Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - joulukuu 28, 2021, 12:21:48
Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 28, 2021, 12:06:20
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - joulukuu 28, 2021, 12:03:15
Kun maakuntia katsoo, pitäisi nyt olla kai tämän varassa. Mutta perseestähän tämä on kun päivittyminenkin on ilmeisesti vähän mitä sattuu. Joulun ajan kummitteli yhdet ja samat lukemat.

https://www.thl.fi/episeuranta/tautitapaukset/koronakartta.html

Tänään näemmä maakunnassani on sama lukema kuin eilen. Ei voi millään pitää paikkaansa.

Tämän päivän tilastoja ei taida olla vielä saatavissa- joskus puolen päivän jälkeen ne yleensä tulevat.

Käytännössä siinä on kaiketi eilisen tartunnat.. tämä päivähän on vasta menossa..

Nuo maakuntaluvut näyttävät olevan kahden viikon jaksoissa. Eivät siis liukuva kaksi viikkoa. Niinpä viime ja tämä viikko ilmestyy ensi maanantaina.

Aiemmassa systeemissä tuo kahden viikon lukema eteni joka ikinen päivä, eli mittasi siis kaksi edeltävää viikkoa kulloiseenkin kuluvaan päivään asti. Hemmetin hitaasti se sivusto kyllä latautui, kun sitä päivittäin kyttäsin. Sieltä näki myös paikkakuntien päivittäiset kokonaislukemat jotka suurenivat suurenemistaan, kun ei nitä edes vuodenvaihtuminen nollannut.

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - joulukuu 27, 2021, 13:41:31
SUOMALAISILLA yleinen geenimuoto voi lisätä koronataudin yhteydessä syntyviä aivojen mikroskooppisia muutoksia ja vaikuttaa pitkäkestoiseen uupumusoireeseen. Geenimuotoa kantavilla on myös yli kaksinkertainen todennäköisyys sairastua tehohoitoa vaativaan taudin muotoon.
---
– Yleinen APOE-geenin ε4-muoto näyttää liittyvän suomalaisessa väestössä kohonneeseen riskiin sairastua vakavaan COVID-19-tautiin. Suomalaisessa väestössä APOE4:n merkitys on korostunut, mikä voi johtua muun muassa väestömme geneettisestä homogeenisuudesta, kertoo soveltavan neuropatologian dosentti, erikoislääkäri Liisa Myllykangas Helsingin yliopistosta ja Husista.

Huolestuttavaa on että tuo nähtiin sekä suom. että brittien tutkimuksessa.
  ApoE4:n kantajuusriskiä henkilö voi olettaa keskim. suomalaisia suuremmaksi jos a) itsellä korkea kolesteroli b) suvussa Alzheimeria+sydäreitä jo työikäisenä. Pahempi, jos molemmat a+b.
   Katselin että maailmalla apoE4-geenialleelin kantajia on keskimäärin 13%, mutta Suomessa frekvenssi on peräti jotain 30% luokkaa, saamelaisilla 31%. Maailman korkeimmat luvut löytyy Keski-Afrikasta, pygmit ja nigerialaiset (40%).
Skandinavian niemimaalla 23%, kun taas Ranska, Belgia. Saksa: n. 16%, ja Etelä-Euroopassa mitä alhaisinta Espanja,Portugali, Italia, Kreikka: 5-10%.[1]

Nigerian kohdalla puhutaan "nigerian paradox":sta, ApoE4 on hyvin yleinen siellä, silti Alzheimer on harvinainen (vanhoilla). Syyksi arvellaan terveellistä ravintoa, kolesterit on alhaisia.
  Seuraavaksi tutkijat voisivat kysyä kohti tehoa meneviltä potilailta ja ei-tarvikaan-tehoa potilailta että "mitää sää oot syäny ku oot noi lihava/timmi?" Korreloiko epäterveellinen ravinto ja ApoE4 ja teho-osasto keskenänsä eli onko lihavuus riski vai se kovarasva-ravinto+apoE4? Jotain tämmöstä.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471373/
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 27, 2021, 11:22:03
Lainaus käyttäjältä: Jaska - joulukuu 26, 2021, 18:36:01

Se on todellinen ongelma koronassa, että 20% rokottamattomia aiheuttaa suurimman osan kustannuksia.

Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 26, 2021, 16:21:23
...Alle kolmekyppisillä tuo suhde tarkoittaa, että kolmetoista potilasta sadastatuhannesta, voi joutua sairaalahoitoon.
Tuossa ei sen paremmin kerrota muuta asiasta. Eikä edes sitä olivatko rokotettuja, tai muuten alttiita..
...

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008499857.html

...marraskuussa alle 30v potilaita joutui sairaalaan 13/100000. Pelkkä ikä ei myöskään kerro sitä, miksi nämä potilaat olivat sairaalassa, ainoastaan sen että heillä oli tartunta. Lukema on joka tapauksessa alhainen ja riski tässä ikäryhmässä joutua sairaalaan on häviävän pieni.


Ei tarkoita, vaan rokottamattomille suhteessa rokotettuihin.  Kyseessä on THL:n tilasto tartunnoista ja hoidontarpeesta rokotussuojan mukaan, jossa on myös ikäryhmäjaotus, asiasta kiinnostuneille.

Entäs testattuihin, kehotetaanhan rokotettuja välttelemään testauksia?

Jouluna kehotettiin myös välttelemään päivystykseen menemistä, sen vuoksi ettei anneta testausaikoja ja kärsimään kotona.


Siis 13 ihmistä sataatuhatta kohden- tarkoittaa luultavasti juuri sitä eli 13 ihmistä sataatuhatta ihmistä kohden, ei siinä puhuttu mitään rokotettua kohden. Kysymyksessä oli ikä alle 30:set.


Alttiilla väellä tarkoitetaan siis sitä joilla ei ole havaittu aiemmin koronaa,

Altis väestö viittaa ihmisiin, joilla ei ole havaittu koronatartuntaa. Sairaalahoidossa olevissa sekä osastohoito että tehohoito. Päivitetty: 17.12.2021 10.32. Lähde: THL

Alle kolmekympisillä paalun mukaan näytti olevan noin yksi rokotettu ja kaksi rokottamatonta tapausta.
Sataatuhatta kohden-- joten tuo kolmetoistakin taitaa olla jokin muu suhdeluku..

Karikko


Superimmuniteetti tarjotaan nyt selitykseksi- ilmeisesti rokotushalujen kasvattamiseksi- hyvä niin tarjontaahan rokotteille riittää.

Immuniteetti luontaisesti syntyy limakalvoille, nehän ovat se elin joka on lähinnä tekemisessä ulkoisen maailman kanssa, kun sitä maailmaa- ilmaa hengitellään ja sen mukana niitä pöpöjen tarjontaa myös riittää..



– Superimmuniteetilla saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: sekä laajan suojan sairastetusta infektiosta että terävän suojan rokotteesta. Terävä suoja on tärkeä vasta-ainetason nostamisessa. Laaja suoja puolestaan tarjoaa parempaa tehoa useita virusvariantteja vastaan, koska se ei ole yhtä riippuvainen piikkiproteiinin muutoksista, Viksmoen Watle kertoi VG:n tapaninpäivänä julkaisemassa artikkelissa.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008505336.html

Norma Bates

Tätä minä olen tässä korona-aikana ihmetellyt. Julkistetaan joku havainto tai idea, ketään ei kiinnosta. Menee pitkä aika ja mitään ei kuulu, sitten julkistetaan sama juttu taas, mutta sillä asenteella että kyseessä on mukamas ihan uusi löydös (tai ainakin sellaisen vaikutelman saa).

Tuostakin että kun on sekä sairastanut että saanut rokotteen on kyllä jo aiemmin uumoiltu että olisi paras mahdollinen suoja.

Omalla kohdallani tietysti kiinnosti se seikka että astmaatikon astmalääkitys suojaisi vakavalta koronataudilta. Siitä oli ekaa kertaa juttua ehkä viime vuoden kesällä (muistelisin että Etelä-Korean suunnalta), sitten pitkä hiljaisuus. Toisen kerran asiasta oli puhetta joltain muulta taholta, ja nyt ei sitten ole taas kuulunut yhtään mitään. Paitsi että jossain vaiheessa kerrottiin USA:sta että astmaatikot siellä vasta pahassa kunnossa ovatkin. Josta itse arvelin, että kun USA:sta on kyse, kysymys on ylipainon vuoksi astmaa sairastavista.

(Jossain astmakeskustelussa mainitsin muille astmaatikoille asiasta, niin eikö siellä joku daami alkanut inttää että ei ylipaino aiheuta astmaa. Kyllä muuten aiheuttaa...! Mutta tietenkin se astma jossa lihavuutensa vuoksi ei saa kunnolla henkeä on himppasen eri astma kuin esim. tämä allerginen astma, joka on oma ristini.)

