Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Kopek

Tähän uutiseen liittyvät videokuvat ovat aika karmaisevia. Koronavirukseen kuoleminen ei taida olla mukavaa hommaa.

https://edition.cnn.com/2020/03/18/europe/italy-coronavirus-lockdown-intl/index.html

Jos virus häviää noin kuukaudessa, ellei se saa uusia isäntiä, riittäisikö kuukauden mittainen totaalieristys. Sellaista on joka tapauksessa mahdotonta järjestää. Ihmisethän tapaavat toinen tosiaan olipa tilanne mikä tahansa. Eikä kuukausi taitaisi edes riittää. Jos varman päälle laskettaisiin, kokonaisaika olisi viruksen tartuttamissaika ja tarttumisaika kerrottuna henkilöiden lukumäärällä ja vielä vähän marginaalia päälle. Eristetyksissä olevien pienryhmien - perheiden ym. - sisällä virus hyppii ihmisestä toiseen ja säilyy. Kun eristys puretaa, virus lähtee taas liikkeelle.

Jos ihmiset jaettaisiin muutamia ihmisiä käsittäviin ryhmiin useiden kuukausien ajaksi, ja näiden ryhmien kanssakäyminen keskenään tehokkaasti estettäisiin, virus siirtyisi kyllä ryhmien sisällä henkilöstä toiseen, mutta ennen pitää se olisi polttanut kaiken energiansa - jos vertauskuva sallitaan - ja sammuisi. Ei olisi enää uhreja. Tämän jälkeen ryhmät voitaisiin lakkauttaa. Tällainen on tietenkin käytännössä mahdotonta.

Uutisen videokuvassa muuten näkyi joku potilas mahallaan, minkä on sanottu olevan hyvä asento koronaviruksen aiheuttaman keuhkotulehduksen hoidossa. Pitäisiköhän alkaa varmuuden vuoksi testata erilaisia patjavirityksiä mahallaan nukkumista ajatellen. Patjassa voisi olla kasvojen kohdalla reikä, josta voisi katsoa sängyn läpi vaikka tietokoneen ruutua. Tietokone olisi sängyn alla.

kertsi

#601
Lainaus käyttäjältä: Hippi - maaliskuu 18, 2020, 19:42:43
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 18, 2020, 19:24:30
Myös verenpainelääke losartaani (Ramipril, Losartan,..) näyttäisi suojelevan keuhkoja vaurioilta vakavissa tapauksissa. Mutta toisaalta sen käyttäjät ovat muita alttiimpia saamaan koronataudin.

Mitä tarkoittaa "ovat muita alttiimpia saamaan koronataudin"?

Alttiimpia saamaan tartunnan ylipäätään vai alttiimpia sairastumaan tartunnan saatuaan vakavammin?

Vrt. tulehduskipulääkkeet, jotka eivät altista koronan tarttumiselle, mutta voivat pahentaa tartunnan saaneen tilaa (verenvuotoa keuhkoissa, muistaakseni).
Verenpainetauti on yksi koronan riskitekijä, siinä missä korkea ikä, sv-taudit, diabetes ja muut pitkäaikaissairaudetkin. Ainakin ilmeisesti tauti on vaikeampi, mitä enemmän riskitekijöitä, esim. vanhus, jolla on joitakin pitkäaikaissairaus.

Jos on jokin sairaus kuten diabetes tai HIV, joka heikentää immuunipuolustusta, niin ainakin sellaiseen ihmiseen korona tarttuu herkemmin.

Juuri kuulin puhelimessa eräältä ystävältäni, jonka vanhemmat ovat molemmat lääkäreitä tuosta tulehduskipulääkkeen vaikutuksesta, että tässä kohtaa asiantuntijoiden mielipiteet menevät ristiin. (Periaatteessa voisi kyllä ajatella, että tulehduskipulääkkeet vähentäisivät keuhkojen tulehdusta, ja sillä lailla parantaisivat hengitystä. Mutta sitten on näitä Ranskan "koronasodan" keskellä potilaitaan hoitavia, jotka ovat olleet huomaavinaan, että nimenomaan nämä nuoremmat tehohoitoon päätyneet ovat hoitaneet itseään ibuprofeiinilla. Ehkeivät olisi päätyneet ilman ibuprofeiinia?) Turvallisempaa varmaan on parasetamoli? Ja jos suinkin kestää, kuume kannattaa antaa olla kuumeena (jos ei mene yli 40 asteen? Tämä arvaus.), sillä on kai fysiologinen tarkoitus, eli tappaa patogeenejä.

