Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Delta otti ja uuvahti.


Jaska

Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 13, 2022, 10:25:13

Tuo punainen korkein pylväs siis väittää- sen 74,8 kuolemaa sataatuhatta rokottamatonta kohden -ikäluokassa 70>  marraskuussa- mutta siinä ei kerrota kuinka monta tuolloin on ollut rokottamattomia.


Ylen grafiikasta ei löytyne tietoa yli 70-vuotiaiden alttiiden rokottamattomien määrästä marraskuussa 2021. Arvatenkin THL on laskennassa käyttänyt kunkin kuolinpäivän ikäryhmän alttiiden rokottamattomien lukumäärää ja väestömäärää.

Mutta grafiikasta ilmenee, että marraskuussa rokottamattomien yli 70-vuotiaiden ilmaantuvuus on 74,9 ja rokotettujen 10,5 eli rokotettujen 70+ ikäisten  rokottamattomien kuolemanriski on 7-kertainen rokotettuihin 70+ ikäisiin verraten. Oletan, että rokottautumalla 70+ ikäiset ovat pienentäneet koronakuolemariskinsä seitsemäsosaan. Mutta sitä syy-yhteyttä tilasto ei todista, vain antaa aiheen arvella.

Se, että  ilmaantuvuudet ovat ikäryhmistä suurimmat 70+ ryhmässä eli pylväs ikäryhmistä korkein tarkoittaa että kuolemanriski on kaikissakin rokotusstatuksissa korkeimmillaan yli 70-vuotiailla.

THL:n oma grafiikka on syys-marraskuulta ja siinä on enemmän tietoa.

Karikko

^

Ilmeisesti siis heittää vähintään sen neljäosan verran joka on sairaanhoidossa olevien osalle merkitty väärin perustein- missä ikäluokassa sitten eniten. Muutakin filunkia voi olla noissa tilastoissa.

Mutta mieli kirkkaana ja paita puhtaana--


https://www.youtube.com/watch?v=qdpkV4UoZ68


Jaska

Höpsis sun ainaisia vähettelyvääntelyitäs. Yhtälailla voi spekuloida, että kaikki, joilla on riittävät oireet, eivät sairaalaan halua lähteä ja siihen voi olla erilaisia syitä. Sairaalassa hoidettavana oleva voi tottakai olla hoidossa useastastakin taudista ja niihin voi kuulua koronavirustauti. Sairaalaepidemioitakin on ollut, että kymmenittäin muun taudin potilaita on saanut sairaalassa covid-19-tartunnan. Sairaalassa kun valmiiksi olivat, niin tuskin enimmäkseen olivat  kovin hyväkuntoisia. On vain hyvä ymmärtää, että kaikki tapaukset eivät ole yhdestä puusta veistettyjä. Se nyt vain on niin että koronasta sairaalahoitoon joutumisten määrä - joka on eri asia kuin sairaalassa hoidettavana olevien määrä joka mittaa sairaalakuormitusta - on vertailukelpoinen mitattava suure, jolla vähän epätarkasti kuvataan vakavan koronavirustaudin yleisyyttä.

Hyvin ristiriitaisia tietoja on uutisisissa viruksesta parantumisen jälkeisistä oireista (long covid). Kuuluu viruksen poteminen voivan mennä oireitta ja vaivat tulla vasta perästä. Yleisyydestä ollaan montaa mieltä - joittenkin uutisten mukaan pitkiä oireita jopa puolella tartunnan saaneista. Ja tartunnan saaneitahan on useakertainen määrä kirjattuihin verraten.

Ajattelen että tärkeää nyt on
- kaikkia hengitystieoireisia ei kyetä tutkimaan - miten suodatetaan testeihin ja hoitoon ne, joitten terveys on todella vaarassa ja jätetään oman onnensa nojaan ne, jotka siitä kohtuudella selviävät
- terveydenhoitojärjestelmä on pidettävä toimivana; sitä varten on koronatartuntojen määrää alennettava, mikä tarkoittaa myös tartunta-aallon pidentämistä
- tartuntojen rajoittamisessa tehokkain käytettävissä oleva väline on aikaisemmalle muunnokselle kehitetyt rokotteet ja sen käytössä on paras seurata asiantuntijain näkemyksiä - ne ovat ainakin parempia kuin mihin poliitikot ja somen hyvää tarkoittavatkaan typerykset pystyvät
- keinotteluun ansiottoman oman edun saamiseksi saa suhtautua tylysti
- tarvitaan myös yhteiskunnan sulkutoimia; tasapuolisuus ei ole mahdollista, toimivuus ja tehokkuus on tarpeen
- kansalaisille niin selvät ja yksinkertaiset ohjeet, että tyhmimmätkin ymmärtävät

Karikko


^

Jos on yhdellä tapaa manipuloitu tilastoja, on varmaan pieni kynnys tehdä sitä muillakin tavoilla- pelkällä uskolla ei taideta virusta pelottaa tältä tellukselta.