Karikko


^

Saattaa olla enemmän kysymys geeneistä, kuin muista altistavista tekijöistä, siis se kenelle niitä pahempia oireita tulee. Astmaoireet ehkä sinänsä eivät vaikuta, mutta toki jos keuhkojen kapasiteetti on huono voi sekin olla harmina.


Tunnen yhden pariskunnan, jossa mies koki taudin kovana, mutta nainen samassa sänkyssä nukkuvana osapuolena selvisi pienellä nuhalla ja sillä naisella on diabetes.

Jaska

#5436
Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 29, 2021, 10:12:37
Alle kolmekympisillä paalun mukaan näytti olevan noin yksi rokotettu ja kaksi rokottamatonta tapausta.
Sataatuhatta kohden-- joten tuo kolmetoistakin taitaa olla jokin muu suhdeluku..

THL:n grafiikassa Tartunnat ja hoidon tarve rokotussuojan mukaan 12-29-vuotiailla sairaalaan rokottamattomia 11,55 /100000 rokottamatonta (kaikkiaan 101), kerran rokotettuja 1,91  / 100000 kerran rokotettua (kaikkiaan 9), rokotettuja 0,79/100000 rokotettua (kaikkiaan 7).
12-29 vuotiaita on noin 1,15 miljoonaa. 3 kuukaudessa näistä sairaalaan 117
En tiedä mistä keksit 13/100000 12-29/vuotiasta sairaalaan jossain ajassa. Arvailin erästä Hesarin artikkelia netissä mutta ehkä väärin

Hesari oli saanyt THL:ltä pelkän marraskuun luvut, kun THL:n grafiikasta irtoaa enemmän tietoa, mutta on yhdistetty syys-marraskuun tartunnat. Arvelen vielä, että THL ei käytä alttiin väen määränä yhtä lukua vaan ainakin heillä on käytettävissä väestömäärät kullekin päivämäärälle ja noita perusjoukon määriä voi lukija korkeintaan laskea ilmaantuvuudesta ja tapausten määristä. Grafiikka esittää määriä yhdessä kuukaudessa/100000 henkeä, mutta nähtävissä olevat määrät ("N") ovat kolmelta kuukaudelta.

Olin ottanut talteen tiedot kun grafiikka oli vain syys-lokakuulta ja verratessa syys-marraskuun tilanteeseen näin, että läpäisyinfektioiden (siis rokotettujen saamien tartuntojen) osuus kasvoi marraskuun tapauksissa. Se toki oli odotettua kun ensinrokotettujen rokotuksensaannista aikaa oli kulunut lisää. Siitä en ole vakuuttunut, tapahtuuko jossain 4-6 kuukauden paikkeilla voimakas tartunnanestotehon loppuminen ("teho melko tasainen kunnes polttoaine loppu") tai väheneekö teho tasaisesti niin että teho on suhteessa jäljellä olevaan kuluvaan määrään vai jotain muuta.




Jaska

#5437
Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 27, 2021, 11:22:03
Lainaus käyttäjältä: Jaska - joulukuu 26, 2021, 18:36:01

Se on todellinen ongelma koronassa, että 20% rokottamattomia aiheuttaa suurimman osan kustannuksia.

Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 26, 2021, 16:21:23
...Alle kolmekyppisillä tuo suhde tarkoittaa, että kolmetoista potilasta sadastatuhannesta, voi joutua sairaalahoitoon.
Tuossa ei sen paremmin kerrota muuta asiasta. Eikä edes sitä olivatko rokotettuja, tai muuten alttiita..
...

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008499857.html

...marraskuussa alle 30v potilaita joutui sairaalaan 13/100000. Pelkkä ikä ei myöskään kerro sitä, miksi nämä potilaat olivat sairaalassa, ainoastaan sen että heillä oli tartunta. Lukema on joka tapauksessa alhainen ja riski tässä ikäryhmässä joutua sairaalaan on häviävän pieni.


Ei tarkoita, vaan rokottamattomille suhteessa rokotettuihin.  Kyseessä on THL:n tilasto tartunnoista ja hoidontarpeesta rokotussuojan mukaan, jossa on myös ikäryhmäjaotus, asiasta kiinnostuneille.

