Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 20 Vieraat katselee tätä aihetta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 15, 2022, 23:13:13
Minulle tulee flashbackki: Osmo Soininvaaran koronapandemian alussa tekemä ennuste: Ihmisten elinikä putoaa yhtä alas kuin 60-luvulla, ja harva elää yli 80 v. (tms)...
= Huoltosuhdevaje helpottuu, jos vanhuksia kuolee? Tästähän Soininvaarakin on puhunut.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 15, 2022, 23:32:51
Tässä tuore tutkimustulos n. 900 000 yli 70v suomalaisesta (!!), joka osoittaa 3. rokotteet erittäin tehokkaiksi myös vanhoilla:

Mika Kortelainen @mikakorte
Uutta suomalaista tutkimusnäyttöä koronarokotteiden vaikuttavuudesta vakavaa tautimuotoa vastaan yli 70-vuotiaille ennen ja jälkeen omikron-variantin. Tulosten mukaan kolmannet rokotteet edelleen erittäin vaikuttavia ja säilyttivät hyvin suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.
   Eric Topol @EricTopol
   The acid test for Covid vaccines are protection of the elderly. New data from ~900,000 Finns age 70+ show
   how 3 shots achieved 96% effectiveness vs hospitalization, before and after Omicron, and even higher vs ICU
   need https://medrxiv.org/content/10.1101/2022.03.11.22272140v1 Spikevax=Moderna; Comirnaty=Pfizer


- https://twitter.com/mikakorte/status/1503239112870047746?cxt=HHwWhMC98caAytwpAAAA

Tuossa  esim. "14-90" tarkoittaa: koronatartunta saatu 14-90 päivää viim. rokotuksesta.
Tästäkin näen että (ätäkämpi) Modernan rokote suojaa sairaalalta ja teholta paremmin kuin Pfizerin, joka taas on usein parempi kuin AstraZenecan Vaxzevria.

Tuollaiset jutut poimitaan tilastoja tonkimalla ja papereita kääntelemällä ja elleivät ne tilastotkaan ole todellisin määrien mukaisia, valehtelevat nuokin kaivelut- niissä omilla tilastoimisellaan.

Immuunivaste laskee vanhoilla ihmisillä ja rokotuksilla sitä pyritään nostamaan, mutta siinäkin on pulmansa- huonosti syövä sänkypotilas ja liikkumaton ihminen on melko altis ja pelkkä rokotus on melko huono immuunivasteen korjaaja- liikkukaa ihmiset, niin elintoimintojen "vitaalisuus on tehokkaampi ja auttaa silloin enemmän, kuin rokotukset.

Tietenkään tuo neuvo ei sovi sellaisille joille se liikkuminen ei ole mahdollista.

Jaska

#5927
THL on laittanut tänään aikataulun mukaisena päivänä nettiin rokotteiden vaikuttavuustietoja tammi-helmikuulta koronaan liittyvien kuolemien osalta. Tartunnat, sairaalanjoutumiset ja tehohoito ovat edelleen vain tammikuulta.
https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/epirapo/covid19inci/summary_cov19incisummary?kvartaali_0=669812&ikaryhma_0=639348&mittari_0=642064#
Rokottamattoman kuolinriski rokotettuun verrattuna on pudonnut 57,33/7,43=8-kertaisesta  44,17/6,54=7-kertaiseen

Ylen koronatilastosivulla näkyy jo myös helmikuun sairaalahoidon ja tehohoidon ilmaantuvuudet. Että eiköhän ne tule THL:n omille sivuillekin.

Ehkä THL:llä on jotain teknisiä vaikeuksia. Tiedot pitäisi saada näkymään sivulla https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/epirapo/covid19inci/fact_epirapo_covid19inci?row=incivacstatus-639350&row=measure-639171.650912.642062.&column=quadrimestermonth-642723&column=642743L# mutta ainakaan minä en ole saanut sitä toimimaan oikein.

