Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Aave

Pitäisi ehkä selvittää, paljonko maamme sairaaloista on vähennetty sairaalapaikkoja esim. kuluneen 10 vuoden aikana. Valistunut arvioni on että vähintään tuhansia, todennäköisemmin kymmeniätuhansia.

Kuten kaikki muukin julkisella sektorilla, terveydenhoito on viritetty mahdollisimman kustannustehokkaaksi - normioloihin. Pienikin poikkeama normaaliin ja keskimääräisyyksiin, ja systeemi on heti sekaisin.

Yhtälö on sikälikin hassu, että väestömme ikääntyy maailmanennätystahtiin, ja ikäihmiset tietenkin tarvitsevat joka tapauksessa kaikkein eniten erikoissairaanhoitoa, eli myös niitä sairaalapaikkoja.

Eikös Kiuru luvannut viime viikolla (?) HUS:in alueelle tarvittaessa 1000 sairaalapaikkaa lisää?

No niin, jos niitä kuitenkin on leikattu jo ennen koronaa useita tuhansia ja samalla henkilöstöä vähennetty sitä mukaa, niin 1000 paikkaa lisää on sekin pohjimmiltaan katinkontit.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

No nyt on tieteellisesti tutkittu yksi mahdollinen leviämisreitti:

Koronavirus voi tarttua hammasharjaan
TUORE, kansainvälisessä vertaisarvioidussa suulääketieteen Oral Diseases -lehdessä julkaistu intialais-suomalainen tutkimus osoittaa, että koronavirus kykenee covid-positiivisilla henkilöillä tarttumaan hampaiden harjauksen yhteydessä heidän hammasharjaansa. On siis mahdollista, että virus voi levitä hammasharjojen välityksellä. Me tutkimuksen tekijät kehotammekin huolellisuuteen ja tarkkaavaisuuteen suu- ja hammasharjahygieniassa covid-pandemian aikana.

Timo Sorsa
Ismo T. Räisänen
Helsingin yliopisto

Shipra Gupta
Institute of Medical Education, Chandrigarh, Intia



Varmaan voi levitä, jos koko suku käyttää yhteistä hammasharjaa. Suomessa lienee aika harvinaista tällainen yhteiskäyttö ja useimmilla on varmaan oma hammasmuki, jossa harja tönöttää milloin ei ole käytössä. Siitä en ole vielä kuullut, että virus yön pimeinä tunteina pystyisi hyppäämään harjasta toiseen ilman kosketusta. Kosketustartunnoissakin yleensä on mainittu, että pelkkä hipaisu ei olisi kovinkaan merkittävä tartuntatapa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates

Tässä on nyt ilouutinen kaikille jotka eivät tykkää siitä että porukoita rokotetaan. Laitan jutun kokonaisuudessaan siltä varalta että se myöhemmin hokkuspokkus muuttuisikin maksumuurin takaiseksi:

Alustavien tutkimustulosten mukaan neljäs koronarokotus­annos ei juurikaan suojaa omikron­tartunnalta tai sen aiheuttamalta lieväoireiselta taudilta, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä Health Policy Watch.

Maanantaina julkaistussa tutkimuksessa seurattiin terveyden­huollon työntekijöitä Israelissa, jossa neljäs rokotuskierros on jo käynnissä. Neljä rokotusannosta saaneita vajaata 300:a työntekijää verrattiin 6 000 työntekijän kontrolliryhmään.

"Vaikka vasta-aineiden määrä nousi merkittävästi neljännen rokotusannoksen jälkeen, ne suojaavat vain osittain omikronilta, joka on suhteellisen vastustus­kykyinen rokotteelle", kommentoi tutkimusta johtanut professori Gili Regev-Yochay tiedotus­tilaisuudessa.

"Tiedämme jo, että omikronilta suojautumiseen tarvittava vasta-ainetaso on luultavasti liian korkea saavutettavaksi rokotteella."

Kun kolmannen rokotusannoksen luoma vastustuskyky oli vielä ollut toista annosta merkittävästi parempi, neljännen annoksen jälkeen vasta-aineet palasivat nopeasti samalle tasolle kuin kolmannen annoksen jälkeen. Neljä annosta ottaneilla oli myös suhteessa yhtä paljon tartuntoja kuin kontrolli­ryhmällä.

"Vasta-aineita on ehkä hieman enemmän, mutta ero kolmanteen annokseen ei ole merkittävä", Regev-Yochay sanoi.

"Tulos on hyvä, muttei sellainen, jota odotamme tehosteelta."

