Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 8 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hippi

Kuulin juuri naapurilta, että Wilman kautta tiedotettiin, että oppilaiden (alakoulu) on huomenna otettava kaikki opiskelutarvikkeensa kotiin, koska on epävarmaa, miten ensi viikolla koulua käydään. Asiasta tiedotetaan viikonlopun aikana tai viimeistään maanantaina. Ovat nyt sitten kuulolla, millaisia määräyksiä ylemmältä taholta tulee, mutta valmistautuvat koulun sulkemiseen.

Tuossakin perheessä sitten yksi hoitaja on poissa hoitotyöstä kotona parin terveen lapsen kanssa, jos koulut menevät kiinni. Eikä varmasti tule olemaan ainoa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

Tämä käyrä lääkärilehti Lancetista on tullut jo toistamiseen twitterissä eteen, nyt sen postasi THL-pomo Salminen.  Punalila käyrä on epidemiapiikki jos ei tehdä mitään epidemian estämiseksi.
Vihreä on se johon pyritään rajoitustoimilla. Sininen käyrä on se jossa reagoidaan heti alussa överisti eli liian aggressiivisesti sulkien kaikki. Tauti pomppaa takaisin  lopulta, ihmisille on tullut ns. crisis fatigue, sosiaalinen ilmiö, jossa ihmiset ei jaksa/pysty enää noudattaa rajoituksia. Sen välttämiseksi ajoituksia tehdään.



Mika Salminen
Tässä kuvattu hyvin sosiaalisten kontaktien rajoitustoimien malli. Vihreä epidemiakäyrä on se mihin pyritään: epidemian huipun laskeminen jottei terveydenhuolto ylikuormittuisi. Jos mennään toimissa niin sanotusti "överiksi" käy kuten sinisessä käyrässä, eli epidemia tulee silti.

- https://twitter.com/mika_salminen/status/1237847087380754433
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Vaaraton Norsu

^ Ok. Sinisessä ois semmoinen hyvä puoli, että lääkkeitten löytyessä ne saatais paremmin käyttöön kuin vihreässä. Mutta vihreäkin hyvä. Mä en oikeastaan tiedä sitäkään, että miten toi epidemia on Kiinan sisällä mennyt. Että onko ne eristäneet sen alkualueen (Hubei ym.) muusta maasta niin tiukasti, että se virus ei ole levinnyt muissa osissa maata vielä kovinkaan suureen osaan väestöstä. Jos näin, niin ne saattais olla sit sinisellä käyrällä. Mutta Kiinalla vois olla resurssit sit pysäyttää uudelleen voimistuva epidemia, jos sellainen tulisi, ja antaa epidemian levitä normaalisti vasta kun on lääkkeet olemassa. Mutta Kiina on vähän oma lukunsa.

Vaaraton Norsu

MrKAT:



The Guardian on haastatellut tätä Roy Andersonia, jonka Lancet -kirjoituksesta kuva on. Parhaat mallit, joita tulisi seurata, ovat Hong Kong ja Singapore. Olennaista ei ole niinkään se, mitä hallitukset tekevät, vaan se, mitä ihmiset tekevät. Singaporessa ja Hong Kongissa heille oli Sarsin ansiosta toimintamalli jo tuttu: he lakkasivat käymästä ravintoloissa ja julkisissa tilaisuuksissa, ja käyttivät kasvomaskeja. Sitä, että kansalaiset näin toimisivat, tulisi tavoitella vastuullisella, selkeällä tiedottamisella ja julkisilla kampanjoilla. Lehdistön vastuukin sitten varmaan suuri.

Lainaus käyttäjältä: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/12/britain-containing-covid-19-countries-hong-kong-singaporeAre we doing Covid-19 right? With the number of new reported cases of infection declining rapidly in China, but soaring in what is now a semi-locked-down Italy, it's worth looking at the experiences and strategies of countries to see what can be learned. Governments are faced with stark choices, says Roy Anderson of Imperial College in London, one of the UK's most eminent epidemiologists. There are essentially four options. You could try to minimise the number of fatalities or the economic impact. You could attempt to flatten the peaked curve in the incidence so that the cases are not all concentrated in a narrow time span, which could overwhelm healthcare resources (already severely stretched in the UK). Or you could try to delay the spread in order to buy time for development of a vaccine – although most experts don't expect one to be available for at least a year. The politicians and policymakers want a strategy to achieve all four, says Anderson – but that's not possible. In particular, the first two crucial goals – reducing the mortality rate and economic impact – are incompatible. [...]