Entäs testattuihin, kehotetaanhan rokotettuja välttelemään testauksia?

Jouluna kehotettiin myös välttelemään päivystykseen menemistä, sen vuoksi ettei anneta testausaikoja ja kärsimään kotona.


Siis 13 ihmistä sataatuhatta kohden- tarkoittaa luultavasti juuri sitä eli 13 ihmistä sataatuhatta ihmistä kohden, ei siinä puhuttu mitään rokotettua kohden. Kysymyksessä oli ikä alle 30:set.

Jatketaanpa vielä arvaamista, mistä "13 ihmistä sataatuhatta kohden" voisi olla peräisin. THL:n grafiikassa "Sairaalahoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuus alttiissa väestössä (kuukaudessa / 100 000 henkilöä) iän ja rokotussuojan mukaan, 01.09.2021 – 30.11.2021" Jos ynnätään ilmaantuvuudet Ei rokotussuojaa, Osittainen rokotussuoja ja Täysi rokotussuoja ikäryhmässä 12-29 vuotta  11,55 + 1,91 + 0,79 = 14,25. Erehdys on siinä, että ilmaantuvuuslukuja ei saa laskea yhteen, summa ei ole mitään järkevää. Voitaisiin laskea suhde 0,79 / 11,55 = 0,068 ja sanoa että tässäkin ikäryhmässä rokotus estää sairaalaanjoutumisen 93,2%:sti. Itse olin käyttänyt kaikkien ikäryhmien kohtaa ja saanut siitä  3,48 / 51,75 = 0,067 -> Rokotus estää sairaalaan joutumisen 93,3 %:sti, josta viestissä sanoinkin. Tai sama asia toisin sanoen: rokottamattomalla oli syys-marraskuusa 15-kertainen riski joutua koronasta sairaalahoitoon. Ja 26-kertainen (13,76 / 0,53) riski joutua tehohoitoon ja koronatehohoidosta ei vammoitta selviä ja vähemmän vuodehoidostakaan.

Olen muuten sitä mieltä, että on epäreilua pyytää tuplarokotettuja koronaoireissa vain laittamaan itsensä kotiin karanteeniin ellei ole vakavia oireita, kun kaikkia ei kyetä testaamaan ja rokottamattomien riskit koronavirustaudissa ovat pahat. Varsinkin vanhoilla ja iästä riippumatta riskiryhmäläisillä on hengenvaara jos rokotuksesta on jo pitkä aika. Jos rokotettu on nuori niin hänellä kuten rokottamattomallakin on monia elinvuosia pelissä vaikka todennöisyys elämän menettämiselle ei olekaan suuri. Rokottautunut on kuitenkin tarkoittanut pitää terveydestään huolta.

-:)lauri

https://www.iltalehti.fi/jaakiekko/a/3a7a07ef-8f7d-4ac2-bc52-08891daa0e65

Mikäli artikkeli antaa oikean tilannekuvan jääkiekkoporukan avoimesta kirjeestä ja onnistuin ymmärtämään sen, jääkiekkoporukka Suomessa ei ilmeisesti ymmärrä, ettei turhia kuolemia estetä ja sairaanhoidon kantokykyä varmisteta epäpoukkoilevalla politiikalla, vaan politiikan on muututtava kansanterveydellisen tilanteen sitä edellyttäessä. Tosin tämä jääkiekkoporukan esittämä nurina ei ole oireellista pelkästään jääkiekkoporukalle, vaan yleisestikin business-henkisille ihmisille pulliaisista poliitikkoihin.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

MrKAT

FF2:sta ja FFP3:sta naamaan neuvoo professori:

Rajusti leviävä omikron teki kasvomaskeista entistäkin tärkeämpiä – professorilta selvä ohje maskin valintaan
Suomalaisasiantuntija suosittelee ilmateitse tarttuvan koronan torjuntaan FFP2- tai FFP3-maskeja. Uuden omikronmuunnoksen jyllätessä napakka maski on entistä tärkeämpi suojaväline.
...
Kirurginen maski ei istu kunnolla

– Myös kirurgisen maskin materiaalin suodatuskyky voi olla hyvä, mutta ne eivät istu tiiviisti. Jos verrataan ilman ohivirtausta, voi se olla kirurgisessa maskissa kymmenen kertaa suurempi kuin FFP2:ssa tai FFP3:ssa.