Karikko

Ylen sivuilla paalut ovat helmikuulta ja niissä kuolemat ovat jo melko samanpituisen paalun mittaisia, rokotettujen ja rokottamattomien kohdalla- 70 v><

Altis kansanosa ei määrältään ole tiedossa (ei kerrota) joten ne lukumäärät eivät suoraan kerro kuinka monta rokotettua tai rokottamatonta on kuollut.

Jos rokottamattomia on esimerkiksi kymmenentuhatta, on se siis vain kymmenes-osa paaluna, kun suhdeluvuksi määritellään sataatuhatta kohden.
Tuon ryhmän kokonaismäärä ihmisiä, lienee noin 700 000 ja siitä lienee rokotettuja noin 90 prosenttia.

Todellisuudessa alttiissa kansaosassa on varmaan paljon enemmän tautitapauksia, kuin testit antavat ymmärtää.
Alttius tarkoittaa sitä kenellä ei ole tartuntaa todettu- nykyään ei kyllä edes testata muita, kuin ne jotka sitkeästi valittavat, tai joutuvat pakosta käymään testeissä.

Jätevesissä on muuten viruksen määrä lisääntynyt,  nyt myös uudellamaalla, eli ilmeisesti sitä riittää kaikkialla suomessa.

Jaska

#5929
Lainaus käyttäjältä: Karikko - maaliskuu 17, 2022, 11:39:45
Ylen sivuilla paalut ovat helmikuulta ja niissä kuolemat ovat jo melko samanpituisen paalun mittaisia, rokotettujen ja rokottamattomien kohdalla- 70 v><

Karikko jatkaa tammikuun aineistosta jo käsiteltyä trollaustaan eli paskanpuhumista YLEn ilmaantuvuusgrafiikassa rokottamattomien ja rokotettujen kuolemanriskin vertailussa. 70+ ikäryhmässä  ilmaantuvuuden ero on kuusinkertainen, ei "melko samanpituiset paalut".  Järkevämpi toki olisi yleiskuvana tarkastella kaikkia ikäryhmiä yhdessä kuten  edellisessä viestissäni helmikuun rokottamattomien ja rokotettujen kuolemanriskisuhteen näytin. Jos 70+ on Karikon ikäryhmä, niin 70+ ilmaantuvuus saattaa kiinnostaa. Sama noin seitsenkertainen on riskiero rokotettuihin (vähintään kaksi annosta) verrattuna. Osittain rokotettujen eli vain yhden rokotteen saaneiden tarkastelulla ei ole muuta merkitystä kuin todeta että kesken oleva rokotus ei vielä anna paljoakaan suojaa. Hyvin vähänkin noita vain yhden rokoteannoksen saaneita on, luokkaa kolmannes rokottamattomista.

Nyt on THL:n rokotteen tehokkuustilastossa myös helmikuu. Vähän eri asiat esitetään kuin samoista luvuista esiteään Ylellä.

Karikko

^
Totuus on tarua ihmeellisempää--joskus jopa totuutta.

Eli saadaan lisää tutkittavaa, eikä sitäkään tarvitse sen kummemmin ihmetellä..

Kahdesti rokotettujen ja kolmesti rokotettujen yhteis määräkin 100 000 kohden ylittää rokottamattomien suhteellisen määrän- tilastonkin mukaan, mutta tilastossa ei näy sitä määrää mistä se on tehty..

Tilasto "emävale" varsinkin
>>>>

https://yle.fi/uutiset/3-12357641

Lieväkin tauti näkyy aivoissa vielä kuukausien päästä
COVID-19-taudin vakavana sairastaneiden aivoissa tapahtuvista muutoksista tiedetään jo aiempien tutkimusten perusteella, mutta tuore brittitutkimus kertoo, että myös lievästä koronataudista jää merkkejä aivoihin.

