Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 19 Vieraat katselee tätä aihetta.

Karikko

"Jos" saadaan kaikki rokotettua, niin sairaalaan joutuu vain rokotettuja, tai ainakaan ei voi muuta väittää-

Flunssarokotusten kattavuus ei ollut viime vuonnakaan kovin suuri, mutta se ilmeisesti auttoi saamaan jonkinlaista laumasuojaa, koronaan ei ilmeisesti sellaista enää kukaan odota tulevan.

Mutta kaikenlaista tietoa asiaan liittyen saadaan lisääntyvässä määrin.IS_

OXFORDIN yliopiston tutkijat ovat löytäneet geenin, joka kaksinkertaistaa riskin saada hengitysvajaus koronaviruksen takia, Sky News uutisoi.

Tutkijoiden mukaan geeni on suhteellisen vähän tutkittu LZTFL1, joka vaikuttaa estävän soluja hengitysteissä ja keuhkoissa vastaamasta kunnolla virukseen ja näin ollen voi mahdollisesti johtaa hengitysvajaukseen ja kuolemaan.

Tutkijoiden mukaan erityisen merkittävä on havainto siitä, että geeni vaikuttaa nimenomaan keuhkoihin, mutta sillä ei ole vaikutusta immuunijärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että rokotteet suojaavat hyvin ihmisiä, joilla on korkeampi riski sairastua vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Geeni on noin 60 prosentilla niistä, joilla on eteläaasialaista taustaa ja 15 prosentilla niistä, joilla on eurooppalaista taustaa, BBC kertoo. Tämän uskotaan osin selittävän sitä, miksi joissain yhteisöissä koronavirus muodostaa suuremman uhkan.

Kuitenkin yksilön riskiin sairastua vakavasti vaikuttaa joukko eri tekijöitä, erityisesti henkilön ikä.

– Sosioekonomiset tekijät todennäköisesti ovat myös tärkeässä osassa sen selittämisessä, miksi jotkut yhteisöt ovat kärsineet erityisen paljon pandemiassa, tutkimuksessa mukana ollut professori James Davies sanoo.

– Vaikka emme voi muuttaa genetiikkaamme, tuloksemme osoittavat, että ihmiset, joilla on korkea riski geenin takia, hyötyvät todennäköisesti erityisen paljon rokotuksesta.


Rokottamattomien osuus on ilmeisesti vähenemässä nopeasti sairaalaan juotuneiden joukossa.-

Vastaavasti kokonaan rokottamattomien osuus sairaalahoitoon tulleista korona­potilaista on laskenut. Lukema huiteli korkeimmillaan lähes 90 prosentissa, viime viikolla rokottamattomien osuus uusista sairaalapotilaista oli 58 prosenttia.

Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoi Iltalehdelle, että Husin alueen sairaaloissa hoidettavien koronapotilaiden määrä on viime viikot pysynyt suhteellisen vakiona, päivätasolla 45–50 koronapotilaassa.

– Infektiopaine kohdistuu nyt rokottamattomien lisäksi myös rokotettuihin, Ruotsalainen sanoo IL:lle.


Jaska

^
Loppuun liitetyn HUSin rokotettujen ja rokottamattomien sairaalapotilasmäärän suhteen IL ja IS selittävät eri tavoin. IS sanoo, että HUSilla kahdesti rokotettujen koronapotilaiden määrä on pysynyt 9-10 potilaassa, mutta kokonaismäärä on laskenut. Viime viikolla uusia koronapotilaita tuli 26 kun kaksi viikkoa aikaisemmin tuli 39.
https://www.hus.fi/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/koronavirus-lukuina. Hyvä jos siraalahoitotarve enimmäkseen pahimpana  olleella HUS-alueella on laskenut. Koko maan rekisteröidyt tartunnat ovat kuitenkin nousussa (viikon liukuvalla keskiarvolla) ja tartunnat näkyvät sairaaloissa kahden viikon viiveellä.

Arvaukseni on, että kahdesti rokotetut sairaalassa ovat kärkipäässä vuoden alussa rokotettuja vanhuksia, joilla rokotuksen teho on heikennyt ja joitten immuniteettimekanismi toimii heikosti. Uutiset eivät kertoneet. Itsellenikin olen varannut ajan tehosterokotukseen, kun kuusi kuukautta rokotuksesta tulee täyteen.

kertsi

#4937
^
Jossain Iltalehden tms. artikkelissa oli, että kahdesti rokotetut sairaalaan päätyneet ovat järestään yli 60-vuotiaita.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Jaska

#4938
Iltalehdestä sain tukea arvaukselleni:

Lainaa– Juuri nyt on todella tärkeä ja olennainen asia, että yli 60-vuotias väestö ja riskiryhmiin kuuluvat saavat sen kolmannen rokotteensa.

