Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

kertsi

#630
Lainaus käyttäjältä: Hippi - maaliskuu 19, 2020, 07:45:16
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 19, 2020, 00:41:34

Ei tosiaan taitaisi kuukausi riittää, ja tosiaankin täydellinen eristys lienee mahdotonta. Italian suljetuilta "punaisilta vyöhykkeiltä" pakeni noin 10 000 ihmistä (tai idioottia nk. aiemmin linkkaaman Bored Pandan heppu asian ilmaisi) Etelä-Italiaan vieden taudin mukanaan sinne.

Helppohan se on täältä huudella italialaisia ihmisiä idiooteiksi. Mikähän niiden ihmisten motiivi pakenemiselle on ollut? Veikkaan pelkoa ja eristyksen tuomaa paniikkia.

Kyllähän Suomessakin tuon hallituksen päätöksen jälkeen tuli paljon esiin kysymyksiä, että ihmiset haluisivat lähteä mökeilleen eristykseen mieluummin. Sellaiselle seudulle, jossa muuten ei ole niin paljon ihmisiä ja niiden kautta pakosta syntyviä kontaktseja. Tämän on ilmoitettu olevan huonoajatus ja on toivottu, että ihmiset eivät lähtisi, mutta kuka tietää onko sitä noudatettu. Tosin perusteluja ei-suositukselle en ole kuullut. Nämä lauseet ovat jääneet ikään kuin kesken ja roikkumaan ilmaan.
No, tarkalleen ottaen idiootti-sanaa käytti se heppu, jonka twitterkommentteihin linkkaamani Bored Panda sivu viittasi. Jos arvailisi syitä murtautua ulos eristyksestä, niin niitä syitä varmaan on todella monenlaisia. Jollakulla voi olla esim. lapsia tai huollettavia vanhuksia tai bisneksiä tai toimeentulo etelässä. Joku voi pelätä tartuntaa punaisella alueella eli pelätä oman henkensä puolesta. Ja ne idioottimaisemmat syyt: joku voi olla itsekäs, ja esimerkiksi haluta veneilemään, osallistumaan sukujuhliin, tai mökkeilemään tai jotain, vaikka sillä vaarantaisi vanhojen sukulaisten tai mökkipaikkakunnan ihmisten hengen.

Mistä sitten päästään tuohon mökkeilyyn. Uskoisin, että on kolme syytä pyytää ihmisiä nyt olemaan ryntäämättä mökeilleen.
1) ei haluta, että ihmiset liikkuvat paljon, ja vievät mahdolliset tartuntansa maan joka kolkkaan nyt
2) pikkupaikkakunnilla, joita mökkikunnat yleensä ovat, ei terveydenhoito ole mitoitettu siihen, että paikkakunnalla oleilee yhtäkkiä paljon enemmän ihmisiä kuin normaalisti, ja vielä korona-aikaan. Ihmisten vakituisen asunnon paikkakunnilla on paremmat edellytykset hoitaa kaikki avuntarvitsijat kuin pikkupaikkakuntien terveyskeskuksilla
3) jos jotkut lähtevät erämaahan ja jos sattuvat olemaan tartunnan saaneita oireettomia, on erämaasta pelastusoperaatio todella kallis ja sairaanhoidon resursseja vievää - ja niistä resursseista todellakin voi tulla pulaa.

Itse olen muutaman kerran kesäisin joutunut hakea apua paikallisesta terveyskeskuksesta, ja avun antaminen on ollut todella nihkeää. Kerran jouduin turvautumaan lähimpään yliopistosairaalaan, ja siellä annettu apu oli asiallista. En suin surminkaan nyt itse lähtisi mökkeilemään, enkä varsinkaan  alkeellisiin oloihin, jossa esim ruokahygieniasta tai käsihygieniasta huolehtiminen on hankalaa.

Linkkasin aiemmin Norjassa työskentelevän suomalaisen sairaanhoitajan Aino K. blogiin Etulinjasta, moi! Nyt Iltalehti on noteerannut tuon blogikirjoituksen: https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/fd6dd15f-191d-4eb3-bc4b-350cd66208ae
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Aave

Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 19, 2020, 07:22:54
Niin siis, jos WHO:n suosittamaan aggressiiviseen responssiin mentäis (mitä mun on hyvin vaikea uskoa rationaaliseksi ratkaisuksi ainakaan Suomen osalta), niin tää edelleen kehitettynä ois kai sit inhimillisin tapa hoitaa asia? Kännykät kertois meille rokotuksen (18 kk) tai tehokkaan hoidon (x kk) käyttöönottoon asti, kenen lähelle saa mennä, ja kenen lähelle ei. Rikkuriudesta seurais että sovellus asettais karanteeniin. Kai se mahdollistais sit sentään jotenkin oma-aloitteisen elämän, ettei tarttis parvekkeella vaan istua ja vilkuttaa johtajille, niin kuin Wuhanissa.
Mikään inhimillinen päätöksenteko ei koskaan ole absoluuttisen rationaalista. Ehkä Marinin taipumus pyrkiä olemaan asioista ensin ylimaallisen varma on hänen heikkouksiaan (Päätöksenteko saattaa pitkittyä liikaa). Hän on kuitenkin vielä nuori ja kokematon, ja tilanne on samalla kaikille nykyisille päättäjille uusi. Marinin suhteen vähän niin, että kuin olisi aiemmin johtanut jotain kioskia, ja siitä astutaankin suoraan suuryrityksen johtoon. Ei nyt aivan näin dramaattisesti, mutta sinne päin. Mitä WHO:n toimintaan, organisaation päätöksentekoon ja niihin kohdistuviin paineisiin tulee, niin siihenkin voi soveltaa eksponentiaalista kasvua. WHO:ssa paineet ovat siis vielä paljon suuremmat, kuin jonkin pienen kansan yksittäisellä pääministerillä. Maailmanlaajuinen pandemia luo samalla muitakin uhkamaailmoja, joista globaalin talouden näkymät on nyt kovasti tapetilla. WHO:ssa onneksi sentään on maailmantason asiantuntijoita, joiden pesti ei ole riippuvainen jostain kansansuosiostaan.

Tuo sovellus olisi oikein ja laajasti käytettynä todella pätevä innovaatio, ja se pitäisi hankkia tännekin. Voitaisiin samalla välttyä kaikkein karkeimmilta ja suoraviivaisimmilta menettelytavoilta. Se myös osallistaisi ihmisiä toimimaan itsekin aktiivisemmin. Luin jostain, että tuo Wuhanissa vilkuttelu oli kyllä tapahtunut pääosin penseästi.
Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu
Mun henk. koht. maalaisjärkiarvio (suhtautukaa varauksella) on tällä hetkellä, että paniikki laukkaa villinä maissa joissa kriisivarautuminen ei ole yhtä perusteellista kuin Suomessa. Niitten puheet kannattaa analysoida tarkkaan ennen kuin itse toimii niitten pohjalta.
Ei kriisivarautuminen täälläkään aivan asiantuntijoiden suositusten mukaista ole. Minua risoo testauksen puute. Tässä hajontakuvio kahden päivän takaisesta tilanteesta maittain. Mikäli Suomessa olisi testattu enemmän, olisimme hajontakuviossa suurin piirtein samoilla korkeuksilla, kuin Norja. Latviassa oli pari päivää sitten kymmenen tapausta. Siellä kansan keskuudessa naurettiin sen johtuvan siitä, että koko maassa ylipäätään oli vain ne 10 testauspakettia.

Usko nyt vain sinäkin asiantuntijaa: WHO:n johtaja vääntää 80 sekunnissa rautalangasta, miksi responssin tulee olla nopea ja kova (Twitter).

""Be fast, have no regrets. You must be the first mover. The virus will always get you if you don't move quickly," Dr Ryan said.
"If you need to be right before you move, you will never win,"
"Perfection is the enemy of the good when it comes to emergency management," Dr Ryan said.
"Speed trumps perfection".
"The problem in society we have at the moment is that everyone is afraid of making a mistake. Everyone is afraid of the consequence of error.
"But the greatest error is not to move. The greatest error is to be paralysed by the fear of failure."


Samaan tapaan minäkin poliittisesta päätöksenteosta tässä tilanteesta tuumin.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

Mutta kyllä todellakin alkaa mennä kylmempikin pää sekaisin tästä poikkeustilan kohkaamisesta ja tuppaa unohtumaan, että kuitenkin monet ihan normaalit toiminnot jatkuvat tavalliseen tapaan.

Itselläni on tälle päivälle Terveystalossa ajanvaraus ja olin hyvän aikaa jo käsityksessä, että "mikään muu kuin korona ei toimi". Onneksi älysin tarkistaa asian ja tällainenkin rutiininomainen seulassa käynti toimii ihan normaalisti.

Alkaa pian tuntua siltä, että koronapaasto olisi paikallaan ja pariksi päiväksi pitäisi lopettaa kaikki uutiset, radion kuuntelu ja nettilehtien lukeminen.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Vaaraton Norsu

^^  Saksassa ei ole lähdetty WHO:n aggressiiviselle linjalle tai otettu appeja käyttöön. ECDC:n linjalla ovat sikäli, että sosiaalisen kanssakäymisen rajaukset ovat voimakkaampia kuin Suomessa tällä hetkellä.  Kuolleisuus on toistaiseksi ollut aika alhaalla. Varmaan toistaiseksi influenssatason alla, tai tää on mun vaikutelma (näitä on yllättävän vaikea hakea ainakin malttamattoman). Saksa on varmasti vielä usean viikon päässä tartuntojen määrän huippukohdasta, varmaan niillekin tulee vielä suuria vaikeuksia. Merkel on jo kuvannut suurimmaksi haasteeksi sitten 2. maailmasodan. Mutta ei appeja tai kaikkien tartuntaketjujen jäljittämistä.

