaton fraktio: 672 tartuntaa, 35 teholle, 8 menehtyi.
                   88% rokotettu       fraktio: 888 tartuntaa, 12 teholle, 8 menehtyi.
Tästä laskee suoraviivaisesti että
     - jos 100% olisi rokottamattomia niin luvut olisi fraktionsa 8,3x eli
                             => 5578 tartuntaa, 291 teholle ja 66 menehtynyt.
     - jos 100% olisi rokotettuja niin luvut olisi fraktionsa 1,14x eli
                             => 1012 tartuntaa,  14 teholle ja   9 menehtynyt.

(Suoraviivaisesti: Huomiotta jää esim. sosiologiset käytöserot, ylemmässä oletetaan koko käytös 100%:sti rokottamattoman tavoin, alemmassa 100%:sti käytös rokotetun tavoin, myöskään ei oletettu koronan leviävän rajusti kuten se oikeasti tekisi jos 100% olisi rokottamaton).
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.