Ajankohta on Ruotsalaisen mukaan hyvä myös sen vuoksi, että ainakin Husin alueella osalla yli 70-vuotiaasta väestöstä alkaa tulla marraskuussa täyteen yli kuusi kuukautta toisesta rokoteannoksesta.

– Rokoteteho alkaa hiipua, jonka vuoksi ikääntyneet ja riskiryhmät on tärkeää suojata tämän vuoden puolella, lisää apulaisylilääkäri Ruotsalainen.

Kuitenkin käsitys, että rokottamattomalla 12-79-vuotiaalla on 19-kertainen riski päätyä sairaalahoitoon, ei nyt päde HUSilla  jos 20% rokottamattomia kattaa  60% sairastuneista ja puoli- ja täysrokotetut 40%. (60/20) / ((100-60)/80) on vain 6-kertainen riski. (En riedä paljonko ja rokotettujako yli 79-vuotiaita on sairaalassa, ei huomioitu) 

MrKAT

#4939
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - marraskuu 04, 2021, 18:35:44
Ensimmäinen nieltävä koronalääke hyväksyttiin Britanniassa
Kliinisissä kokeissa molnupiraviiri vähensi sairaalahoitoon joutumisen ja kuolemien riskiä puoleen.

- https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008382217.html
Ja tuo oli Merckin lääke, mutta tänään kehutti uusi koronalääke on Pfizeriltä:

Pfizer: Suun kautta otettava koronalääke ehkäisee vakavaa tautia riskiryhmillä erittäin tehokkaasti
- https://www.is.fi/tiede/art-2000008385716.html

Teho oli peräti 89% ja toimii riskiryhmillä. Tarkemmin tietoa esim. "ameriikan Ylestä" NPR:stä:

Pfizer says its COVID-19 pill cuts disease's worst risks by 89%
...
The oral medicine is called Paxlovid. Similar to Merck's new pill that was approved in the U.K. Thursday, Pfizer said its drug showed good results when administered within the first five days of the first COVID-19 symptoms.

- NPR

Paxlovid koostuu 3:sta tabletista joita syödään 2x päivässä. Siihen kuuluu ritonaviiri, joka on HIV hoidossa käytetty vanha antiviruslääke, tässä kuten HIV:ssä se tehostaa/+pidentää vaikutusta. Proteaasin estäjiä eli proteiinin hajotuksen (aminohapoiksi) estäjiä. Ei tarvinut laskea 1+1 niin arvasin että häiritsee ruoansulatusta, maksan toimintaa ... Tosin sanottiin että vain 20% sai sivuvaikutuksia, molemmissa ryhmissä (plasebo- ja lääkeryhmässä).


Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

kertsi

#4940
^
NPR-linkki ei aukea, ellei hyväksy kaikkea mahdollista.

Tässä toinen linkki:
Pfizer's COVID-19 pill reduces risk of being hospitalized or dying by 89%, company says (Abc8News)

...jonka mukaan kolmen päivän sisällä oireiden aloittamisesta otettu Paxlovid auttaisi, vähentäen kuoleman tai sairaalaanpäätymisen riskiä 89%. Tullee markkinoille ensi vuonna. Nyt on vasta alustavia tutkimustuloksia, joita ei ole edes esitetty vertaisarvioiduissa tiedjulkaisuissa.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Jaska

80% rokotettuja 12-vuotta täyttäneistä ei tullut täyteen tällä viikolla. Koronatartuntatilanne pahenee Euroopassa, syksyn etenemisen myötäkö? Virossa on melkein 10000 vahvistettua tartuntaa miljoonaa asukasta kohden viikossa, vain Fär-saarilla ja Caymansaarilla on enemmän. Eri maissa suunnitellaan koronapassin vaatimisen laajentamista. Ei kyllä poisteta ravintolarajoituksia ensi viikolla, en usko eikä pidä, vaikka tulee 80% täyteen. Kaikki uudet rokotukser ovat nauloja koronan patoamiseksi.