Lue lisää: Toistuva rokotevälin lyhentäminen ei ole kestävä ratkaisu torjua pandemiaa – Tarvitsemme parempia rokotteita, joiden suoja kestää pitempään

NELJÄS rokotus on joutunut vastatuuleen laajemminkin. Maailman terveys­järjestön mukaan tieteellinen tieto ei tällä hetkellä tue neljättä rokotuskierrosta. Myös Euroopan lääkevirasto (Ema) ilmoitti viikko sitten, ettei se usko neljännestä rokotus­annoksesta olevan hyötyä.

"Tehosteannoksia voidaan käyttää osana varasuunnitelmia, mutta toistuvat rokotukset lyhyillä väleillä eivät ole kestävä pitkän aikavälin strategia", sanoi Ema:n rokotestrategian johtaja Marco Cavaleri tiedotus­tilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lääkevirasto varoitti lisäksi, että tiuhaan annettavien rokotusten jatkaminen voi myös johtaa ihmisten immuuni­järjestelmän ylikuormitukseen.

KYSE ei ole siitä, etteikö neljäs rokoteannos periaatteessa toimisi edellisten tapaan, painottaa Suomen rokotetutkimus­keskuksen johtaja Mika Rämet.

"Minä olen esimerkiksi saanut kolme annosta. Jos nyt saisin neljännen, niin kyllä ne vasta-aineet pomppaisivat taas hetkeksi ylös", hän sanoo.

Lue lisää: Joka toinen Pirkanmaalla flunssaoireita saanut potee nyt koronaa – Ovatko rajoitukset jo turhia, jos tautiaalto pyyhkäisee koko kansan läpi?

"Mutta mitä hyötyä siitä on? Omikron kiertää vasta-aineet lieväoireisessa tartunnassa."

Vasta-aineiden pitäminen jatkuvasti niin koholla, ettei lievääkään tautia tule, on Rämetin mukaan käytännössä epärealistista. Kehon vasta-ainetaso puolittuu aina noin kuukaudessa, ja sekä delta- että omikronmuunnos ovat monin­kertaistaneet vasta-ainemäärän, joka tarvitaan tartunnan estämiseen.

"Terveyshyöty olisi maltillinen alle 70-vuotiaille perusterveille ihmisille. Omikronin kohdalla ei ole enää puhettakaan laumasuojan syntymisestä rokotuksilla", Rämet sanoo.

Immuunipuutteisille tai muuten riskiryhmään kuuluville neljännestä annoksesta sen sijaan voi olla hyötyä.

SAMALLA Rämet muistuttaa, etteivät kolme jo tehtyä rokotekierrosta ole menneet hukkaan, eikä niiden tarjoama suoja katoa ilmaan.

Se, että vasta-ainetaso laskee rokotteen tai sairastetun taudin jälkeen, kuuluu Rämetin mukaan ihmisen luonnollisen puolustus­järjestelmän toimintaan. Keho ikään kuin ajattelee, että jos uutta altistusta ei tule, yhteisössä liikkunut vihollinen on nujerrettu, ja joukot voivat palata rintamalta kotiin.

Tieto viruksesta ja tarvittavasta puolustuksesta jää kuitenkin elämään muistisoluihin. Kun samankaltainen tunkeutuja jälleen havaitaan, muistisolut käynnistävät vasta-ainetuotannon nopeasti uudestaan.

"Muistisolut kyllä tunnistavat omikronin kolmen rokotusannoksen jälkeen", Rämet sanoo.

Miksi puolustusjärjestelmämme ei sitten estä lievää omikrontautia?

Keskeinen syy on siinä, että omikronmuunnos pystyy väistämään rokotteiden vasta-aineita.

Lisäksi pistoksena annettu rokote herättää nimenomaan verenkierrossa olevien vasta-aineiden tuotannon, Rämet kertoo, mutta ylähengitysteissä virusta vastaan tarvitaan toisenlaisia vasta-aineita.

Omikron pääsee näin aiheuttamaan oireisen taudin, vaikka rokote muodostaakin suojan vakavalta taudilta.

LÄÄKEVIRASTO Ema tutkii parhaillaan, olisiko kehitteillä oleville, varta vasten omikronia vastaan suunnitelluille rokotteille kuitenkin tarvetta.

Rämet ei usko, että erityistä omikronrokotettakaan kannattaisi enää jakaa koko kansalle. Omikron leviää nyt niin nopeasti, että virus itse toimii "elävänä rokotteena". Valtaosa ihmisistä sairastaa lievän taudin ja saa sen kautta immuniteetin.

