Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 11 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska

Huolestuttavat koronavirusmuunnokset liittyvät - kuinka ollakaan - paikkoihin, joiden epidemia on ollut uutisotsikoissa

Alfa eli Britannian munnos

Beeta eli Etelä-Afrikan muunnos

Gamma eli Brasilian muunnos

Delta eli Intian muunnos

Epsilon eli Kalifornian muunnos

Kalifornian muunnosta ei ole vielä nimetty huolestuttavaksi, mutta se näyttää olevan nousemassa sellaiseksi. Muunnos on huolestuttava, jos se on tavallista virustyyppia tartuttavampi, aiheuttaaenemmän vakavaa tautimuotoa tai väistää immuunisuojaa. Suurin osa muunnoksista ei ole huolestuttavia muunnoksia.

Jaska


Alueiden luokittaminen koronaepidemian suhteen perus-, kiihtymis-  ja leviämisvaiheeseen on perustunut ensisijassa koronavirustaudin  ilmaantuvuuteen. Esimerkiksi kiihtymisvaiheessa ilmaantuvuus on 10-25 tartuntaa 100000 asukasta kohden kahdessa viikossa.

Nyt rokotusten ansiosta sairaalahoitoa- ja tehohoitoa vaativia tapauksia on pienempi osuus tartunnoista ja siis vaikeiden tautimuotojen sairastaminen on noussut vain vähän. On nostettu kysymys rajoitusrajojen muuttamisesta kun varattujen hoitoresurssien rajat eivät ole uhattuina. Kai lähinnä niin, että rajoituksien palauttamista ei mielellään haluta tehdä nyt tartuntatilanteen pahetessa.

Juha

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - kesäkuu 22, 2021, 09:07:53Influessa on ilmeisesti helpommin torjuttavissa kuin korona, koska koronan johdosta suoritetut toimenpiteet ovat tehonneet paremmin influenssaan, josta on raportoitu että se on kadonnut (ja peloteltu että tulee takaisin koston kera, tälleen kökösti sanottuna).


Hyvä, kun saatiin päivitettyä tavan flunssat, koronaan.

Jaska


Rajut koronatoimet vain olivat liikaa influenssalle, jota viime talvena esiintyi vähän. En lähtisi veikkaamaan, että influenssoista - sikainfluenssan tapaiset mukaanlukien - olisi päästy.

ROOSTER

Etymologiaa:

Influenssa on ilmeisesti kantamuoto josta on peräisin myös nykymuotisana "influensseri" joka tarkoittanee vaikuttajaa, tai oman alansa mielipidejohtajaa.

Lainaus käyttäjältä: https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/influenssa_ja_flunssa...latinan īnfluentia  tarkoittaa virtausta, ja se taas on johdettu verbistä īnfluere 'virrata sisään'. Influenssa sai nimensä 1700-luvulla, jolloin Euroopassa riehui useita epidemioita. Nimityksen takana oli vuosisatoja vanha uskomus, jonka mukaan tauti johtui tähdistä ihmisiin virtaavasta "nesteestä" tai yleisemmin taivaankappaleiden vaikutuksesta.

Oumuamuan vaikutusta koronaan ei ole taidettu vielä tutkia.

Tuo insumalenssu olisi hauska sana ottaa uusiokäyttöön, ehkä hieman liian pitkä mutta keventäisi sairaustunnelmaa.

LainaaInfluenssaa on meilläkin pidetty turhan hankalana taudin nimenä, ja siitä on suomen murteissa tehty omia mukaelmia: tavallisin niistä on lentsu, ja muita ovat esimerkiksi flenssu, lenska, lenssa ja  lenssu. Pitempiä ovat impluentsa, insulenska ja insumalenssu.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Karikko


Virus pirkule aiheuttaa pitkäaikaisia harmeja monille-omakohtaisen kokemuksen vakuuttamana.

