Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 7 Vieraat katselee tätä aihetta.

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 17, 2020, 15:27:36
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 17, 2020, 15:08:13
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 17, 2020, 14:27:06
Tuosta boldaamastani kohdasta. Päinvastoin. On erittäin olennaista, kuinka moni sairastuu samana lyhyenä ajanjaksona, sillä tietty prosenttiosuus sairastuneista tarvitsee tehohoitoa. Italiassa 0,1% kansasta sairastui, mikä suisti terveydenhoidon kriisiin - ei siis niiden 80% lieväoireisen takia, vaan sairastuneista niiden ehkä 9-10% tehohoitoa tarvitsevan takia, ja niiden ehkä 14-15% sairaalahoitoa tarvitsevienkin.

Niin, juuri noin. Olennaista on ainoastaan se, kuinka moni tarvitsee tehohoitoa. Tämän vuoksi olennaista on, miten riskiryhmien  kanssa toimitaan - ja ennen kaikkea, miten riskiryhmäläiset itse toimivat.

Oletetaan, että asia ois noin, että olennaista on, miten riskiryhmät toimivat. Silloin ois kyllä Suomen hallituksen toimet sitten ihan täysin yliammuttuja. Vaikea ymmärtää tätä kaikkea, mitä ympärillä on menossa. Että siis yliampuuko hallitus vai ei.

Italiassa on varmaan vanhojen eristäminen vaikeampaa kuin esim. Suomessa.

Eipä tässä kuitenkaan jäänyt hallitukselle paljon vaihtoehtoja, kyllä painostus joka suunnasta oli niin voimakasta, että todella kovia mimmejä olisivat olleet, jos olisivat uskaltaneet sanoa, että 1) näin vähäväkisessä maassa, jossa on 2) suuret etäisyydet ja 3) muutenkin ihmiset erillään enemmän kuin yhdessä, ei ole tarvetta toimia kuten maissa, jossa väkitiheys ja kaupungistuminen on eri tasolla.

Johan meitä olisi moittineet muutkin maat, johan nyt jo ihmeteltiin, että mikä sitä Suomea vaivaa, kun ei muiden tahdissa suostu ilman varautumista koulujaan hetiheti sulkemaan. Ja se nyt ainakaan ei käy, että Suomesta ajatellaan jotain huonoa ulkomailla.

T: Xante

Juha


Vaikuttaa, että teho-osasto- ja sairaala-haasteen takia, ajetaan muu toiminta alas.

Varmaan osa nuoremmistakin kuuluu riskiryhmään, vanhuksien lisäksi, jolloin tehohoitoa voi tarvita. Vanhuksien yhteydessä selkeämmin.

Kun menty eristys-sana edellä, näissä ikävien asioiden yhteydessä, niin ehkä eristys olisi mielletty kuin "työttömän", tai huono-osaisen rooliin joutumisena, tietynlaisena ulossulkemisena. Yhteiskunnassa kun jokin asia on tapetti-tasoista, niin vanhukset (vaikka käytäntö voi olla toista).

Ei olla osattu enää puhua sotkeutumisen takia yksinkertaisesti vanhusten suojautumisen tarpeesta, ja suojausratkaisuista, ja selkeän teho-osastopommin ehkäisystä.

Norma Bates


Vaaraton Norsu

Jotain hallituksen skenaarioita, joilla valmiuslakia perusteltu



Aiemmin tänään televisiossa sanottii ihan selkeästi, että tavallisen influenssaepidemian kuolleisuus on muutamasta sadasta tuhanteen, vaihdellen vuodesta toiseen.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006442703.html

Juha


Astetta pahempi tulkinta paremmin varautumisen löytämättömyyteen, tähän saakka korona-selkkauksessa, olisi se, että lähdetään ongelman vyöryn välttämisen mahdottomuudesta, eli että sairaalat ylikuomittuvat corona-potilaista, ja sen takia menee terveydenhuoltomahdollisuutta sitä mukaa jäihin.

Länsimaat, tai osa niistä, aivan kuin jähmettyneet, koronaa koskevien päätösten takia, viranomaistasolla. Kiina sitä vastoin, otti tiukasti ohjat käsiin. Kiinan korona-kontrolli yhdistettiin kiinan meininkiin, paheellistavalla tavalla. Kiinan asema maailmanyhteisössä on muuttunut, ja suhtautumista on huomattavista, tai suhtautumisen kauppaamista.