FFP2 maskeja on saatavilla jo marketeissakin. Ne ovat kirurgisia maskeja kalliimpia, mutta teknologiantutkimuskeskus VTT:n mukaan niitä voi, kuten kirurgisia maskeja, pestä. Pesu ei vähennä suojaimien suodatustehoa.

Maskeja voi nykytiedon mukaan myös uusiokäyttää lepuuttamalla niitä noin 3–5 päivää käyttökertojen välillä. FFP3-maskeja löytää yleensä rautakaupoista.

- MTV 49 minuuttia sitten

Kirurginen maskikin olisi tuon mukaan FF2-tasoa jos (tulkitsen: ) sen voisi teipata tai liimata lujasti reunoista ettei vuoda yhtään sivustoista.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - joulukuu 29, 2021, 17:45:35
Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 27, 2021, 11:22:03
Lainaus käyttäjältä: Jaska - joulukuu 26, 2021, 18:36:01

Se on todellinen ongelma koronassa, että 20% rokottamattomia aiheuttaa suurimman osan kustannuksia.

Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 26, 2021, 16:21:23
...Alle kolmekyppisillä tuo suhde tarkoittaa, että kolmetoista potilasta sadastatuhannesta, voi joutua sairaalahoitoon.
Tuossa ei sen paremmin kerrota muuta asiasta. Eikä edes sitä olivatko rokotettuja, tai muuten alttiita..
...

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008499857.html

...marraskuussa alle 30v potilaita joutui sairaalaan 13/100000. Pelkkä ikä ei myöskään kerro sitä, miksi nämä potilaat olivat sairaalassa, ainoastaan sen että heillä oli tartunta. Lukema on joka tapauksessa alhainen ja riski tässä ikäryhmässä joutua sairaalaan on häviävän pieni.


Ei tarkoita, vaan rokottamattomille suhteessa rokotettuihin.  Kyseessä on THL:n tilasto tartunnoista ja hoidontarpeesta rokotussuojan mukaan, jossa on myös ikäryhmäjaotus, asiasta kiinnostuneille.

Entäs testattuihin, kehotetaanhan rokotettuja välttelemään testauksia?

Jouluna kehotettiin myös välttelemään päivystykseen menemistä, sen vuoksi ettei anneta testausaikoja ja kärsimään kotona.


Siis 13 ihmistä sataatuhatta kohden- tarkoittaa luultavasti juuri sitä eli 13 ihmistä sataatuhatta ihmistä kohden, ei siinä puhuttu mitään rokotettua kohden. Kysymyksessä oli ikä alle 30:set.

Jatketaanpa vielä arvaamista, mistä "13 ihmistä sataatuhatta kohden" voisi olla peräisin. THL:n grafiikassa "Sairaalahoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuus alttiissa väestössä (kuukaudessa / 100 000 henkilöä) iän ja rokotussuojan mukaan, 01.09.2021 – 30.11.2021" Jos ynnätään ilmaantuvuudet Ei rokotussuojaa, Osittainen rokotussuoja ja Täysi rokotussuoja ikäryhmässä 12-29 vuotta  11,55 + 1,91 + 0,79 = 14,25. Erehdys on siinä, että ilmaantuvuuslukuja ei saa laskea yhteen, summa ei ole mitään järkevää. Voitaisiin laskea suhde 0,79 / 11,55 = 0,068 ja sanoa että tässäkin ikäryhmässä rokotus estää sairaalaanjoutumisen 93,2%:sti. Itse olin käyttänyt kaikkien ikäryhmien kohtaa ja saanut siitä  3,48 / 51,75 = 0,067 -> Rokotus estää sairaalaan joutumisen 93,3 %:sti, josta viestissä sanoinkin. Tai sama asia toisin sanoen: rokottamattomalla oli syys-marraskuusa 15-kertainen riski joutua koronasta sairaalahoitoon. Ja 26-kertainen (13,76 / 0,53) riski joutua tehohoitoon ja koronatehohoidosta ei vammoitta selviä ja vähemmän vuodehoidostakaan.

Olen muuten sitä mieltä, että on epäreilua pyytää tuplarokotettuja koronaoireissa vain laittamaan itsensä kotiin karanteeniin ellei ole vakavia oireita, kun kaikkia ei kyetä testaamaan ja rokottamattomien riskit koronavirustaudissa ovat pahat. Varsinkin vanhoilla ja iästä riippumatta riskiryhmäläisillä on hengenvaara jos rokotuksesta on jo pitkä aika. Jos rokotettu on nuori niin hänellä kuten rokottamattomallakin on monia elinvuosia pelissä vaikka todennöisyys elämän menettämiselle ei olekaan suuri. Rokottautunut on kuitenkin tarkoittanut pitää terveydestään huolta.