Haistamiseen liittyvissä aivoalueissa on Nature(siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistun Oxfordin yliopiston(siirryt toiseen palveluun) tutkimuksen mukaan havaittavissa kudosvaurioita ja harmaan aineen ohentumista. Aivot myös kutistuvat kokonaisuudessaan. Ero COVID-19:ltä säästyneisiin on 0,2–2 prosenttia, suurin ikääntyneimmillä.

Tutkittavina olivat 785:n yli 50-vuotiaan ihmisen aivot. Heistä 401 sai koronatartunnan kahden kuvauksen välissä, neljän ja puolen kuukauden aikana.

Osalla muista ehti olla keuhkokuume, joka ei ollut koronaviruksen aiheuttama. Heillä ei havaittu aivomuutoksia, joten tutkijat saattoivat päätellä, etteivät COVID-19-potilaiden muutokset ole hengitystieinfektioiden yleistä seurausta.

Koehenkilöille tehdyt kognitiiviset testit puolestaan osoittivat, että koronataudin jälkeen heidän kykynsä selviytyä monimutkaista ajattelua vaativista tehtävistä oli heikentynyt.

– Jatkossa tehtävien aivotutkimusten avainkysymys on, paranevatko koronan merkit ajan mittaan, sanoo tutkimusartikkelin pääkirjoittaja, apulaisprofessor

Jaska

#5931
Jos tarkoitit, että eri ryhmien ilmaantuvuuksia laskettaisiin yhteen, niin olet siinä hakoteillä.

"Rokotussuoja: Ei rokotussuojaa tarkoittaa, että henkilöä ei ole rokotettu tai ensimmäisestä annoksesta ei ole kulunut riittävästi aikaa (vähintään 21 päivää). Osittainen rokotussuoja tarkoittaa, että ensimmäinen annos on otettu vähintään 21 päivää sitten, mutta toista annosta ei ole vielä otettu tai siitä ei ole kulunut riittävästi aikaa (vähintään 7 päivää). Täysi rokotussuoja tarkoittaa, että vähintään kaksi rokotusannosta on otettu vähintään 7 päivää sitten." [THL:n tilaston seloste]
Rokotevaikuttavuutilastossa ei eroteta kolme rokoteannosta saaneita kaksi rokoteannosta saaneista vaan nämä muodostavat ryhmän Täysi rokotesuoja.

Koen puutteena että huonosti on tarjolla selkeää informaatiota rokotteen tehon heikkenemisestä ajan kuluessa rokotuksesta. Jos joku vaikka on saanut kaksi rokoteannosta aikaisessa vaiheessa, niin ei tämä tarjoa ymmärrystä miten hyödyllinen kolmas annos on. Ylen tilastoista kuitenkin ilmenee, että iäkkäämmät ovat yleisemmin kolmatta rokoteannosta ottaneet ja se on hyvä.

Lainaus käyttäjältä: Karikko - maaliskuu 17, 2022, 16:37:21
Kahdesti rokotettujen ja kolmesti rokotettujen yhteis määräkin 100 000 kohden ylittää rokottamattomien suhteellisen määrän- tilastonkin mukaan

Asiaa ei tuossa väärässä väitteessä ole ymmärretty lainkaan.
Ilman  rokotussuojaa olevien henkilöiden määrä 100 000 henkilöä kohden on 100 000, vaikka henkilöitä olisi alle 100 000. Vastaavasti Täyden rokotussuojan henkilöiden (vähintään kaksi rokoteannosta saaneiden) määrä 100 000 henkilöä kohden on 100 000.

70 vuotta täyttäneiden koronatartuntaan liittyen kuolleiden henkilöiden määrä helmikuussa oli ilman rokotussuojaa olevilla oli 199,8 henkeä 100 000 ilman rokotussuojaa olevaa henkilöä kohden ja täyden rokotussuojan henkilöillä 31,33 henkeä 100 000 täyden rokotussuojan henkilöä kohden.