"Rokotteen perusidea on, että se otetaan ennen tartuntaa. Immuunipuutteisille omikron-rokote on tervetullut, perusterveille se ei välttämättä ole tarpeellinen."

Rämetin mukaan on mahdollista, että omikron joutuu itse pian väistymään, koska nopean leviämisen vuoksi sitä vastaan muodostuu suojaa niin laajasti. Sen paikan ottaa seuraava virusmuunnos, joka keksii keinon kiertää osan suojauksesta. Näin virusten evoluutio toimii.

"Nähdäkseni tulevaisuudessa rokotteita tullaan tarjoamaan suppeammille ryhmille ja pidemmällä annosvälillä."


https://www.aamulehti.fi/koronavirus/art-2000008549804.html

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Aave - tammikuu 19, 2022, 11:34:46
Pitäisi ehkä selvittää, paljonko maamme sairaaloista on vähennetty sairaalapaikkoja esim. kuluneen 10 vuoden aikana. Valistunut arvioni on että vähintään tuhansia, todennäköisemmin kymmeniätuhansia.
Hesarin mukaan puolet kymmenen vuoden aikana https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008536941.html  Nyt paikkoja on eurooppalaisittain vähän. Esimerkiksi syöpää hoidetaan niin, että potilaat käyvät poliklinikalla ja menevät yöksi kotiin.

Karikko

"Aktiiviväestö saa nyt tartuntoja ja sairaalapaikkoa runsaammin. Ovat varmaan huolettomampia ja rokotettuja, kun uskovat immuuniteettiin.

Tosin testit hussissakin ovat rajoittuneen noin 10 000 :n päivättäisiin määriin, joten ihmiset eivät kovin nopeasti pääse testeihin ja jonossa ollessaan eivät varmaan edes mene enää kolmen neljän päivän päästä, ellei ole pakko.

Kuinka kauan sitten rokotellaan ihmisiä kolmen kuukauden välein jäänee nähtäväksi, ehkä tämä omikron nyt tekee turhaksi rokotukset tältä osin, syksyllä sitten voi olla uudet kujeet viruksella.

Hus:n tiedotustilaisuus parhaillaan menossa--
>>

Tartunnan saaneissa korostuu nyt erityisesti 20–59-vuotiaiden ikäryhmä. Tämä johtuu Asko Järvisen mukaan suurelta osin hyvästä rokotekattavuudesta.

Tehohoidossa olevista potilaista aiempaa huomattavasti suurempi osuus on kahdesti rokotettuja. HUSin infektiosairauksien apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan Meilahden ja Jorvin teho-osastoilla viime perjantaina koronaviruksen vuoksi hoidossa olleista potilaista 39 prosenttia oli saanut kaksi rokoteannosta.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 19, 2022, 11:39:31

Tieto viruksesta ja tarvittavasta puolustuksesta jää kuitenkin elämään muistisoluihin. Kun samankaltainen tunkeutuja jälleen havaitaan, muistisolut käynnistävät vasta-ainetuotannon nopeasti uudestaan.

"Muistisolut kyllä tunnistavat omikronin kolmen rokotusannoksen jälkeen", Rämet sanoo.

Miksi puolustusjärjestelmämme ei sitten estä lievää omikrontautia?

Keskeinen syy on siinä, että omikronmuunnos pystyy väistämään rokotteiden vasta-aineita.

Lisäksi pistoksena annettu rokote herättää nimenomaan verenkierrossa olevien vasta-aineiden tuotannon, Rämet kertoo, mutta ylähengitysteissä virusta vastaan tarvitaan toisenlaisia vasta-aineita.

Omikron pääsee näin aiheuttamaan oireisen taudin, vaikka rokote muodostaakin suojan vakavalta taudilta.

Rämet puhuu hiukan mettään vietäviä, tai suohon potkittavia, kertoessaan asiasta kahta tietoa melkein samassa lauseessa.. Alleviivaus..

Aave

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 19, 2022, 11:48:14
Hesarin mukaan puolet kymmenen vuoden aikana https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008536941.html  Nyt paikkoja on eurooppalaisittain vähän. Esimerkiksi syöpää hoidetaan niin, että potilaat käyvät poliklinikalla ja menevät yöksi kotiin.
Perhana! Kiitos linkistä, joka on vieläpä varsin tuore! On aina hyvä, kun ei tarvitse itse lähteä erikseen setvimään.