Juu ei paljon "järkeä noissa pylväissä- Alle kolmekymppisten osalta siis yksi rokotettu ja kaksi rokottamatonta sataatuhatta kohden- sen mukaan.
Siis niillä joilla ei aiemmin ole koronaa tavattu- kuinka tarkasti tuollainen sitten voidaan tehdä. mutta näkeehän siitä ettei alle kolmekymppisi juurikaan sairaalaan joudu. Ikäryhmä siis 12-29 vuotiaat.

Tuossa pilarissa ei myöskään ole alle kaksitoistavuotiaita huomioitu, heitä kun ei toistaiseksi ole rokoteltu.


Mihin lie joulunajan tartunnoista iso osa hukkunut, kun niistä ei ole ollut mitään mainintaa.
Hus-sin testauksiin näyttäisi olevan tunkua- kahden päivän jono, kerrottiin eilen..

-Mutta mitä muuta rokotuksilla tavoitellaan ellei laumasuojaa ja sen vuoksi myös rokottamattomilta kovasti vaaditaan osallistumista. Melko hurskasta väittää, että pyritään suojaamaan rokottamattomia, suhtautuminen ei oikein näytä siltä-.

Omikron on osoittanut, että laumasuojaa ei koronalta ole. Kuvittelimme, että yli 80 prosentin rokotuskattavuus suojaisi myös rokottamattomia, mutta näin ei ole. Iso aalto tuli siitä huolimatta", Meri sanoo.

Omikronvariantti lisääntyy Meren mukaan ylähengitysteissä eli nielussa ja nenäontelossa runsaammin kuin aiemmat muunnokset. Siksi omikron tarttuu yskimisen ja hengittämisen myötä helpommin. Piikkiproteiinissa olevien runsaiden mutaatioiden avulla omikronvariantti pystyy osittain myös väistämään rokotuksella saatua immuniteettia.

"Rokote suojaa alahengitysteitä ja tehosterokotuksella myös ylähengitysteiden suoja paranee", Meri sanoo.

Rokotetuilla omikronvariantin aiheuttama vakava tauti onkin harvinaisempi

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008504078.html



Tuo väite, että omikron lisääntyisi ylähegitysteissä ja nielussa runsaammin, kuin muut variantit, on aika outo ja ilmeisen perätön- sellaista ei kyllä se tee, mutta tarttuu kyllä paljon helpommin.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - joulukuu 29, 2021, 22:18:33
FF2:sta ja FFP3:sta naamaan neuvoo professori:

Rajusti leviävä omikron teki kasvomaskeista entistäkin tärkeämpiä – professorilta selvä ohje maskin valintaan
Suomalaisasiantuntija suosittelee ilmateitse tarttuvan koronan torjuntaan FFP2- tai FFP3-maskeja. Uuden omikronmuunnoksen jyllätessä napakka maski on entistä tärkeämpi suojaväline.
...
Kirurginen maski ei istu kunnolla

– Myös kirurgisen maskin materiaalin suodatuskyky voi olla hyvä, mutta ne eivät istu tiiviisti. Jos verrataan ilman ohivirtausta, voi se olla kirurgisessa maskissa kymmenen kertaa suurempi kuin FFP2:ssa tai FFP3:ssa.

FFP2 maskeja on saatavilla jo marketeissakin. Ne ovat kirurgisia maskeja kalliimpia, mutta teknologiantutkimuskeskus VTT:n mukaan niitä voi, kuten kirurgisia maskeja, pestä. Pesu ei vähennä suojaimien suodatustehoa.

Maskeja voi nykytiedon mukaan myös uusiokäyttää lepuuttamalla niitä noin 3–5 päivää käyttökertojen välillä. FFP3-maskeja löytää yleensä rautakaupoista.

- MTV 49 minuuttia sitten

Kirurginen maskikin olisi tuon mukaan FF2-tasoa jos (tulkitsen: ) sen voisi teipata tai liimata lujasti reunoista ettei vuoda yhtään sivustoista.