Esimerkiksi eri rokotussuojan henkilöiden määrien suhteista ikäryhmissä tai kaikkiaan ei tästä grafiikasta voi tehdä päätelmiä, siihen tarvittaisiin muita tietoja. Mutta tarkoitustaan osoittaa rokotteiden vaikutus esitys palvelee. Ei lasketa erotusta 199,8 - 31,33 *) vaan suhde 199,8 / 31,33 = 6,38. Kahdella rokoteannoksella helmikuussa saavutettiin 70 täyttäneillä koronakuoleman riskin pieneminen kuudesosaan. Kokonaisuutena eli keskimäärin, tietenkin.

*) Harjoitustehtävä luetun ymmärtämisestä: Miksi erotuksella ei tässä ole mieltä?

Karikko

^
Eli sinäkin sanot ettei tilastot kerro totuutta, eivät tietenkään, eihän kerrota alttiin väen  määrää, mikä on laskennan peruste.

Myös kolmatta rokotetta ei ole annettu viruksen sairastaneille, joten kahden rokotuskerran saaneiden määrä ei sinänsä kerro mitään.

Tilastoissa ne lasketaan pois alttiiksi luetun väestöosan määrästä.

Alttiita ovat siis vain ne joille ei aiemmin ole tilastoitu tartuntaa, miten lienevät sen kaiken tietävätkin?

Potilaita näyttää kyllä riittävä..

Jaska

^ Väärin. Tilastoista on hyötyä vain kun ne ymmärtää. Edelläolevassa et ymmärtänyt, mitä rokotusvaikutustilasto esittää, et edes sen käsitteitä. Tilastot tarjoavat pelkistetyn kuvan, jollaisia tarvitaan.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - maaliskuu 18, 2022, 16:52:32
^ Väärin. Tilastoista on hyötyä vain kun ne ymmärtää. Edelläolevassa et ymmärtänyt, mitä rokotusvaikutustilasto esittää, et edes sen käsitteitä. Tilastot tarjoavat pelkistetyn kuvan, jollaisia tarvitaan.

Joo pelkistetty kuva on hyvä tulkinta..

Virus ei taida kadota pelkistymällä. Eikä rokottamalla.

>>>>

Olli Vapalahti: Omikron 2:n ja omikron 1:n suurin supervoima on, että ne kiertävät immuniteetin. Huolimatta siitä, että suurin osa väestöstä on rokotteella kaksi, osin jopa kolme kertaa immunisoitu tai huolimatta edellisistä infektioista on omikron infektoinut ihmisiä eteenpäin. Kuinka kauan 1-omikronin suoja 2-omikronia vastaan kestää, on vielä epäselvää, mutta uusintainfektiot ovat olleet vielä harvinaisia poikkeuksia.

Esimerkiksi omikronpotilaiden nenästä ei ole löytynyt suurempaa virusmäärää kuin aiemmillakaan varianteilla. Ehkä toinen omikron 2:n supervoima on entistä lyhyempi itämisaika. Kun väestössä on aikaisempaa immuniteettia, oireet ovat taudissa olleet lieviä. Tämä on johtanut siihen, että suurin osa ihmisistä levittää virusta tietämättään ja huomaamattaan eteenpäin

Olli Vapalahti: Perusongelma on sama kaikilla omikronvariantilla riippumatta siitä, mitä alatyyppiä ne ovat: aiemmat rokotteet tai sairastettu infektio muilla varianteilla eivät juuri suojaa omikroninfektiolta. Niinpä suuri osa väestöstä on alttiina saamaan infektion

Miten virusvariantti omikron 2 poikkeaa aikaisemmasta omikron 1:stä?

Ilkka Julkunen: Muutokset, jotka vaikuttavat immuunisuojaan, ovat pääosin viruksen pinnalla. BA.1:n ja BA.2:n välillä on melko pieni, vain muutaman aminohapon ero virusten pintarakenteissa.. Toistaiseksi meillä ei ole tietoa, miten se vaikuttaa immuunisuojaan.