Krista Kiurun synkkä kuva: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008384252.html

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Jaska - marraskuu 05, 2021, 16:14:05
...
Kuitenkin käsitys, että rokottamattomalla 12-79-vuotiaalla on 19-kertainen riski päätyä sairaalahoitoon, ei nyt päde HUSilla  ...
Olin huolimaton. Sairaalahoidossa olevien rokotettujen ja rokottamattomien määrästä ei lasketa todennäköisyyksiä joutua sairaalahoitoon. Vaan sairaalaan joutumisista. Odotettavaa on, että rokotettujen ja rokottamattomien hoitojakson pituudessa on merkittävää eroa, kun rokotus vaikuttaa enemmän taudin vaikeuteen kuin tartunnan saamiseen.

Hesari päivittää 19.10 julkaistuun juttuun https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008343284.html kalenteriviikottain grafiikan sairaalahoitoon joutumisesta.
Grafiikka näyttää viikoittain, kuinka moni 100 000:sta Hus-alueen rokotetusta tai rokottamattomasta joutui sairaalahoitoon koronan takia. Laskelmassa on käytetty 12 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuustietoja, koska pienet lapset joutuvat sairaalaan äärimmäisen harvoin.

Määrät ovat sen verran pieniä, että isoa satunnaista viikottaista vaihtelua on rokotetun riskikertoimessa joutua sairaalahoitoon:


Viikko     Rton / Rttu
39          8,5/ 0,8 = 10,6
40          9,5 / 0,4 = 23,8
41          12,7 / 0,8 =15,9
42          9,5 / 0,9 = 10,6
43          6,6 / 0,8 = 8,3

Tästä viikosta 44 ei vielä lukuja ole.

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Toope - marraskuu 06, 2021, 02:37:25
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008385965.html
LainaaHusin Lehtoselta synkkä arvio: Koronaepidemia voi jatkua Suomessa vielä 4–5 vuotta

Itse en naamahuivin pukemista toki enää jatka.

Hyvä näkökulma  HUSin Lehtosella, että Suomi on niin harvaanasuttu maa, että kestää aikaa rokottamattomien saada immuniteetti sairastamalla.

Jaska

#4944
Tässä kaavamainen laskennallinen tapa rokottamattomien ja rokotettujen määrien tarkasteluun lukujen ollessa viitteellisiä joskin todellista kertaluokkaa. 85%:nen torjuntatehokkuus tuottaa sairaalaan joutuneista yli kolmanneksen rokotettuja kun rokotekattavuus on 80%.


12 vuotta täyttäneistä 80% on rokotettu ja 20% kokonaan tai osin rokottamatta.

Sairaalahoitoon joutukoon viikossa 10 henkeä 100 000 rokottamatonta kohden. (Tätä luokkaa on HUS-alueella, mutta vaihtelee viikottain paljon) Rokotteen teho olkoon keskimäärin 85% sairaalaanjoutumista vastaan, jolloin sairaalahoitoon joutuu viikossa 1,5 henkeä 100 000 rokotettua kohden. Lähinnä vanhuksia, jotka rokotettiin ensin ja joitten immuniteetti on myös iän ja sairauksien vuoksi alentunut.


Lasketaan vaikka esimerkkilukujen kautta: 1 000 000 rokottamatonta (20%) ja 4 000 000 rokotettua (80%). Viikossa sairaalaan 10/100000*1000000 = 100 rokottamatonta ja 1,5/100000*4000000= 60 rokotettua. Rokotettuja sairaalaanjoutuneista 60/160 = 37,5%. Sivuutetaan väestöstä 700 000 rokottamatonta alle 12-vuotiasta, jotka eivät juuri joudu sairaalkaan.
Torjuttuja tartuntoja on rokottamattomien tartuntaosuus * rokotettujen määrä * rokotteen tehokkuus
10/100000*4000000*0,85 = 340;
Ilman rokotuksia tartuntoja olisi rokottamattomien tartuntaosuus * (rokotettujen määrä + rokottamattomien määrä)
10/100000*(4000000+1000000) = 500 ja se suhteessa tartuntojen määrään rokotusten kanssa 500 / 160 = 3,125 kertainen


Näin yli kolmannes sairaalaan joutuneista on rokotettuja. Ilman rokotuksia sairaalakuntoon joutuneita olisi yli kolminkertainen määrä

Näillä mennään ja odotetaan, että rokottamattomat ymmärtävät oman etunsa ottaa koronarokotus, joka on myös muitten etu.


Norma Bates

Muistelisin että vuoden alussa aika monikin taisi somessa sanoa että he "katselevat ensin" (miten muiden käy) ennen kuin ottavat rokotteen. Jos tämmöiset, joiden pitää odottaa että miljardi ihmistä on rokotettu, ennen kuin voivat olla varmoja että rokote on turvallinen, nyt harkitsevat rokottautumista, niin onkohan joukossa semmoisia jotka eivät kehtaa mennä rokotettavaksi? Pelkäävät että tulee jotain sanomista että missäs sitä ollaan oltu tähän asti, kysyn vaan...