Kun muu maailma näkee vähän hankalan toimijan otteita, ja tuo niitä avoimesti esiin, huonossa valossa, niin ehkä kynnystä tulee tosiaan omiin vastaaviin toimiin.

Maailmankollektiivia ajatellen, tällainen vinkkeli on minusta avaava. Vähän kuin perhetilanne, suhteessa ympäristöön, sen suomiin mahdollisuuksiin, ja uhkiin.

Syntyy liittoutumista, turvan hakemista sopivista tahoista. Samalla tuo johtaa erilaiseen asemaan, koska siirtyminen kasvattaa etua, ja poisjäämiseen liittyvä turvattomuus lisääntyy.

Näissä valinnoissa ei kutsuta kaikkia, kuten yksilö tekee yleensä enemmän, kropan osalta, selviytymisen takia. Priorisointia ilmenee aktiivisesti, mutta kehossa osasten roolit yleensä vaihtelevat. Samalla tapaa, tunteiden kirjo terveellä on käytössä, ei yksipuolisena, minkä ilmenemisestä voi ilmetä erilaista pysyvyyttä.

Tämän hetken maailmassa on kaikesta vaihtuvuudesta huolimatta, mahdollisuus tehdä melko pysyviä järjestelyjä sen suhteen, miten asioita voidaan ottaa vastaan, tai laitetaan menemään. Erilaisten seurauksien jakamista varten, tarvitaan varmaan isoja järjestelyjä. Liekkö koskaan kartoitettu tekijöitä, tästä vinkkelistä?

Aivot joka tapauksessa yleensä huolehtii yhteyksistä. Mitä ovat maailman aivot? Siis "elin", joka kykenee pitämään siltoja periferiaansa, selkeästi muita paremmin, ja jopa niin, että keskuksia linkittyy verkoksi?

Maailmaa voi ajatella tuolla tapaa orgaanina.

Suomi on ollut pitkään kylmä ja karu maa, vaikka tilanne voi alkaa vaihtua. Tänne on voitu tulla ehkä vaihtoehtojen puutteessa, tai ainakin kynnyksellisyys suurempaa. Siten rooli suomalaisten osalta voi olla erilainen, kuin runsauden yhteyteen muuttaneilla, tai ongenonkijoilla.

Pohjoisamerikasta älysin itse, että hehän ovat olleet aika paljon eurooppalaisia, joskin valumaa on ilmaantunut myöhemmin, kaikkialta. Kun muuttamisen motiivina on enemmän rikkaus, eikä kurjuus, niin elitistisempi virta on taatumpaa, suhteessa karuihin alueisiin.

Kunnon reviirit tuottavat elinvoimaa, ja ovat houkuttavia. Näistä kasaantuukin vääntöä aika eri tavalla, ajan myötä, kuin köyhimmistä oloista, tosin vääntö sinällään ei vielä merkitse mitään.

Voi muistaa esim Kiinan suurajat, jolloin tyyli ei ollut samalla tapaa valloittava, tai imperilistisuuteen tähtäävää. Rauhallinen reviiri onkin vapaampi kasvamaan, kestävämmäksi, vaikka hitaammin. Hitaus ja pakottomuus on helpommin turvaa ja laatua. Kiina oli jossain vaiheessa selkeästi sivistyksellinen, muuhun maailmaan nähden.

Länsi jätti Kiinan nopeasta taakseen, teknologiassa. Japanikin taisi olla ärhäkämpi, johtuen ehkä ketteryydestä. Osat vaihtuneet. Kiinan nähnyt paraikaa syyttävän jenkkejä virustehtailusta. Ehkä Kiina saa yhtä vähän rauhaa keskushermoston pääkallopaikalta lähtevältä pommitukselta, kuin mitä Neuvostoliitto, tai lähi-itä.

Mitä kaikkea tässä meneekään, kun huomio on viety tehokkaasti koronaan, ei sentään sen kauemmas, esim Saturnukseen. Valtavirran pää-politiikat voi vaikuttaa taustalla ratkaisevasti, ilman että kukaan hoksaa mitään, tai jos hoksaa, ei sillä ole ihan niin isoa merkitystä.

MrKAT

#545
Lainaus käyttäjältä: Kopek - maaliskuu 17, 2020, 10:15:06
Lainaus käyttäjältä: Aave - maaliskuu 17, 2020, 09:51:19
Mitä pikemmin Ohisalolle annettaisiin kenkää, sen parempi. Hän on nyt jo pariin kriittiseen otteeseen puhunut ihan vastoin hallituksen omaa linjaa, ja jää samalla sivuun merkittävimmästä ilmoituksesta, mitä mikään hallitus on pitkään aikaan tehnyt.