Omikron 2-virus kasvaa laboratoriossa varsin huonosti, joten sen ominaisuuksia ei ole pystytty hyvin vertaamaan omikron 1:een. Wuhanin viruskantaan verrattuna omikron BA.1-viruksessa geenimuutoksia oli 35. Omikron BA.2:ssa on suurin piirtein saman verran muutoksia, mutta omikron 1:n ja omikron 2:n muutoksista noin parikymmentä on suurin piirtein samoja.

Mtä viruksen levinneisyydestä Suomessa on sekvensoinnilla saatu selville?

Olli Vapalahti: Sekvensoinneissa nähdään näkymä hieman peruutuspeilin kautta parin viikon päähän. Silloin pääkaupunkiseudulla oli neljännes tartunnoista omikronin kakkosvarianttia. Tietyillä PCR-testeillä voidaan tartuntoja ja variantteja seurata reaaliajassa ja niissä näyttää, että BA.2 on jo ohittanut BA.1:n pääkaupunkiseudulla ja kakkosvariantti on nousussa muuallakin. Eri alueet menevät pikkuisen eri tahtia.

Omikronista Suomessa on liikkeellä useita eri muunnoksia ja 1- ja 2-omikronien yhdistelmiä

Jaska

#5935
^ Edeltä puuttuva lähde on https://yle.fi/uutiset/3-12364697 jos laajempi yleiskuva omikron 2:sta kiinnostaa.
Omikron 2 on jo valtavirus Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Suuntaa näyttävällä Uudellamaalla vahvistettujen tartuntojen aallonpohja 10000 oli kolme viikkoa sitten ja viime viikolla oli 13000 mikä antanee viitteen epidemian muutostrendistä nyt. Uudenmaan ilmaantuvuus nyt ei ole paljoakaan korkeampi kuin muuallakaan, toisin kuin on ollut tavallista. Vahvistettuja koronatartuntoja maassa nyt 50000 viikossa.

Karikko

^
Vahvistettuja tartuntoja on aika vähän 70v- >ryhmässä jossa kuolemat pääasiassa tapahtuvat, vaikka heidän rokotusasteensa on melkoisen kattava.

Vanhuus, ei ole tauti, mutta on altistava tekijä pelkästään ilman muita syitä. Muut riskitekijät lisäävät kyllä ham "riskiä.

Miten paljon rokotukset sitten vaikuttavat tuohon riskin määrään, se ei ainakaan tilastollisesti tule selväksi.
Kuolleiden kokonais-määrä viimeisen tilastoidun kahden viikon jaksossa noin 400- ja  sitä voi verrata siihen määrään, mikä on tilastoitu / sataatuhatta kohden rokotettujen ja rokottamattomien suhteen.  Ottaen huomioon tilastoidut tartunnat ja rokotusten kattavuus, tuossa ryhmissä joissa kuolemisen melkein kaikki tapahtuvat. (NS alttiiden joukossa, joissa ei siis ole aiemmin todettu tartuntaa.)

Moninkertaiset uhat joita olet maininnut, tapahtuvat noissa ikä-ihmisten ryhmissä, jos ne niin haluaa tulkita..

>>>>


Elimistön immuniteetin tärkein tehtävä on suojata ihmistä ulkoisia "vihollisia", mikrobeja, vastaan. Laajasti ajatellen immuniteettiin lasketaan kaikki kehon puolustus- ja suojajärjestelmät infektioita vastaan. Infektioimmuniteetti on heikoimmillaan iän ääripäissä, vastasyntyneenä ja korkeassa iässä.

– Kolmanneksi jokaisella meistä on oman tyyppinen immuunijärjestelmä eli vastustuskyky. Vaikka ei olisikaan ollut mitään sairauksia tai lääkehoitoja taustalla, silti me jokainen reagoimme taudinaiheuttajiin yksilöllisesti.

Ihmisen yksilöllinen immuniteetti on pohjimmiltaan synnynnäinen ja perinnöllisesti säädelty. Sen perusta kehittyy sikiöaikana sekä heti syntymän jälkeen. Elämän varrella luonnollisesti tai rokotteissa kohdatut vieraat mikrobit ja aineet muokkaavat immuniteettia rakentaen lisäsuojaa ihmiselle.