The key objective is clear enough: to reduce the period from the first appearance of symptoms to the isolation of the individual.

"China got it down to two days," says Anderson. "That's what you need to aim for." The Chinese were also good at tracing people contacted by infected individuals, and testing them. That's a labour-intensive task, and Anderson thinks such efforts are probably understaffed here. "The critical thing is to have very strong surveillance systems that will give you early warning of infection," says Anne Johnson, professor of infectious disease epidemiology at University College London. And then to "achieve rapid contact tracing and testing, and rapid isolation".

Anderson thinks the trajectory of the outbreak may depend not so much on how governments respond but on how we all do as individuals. For example, most clusters of infection occur in families, so quick self-isolation from relatives can be crucial. So you should know the most common symptoms – fever and dry cough – and observe basic hygiene: hand-washing, wearing masks, not shaking hands [...]

Anderson thinks the places to learn from are not so much China or Italy but Hong Kong and Singapore. Both are, of course, very crowded places, yet they have kept case numbers in the hundreds. How? "The population reacted very differently to Europeans," says Anderson. "They had seen Sars" in 2007, and so knew what was needed. They stopped going to restaurants and public events; they wore face masks.

To bring about such changes in behaviour here, Anderson says, requires clear and responsible public information. [...] Information should be targeted in particular at the most vulnerable groups – the over-50s – and should make use of social media, and it's important to get the tabloid press on board to communicate accurate information.

Semmoinenkin seikka mainittiin, että ei ole tiedossa, että lapsia olisi ollut koronavirustartuntaketjujen alussa. Tämä voisi olla argumentti koulujen sulkemista vastaan ja vaikka sen sijaan pubien sulkemisen puolesta tms.  (Minun tulkintani.)

Vaaraton Norsu

^ Sitten vielä semmoinen lisäys edelliseen (taas omaa kontribuutiotani) että jos käytettävissä olisi hyvää liki-reaaliaikaista paikkakuntakohtaista tietoa taudin leviämisestä, ihmiset voisivat kenties höllätä ja tiukentaa Hong Kong -ja Singapore -tyyppistä pubinvälttelykäyttäytymisään sen mukaan. Jolloin tarpeeton kielteinen vaikutus talouteen kenties pienenisi. Koska sillä, jos ihmiset välttelee pubia jossain kaupungissa, jossa ei reaalisesti ole virusta liikkeellä, ei ole tietenkään mitään merkitystä viruksen leviämisen kannalta. Ja se voi just johtaa "crisis fatigueen" tai jotain, mikä puolestaan vois johtaa lisävaromattomuuteen.

a4

Voisiko tuota päätelmää yksilöiden toiminnan tärkeydestä soveltaa myös ilmastonmuutokseen?

Xantippa

MrKatin tiedot kyllä vain lisäsivät kerettiläistä suhtautumistani. Jos todella on niin, että oireettomat kantajat levittävät tautia eniten, on jokseenkin turhaa siis kytätä oireita.

Jos suhtautuisimme tähän todellakin siten, että nyt tehdään kaikki hinnasta viis, olisi tietysti tehokkainta ollut alusta lähtien eristää riskiryhmät. Perustauteja sairastavat ja kotona asuvat vanhukset, kaikki riskiryhmiin kuuluvat eristyksiin kotiin. Hoitohenkilökunnalle kaikkialla maskit tai paremmaksi varmuudeksi suojapuvut. Lisättäisiin valmiuksia yllättäviä tapauksia varten.

Muut toimisivat kuten koko ajan tolkutettu on: käsiä pestään, pidetään etäisyyttä, ei kätellä, ei pärskitä ja oireiden ilmetessä jäädään välittömästi kotiin.

Huomionarvoista on sekin, että ainakin itse sairastaisin koronan mieluiten nyt, kun todennäköisesti sen kestäisin ja hankkisin vastustuskyvyn. Nimittäin seuraavan kerran, kun virus pomsahtaa (ja senhän se  tekee, kuten kaikki ne tekevät) kukaan ei enää muista tätä pandemiaa, vaan jos sairastamassa sitä vielä olisin, olisin yksi vanhus, joka kuoli flunssan jälkeiseen hengitystieinfektioon.