Itse käytän Prismasta ostamiani FFP2-maskeja, ja laitan niiden lenkut sivuilta "ristiin", ja tiiviisti istuvat. Pesemään en ole niitä ryhtynyt, lepuutan viikon.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 30, 2021, 11:21:28
Mihin lie joulunajan tartunnoista iso osa hukkunut, kun niistä ei ole ollut mitään mainintaa.
Hus-sin testauksiin näyttäisi olevan tunkua- kahden päivän jono, kerrottiin eilen..

-Mutta mitä muuta rokotuksilla tavoitellaan ellei laumasuojaa ja sen vuoksi myös rokottamattomilta kovasti vaaditaan osallistumista. Melko hurskasta väittää, että pyritään suojaamaan rokottamattomia, suhtautuminen ei oikein näytä siltä-.

Omikron on osoittanut, että laumasuojaa ei koronalta ole. Kuvittelimme, että yli 80 prosentin rokotuskattavuus suojaisi myös rokottamattomia, mutta näin ei ole. Iso aalto tuli siitä huolimatta", Meri sanoo.

Omikronvariantti lisääntyy Meren mukaan ylähengitysteissä eli nielussa ja nenäontelossa runsaammin kuin aiemmat muunnokset. Siksi omikron tarttuu yskimisen ja hengittämisen myötä helpommin. Piikkiproteiinissa olevien runsaiden mutaatioiden avulla omikronvariantti pystyy osittain myös väistämään rokotuksella saatua immuniteettia.

"Rokote suojaa alahengitysteitä ja tehosterokotuksella myös ylähengitysteiden suoja paranee", Meri sanoo.

Rokotetuilla omikronvariantin aiheuttama vakava tauti onkin harvinaisempi

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008504078.html



Tuo väite, että omikron lisääntyisi ylähegitysteissä ja nielussa runsaammin, kuin muut variantit, on aika outo ja ilmeisen perätön- sellaista ei kyllä se tee, mutta tarttuu kyllä paljon helpommin.

Nielusta en tiedä, mutta aiemmin muistan lukeneeni englanninkielisen uutisen jonka mukaan omikron lisääntyy keuhkoputkissa 70 kertaa deltaa nopeammin, mutta keuhkokudoksessa 10 kertaa deltaa hitaammin. Nopeahkolla googletuksella suomeksi:

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/85f49665-d7c7-4d7f-a845-b771e8231cd6

Hongkongin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan omikronmuunnos monistuu ihmisen keuhkoputkissa 70 kertaa deltamuunnosta nopeammin. Tutkijat kertovat, että salamannopea monistuminen saattaa selittää sen, miksi muunnos leviää ihmisestä toiseen aiempia muunnoksia nopeammin.

Tutkimus on parhaillaan vertaisarvioinnissa.

Tutkijat huomasivat myös, että omikronin aiheuttama tartunta keuhkoissa on huomattavasti pienempi kuin alkuperäisellä koronaviruksella, mikä voi vaikuttaa siihen, että muunnoksen aiheuttama tauti on lievempi. Tutkimuksen päätutkija Michael Chan Chi-wai kuitenkin sanoo, että tartuttamalla paljon enemmän ihmisiä omikron voi aiheuttaa enemmän vakavia tautitapauksia ja kuolemia, vaikka virus itsessään olisikin vaarattomampi.


Ja edelleenkin, kuten alusta asti on ollut, rokotuksella pyritään vähentämään vakavien, sairaalahoitoa tarvitsevien tapausten määrää. Olisi ehkä ymmärrettävämpää että aina laumasuojasta puhuttaessa sanottaisiin että "sairaalahoitoa vähentävä laumasuoja". Mitään muuta kun ei näemmä ole tarjolla.

Taisinkin jo jossain päin foorumia fundeerailla että mikäli nyt olisi tulirokosta kyse ja kaikilla ei rokotetta sitä vastaan, niin olisikohan leviäminen räjähdysmäistä, jopa niin että rokotetutkin sairastuisivat kun rokotettu ihmiskeho joutuisi kamppailemaan valtavaa virusmäärää vastaan.

Karikko

^^
Voihan niitä käyttää, tuskin siitä mitään haittaakaan on yleensä.

Kannattaa silti varoa kontakteja, jos pitää välttää viruksen saantia.
Koronaviruksia mahtuu hiuksen paksuiselle alalle tuhannen (ainakin) riviin vieretysten, joten käytännössä sen välttely on vaikeaa, ellei se ole muissa pisaroissa kiinni, hengityksen mukana.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - joulukuu 30, 2021, 11:40:06
Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 30, 2021, 11:21:28
Mihin lie joulunajan tartunnoista iso osa hukkunut, kun niistä ei ole ollut mitään mainintaa.
Hus-sin testauksiin näyttäisi olevan tunkua- kahden päivän jono, kerrottiin eilen..