Jos pitäisi tehdä villi arvaus, niin voisin arvata, että kellot soivat jo Ohisalolle. Enää on kyse ajankohdasta.

Aikoinaan Neuvostoliiton politiikkaa arvioitiin ns. kremlologian keinoin eli havainnoitiin poliittisten johtajien näkymistä julkisuudessa tyyliin kuka, ketkä, missä ja milloin.
...
Jos siirtyisit vaikkapa 30 vuotta etiäpäin tulevaisuuteen ja löytäisit googlen jossa "ohisalo karanteenissa" antaa Iltalehdestä 6 pv  vanhan otsikon Ohisalo sairastui flunssaan - "Kipeänä ei pidä mennä työpaikalle, etenkään näinä aikoina" ja  vain 23 tuntia vanha otsikko Demokraatissa: Maria Ohisalo: "Ei ole koronaa, on testattu"

Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

MrKAT

#546
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 17, 2020, 13:10:58
Yritin eilen turhaan vakuuttaa erästä jääräpäistä, alkoholismilla aivonsa pilannutta noin 75-vuotiasta diabeetikkosukulaistani (toisen vanhempani sisarus) siitä, ettei hänen riskiryhmään kuuluvana nyt kannattaisi jatkaa elinikäistä tapaansa mennä joka päivä ruokakauppaan, ja usein vielä isoon markettiin.
...
Mutta kun ei. Puhe kaikui kuuroille korville. Olen niin turhautunut. En haluaisi menettää tätäkin sukulaistani.
Nämä on yli 70v jääräpäät yleinen paha ongelma, selkisi minulle kun luin tätä ketjua:
https://twitter.com/sarasalomaa/status/1239601724178026501
Sieltä löytyy vaikka mitä tekosyytä*. Monet vanhat joita piti suojella ovat kuin villit tottelemattoma kakarat paitsi että kakarat tottelee aikuisia,  nämä ei.  Olisi minullekin kyllä klaustrofobista jos kiellettäisiin kylillä käynti kuukausiksi mutta ei täällä maalla ole kielletty ulkona seikkailemasta, joka helpottaa kovasti. Kaupungissa voi kävellä kunhan ei tapaa 2m lähempää tuttuja.

Lainaa
Jos maassa on 413 tehohoitopaikkaa, ja jos samanaikaisesti meillä olisi epidemian eksponentiaalisen kasvun takia esimerkiksi 7413 tehohoitoa tarvitsevaa, merkitsee se, että 7000 ihmistä kuolee noin 2,5 viikon välein. (Oletuksena että koronan tehohoitojakso kestää 2-3 viikkoa nk. joissain raporteissa on kerrottu.)
Eilen yksi HUS:n ylilääkäri sanoi että Suomessa pystytään pahassa paikassa venymään 3x eli tulisi jopa 1200 tehopaikkaa käyttöön. Ja tähän on alettu valmistautua jo.

*Löytyi eilen enempi. Osa ehkä säikähti että tunnistaa vuorosanoista ja otti pois?
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

MrKAT

Ruotsalaiset ruokapulassa? Kunhan siellä suomea osaavat lukee tämän niin hamstraamishimo voi iskeä...

Koronakriisi on jo saanut Ruotsin kysymään ruokaa Suomesta – Naapurimaan omavaraisuusaste historiallisen alhainen
..
Ruotsissa ruuan omavaraisuusaste on pudonnut jo 50 prosenttiin, kun se Suomessa on 80 prosenttia. Koronavirus onkin herättänyt ruotsalaiset huolestumaan, mitä tehdä, jos rajat menevät kokonaan kiinni ja ruoka loppuu.
"Ruotsissa alkavat jo tietyt raaka-aineet loppua", kertoo Snellman.

- https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.1022446
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

kertsi

#548
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 17, 2020, 18:52:49
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 17, 2020, 13:10:58
Jos maassa on 413 tehohoitopaikkaa, ja jos samanaikaisesti meillä olisi epidemian eksponentiaalisen kasvun takia esimerkiksi 7413 tehohoitoa tarvitsevaa, merkitsee se, että 7000 ihmistä kuolee noin 2,5 viikon välein. (Oletuksena että koronan tehohoitojakso kestää 2-3 viikkoa nk. joissain raporteissa on kerrottu.)
Eilen yksi HUS:n ylilääkäri sanoi että Suomessa pystytään pahassa paikassa venymään 3x eli tulisi jopa 1200 tehopaikkaa käyttöön. Ja tähän on alettu valmistautua jo.