No mitäs tuosta, mutta mistähän se oikeastaan johtuu? Tautihan ei ole pelkästään hengitystie-infektio vaan paljon kokonaisvaltaisempi koko elimistön oireyhtymä, jos sen niin kuvaisi.

Jääneekö se viruksen proteiinituotanto jotenkin pitkäaikaisemmin ihmiselimistön riesaksi tuottaen noita oireen-pirulaisia hamaan tulevaisuuteen tahi maahanlaskuun saakka- taivaaseen pääsevillä ei tietenkään se seuranne mukana.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008103737.html

Pitkittynyt korona on ennakoitua yleisempi
Pitkäkestoista koronatautia tutkitaan jatkuvasti. Tampereen yliopiston anatomian professori, lääketieteen tohtori Seppo Parkkila kertoo, että tuoreimpien tutkimustulosten perusteella tauti on yleisempi, mitä on etukäteen ajateltu.

Parkkila viittaa norjalaistutkimukseen, jossa tutkituista koronapotilaista 61 prosentilla oli koronatautiin liittyviä oireita kuuden kuukauden kuluttua sairastamisesta. Yllättävää tutkimuksessa oli, että oireita oli myös yli puolella kotonaan taudin sairastaneista 16–30-vuotiaista.

Lue lisää: Hätkähdyttävä tutkimus­tulos: Joka toisella lievän koronan sairastaneella 16–30-vuotiaalla long covid -oireita

Yleisimpiä koronan pitkäaikaisoireita ovat uupumus, hengitysvaikeudet, kuume, kurkkukipu, yskä, lihaskivut, pahoinvointi, päänsärky, haju- ja makuaistin muutokset sekä muut neurologiset oireet, kuten kuten muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet.

– Osa oireista on kiusallisia mutta lieviä. Esimerkiksi haju- ja makuaistin vajauksen kanssa ihminen pystyy elämään suhteellisen normaalisti. Vastaavasti uupumus saattaa hankaloittaa elämää hyvinkin paljon, Parkkila sanoo.

Oireiden kesto vaihtelee. Ruotsalaistutkimuksessa havaittiin, että koronataudin vuoksi pois töistä jääneiden sairausloma kesti keskimäärin 35 päivää. Tämän jälkeen käyrä tasaantuu. Yhdeksällä prosentilla sairauslomat jatkuivat kuukausia.

Juha


^ Tää poikii kyl monenlaist hyyvvee.

Päästiin aivan toiselle tasolle. Hyvä juttu.

Hippi

Lainaus käyttäjältä: Juha - heinäkuu 12, 2021, 10:44:22

^ Tää poikii kyl monenlaist hyyvvee.

Päästiin aivan toiselle tasolle. Hyvä juttu.

Kiinnostaisi tietää mikä on tämä "toinen taso" ja miten se ilmenee ihmisen elämässä ja mitä hyvää tämä on poikinut ja mikä on se "tämä", joka on poikinut.

Voisitko vähän avata viestiäsi tällaiselle vähemmän siunatulle.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Juha


^ Ei nämä mitään itsestäänselvyyksiä aina olekkaan. Paljon pitää yrittää hahmotella, kaikenlaista. Eikä takaa, että olisi kovin varmoilla sen kanssa, mitä voi päätellä.

Koronaketjussa kun ollaan, ja vaikka perusluonnonilmiö, niin ... vaikutukset voi olla laaja-alaisia, ehkä monella tapaa. Tuli mieleen, eräästä viestistä, jossa mainittiin (fysiologista) oirekirjoa.