Briteissä kävi viime vuosikymmenellä niin, että poliisien määrä oli jo alittanut kriittisen rajan suhteessa rikosten määrään. Poliisien resursseista oli leikattu aiempina vuosina niin rajusti, että silloinen hallitus sitten lupasi ilosanomana, että määrää kasvatetaan.

Kansa oli tyytyväinen kun ei tiennyt eikä ymmärtänyt, että luvattu määrä oli sekin vain murto-osa siitä, paljonko poliiseja oli lähtökohtaisesti ollut.

Pari päivää sitten oli Hesarissa juttu siitä, miten seksuaalirikosten selvittely Suomessa toteutuu, tai on toteutumatta. Se on toisen ketjun aihe, mutta sama yhtälö tässäkin on - Suomi on poliisien määrässä koko Euroopan häntämaa; poliisien resurssit kuluvat (Myös uudistusten pakottamana) ihan muualle, kuin rikosten tutkintaan. Sielläkin on esim. uusia tietojärjestelmiä jotka ovat susia, ja niitä räknäillessä rahaa palaa kuin Iisakin kirkkoa rakentaessa. Poliisiin ei enää edes haeta kokelaiksi enää samoissa määrin (Ja hakijoiden taso on tippunut), kuin vielä joitakin vuosia sitten.

Tästä tuli nyt samalla rönsy, mutta pääpointti lienee kaikille selvä.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Karikko



Tilastoja kootaan monista "tilkuista ja niistä saadaan kokonaisnäkemys aikaan, jos saadaan- melkein sadantuhannen virhe on ymmärrettävää rokotettujen suhteen ja sen korjaaminenkin ilmeisen helppoa. Siihen taitaa vain mennä melkoisesti aikaa, kun ensin nollataan jokin osa ja sitten pikkuhiljaa saadaan suoristettua nuo tiedot.

Rokotettujen ja rokottamattomien prosentuaalinen osuus lienee silti ihan nappiin osunut juttu- vaikka rokotettuja poistuikin yli 87 300 kappaletta kirjoista..

TERVEYDEN- ja hvyinvoinnin laitoksen THL:n julkaisemat rokotekattavuustilastot ovat perjantaista alkaen näyttäneet hämmentäviä lukuja. Yhden ja kahden rokotteen kohdalla tilastot ovat olleet jopa yli 80 000 annettua rokotetta miinuksella.

Taustalla on Keski-Uudenmaan Soten tiedonsiirto-ongelmat, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio.

– Rokotetietoja on aloitettu korjaamaan viime perjantaina, siitä johtuvat nuo isot miinusluvut. Tiedot pyyhitään ensin kokonaan pois ja syötetään sitten uudestaan. Tilanne korjaantuu pikkuhiljaa, Kontio sanoo

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008549921.html

Norma Bates

https://www.bbc.com/news/world-europe-60050996

Folklaulaja Tsekeistä hankki tahallaan koronan ja tukehtui hengiltä. Hänen ideanaan oli ollut päästä rajoituksista eroon sairastamalla koronan.

Karikko


"Täällä istun mä tunkiolla ja synkkänä katselen, on poskellain kyynel, on mieleni haikea, vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, niin hyväksi ei milloinkaan."

Folk- Redi aikoinaan, kertoi elämän viisautta- tavallaan..

Mutta, jos rokotetaan miljoona ihmistä kuukaudessa jatkuvasti saadaan vuodessa neljälle miljoonalle kolme rokotekertaa vuodessa.
Hienoja tulevaisuudennäköaloja varmaankin, jatkuva tressi päällä ja se ei edes auta mitään, pitää vain yllä virusta ja sen kiertoa yllä.

Voisi kysyä miksi,? Rokotepassitkin ja pakot ovat turhia, eivätkä ne auta yhtään mitään taudin kukistamisen suhteen.  Kannattaisi keskittyä riskiryhmien rokottamiseen--

Norma Bates

Millä tavalla ei auta mitään että teholle päätyvien määrä on saatu minimoitua?

Sitähän on kritisoitu että kun Suomessa on niin siistit uutiset että niissä ei mennä sairaaloihin esittelemään ihmisiä erilaisissa tuskatiloisassaan, tai tajuttomana ja tahdottomana lihakasana jota käännellään välillä ympäri, niin me jotka olemme tartunnalta välttyneet onnistumme muhimaan omassa omahyväisyydessämme että eihän se korona niin paha olekaan.