Suomen lääkäriliitto eli Duodecim sanoo koronan kotihoidosta näin:

Kun sairastut
- Vältä läheistä kontaktia muihin. Pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä.
- Hengitystieinfektio paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.
- Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
- Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
- Tarkkaile vointiasi ja soita tarvittaessa terveyskeskukseen. Jos joudut lähtemään lääkäriin, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla.



Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

^
Juu, onhan alusta asti noita riskitapauksia lueteltu, mutta siinä mielessä, että korona sairastuttaa vakavammin. Sen takia ihmettelin tuota MrKAT:n sanavalintaa ja halusin siihen tarkennuksen, jotta mitä hän sillä tarkoittaa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Vaaraton Norsu

Tohon WHO:n suositukseen (josta THL poikkeaa) liittyen vielä, että jos mennään Kiinassa toteutettuun aggressiiviseen leviämisen pysäyttämiseen (testaus, liikkumisrajoitukset testaamisen perusteella), niin siitä on pitkässä juoksussa aika kielteisiä seurauksia. Brittitutkijat (ei tosin WHO:n) on olleet sitä mieltä, että jos epidemia onnistutaan pysäyttämään voimkkain keskusjohtoisin toimin, niitä voidaan joutua jatkamaan kunnes saadaan rokote. Tai vaihtoehtoisesti, jos on hyvät testausresurssit, niin sit toimien voimakkuutta voitais (keskusjohtoisesti?) säädellä sen mukaan miten hoidolliset resurssit riittää.

Lainaus käyttäjältä: https://www.ft.com/content/249daf9a-67c3-11ea-800d-da70cff6e4d3The Imperial College paper concludes: "The major challenge of suppression is that this type of intensive intervention package — or something equivalently effective at reducing transmission — will need to be maintained until a vaccine becomes available (potentially 18 months or more), given that we predict that transmission will quickly rebound if interventions are relaxed.

"Intermittent social distancing — triggered by trends in disease surveillance — may allow interventions to be relaxed temporarily in relatively short time windows but measures will need to be reintroduced if or when case numbers rebound."

Näitten nimenomaisten brittitutkijoiden kannan oikeellisuuden puolesta voi puhua mm. se, mitä Wuhanissa tällä hetkellä on meneillään. Mun mielestä ennen kuin omaksutaan WHO:n lähestymistapa pitäis ainakin nähdä ne datat, mistä ne on laskeneet ne luvut, joitten perusteella ne näitä toimia suosittaa. Ite aattelisin näin. Mistä ne on saaneet ne luvut tietää? Kai ne datat pitäis esitellä ihmisille, että niitten ois helpompi suostua WHO:n linjausten mukaisiin toimiin?

Ja sit sekin, että jos Suomi käyttäis testausresurssinsa tartuntaketjujen jäljittämiseen, niin miten se samaan aikaan pystyis rakentamaan muuria riskiryhmiensä (vanhainkodit jne.) ympärille ja terveydenhuollon toimivuuden suojaamiseksi? Mä haluan uskoa, että WHO:n suositus on kirjoitettu jenkkitilauksesta tai jotain (kun  niillä on niin paska terveydenhuoltojärjestelmä, että se romahtaisi joka tapauksessa pahemmin kuin Italiassa jos ne päästää sen taudin leviämään, kun ei köyhillä oo varaa olla ees poissa töistä, puhumattakaan tuhansien ja tuhansien dollarien hoidoista).

kertsi

#604
^
Lisäsin ed. kommenttiini:
Jos on jokin sairaus kuten diabetes tai HIV, joka heikentää immuunipuolustusta, niin ainakin sellaiseen ihmiseen korona tarttuu herkemmin.