Norma Bates

Juhalla nyt on ne jutut sitä sorttia että jos tulisi uutinen että Apep-asteroidi tulee ja tappaa kaikki, niin sekin olisi Juhalle hyvä uutinen. Siinä on optimismi potenssissa ääretön.  ::)

Norma Bates

Jossain luki että 70 % rokotekattavuus Suomessa on jo saavutettu (joka tosin ei riitä mihinkään deltan kanssa). Jäin tätä ihmettelemään kun tällä saitilla nyt yhden annoksen saaneita on 62,4:

https://yle.fi/uutiset/3-11300232

Ilmeisesti jos halutaan kokonaisluku tyyliin vähintään yhden annoksen saaneet, niin se luku olisi 62,4 + 24,2 = 86,6.

Juha

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 12, 2021, 13:00:57Juhalla nyt on ne jutut sitä sorttia että jos tulisi uutinen että Apep-asteroidi tulee ja tappaa kaikki, niin sekin olisi Juhalle hyvä uutinen. Siinä on optimismi potenssissa ääretön.  ::)

Onneksi on väärä tulkinta.

Enemmänkin kiinnitän huomiota siihen, ettei isomman luokan vinksahduksia ilmenisi, ja sen mukaisia seurauksia.

Näissä on kovasti onnistuttu kunnostautumaan.

Paree oppia jo vähän, jotain ennakoivampaa suhtautumista. Vaikka vähän, niin parempi.

Jaska

#4137
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 12, 2021, 13:05:20
Jossain luki että 70 % rokotekattavuus Suomessa on jo saavutettu (joka tosin ei riitä mihinkään deltan kanssa). Jäin tätä ihmettelemään kun tällä saitilla nyt yhden annoksen saaneita on 62,4:

https://yle.fi/uutiset/3-11300232

Ilmeisesti jos halutaan kokonaisluku tyyliin vähintään yhden annoksen saaneet, niin se luku olisi 62,4 + 24,2 = 86,6.
Heh. Prosentin osilla on vähän merkitystä, jos se vaihtelee, mihin verrataan. Ovatko luvussa alle 16-vuotiaat joitten rokotuksia ei ole aloitettukaan. Alle 20-vuotiaitakaan ei taideta olla rokotettu kuin riskiryhmäläisiä?

Ensimmäistä rokoteannosta on annettu 3 484 723 kappaletta ja se on 62.8 % koko väestöstä. Osa näistä 1 359 101  on saanut myös toisen annoksen ja se on 24.5 % koko väestöstä. Rokotuskattavuus saadaan 70 %:iin (molemmat annokset) ehkä lokakuussa. Suomessakin on nyt tilanne, että koronasta teholla ei ole juuri muita kuin rokottamattomia.

Minä olen lakannut uskomasta, että on jokin tarkka laumasuojan prosenttiluku, jolloin esim. rajoituksilla ei ole mitään väliä.

Maailmassa uusien tartuntojen tähänastinen huippu oli huhtikuun lopussa noin 800000 varmistettua tartuntaa päivässä. Juhannuksena se eli puolittunut ja sen jälkeen ollaan taas kasvussa.

Juha


Ettei vaan olisi hyvä bisnespaikka, kun kesällä pöpön tarttuvuus tuppaa vähenemään. Sen voi liittää rokotteisiin, ja jos jotain tartuntoja on, ja muuten suojat kunnossa, ei se kesä tässä ongelmaksi pääse.

En sano, että näin on, mutta jonkin verran tällaista ilmaisuutta on tapana kaupata, myös terveyttä koskien.

Terveydestä muuten tulee mieleen, että kun jotain voidaan tehdä, voidaan riskitasoa toisaalla hilata alas. Vähän sama kuin liikenteessä.

Näistä voi olla vaikea ottaa selvää. Hyvä tietää peruslinjoista, ja arvioida, missä niitä voi tulla käytetyksi.

Jaska


Tartuntojen lisääntyminen nyt niin meillä kuin muualla liittynee paljolti delta-variantin yleistymiseen. Missä rokotukset ovat hyvässä vauhdissa, kuormitus terveydenhuollolle ei kuitenkaan ole paha. Sanokaa minun sanoneen, deltaa pahempiakin muunnoksia on tulossa.