Järvinen tänään:
Meistä valtaosa ei rokotetta tarvitse. Rokotteella estetään sitä vaikeaa taudin muotoa, Se ei tartuntoja juurikaan estä tai siinä sen teho on lyhytaikainen ja vain osittainen.
...Isolla osalla ikäihmisistä ei ole edes hjengitystieinfektion oireita...Hyvin harvalla on enää riskiaä saada sellaista vakavaa koronavirustautia, jossa henki olisi tämän taudin takia uhattuna. ...
EG5 virus aiheuttaa tyypillisiä jengitystieinfektioit, jonka taudin kirjo on hyvin laaja kuten aikaisemminkin. Isolla osalla se on hyvin vähäoireinen, jopa lähes oireeton. Voi olla myös hyvin rajuoireinen influenssan kaltainen taudinkuva, jossa tauti alkaa äkillisesti korkealla kuumeella, lihas- ja jäsensäryllä ja sitten siihen tulee hengitystieinfektion oireita ja päänsärkyä. Taudinkuva on hyvin vaihteleva. Ei ääkäri eikä ihminen itse kykene päättelemään mikä tauti taudinkuvan taustalla on.
Rokotuksilla ei kyetä taudin tartunnan saamista estämään. Se on ollut tiedossa siinä vaiheessa kun rokotukset alkoivart keväällä 2021. Edelleen tuntuu, että asetetaan toiveita että rokotuksilla voitaisin siltä tartunnalta hyvin välttyä. Se onhyvin luhytaikainen se teho siihen. Se kuvastaa sitä, että tämä koronavirus on hyvä muuntautumaan. Se muuntaa sitä piikkiproteiiniä, joka on tartunnalle se tärkein rakenne, niin että se aikaisempi rokotu tai sairastettu tauti ei anna tartunnalta suojaa. Eli tälläkin hetkellä valtaosa väestöstä on vailla suojaa tätä uutta virusta vastaan ja tauti leviää.
- Järvinen: Näille ikkäihmisille toivotaan, että rokotteeota tulisi suojaa pahimpaan epidemia-aikaan sitä kautta, että se nostaa vasta-ainetasot kprkealle ja antaa ehkä noin 50-%:sen suojan sitä tartuntaa vastaan. Sen suoja tartunnalta ei ole kovin hyvä.
-Toimittaja: kuinka lyhytaikainen suoja on?
- Järvinen: Phan tarkkaan emme tiedä, mutta se vaihtelee kuukaudesta kahteen kolmeen.
Kun karikko jotain kirjoittaa, niin oletuksen voi aina pitää, että se ei pidä paikkaansa.