Ja tietysti osa tartunnan saaneistakin, kun ei kaikkia kohtalon koura kouri munista yhtä tuimasti.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 20, 2022, 13:41:36
Millä tavalla ei auta mitään että teholle päätyvien määrä on saatu minimoitua?

Sitähän on kritisoitu että kun Suomessa on niin siistit uutiset että niissä ei mennä sairaaloihin esittelemään ihmisiä erilaisissa tuskatiloisassaan, tai tajuttomana ja tahdottomana lihakasana jota käännellään välillä ympäri, niin me jotka olemme tartunnalta välttyneet onnistumme muhimaan omassa omahyväisyydessämme että eihän se korona niin paha olekaan.

Ja tietysti osa tartunnan saaneistakin, kun ei kaikkia kohtalon koura kouri munista yhtä tuimasti.

Yli kaksi vuotta tässä on kärvistelty ja odoteltu, koska ne rokotteet alkavat "estää sitä tautia- lieneekö sitten tehohoitoon joutuvia yhtään vähemmän tai enemmän- luultavasti-- kuitenkin suomessa kuolee vuosittain noin-yli  45 000 ihmistä hyvin rokotettuina ja monet heistä (melkein kaikki) ilman tehohoitoa.

Kaikkien rokottamisen hyöty on melko vähäinen, jos altista väkeä on viisi prosenttia- eikö heihin pitäisi keskittyä.

Laumasuojan tavoittelu on jo todettu epä-realiseksi.  Laumasuojasta tässä on kysymys ja terveydenhoidon kapasiteetista- kukaan ei piittaa ihmisistä se on jo nähty..

Jaska


Koronavirustaudin vuoksi tehohoitoon joutumista vähennetään koronarkotuksilla. Keksi kertaa rokotetut, joiden toisesta rokotuksesta on pitkä aika, tarvitsevat kolmannen rokotuksen ja rokottamattomat tarvitsevat ensimmäisen rokotteen, 12 viikon välin ja toisen rokotteen.

En tiedä, onko covid-19 taudille mahdollista kehittää pidempään tartuntaa torjuvia rokotteita, mutta sellainen olisi kiva. Ahtisaarella saiarastamisten väliä oli yli vuosi, mutta paljon lyhyempiäkin sairastamisvälejä olen kuullut. Paremman tiedon puutteessa oletan sairastamalla saavan samaa luokkaa olevan tartuntasuojan kuin rokotteilla.Omikronin myötä on melkein lopetettu tartuntasuojan ajattelu ja fokus on vaikean sairastamisen välttämisessä.

Suurimpien rokotevalmistajien pussiin pandemia jauhaa mukavasti, toivoisi tietenkin ilmaantuvan merkittäviä uusia rokotteita.


Viisikymmentä vuotta sitten Kesterenissä Hollannissa kaupunginvaltuustossa kalvinistiset jäsenet äänestivät ukkosenjohdatinta vastaan. Kaupungin uuden palolaitoksen torniin oli tarkoitus rakentaa ukkosenjohdatin. Kalvinistit perustelivat: "Ukkosenjohdin loukkaa Jumalan kaikkivaltaa."

Jaska


YLE uutiset totesi TV:ssä juuri
, että syys-joulukuun aikana rokottamatomat ovat joutuneet erikoissairaalahoitoon 14 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 27 kertaa todennäköisemmin kuin kaksi kertaa rokotetut.



Toope

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 19, 2022, 10:38:08
Olen seurannut keväästä 2020 tätä korona-aihetta Ylen sivuilla ja vaihtelevasti eri lehtien sivuilla. En muista että missään olisi luvattu että rokote antaa pysyvän immuniteetin. Milloin mitäkin lukemia on heitelty ilmaan ja muistan että rajuin lukema oli 100 %, lasten tai nuorten kohdalla, mutta silloinkaan en muista sanotun että vaikutus on pysyvä.

Ihmisten omissa toiveissa se on tietenkin ollut, mutta se on eri asia.
https://op.europa.eu/webpub/com/factsheets/how-do-covid-19-vaccines-work/fi/
LainaaHenkilön immuunijärjestelmä tunnistaa, ettei tätä proteiinia pitäisi olla elimistössä ja reagoi tuottamalla luonnollisia puolustuskeinoja covid-19-infektiota vastaan.
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/7853cc30-db0d-4468-a4cf-331253117653 2020...
Nyt se lupaus on 6 kk. Kukaan ei enää uskalla pidempää luvata...
Kyllähän pysyvästä immuniteetista puhuttiin aiemmin. Nyt ei enää kukaan usko, että flunssalta voisi välttyä...