-Mutta mitä muuta rokotuksilla tavoitellaan ellei laumasuojaa ja sen vuoksi myös rokottamattomilta kovasti vaaditaan osallistumista. Melko hurskasta väittää, että pyritään suojaamaan rokottamattomia, suhtautuminen ei oikein näytä siltä-.

Omikron on osoittanut, että laumasuojaa ei koronalta ole. Kuvittelimme, että yli 80 prosentin rokotuskattavuus suojaisi myös rokottamattomia, mutta näin ei ole. Iso aalto tuli siitä huolimatta", Meri sanoo.

Omikronvariantti lisääntyy Meren mukaan ylähengitysteissä eli nielussa ja nenäontelossa runsaammin kuin aiemmat muunnokset. Siksi omikron tarttuu yskimisen ja hengittämisen myötä helpommin. Piikkiproteiinissa olevien runsaiden mutaatioiden avulla omikronvariantti pystyy osittain myös väistämään rokotuksella saatua immuniteettia.

"Rokote suojaa alahengitysteitä ja tehosterokotuksella myös ylähengitysteiden suoja paranee", Meri sanoo.

Rokotetuilla omikronvariantin aiheuttama vakava tauti onkin harvinaisempi

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008504078.html



Tuo väite, että omikron lisääntyisi ylähegitysteissä ja nielussa runsaammin, kuin muut variantit, on aika outo ja ilmeisen perätön- sellaista ei kyllä se tee, mutta tarttuu kyllä paljon helpommin.

Nielusta en tiedä, mutta aiemmin muistan lukeneeni englanninkielisen uutisen jonka mukaan omikron lisääntyy keuhkoputkissa 70 kertaa deltaa nopeammin, mutta keuhkokudoksessa 10 kertaa deltaa hitaammin. Nopeahkolla googletuksella suomeksi:

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/85f49665-d7c7-4d7f-a845-b771e8231cd6

Hongkongin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan omikronmuunnos monistuu ihmisen keuhkoputkissa 70 kertaa deltamuunnosta nopeammin. Tutkijat kertovat, että salamannopea monistuminen saattaa selittää sen, miksi muunnos leviää ihmisestä toiseen aiempia muunnoksia nopeammin.

Tutkimus on parhaillaan vertaisarvioinnissa.

Tutkijat huomasivat myös, että omikronin aiheuttama tartunta keuhkoissa on huomattavasti pienempi kuin alkuperäisellä koronaviruksella, mikä voi vaikuttaa siihen, että muunnoksen aiheuttama tauti on lievempi. Tutkimuksen päätutkija Michael Chan Chi-wai kuitenkin sanoo, että tartuttamalla paljon enemmän ihmisiä omikron voi aiheuttaa enemmän vakavia tautitapauksia ja kuolemia, vaikka virus itsessään olisikin vaarattomampi.


Ja edelleenkin, kuten alusta asti on ollut, rokotuksella pyritään vähentämään vakavien, sairaalahoitoa tarvitsevien tapausten määrää. Olisi ehkä ymmärrettävämpää että aina laumasuojasta puhuttaessa sanottaisiin että "sairaalahoitoa vähentävä laumasuoja". Mitään muuta kun ei näemmä ole tarjolla.

Taisinkin jo jossain päin foorumia fundeerailla että mikäli nyt olisi tulirokosta kyse ja kaikilla ei rokotetta sitä vastaan, niin olisikohan leviäminen räjähdysmäistä, jopa niin että rokotetutkin sairastuisivat kun rokotettu ihmiskeho joutuisi kamppailemaan valtavaa virusmäärää vastaan.

Onhan se mielenkiintoista, jos tuo nopeus-olettama pitää paikkansa- mutta tuollaisia lausuntoja on kyllä odotettavissa.

Virus kuitenkin infektoi solun ja käyttää solun tuotantokoneistoa hyväkseen tuottaessa kopioita, viruloita.

Jos se oleellisesti nopeutuu niin silloin virus on ilmeisesti keksinyt itsestään helpommin kasattavan muodon ja soluillakin on aiempaa enemmän energiareservejä noiden viruloiden tuottamiseen..