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Hippi - maaliskuu 19, 2020, 09:21:35
Nyt sitten kivitetään poliisiylijohtaja:

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen näkemys yli 10 hengen yksityisten juhlien sallimisesta hämmentää – asiantuntijat tyrmäävät

Eilisessä ohjelmassa, jossa tuosta oli puhetta, Kolehmainen kertoi, mitä se poliisin näkökulmasta tarkoittaa, että niitä yli 10 hengen julkisia kokoontumisia ei sallita. Jos sellainen havaitaan, niin poliisi voi käydä hajoittamassa kokoontumisen, mutta poliisi ei tule menemään ihmisten koteihin laskemaan nuppilukua, vaikka joku kertoisi, että kokootuminen siellä järjestetään.

Outo juttu, että poliisi joutuu pitäytymään toiminnassaan siinä tekstissä, joka noita kokoontumisia rajoittaa vain julkisiin, ei yksityistiloissa tapahtuviin - eikä olekin? Ja nyt sitten asiantuntijat tästä moittivat.

No onhan se outoa, että 359 todennetun sairastuneen, yhden sairaalahoidossa olleen ja 0 kuolinuhrin vuoksi poliisi ei ole saanut oikeuksia tunkeutua ihmisten kotiin laskemaan, kuinka monta ihmistä siellä. Ei saa siinäkään tapauksessa, että joku on ilmiantanut kokoontumisen.

Mitä tulee vanhuksien ja perussairaiden vihaamiseen, en tiedä, keitä nämä ihmiset taas ovat. Sen sijaan kyllä mietin, ymmärtävätkö nämä vanhukset ja muut, että voivat saavat tartunnan myös toisiltaan. Että ihan riskitöntä se ajan vietto ei ole, ei siinäkään tapauksessa, että keskeytetään - kuten nyt pahimmat skenaariot vakuuttelevat - koko muun Suomen elämä puoleksi vuodeksi.

Eli tosiaankin erittäin hyvä kysymys on, kuinka pitkäksi aikaa? Nythän siis tarkoitus todellakin on suojella riskiryhmiä ja väitän, että monikin alkaa kysellä, kuinka pitkään - jos itse eivät asiaan mitään innostusta osoita.

T: Xante

Aave

Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 19, 2020, 10:05:25
^^  Saksassa ei ole lähdetty WHO:n aggressiiviselle linjalle tai otettu appeja käyttöön. ECDC:n linjalla ovat sikäli, että sosiaalisen kanssakäymisen rajaukset ovat voimakkaampia kuin Suomessa tällä hetkellä.  Kuolleisuus on toistaiseksi ollut aika alhaalla. Varmaan toistaiseksi influenssatason alla, tai tää on mun vaikutelma (näitä on yllättävän vaikea hakea ainakin malttamattoman). Saksa on varmasti vielä usean viikon päässä tartuntojen määrän huippukohdasta, varmaan niillekin tulee vielä suuria vaikeuksia. Merkel on jo kuvannut suurimmaksi haasteeksi sitten 2. maailmasodan. Mutta ei appeja tai kaikkien tartuntaketjujen jäljittämistä.
Saksassa on testattu alusta asti erittäin mittavasti ja arvelen, että siellä kuolleisuus alkaa nyt kasvaa lähipäivinä, viimeistään lähiviikkoina. Siellä oli Euroopan ensimmäinen tapaus (Ei Ranskassa, kuten moni luulee), joka saatiin kuitenkin pikaisesti torpattua juuri nopean reagoinnin ja karanteeniin asettamisen ansiosta. Bavariassa; joku suoraan Wuhanista tullut tapaus, joka ehti tavata useita henkilöitä ennen taudin todentamista. Jatko vain ei ole mennyt näin hyvin...

Juu, Merkel piti nyt koko kansalle puheen siitä, miten vakavasta asiasta on kyse. Italiassa puolestaan tiedetään kertoa, että 99% kuolleista on ollut jokin muukin sairaus (Bloomberg).
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Norma Bates

Sanotaan että lieväoireisia ei enää testata koska resurssit ei riitä. Mutta kovin helposti tästä testaamattomuudesta voi juontua sellainen mielikuva että kun uusista tartunnoista ei enää päivittäin toitoteta, on mukamas niin että niitä ei enää olekaan. Ikäänkuin haluttaisiin antaa mielikuva että karanteeni ihan oikeasti toimii täysin palkein.