Verenpainetaudista en tiedä heikentääkö se immuunipuolustusta. Sen (ja diabeteksen) lääkitys ehkä voi aiheuttaa häikkää:

The Lancetissa oli 11.3.2020  juttua hypoteesista, että jonkin verenpainelääkkeen (tai diabeteslääkkeen?), ACE-estäjän,  aiheuttamasta suuremmasta koronan tarttumisen riskistä, tai oikeastaan siitä, että sellainen lääke tekisi tartunnasta vakavamman.  (ibuprofeenikin mainittu):

Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection? (The Lancet)
Severe acute respiratory syndrome coronavirus [SARS-CoV] and SARSCoV-2) bind to their target cells through angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2), which is expressed
by epithelial cells of the lung, intestine, kidney, and blood vessels.4  The expression of ACE2 is substantially increased in patients with type 1 or type 2 diabetes, who are treated with
ACE inhibitors and angiotensin II type-I receptor blockers (ARBs).4 Hypertension is also treated with ACE inhibitors and ARBs, which results in an upregulation of ACE2.5  ACE2 can
also be increased by thiazolidinediones and ibuprofen. These data suggest that ACE2 expression is increased in diabetes and treatment with ACE inhibitors and ARBs increases ACE2 expression. Consequently, the increased expression of ACE2 would facilitate infection with COVID-19. We therefore hypothesise that diabetes and hypertension treatment with ACE2-stimulating drugs increases the risk of developing severe and fatal COVID-19
...
We suggest that patients with cardiac diseases, hypertension, or diabetes, who are treated with ACE2- increasing drugs, are at higher risk for severe COVID-19 infection and, therefore, should be monitored for ACE2-modulating medications, such as ACE inhibitors or ARBs. Based on a PubMed search on Feb 28, 2020, we did not find any evidence to suggest that antihypertensive calcium channel blockers increased ACE2 expression or activity, therefore these could be a suitable alternative treatment in these patients.


Asiasta raportoi The Sun, joka ei taida olla mikään laatulehti.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Juha


Koronaan löytyi tehokas lääke - auttaa, jos hoito päästään aloittamaan nopeasti

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/0afe192c-9ed3-46bf-b8f2-bbcd1a173523


Tämän taas voi ajatella tarkoittavan sitä, että koronan testauksen merkitys korostuu, jos hoito muuttaa paremmaksi, kuten tuossa sanotaan. Testaustuotteelle markkinoita. Jne.

Terveysteknologisen linjan hakua? Vähän kuin energiapuolella. Omat kannattajansa, jotka voittavat, tai häviävät. Varmaan merkitsee, taloudellisesti.

Näin pimeästi asiaa ei tarvitse ajatella, joka kohdassa, tosin skepsismi on oletus, jatkuva-aikaisena, mikä merkitsee. Joskus kuulin, että ydinvoiman tuotannossa olisi ollut olemassa tekniikka, joka olisi ollut paljon parempi, mutta tukijoita vähän, bisnesmahdollisuudet heikommat, tmvaa.

Tällainen on tilana ongelmallinen, ja voi antaa viitteitä siitä, miten asioita tulisi järjestää. Silloin ei tarvitsisi näiden takia olla ihan samoissa hälytysarvoissa, koska suurin osa tuskin tykkää tästä, tai hyötyy isommin.

Itse ajatellut koronan tapauksessa paljon sitä, mitä se voi opettaa. Koronalla on selvästi jotain annettavaa, ei vain otettavaa.

Norma Bates

Alkaa tämä loputon iloitseminen koronasta kyllästyttää. Somessa ns. henkistä kehitystä harrastavat ovat kaikki aivan ekstaasin partaalla ja tietystikin luonnonsuojelivat ovat myös. No, väistämätöntähän tämä tietysti oli. Mutta mahtaako sittenkin vielä olla hymy naamataulussa jos kolahtaa juurikin omalle kohdalle se kuppaisempi lajike koronaa. Eikä tästä mielestäni mitään opi muuta kuin että kulkutaudit tappavat nykyaikanakin.

urogallus

Viikko sitten keskustelin yhden luonnonsuojelun ammattilaisen kanssa, ja hän sanoi, että tavallaan hyvä, että Linkola on vielä hengissä ja näkee tämän. Eipä silti: Linkola on itse erinomaisen suuressa vaarassa. Eiköhän hän kyllä ole valmis lähtemään omasta puolestaan.

Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 18, 2020, 21:29:32
Alkaa tämä loputon iloitseminen koronasta kyllästyttää. Somessa ns. henkistä kehitystä harrastavat ovat kaikki aivan ekstaasin partaalla ja tietystikin luonnonsuojelivat ovat myös.