Paine massarokotusten lopettamiseen kasvaa samaa tahtia tämän virus-variantin leviämisen myötä. Ei ole enää mitään hyötyä niistä.
Ne voitaisiin keskittää vain riskiryhmien käyttöön ja senkin myötä palauttaa yhteisöjä normaalimpaan elämänjuoksuun.

Lapsienkin massarokotukset ovat turhia tämän variantin leviämisen vuoksi- rokotukset eivät siis pysy enää tässä tahdissa mukana ja vievät vain hoitoväkeä pois sieltä missä heitä tarvitaan.

Marraskuun lopussa THL kertoi, että Suomessa yksikään alle 12-vuotias lapsi ei ollut kuollut koronaan. Marraskuun 21. päivään mennessä sairaaloiden vuodeosastoilla oli ollut epidemian aikana yhteensä 113 alle 12-vuotiasta lasta. Heistä 56 prosenttia oli alle yksivuotiaita.

– Tilanne on samankaltainen muidenkin hengitystievirusten osalta. Alle yksivuotiaiden imeväisikäisten sairaalahoito on hyvin yleistä muihin lapsiin verrattuna, esimerkiksi alle kolmen kuukauden ikäiset lapset otetaan herkästi kuumeen vuoksi seurantaan henkeä uhkaavan bakteeri-infektion poissulkemiseksi ja toisaalta alle vuoden ikäisillä hengitysvaikeus on tavallinen oire virusinfektiossa, THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi kertoi tiedotteessa.

Koronavirusinfektio on THL:n mukaan lapsilla pääasiassa lieväoireinen: nuhaa, yskää, kurkkukipua ja pikkukuumetta. Osalla infektio on täysin oireeton.

THL:n sairaanhoitopiireille tekemän kyselyn mukaan lokakuun loppuun mennessä Suomessa tehohoidossa oli ollut yhteensä alle viisi alle 12-vuotiasta lasta.

MARRASKUUN loppuun mennessä Suomesta varmistetuista koronavirustartunnoista noin 15 prosenttia oli todettu alle 12-vuotiailla lapsilla. Tartunnoista neljä prosenttia oli todettu 0–4-vuotiailla ja 11 prosenttia 5–11-vuotiailla.

Alle 12-vuotiaiden osuus tartunnoista on vaihdellut epidemian aikana. Vuoden lopulla heidän osuutensa osuutensa tartunnan saaneissa oli kasvamassa.

THL julkaisi joulukuun puolivälissä listan 5–11-vuotiaiden lasten riskiryhmistä. THL:n mukaan lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronatartunta voi pahentaa perussairauden oireita. THL:n mukaan riskiä kasvattavia tekijöitä ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila, krooninen keuhko-, munuais- tai maksasairaus, säännöllistä lääkitystä vaativa astma sekä diabetes.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008535746.html

Norma Bates

"TIETTÄVÄSTI ensimmäinen lapsi kuoli Suomessa viikonloppuna koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Asian vahvisti keskiviikkona Ilta-Sanomille Laihian kunnan vt. sivistystoimenjohtaja Markku Laukkonen. Hän kertoi, että viikonloppuna menehtynyt lapsi kuului koronaviruksen riskiryhmään. Lapsi oli alakouluikäinen, mutta hänen tarkka ikänsä ei ole tiedossa."

Karikon linkistä.

Kiva tietää ettei meillä riskiryhmäläisillä ole edes sen vertaa väliä, että moisen ryhmän kuolleen lapsen noteeraisi.

Olen itsekin ajatellut että 4. piikki voisi koskea vain riskiryhmäläisiä, mutta mikäli tauti riehuu kokoajan terveiden joukossa, niin tarttuuko se helpommin vaikka kuinka monta kertaa piikitettyyn, kun terveet eivät ole "päivittäneet" itseään ajantasalle.

Edelleenkään en ymmärrä mikä ihme "jäädään vaan tuleen makaamaan" -kampanja Karikolla on menossa.

Jaska

#5571
Eilen 8661, tänään 14277 vahvistettua tartuntaa. Tartuntoja on jo niin paljon, että paljon jää jää vahvistamatta. Poikkeusoloja valmistellaan että ne voidaan sujuvasti vahvistaa ehkä viikon päästä. Hoitotakuu menee ja hoitohenkilökuntaa voidaan määrätä poikkeuksellisesti.


MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 13, 2022, 16:38:53
Paine massarokotusten lopettamiseen kasvaa samaa tahtia tämän virus-variantin leviämisen myötä. Ei ole enää mitään hyötyä niistä.
Ne voitaisiin keskittää vain riskiryhmien käyttöön ja senkin myötä palauttaa yhteisöjä normaalimpaan elämänjuoksuun.
Mutta monet ei-riskiryhmäläisetkin on koronan ns. riskiryhmää. Minäkään en kuuluu THL:n riskiryhmäluokkiin, mutta olen silti aboutti ns. riskiryhmää. (Influenssa(rokottee)n suhteen olen THL:n riskiryhmää).