3x tehohoitopaikkoja olisi paaaljon parempi. Se merkitsisi, että "vain" 6213 ihmistä kuolisi jokaisella 2,5 viikon hoitojaksolla. Jos siis esim. se 7413 olisi kerrallaan, samanaikaisesti, yhden 2,5 viikon keskimääräisen hoitojakson aikana, olisi tehohoidon tarpeessa. (Tuohon menehtyneiden määrään kyllä pitää lisätä kaikki ne muut "tavalliset" sairaat, jotka eivät sydärin tai kiireellisen syöpäleikkauksen tms. takia saa hoitoa).

Jotta 7413 potilaasta jokainen saisi tarvitsemaansa hoitoa, ja jos tehohoopaikkoja olisi 1200, pitäisi hoidon tarve olla venytettynä pidemmälle ajanjaksolle (eli sitä käyrää pitää olla madallettu huomattavasti), ts. 7413/1200 eli n. 6,2 kpl 2,5 viikon (17,5 pv) hoitojaksoa, eli 6,2*17,5 pv = 108,5 pv eli reilu 3,5 kk. Eli järjestelmä kestäisi sen, jos olisi vajaa 4 kk aikaa hoitaa ne esimerkin 7413 tehohoitoa tarvitsevaa.

Jos tämä epidemia-aalto olisi jo kesäkuun alussa loppu, eli jos olisi vain esim 2 kk olisi aikaa hoitaa ne 7413, silloin ihmisiä kuolisi kuin kärpäsiä, tuhatmäärin: 2kk = 60 pv = 3,4 kpl. 2,5 vk hoitojaksoa, eli 3,4 * 1200 pelastettua potilasta = 4080 pelastettua. Ja ne loput 7413 - 4080 =  3333 tehohoitoa saamatonta menehtyisi.

Omasta mielestäni olisi hyvä, jos kaikki hoitoa tarvitsevat saisivat hoitoa.

---
Jo kahdessa viikossa tilanne voi räjähtää käsiin niin kuin Italiassa. Tässä italialaismies varoittaa muuta maailma - teillä ei ole aavistustakaan, mitä on teillä edessä:
"To The Rest Of The World, You Have No Idea What's Coming": Man Lists 6 Stages Italy Has Gone Through (Bored Panda)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Vaaraton Norsu

^ Ylen sivuilla on arvioita epidemian kestosta. Tämän hetkinen arvio on "ainakin kolme kuukautta". Toisaalta tartuntoja arvellaan tulevan vähemmän, kuin mitä olisi tullut ilman hallituksen voimakkaita toimia.

Lainaus käyttäjältä: https://yle.fi/uutiset/3-11260305Jos mitään ei olisi tehty, koronavirus olisi matemaattisten mallinnusten mukaan pyyhkäissyt Suomen yli voimakkaana, 2–3 kuukauden mittaisena aaltona. Sen huippu osuisi mahdollisesti huhtikuun ensimmäisille viikoille.

Enimmillään yli puolet väestöstä voisi saada tartunnan – tosin heistä suurin osa lieväoireisena.

Nyt kun koronaviruksen leviämistä on alettu rajoittaa, epidemia heikentyy ja pidentyy. Sosiaalisten kontaktien välttäminen ja muut rajoitukset alkavat näkyä tartuntaluvuissa 2–3 viikon viiveellä.

Tartuntoja tulee vähemmän, mutta tilanne myös kestää kauemmin, eli ainakin kolme kuukautta, tilastotieteen professori Auranen sanoo.

Tuo, että tartuntoja tulee hallituksen voimakkaiden toimien jälkeen vähemmän kuin muuten olisi tullut, voisi ehkä vaikuttaa tuohon arvioissasi käyttämääsi 7413 tehohoitoa tarvitsevan lukumäärään? Hallituksen voimakkaat toimet riskiryhmien suojaamiseksi myös saattavat vaikuttaa samaiseen lukuun. Jos heitä jää pois saairaalaan joutuvien joukosta. Ja tuo arviosi, että 2,5 viikkoa tehohoitoa per potilas voisi parhaassa tapauksessa olla yläkanttiin. Itse törmäsin Googlella semmoiseen anekdotaaliseen lukuun kuin 15vrk.