Karikko


Suomessa kuolee yli 10 000 ihmistä erilaisiin syöpiin vuodessa.

Suurimmat kuolemien aiheuttajat ovat verikiertoelinten taudit , kasvannaiset (syövät) ja muistisairaudet -yli 60 prosenttia kaikista kuolemista.

Varmaan siinä määrässä ei liene montaakaan joka pelkästään olisi kuollut viruksen aiheuttamana. On sitten rokotettu tai rokottamaton.

Rokotettuja vanhuksia tuskin testataan kuoleman jälkeen, ovatko kantaneet virusta, jos heillä on ollut noita muita perussairauksia.
Tilastot siten tuskin ovat mitenkään autenttisia.

Tautitapausten määrä näyttäisi kasvavan edelleen, vaikka rokotukset etenevät ihan kohtuullisesti, mutta rokotettuja ei enää haluta testata- ilmeisesti he ovatkin suurin ryhmä, joka levittää virusta.

Varsinaisia rokotusvastaisia lienee vain parin prosentin luokkaa, ne muut jotka eivät ole vielä hankkineen piikkiä "persuksiinsa" lienevät vain hieman välinpitämättömiä, eivätkä usko, että siitä on heille hyötyä.

Rokotuksia on myös jo jatkettu viime vuoden lopusta alkaen ja monille olisi vuoro tullut nyt vasta pari kuukautta sitten, kun rokotteita on ollut riittävästä ja siiten ihmetellään miksei ole tullut ryntäystä piikitettäväksi..

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Karikko - marraskuu 07, 2021, 10:08:33
Tautitapausten määrä näyttäisi kasvavan edelleen, vaikka rokotukset etenevät ihan kohtuullisesti, mutta rokotettuja ei enää haluta testata- ilmeisesti he ovatkin suurin ryhmä, joka levittää virusta.
Rokotetut eivät ole enemmistö nykyisistä tartunnan saajista ja tartuttajista vielä 80% rokotuskattavuudella. 80% rokotuskattavuudella rokotuksella pitäisi olla alle 75% teho tartuntaa vastaan,  että olisi suurempi määrä tartunnan saaneita rokotetuilla. Tartutusaika on lyhyempi rokotetuilla. Ja rokotettujen osuus tartunnan saajista pienenee edelleen kunhan ensin rokotetuille yli 60-vuotiaille on annettu tehostusannos ja rokotettujen rokoteteho niin paranee.

Unohtamatta sitäkään, että nykyiselläkin rokotekattavuudella suurin osa tartunnoista tulee estetyksi. Mutta mitä parempi rokotuskattavuus, sen parempi. Vaikka rokotettujen tartuttajien suhteellinen osuus nousee rokottamattomien vähetessä niin rokotettujen tartuttajien absoluuttinen määrä laskee tartuntojen vähetessä.

Karikko

Noin neljä viidestä alkaa olla rokotettuja, lisäksi tartuntoja on todettu noin 162 000 kappaletta joka ilmeisesti on lähinnä jäävuoren huippu, eli oikea määrä on varmaan vähintään kymmenkertainen.

Ilmeisesti jo sairastaneilla ei ole suurempaa hinkua rokotuksiin, eikä sitä aina oikeastaan voikaan ihmetellä. Jonkinlainen "pakkomielle" on saada "kaikki rokotettua, vaikka se ei juurikaan tuo muutosta asiaan.

Pikkulasten rokotukset lastentautien suhteen kattavat noin 98 prosenttia, eli oikea rokotevastaisuus lienee korkeintaan parin prosentin paikkeilla ja heidän päätään ei ilmeisesti mikään käännä.

Rokotettujen joutuessa sairaalaan saatuaan tartunnan muistetaan myös kertoa, että heillä on perussairauksia jotka altistavat, mutta koskaan ei "viitsitä kertoa, millaisia vaivoja on ollut rokottamattomilla jotka joutuvat sinne.

Ovatko he muka aina perusterveitä?

Norma Bates

Että jos on perussairas, niin mitäpä sitä rokotetta ottamaan kun sairaalaan joutuu kumminkin? Sekin pitäisi tilastoida kuinka moni riskiryhmäläinen sairastaa ei-sairaalahoitoa vaativan koronan.