Mun mielestä vaan luonnonsuojelijoiden iloon ei oikein oo aihetta, kun jos miettii, että ilmakehään on tähän mennessä puskettu hiiltä kiihtyvään tahtiin parin tuhannen kuukauden verran yhtä mittaa, niin kolme tai viis vaisumpaa kuukautta siinä jatkona ei tee paljon mitään. Ja sit sekin, että lentoliikenteellä on semmoinen vaikutus, että se levittää jotain vesihöyryä tms. sinne yläilmakehään, ja se (valkoisena "verhona") puolestaan heijastaa auringon valoa takaisin avaruuteen. Minkä verhon pois jääminen saattaa lämmittää planeettaa vaikka enemmän kuin ne hiilidioksidit, mitä ne koneet ois muuten puskeneet ilmakehään.

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 18, 2020, 21:38:53
Ja sit sekin, että lentoliikenteellä on semmoinen vaikutus, että se levittää jotain vesihöyryä tms. sinne yläilmakehään, ja se (valkoisena "verhona") puolestaan heijastaa auringon valoa takaisin avaruuteen. Minkä verhon pois jääminen saattaa lämmittää planeettaa vaikka enemmän kuin ne hiilidioksidit, mitä ne koneet ois muuten puskeneet ilmakehään.

Se verho myöskin eristää, ja estää lämpöä karkaamasta avaruuteen. Ei ole varmaa, minkälainen vaikutus sillä on. Wikistä:

LainaaIn an attempt to aggregate and quantify the total climate impact of aircraft emissions, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) estimated that aviation's total climate impact is some two to four times that of its direct CO2 emissions alone (excluding the potential impact of cirrus cloud enhancement). This is measured as radiative forcing. While there is uncertainty about the exact level of impact of NOx and water vapour, governments have accepted the broad scientific view that they do have an effect. Globally in 2005, aviation contributed "possibly as much as 4.9 percent of radiative forcing."[38] UK government policy statements have stressed the need for aviation to address its total climate change impacts and not simply the impact of CO2.
https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_aviation

Norma Bates

Ihmiskunnan supistumisesta fantasoimisessa on aina se probleemi että ei välttämättä olekaan yksi niistä henkiinjäävistä jotka pääsevät elintilasta nauttimaan. Tai onkos se ihmisten harventaminen kivaa jos menettää ne itselleen rakkaat.

Mutta eivät kaikki liibenstraumilla ole hekumoineet. Jotkut kuvittelevat että ihmiset muuttuvat ja alkavat välittää toisistaan tai luonnosta. Eppäelen.

Juha

#611
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 18, 2020, 22:23:00Ihmiskunnan supistumisesta fantasoimisessa on aina se probleemi että ei välttämättä olekaan yksi niistä henkiinjäävistä jotka pääsevät elintilasta nauttimaan. Tai onkos se ihmisten harventaminen kivaa jos menettää ne itselleen rakkaat.

Ei siitä hyvä maku jää. Jatkamisen luonteenkin tietää, tällaisten jälkeen.

L.

Maailman, tämän hetken, reaalimääräävän luonteen jos tiedostaa, niin painajainen on jatkuva. Ilman painajaisia pärjää, varmaan jopa luonnolliseen kuolemaan saakka, hyvin todennettavin onnellisuusmittarein, tosin voi miettiä, mitä menettää? Onko tämä liian suureellista ajattelua, vai onko päinvastaisessa jotain häikkää?

Edellisestä tulee mieleen taas se: Invisible man. Tällainen maailma avaa erikoisia markkinoita. Invisible man, ei tässä tapauksessa ole kukaan konkreettinen taho. Tyhjästä lähtee, se on tragikoomisinta, isoissa ja pienissä killereissä. Ehkä.

Vaikea uskoa absurdismiin, jonka joku nerokkaampi tapaus kehitteli, näitä seuraillessaan.

ROOSTER

Koronavirus vaatii äärimmäisiä toimia, venymistä kaikilta ja yhteen hiileen puhaltamista, toisten auttamista sekä valtavia uhrauksia ja ylimääräisiä ponnistuksia - kaikki joustavat.

Anteeksi, ei ihan kaikki. Auton katsastus on suoritettava määräaikana, mitään lykkäyksiä ei tunneta.