Muutoin täytyy sanoa, että Brutto on todellakin terävä kaveri. Todellakin suhtaudun koronaan hyvin samaan tapaan kuin suhtaudun maahanmuuttoon. Pidän nimittäin mielenkiintoisena sitä, että nyt on kyllä Suomessa rahaa. On rahaa laittaa terveet ihmiset kotiinsa rustaamaan kelakorvauslappuja ja maksaa siitä, että terveet ovat kotona. On varaa vaarantaa yrityksien toiminta ja varaa maksaa korvauksia tästä toiminnan hiipumisesta.

Nyt sitä rahaa siis on ja Euroopan pankit antavat kohta lisää, sitä samaa rahaa, jota ei ole ollut killinkiäkään, kun on puhuttu ihmisistä ja lapsista, jotka viruvat leireillä vuosikaupalla. On ollut aivan selvää, että mitään rahaa kun ei ole, mitään ei voi tehdä. Kannata haihattelijoiden edes moista puhua.

Senkin ennustuksen teen, että tässä käy kuten maahanmuuton kanssa: kun pandemiasta on kulunut vuosi, pari (tässä tapauksessa ehkä riittää kuukaudetkin) ja homma on laantunut, kysyessäni: "kuinka monen elämä todellakin muuttui koronan myötä", ei kovin montaa kättä nouse.

T: Xante


Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 13, 2020, 07:48:22
Huomionarvoista on sekin, että ainakin itse sairastaisin koronan mieluiten nyt, kun todennäköisesti sen kestäisin ja hankkisin vastustuskyvyn. Nimittäin seuraavan kerran, kun virus pomsahtaa (ja senhän se  tekee, kuten kaikki ne tekevät) kukaan ei enää muista tätä pandemiaa, vaan jos sairastamassa sitä vielä olisin, olisin yksi vanhus, joka kuoli flunssan jälkeiseen hengitystieinfektioon.

Eikä, kun vuosien päästä se on jo erilainen, ja ainakin mun kuvitelman mukaan sen vasta-aineita tms. lisätään joka tapauksessa influenssarokotteisiin jo ihan parin vuoden päästä tms.

Lenny

#263
Terveen, aktiivisen ja hyväkuntoisen ihmisen velvollisuus olisi tällaisessa tilanteessa välttyä infektiolta. Eli hengitysmaskia päähän, hanskat käteen, ekstrahygienia jne. Joko Helsingissä mennään maskit naamassa?

Lisäys: aika kovan flunssan tänä talvena sairastaneena olen miettinyt, että olisi ihan järkevä muutenkin suojata itseään talvisin, vaikka ei olisi edes koronaa. Mitä hiton väliä sillä on herättääkö se huomiota? Paljon tärkeämpää on olla sairastumatta. Sairastuminen on hanurista, mutta vielä enemmän hanurista on sitten levittää sitä iloa muille.

Aasialaiset ovat oppineet paljon SARS:sta ja muista pöpöistä. He vetävät aivan pokkana joka paikassa maskit naamalla. Respektit heille.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: a4 - maaliskuu 13, 2020, 07:31:40
Voisiko tuota päätelmää yksilöiden toiminnan tärkeydestä soveltaa myös ilmastonmuutokseen?

Mä en oikein usko, että voi kovin suoraan rinnastaa. Ihmiset vois mun tietämättömän mielestä vaikka alkaa tekemään grillihiiliä pihan heinistä ja hautaamaan niitä maahan. Varmaan jotain
ruohonjuuritason innovaatiota (satunnainen eilen katsottu videolinkki) vois myös olla. Jotka toimiviksi osoittautuessaan vois olla jonkin suuremman alkuja.

Hippi

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 13, 2020, 07:48:22
Jos suhtautuisimme tähän todellakin siten, että nyt tehdään kaikki hinnasta viis, olisi tietysti tehokkainta ollut alusta lähtien eristää riskiryhmät. Perustauteja sairastavat ja kotona asuvat vanhukset, kaikki riskiryhmiin kuuluvat eristyksiin kotiin. Hoitohenkilökunnalle kaikkialla maskit tai paremmaksi varmuudeksi suojapuvut. Lisättäisiin valmiuksia yllättäviä tapauksia varten.

Aivan koronakohun alkuvaiheessahan tätä joku ehdottikin. Nyt en vain muista kuka, mutta ilmeisesti "poliittisesti väärä henkilö", koska tuo tyrmättiin liian kalliina.