Sitten taas miinuspuolelle tällainen luku, että hallituksen voimakkaisiin toimiin johtaneissa luvuissa on käytetty tämmöistä arviota, että tehohoitoon joutuisi 25% sairaalahoitoon joutuvista. Mutta Italiassa tehohoitoon on ilmeisesti joutunut 30%.

Lainaus käyttäjältä: https://www.ft.com/content/249daf9a-67c3-11ea-800d-da70cff6e4d3It would be harder than experts believed last week to prevent hospitals from becoming overwhelmed by Covid-19 patients, Prof Ferguson said: "We have had bad news from Italy and from early experience in UK hospitals that the intensive care requirements will be nearly twice what we had anticipated." 

The latest evidence suggests that 30 per cent of patients admitted to hospital with Covid-19 will need critical care in an intensive care unit, he said. Previous estimates, based on experience with viral pneumonia, were too low.

Tuosta, että sanotaan, että "intensive care requirements will be nearly twice what we had anticipated" voisi päätellä, että britit ovat omissa laskelmissaan olettaneet tasoksi jotain 15% ja 20% väliltä. Suomen hallituksen käyttämissä tiedoissa (ilmeisesti viikonlopulta?) on käytetty lukua 25%. Mutta Italian data viittaa 30%:iin.

Nää on kaikki varmasti tarkkaan laskettu jossain THL:ssä, ja hengityskoneiden käyttöön koulutetaan parhaillaan uusia hoitajia uutisten mukaan. Voi toki olla, että Suomi tarvii vähän tuuriakin. Mutta meidän kertsi voisi olla aika lopettaa kärsimästä näistä huolista, kun selvästi suomalaisvirkamiehet myös sentään vähän on näitä miettinyt? 

Aave

Lainaus käyttäjältä: urogallus - maaliskuu 17, 2020, 13:38:38
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - maaliskuu 17, 2020, 13:35:58

Britanniassakaan ei taida omavaraisuus olla kovin suuri.

Britannia on yksi kaikkein haavoittuvimmista maista maailmassa. Yli puolet ruoasta (kalorien mukaan) tuodaan ulkomailta. Tämä ulkomuistista; joka tapauksessa Iso-Britannia on kehnossa jamassa omavaraisuuden suhteen.
Jäi hämäämään, joten selailin Suomen osalta tämän hetken tilannetta vähän. Tänään oli Kauppalehdessä Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan haastattelu (Maksumuurin takana) jossa tuumi, että käytännössä  puolenkin vuoden varastot kestäisivät vuoden, johtuen firmojen toimintatavasta.

Se oli Kataisen hallitus ("Yllätys"!) joka varastoja pienensi, mutta nyt useimmat ovat valmiiksi vuoden varoajalla. Parin viime vuoden aikana viljasadot ovat jääneet Suomessakin heikoiksi, mutta sitä on silti ihan hyvin. Meillä on useita myyntiartikkeleita, joissa olemme yli 100% omavaraisuuden. Sianliha, maito ja erilaiset maitovalmisteet, kananmunat...

Kokonaistasolla Suomen omavaraisuus on nyt (Näin ainakin vakuutellaan) 80% luokkaa. Se on varsin hyvin, toisin kuin vanhoine tietoineni luulin.

Ruotsalaisista en tiedä, mutta ehkä britit neuvottelevat paremman tuloksen Kuningas Nälän kanssa.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

ROOSTER

Pienenpienen viruksen aiheuttamaa talousnotkahdusta aiotaan hoitaa Yhdysvalloissa kohtalaisenkokoisella tukipaketilla, 1000 miljardia dollaria.     

Lainaus käyttäjältä: https://www.arvopaperi.fi/uutiset/ap/49c845de-9b4c-443b-b5e4-42c1017b6a94?ref=ampparit:0cb4Presidentti Donald Trump aikoo laittaa liikkeelle 850–1000 miljardin dollarin apupaketin, jonka tarkoituksena on estää Yhdysvaltain talouden ajautumista taantumaan. Pakettiin kuuluu muun muassa rahan antaminen kaikille amerikkalaisille.

Valtionvarainministeri Steve Mnuchin kommentoi, että tilisiirrot lähtevät liikkeelle kahden viikon sisällä.

Ensimmäistä kertaa taidetaan jo jakaa ns. helikopterirahaa. Olkaa varuillanne, kohta Euroopassakin jaetaan rahaa tileille kulutuksen käynnistämiseksi. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Laika

#552
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - maaliskuu 18, 2020, 01:05:21
Ensimmäistä kertaa taidetaan jo jakaa ns. helikopterirahaa. Olkaa varuillanne, kohta Euroopassakin jaetaan rahaa tileille kulutuksen käynnistämiseksi. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin.