Luontainen immuniteetti on kehon puolustuksen etulinjassa. Se on nopea ja käynnistyy tarvittaessa minuuteissa

Geenitkin vaikuttaa
Iltalehti uutisoi aikaisemmin, kuinka koronataudin vakavalle muodolle altistavaa APOE4-geenimuotoa kantaa noin joka kolmas suomalainen. Altistavaa APOE4-geenimuotoa löytyy etenkin Itä-Suomesta. Geeni on yhdistetty kohonneeseen sairastumisalttiuteen sekä kuolleisuuteen.

Tutkimuksen mukaan APOE4-geenimuodon kantajalla on yli kaksinkertainen riski sairastua koronataudin tehohoitoa vaativaan muotoon. Noin joka kolmas suomalainen kantaa APOE4-geenimuotoa. Lisäksi APOE4-geenimuodon kantajilla tuli tutkimuksessa esiin enemmän aivojen mikroskooppisia verenvuotoja vakavan koronataudin seurauksena kuin niillä, jotka eivät kantaneet geenimuotoa.

Havainnot geenin vaikutuksista olivat vasta alustavia.Tutkimuksessa mukana ollut soveltavan neuropatologian dosentti ja erikoislääkäri Liisa Myllykangas kertoo nyt, että havaintoon liittyviä tutkimusprojekteja on käynnissä, mutta tulosten saamiseen menee aikaa.

Jaska

#5937
Väärin. Rokotevaikuttavuustilastossa yli 70-vuotiailla rokottamattomien kuolemanriski on seitsemänkertainen mutta 50-70-vuotiailla yhdeksänkertainen rokotettuihin verraten. Nuoremmilla suhde pienempi. Ilmaantuvuus on suurin yli 70-vuotiailla.  Rokottamattomilla yli 70-vuotiailla  100000 kohti on 237 kuolemaa kuukaudessa kun rokotetuilla 33.

Keskimääräinen koronatartuntaan liittyvä kuolinikä on hyvin lähellä yleistä keskimääräistä kuolinikää (mediaani-ikä 84 v, keskiarvo pari vuotta alempi). Ja kyllä, koronaan kuolevilla on yleensä perussairauksia niin kuin muillakin vanhoilla.

Tartunnan saaneiden ikäjakauma näkyy mm. Ylen koronatilastosivulla. Tartuntojen ilmaantuvuus on silmiinpistävän alhainen yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä. Ovat eniten rokotettujakin, mutta omikronaikaan 70+ henkilöillä  rokotus pudottaa tartunnoista vain puolet pois ja nuoremmilla vielä vähemmän. Eli omikronin sairastavat nuoremmat edellä enimmäkseen helposti rokottamattomat   ikäryhmässään ensin ja vaikeammin.

Karikko

^
Luonnollisesti kaikki on aina väärin, varsinkin tilastot.

Viimeaikoina (viimeisen kahden viikon) on kuollut noin 400 /14 vrk- ja kaikkiaan noin 2800 tähän mennessä, voidaan olettaa, etteivät rokotukset hidasta tuota mitenkään.

Voihan olla, että kaikkia ei tilastoida viruksen uhreiksi, mutta varmaan nuo tilastoidut ovat suurin piirtein "kaikki" rokottamattomia, että heidän ryhmäsään olisi riittävästi "altista porukka-

Rokotusten kattavuus on kohtuullisen suuri vanhemmissa ikäryhmissä, joten he eivät tilastoja kaiketi täytä..

Jaska

^
Vain kuolemantapausten määrä on edes vähän sinne päin, on 2881. Viimeisen 14 vuorokauden aikanakin Ylen mukaan  310.

Niin koronasta sairaalaan joutuminen kuin kuoleminen on rokottamattomilla nyt seitsemän kertaa niin yleistä kuin rokotetuilla.