Lainaus käyttäjältä: https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/katsastus-tulee-suorittaa-karanteenista-huolimatta/Poliisiylijohtaja Kolehmainen: katsastus tulee suorittaa karanteenista huolimatta
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Juha

LainaaNyt koronan jälkeisen Euroopan on pakko perääntyä ylimitoitetusta ilmastopolitiikasta. Tarkoitan sitä politiikkaa, jossa EU ainoana on sitonut itsensä hiilineutraalisuuteen ja leikkaustavoitteisiin, jotka ovat ihan omalla kymmenluvullaan, suurimman osan maailmaa yhä kasvattaessa päästöjään. Ongelma on, että kokonaisuuden kannalta näin toimiminen pane ahtaimmalle juuri sen, joka on puhtain ja paras, eikä tilanne vähennä päästöjä globaalisti. Nyt Euroopan, jos se haluaa jäädä historiaan, on laitettava eurooppalaiset työpaikat etusijalle. Vain sillä tavoin voimme lisätä yhteiskuntamme resilienssiä, esimerkiksi säänkestävyyttä, ja turvata eurooppalainen politiikka ihmisoikeuksineen.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eija-riitta-korhola/korona-lopettaa-green-dealin/

Tulee väistämättä mieleen Euroopan, ja yleisesti toimivien tahojen alasajo. Pakolaisvirran ohjaaminen, ideologisen jääräpäisesti, on samaa, ja saa toimijuutta, eri motiivein, lännessä.

Jos nämä ovat tietoista sillä tavoin, kun ajateltu kylmän sodan ajasta, kun jenkit yritti "upottaa" Neuvostoliiton eri tavoin, omiin liemiinsä, niin mikään ei ole muuttunut. Kohteet ehkä vaihtuneet, esim Kiinaan, ja EU:n. Tai miten meneekin.

Tulee mieleen myös ne salakuuntelut, ja ystävyyden vakuuttelut, läntisen johtajan ja Euroopan valtaapitävien välillä. Jotain ilmennyt, kulissien takaa, uutisotsikoissa.

Maailmansotia kannattaa ehkä ajatella juonellisina, samalla tapaa. Vaikka nämä kuulostaa rajulta, niin oikeastaan toimijat eivät välttämättä ole sen erikoisempia juonijoita, vaikka heitäkin voi olla. Asiat ajautuvat, menneen perusteella. Ehkä vaikea "todistaa" seurattavasti.

Ilmastonmuutos ei ole välttämättä ihmeempi, eikä korona, etc. Noihin johonkin, voi monen elämä tietty tyssätä, tai ihmisten yleisesti. Isoa kuviota jos ei hahmota, niin riittää yksityiskohtia, joihin keskittyä. Minusta sellainen on masentavaa, ja lisäksi tyhmää.

Juha


Sanna Marin väläytti jopa ulkonaliikkumiskieltoja, jos koronaan ei aleta suhtautua vakavasti, ohjeita noudattaen. Hitaasti menee taudin hidastamislinja tilanne jakeluun, totta. Monella ottaa aikaa, on siinä jotain todellista, sopeutumispuolella.

Ihmisten vessapaperihamstrausta jos ajattelee, tai jenkkien ryntäystä ostamaan aseita, niin vähän on arveluttavaa. Vaikka näitä ei sanoisi näin paljon ihmisiin "uskoen", niin mielen tasolla, ryntäykset tekoina jäävät mieleen. Siksi niistä on ihan hyvä puhua suoraan. Sanomalehti kertojana, voi olla turhan lietsova osalle. Siinä asiat tulevat kauempaa, ja vääjäämättömmän oloisesti.

Kun ajattelee paniikkia, jne, niin näitä tietysti pelätäänkin. Jos vaikka talous menee niin ja näin, niin siinä Marinin asemakin käy vaikeaksi. Ihmiset ovat niin vahvasti kasvaneita talouteen. Joku voisi todeta, että eläminen menee, ja jos setelit ei tässä auta, tai pankissa oleva numerotaso, niin pärjättiin sitä aiemminkin, ilman noita.

Jos jotain talouspulmia tulee, ja toimimattomuutta, niin suhtautuminen tähän voi olla myös oletuksellista. Toimimattoman perään tuha haikailla. Siinä tulee paniikkia tärkeämmäksi jatkaa elämää siten, kuin mahdollisempaa.

Miten kukakin pitää vanhasta kiinni, ja antaa sen sotkea sitä elettävää elämää, niin ... Kai sitä aina ilmenee, tosin isoin väki varmaan ajastaan osoittaa jotain normaaliuteen kuuluvaa vahvuutta. Ehkä nämä sopeutumiset menee nopeasti, kuten Suomen nousu, aikoinaan. Mahdollista, jos ajattelee pahimman kautta.