Lainaa
Lapsienkin massarokotukset ovat turhia tämän variantin leviämisen vuoksi- rokotukset eivät siis pysy enää tässä tahdissa mukana ja vievät vain hoitoväkeä pois sieltä missä heitä tarvitaan.
Ei-riskiryhmäläisiäkin lapsia kuolee koronaan, ja saa long covideja.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Jaska

#5574
THL on tänään antanut uusia ohjeita

Kyseessä on nykyiseen epidemiatilanteeseen tehty suositus  rokotetuille ja rokottamattomille alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti. Paikalliset ja henkilökohtaisetr ohjeet menevät näiden yli.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Jos kotikunnassasi ohje koronavirustestiin hakeutumisesta poikkeaa tästä suosituksesta, noudata paikallista ohjetta. Ohjeet on julkaistu kuntien ja sairaanhoitopiirien verkkosivuilla. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä THL:n ohjeen sijaan.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.


Kehotus jättää lievissä oireissa testiin hakeutumatta ulotettiin siis myös rokottamattomiin. Helsingissä on päivystyspoliklinikalla joutunut odottamaan jopa lähes kolme vuorokautta. Ja lieväoireiset tartunnat saavat jäädä pois tilastoista. Riskiryhmäläiset tai todistuksentarvitsijat menevät terveydenhuollon testeihin.


Helsingin ja Uudenmaan SHP:n ilmaantuvuudeksi 27.12.-9.1. kerrotaan  57058 tapausta / 1716488 henkeä * 100000 henkeä = 3324 / 100000 henkeä kahdessa viikossa
Hmm. Vuoden 2021 loppuun oli kertynyt Suomessa 260212 tartuntaa. Tällä vauhdilla sellaiseen ei mene montaakaan viikkoa. Tällaista tartuntariskiä ei ole vielä ollut, mutta kohta on enemmänkin.


PS: Täällä https://www.mtvuutiset.fi/aihe/koronaoireet/8270616  on video

Jaska

Koronakuolemien määrä on Suomessa nousussa ollen nyt 10 kuoleman tasolla/päivä. Kopekin kertoma Reutersin grafiikka on outo.

Toope

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008538426.html
LainaaNykytiedon mukaan kolme rokotusta antaa erittäin hyvän suojan vakavaa sairastumista vastaan. Rokotukset myös vähentävät tartuntoja. Tiloissa, joissa kaikilla on tämä rokotussuoja, pitäisi pystyä viihtymään varsin turvallisesti.
Minkä helvetin vuoksi Israelissa ja jossain valmistellaan sitten neljänsiä rokotteita?
https://www.timesofisrael.com/over-250000-people-have-received-4-covid-vaccine-doses-ministry/
Israelissa 250 000 on jo saanut Neljännen rokotteen...

Onkohan asia siten, ettei noilla asiantuntijoilla ole yhteyttä toisiinsa sen enempää kuin todellisuuteen?

Toope

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 14, 2022, 00:24:46
Koronakuolemien määrä on Suomessa nousussa ollen nyt 10 kuoleman tasolla/päivä. Kopekin kertoma Reutersin grafiikka on outo.
Onko influenssan tasoa, tai pahan flunssan?

Jaska

Luen että omikronin suuren tartuttavuuden myötä kuolemantapaukset lisääntyvät deltan ajasta.


Samoin kuin sairaalahoitotapausten loiva lisääntyminen johtuu tartuntojen määrän huimasta kasvusta.

Katsoin Ylen tässä ketjussa linkatun jutun, että alkupandemiassa ei sairaalaan otetuille potilaille tehty vakiona koronatestiä ja nyt koronavirustaudin tartuntojen lisäännyttyä paljastuminen sairaalaan tullessa  kasvattaa koronapotilaiden määrää. Ei siinä mitään tilastovirhettä synny jos ei erityisesti mainita potilaan monitautisuudesta eikä jutussa väitettykään kuin että ei näy koko totuus. Vaikka koronaoireet olisivat lievät, koronapotilas varaa jutun mukaan samat koronapotilaan resurssit kuin vaikeaoireinen.

Samoin tehohoitoon joutuneiden määrä on omikronin myötä loivassa kasvussa. Onneksi koronatehohoitojaksojen kesto on lyhentynyt, joka helpottaa tätä niukkaa resurssia. Laitteita kai riittäisi paremmin kuin niitä käyttämään kykenevää henkilöstöä.

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Toope - tammikuu 14, 2022, 00:39:14
Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 14, 2022, 00:24:46
Koronakuolemien määrä on Suomessa nousussa ollen nyt 10 kuoleman tasolla/päivä. Kopekin kertoma Reutersin grafiikka on outo.
Onko influenssan tasoa, tai pahan flunssan?
10-100x pahempaa tasoa kuin polio.  (Jonka pahin vuosi oli 1956, jolloin oli 37 menehtyi polioon, joka tarkoittaa 1 per päivä (jos epidemia kesti kuukauden) tai 0,1 per päivä (jos epidemia kesti vuoden).
Ottaisko Toope 4.,5.ja 6. poliorokotteen, jos uusi vaarallinen poliovirusmuunnos leviäisi Pakistanista tännepäin?
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)