Edelleenkään en ole nähnyt mitään tilastoa siitä, onko pelkkä ikä riskiä nostava tekijä vai nouseeko riski iän myötä siksi, että tavallisesti iäkkäämmillä on noita perussairauksia enemmän.

Ilmeisesti ainoa, jolla tässä pyyhkii hyvin, on vessapaperiteollisuus.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Vaaraton Norsu

^ Sinällään ois ihan kiva, jos jostain sais kasvomaskit vaikka vaan eläkeläisvanhempien luona käymistä varten. (Kun eiks se ollut niin, että ne suojaa lähinnä muita ihmisiä, jos mulla on tartunta, eikä niinkään päinvastoin?) En ainakaan toistaiseksi haluaisi millään jättää siellä käymättä,

Lenny

Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 13, 2020, 08:14:20
^ Sinällään ois ihan kiva, jos jostain sais kasvomaskit vaikka vaan eläkeläisvanhempien luona käymistä varten. (Kun eiks se ollut niin, että ne suojaa lähinnä muita ihmisiä, jos mulla on tartunta, eikä niinkään päinvastoin?) En ainakaan toistaiseksi haluaisi millään jättää siellä käymättä,

Riippuu maskista. Jos on vain sellainen kevyt "rätti", sen tarkoitus on suojata muita, mutta kunnon luokiteltu hengityssuoja auttaa kyllä suojautumaan muiltakin.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Brutto

Lainaus käyttäjältä: Hippi - maaliskuu 13, 2020, 08:05:33
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 13, 2020, 07:48:22
Jos suhtautuisimme tähän todellakin siten, että nyt tehdään kaikki hinnasta viis, olisi tietysti tehokkainta ollut alusta lähtien eristää riskiryhmät. Perustauteja sairastavat ja kotona asuvat vanhukset, kaikki riskiryhmiin kuuluvat eristyksiin kotiin. Hoitohenkilökunnalle kaikkialla maskit tai paremmaksi varmuudeksi suojapuvut. Lisättäisiin valmiuksia yllättäviä tapauksia varten.

Aivan koronakohun alkuvaiheessahan tätä joku ehdottikin. Nyt en vain muista kuka, mutta ilmeisesti "poliittisesti väärä henkilö", koska tuo tyrmättiin liian kalliina.





Osmo Soininvaara sitä ehdotti ja ehdotus oli kaikin puolin hyvä. Se kaatui lähinnä siihen, että riskirymä koostuu lähinnä valkoihoisista setämiehistä, joita ei meillä Suomessa luokitella ihan täysiksi ihmisiksi. Jos riskiryhmä olisi koostunut seksuaalivähemmistöistä, maahanmuuttajista tai akateemisesti koulutetuista naisista, toimenpiteisiin olisi ryhdytty jo tammikuussa.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 13, 2020, 07:53:03
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 13, 2020, 07:48:22
Huomionarvoista on sekin, että ainakin itse sairastaisin koronan mieluiten nyt, kun todennäköisesti sen kestäisin ja hankkisin vastustuskyvyn. Nimittäin seuraavan kerran, kun virus pomsahtaa (ja senhän se  tekee, kuten kaikki ne tekevät) kukaan ei enää muista tätä pandemiaa, vaan jos sairastamassa sitä vielä olisin, olisin yksi vanhus, joka kuoli flunssan jälkeiseen hengitystieinfektioon.

Eikä, kun vuosien päästä se on jo erilainen, ja ainakin mun kuvitelman mukaan sen vasta-aineita tms. lisätään joka tapauksessa influenssarokotteisiin jo ihan parin vuoden päästä tms.

Näiden rokotteiden ongelmahan on, että niiden koktail harvemmin onnistuu nappiin ennustamaan, mitä sieltä tänä vuonna on tulossa. Lisäksi on paljon ihmisiä, joille ei rokote vaan meinaa olla onnistunut, vaan sairastuu entistä pahemmin erilaiseen flunssapohjaiseen kierteeseen.

Ylipäätään mielestäni pitäisi ottaa vakavammin muutkin flunssat kuin pandemiat, siinä olen Lennyn linjoilla. On niin tavallista, että työpaikalle tullaan pärskimään, vaikka kaikki mahdollisuudet tehdä esim etätöitä on.

T: Xante