Kun tarpeeksi rahaa on ensin jaettu keskuspankeista osakkeenomistajille ja institutionaalisille velkojille, huomaa sisäpiiri pian itsekin, ettei seteleiden siirtelemisessä omasta taskusta toiseen taskuun ole iloa reaalisen talouskehityksen kannalta. Ongelman luonne kielii paljon talousjärjestyksestä ja tavasta lääkitä sen perimmäisestä luonteesta johtuvia epäonnistumisia kasvattamalla lähinnä finanssisektoria muun talouden kustannuksella.

Yhtä hyvin joku voisi pyrkiä laajentamaan tuttavapiiriään kättelemällä päivittäin itseään peilin edessä, ja toteamalla leukaansa, että on hauska tavata. Tällainen ihminen voi toki tuntea itsensä tärkeäksi, kunhan toistaa sitä tarpeeksi usein.

Virusepidemiasta on koitunut joka tapauksessa paljon hyvää. Jospa vain ihmiset olisivat osoittaneet edes murto-osan verran koronalle annetusta huomiosta järjestelmän kriisille, josta tuorein virus on vain yksi oire. Meillä on mennyt aivan liian hyvin aivan liian kauan, ja paljon paremmin kuin olisimme ansainneet.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Lenny

Katselin juuri Ylen aamua, ja tuli voimakas fiilis siitä, että maailma on seonnut. Ymmärrän kyllä kaikki perustelut, mutta jotenkin tämä kaikki vaikuttaa lievästi sanoen överiltä. Ehkä muutaman vuoden kuluttua voidaan arvioida paremmin että kannattiko tällaisen flunssaviruksen takia pistää koko talous nurin.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Vaaraton Norsu

#554
^ Vaikein on ehkä nähdä, miten kaikkialla tapahtuva rajojen sulkeminen muka vaikuttaisi siihen, millaisella nopeudella tauti leviää itse kunkin rajansa sulkeneen kuplan sisällä. Vois epäillä, että sen toimen takana ei oo paljoakaan näyttöä. Toinen, minkä takana ei ilmeisesti olemassaolevan tutkimuksen perusteella oo paljoakaan näyttöä(?), on koulujen sulkeminen.

Lainaus käyttäjältä: https://yle.fi/uutiset/3-11260305Joitakin vastauksia voi löytää Aurasen ja hänen kollegoidensa 12 vuotta sitten keräämästä aineistosta, joka on ahkerassa käytössä tälläkin viikolla. Siinä selvitettiin kyselytutkimusten avulla, kuinka paljon ihmisillä on kontakteja eri-ikäisiin ihmisiin.

– Sen perusteella esimerkiksi koulujen sulkeminen ei välttämättä ole niin järeä toimi kuin miltä se kuulostaa. Sen vaikutus kontaktien rajoittamiseen riippuu lasten muiden kontaktien määrästä, kuten siitä, pysyvätkö he kotona vai menevätkö isovanhempien luo.

Varmaan Suomen hallitus teki omat päätöksiä se mielessä, miten estää tehohoiden resurssien kesken loppuminen. Mikä viisasta. Päälle saattoi sitten tulla paniikkiekstraa. Tästä päivästä katsoen talouden kannalta tilanne näyttää pahalta. Tällä hetkellä luottamus tulevaisuuteen on alhaalla. Ja luottamuksella lienee suuri vaikutus taloudellisessa kehityksessä. Pitää kuitenkin muistaa, että luotamuksen romahduksen takana on selvästi keskeisenä koronan aiheuttama pelkoreaktio. Kun ko. reaktio on ohi, luottamuksen tunne (joka taloudessa tunnetaan vaikuttavaksi tekijäksi) vois ehkä ponkaista takaisin ylös yllättävän nopeasti. Jolloin vaikutus rahoittajien luottamukseen lainoitettujen lainan takaisinmaksukykyyn ja kuluttajien kulutuskäyttäytymiseen ois pienempi kuin mitä tällä hetkellä näyttää.  Jotka taas on talouden puolella niitä aidosti vaikuttavia eikä vain kuviteltuja luottamukseen littyviä asioita. Jos ne ponkaisis takas ylöspäin koronanpelon hellittäessä, saattais seuraukset olla pienemmät kuin mitä just tästä hetkestä katsoen näyttää.