Tuli ihan kumma olo kun oli tottunut siihen että kun aamulla puhelimen käynnistää, Google alkaa suoltamaan uutisia että niin ja niin monta uutta tartuntaa - ja sitten yhtäkkiä: ei mitään.

Aave

Ehkä suurten julkisten rakennusten ja esim. kirkkojen seiniin voisi heijastaa isolla tekstin: "Pysykää kotona"?
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Aave - maaliskuu 19, 2020, 10:20:17
Italiassa puolestaan tiedetään kertoa, että 99% kuolleista on ollut jokin muukin sairaus (Bloomberg).

Tämä ei ole kovin suuri uutinen, kun ottaa huomioon, että kuolleiden keski-ikä on Italiassa ollut noin 80v.

Uutisia terveiden nuorten kuolemista on kuulunut myös sieltä täältä, mutta eivät taida ainakaan vielä olla yleisiä.

Hippi

^
Mielestäni eilisessä tiedotusohjelmassa oli juuri noista alle 50 vuotisaista kuolleista maininta, että kaikilla (vai oliko lähes kaikilla?) oli yksi tai useampi perussairaus pohjalla. Siitä sai hyvinkin sen käsityksen, että alle 50v perusterveelle korona ei olisi kovinkaan vakava sairaus.

Sitä nyt en muista puhuttiinko Italiasta vai jostain muusta maasta.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 19, 2020, 10:17:04
Mitä tulee vanhuksien ja perussairaiden vihaamiseen, en tiedä, keitä nämä ihmiset taas ovat. Sen sijaan kyllä mietin, ymmärtävätkö nämä vanhukset ja muut, että voivat saavat tartunnan myös toisiltaan. Että ihan riskitöntä se ajan vietto ei ole, ei siinäkään tapauksessa, että keskeytetään - kuten nyt pahimmat skenaariot vakuuttelevat - koko muun Suomen elämä puoleksi vuodeksi.

Eli tosiaankin erittäin hyvä kysymys on, kuinka pitkäksi aikaa? Nythän siis tarkoitus todellakin on suojella riskiryhmiä ja väitän, että monikin alkaa kysellä, kuinka pitkään - jos itse eivät asiaan mitään innostusta osoita.

Tärkeä muuten huomata, että se "karanteeni", jossa yli 70-vuotiaat nyt valmiuslain mukaan ovat, on ihan erilainen kuin karanteeni, jossa mahdollisesti virukselle altistuneet ovat. Koska jos mahdollisesti altistunut rikkoo karanteeninsa ja vuorovaikuttaa muitten kanssa normaalisti, ja sitten osoittautuu että hän levittää virusta, hän tavallaan aloittaa uuden eksponentiaalisesti kasvavan tartuntaketjun, josta ei tilastoissa näy vihiä ennen kuin joku terveydenhuollon hekilöstöön tai riskiryhmään kuuluva sairastuu. Jos oman turvallisuutensa vuoksi "karanteenissa" oleva rikkoo "karanteeniaan", hän vaarantaa itsensä kuitenkin etusijaisesti.* Jos hän sairastuu, hänet testataan suhteellisen nopeasti, niin hänen aiheuttamansa tartuntaketju todennäköisesti jää paljon rajallisemmaksi.

* Tietty tilanteessa jossa tehohoidon resurssit olis tapissa ja hän sit myös joutuisi tehohoitoon, voitaisiin ajatella hänen asettaneen uhanalaiseksi tehohoidon kyvyn hoitaa kaikki hoitoa tarvitsevat.

Juha

Lainaus käyttäjältä: Aave - maaliskuu 19, 2020, 09:16:14
Lainaus käyttäjältä: JuhaMitä sanot, vallitsevasta työelämän tekemisen painotuksesta, ja perinteisen talouspainotuksen merkityksestä, koronassa, ja riskikertymissä yleensä? Mikä saa aikaan kestävyyttä? Seuraako se talouden palautuksen tiimoilta? Minkä täytyy muuttua oikeasti, järjestelmistä viis, siis niiden sopimattomuudesta?
Olen varma, että osaat kysyä simppelimminkin. Monimutkainen sanailu ja fiksuus eivät ole toistensa synonyymeja.

Juu. Tietyllä tapaa yksipuolista kysymysvirittelyä. Tuli tehtyä.

Idea tuossa, oli tärisyttää aluetta enemmän, tai pommittaa. Tuossa ei ole niin paljon rakennettu tiivistävää koontaa,  vaan vastaajalle jää luovuutta hakea sitä, mikä kiinnostaa. Joskus kulmat, ja niiden löytäminen, on tärkeämpää kuin kattavuus, jota voi lähestyä myöhemmin, ja paremmin eväin, jos jotain uutta onnistuu löytämään.

Tilaston pienyritysen määrästä tiedän, maassamme. Iso yritysten luku, ei välttämättä tarkoita mitä vain, vaan voi johdattaa harhaan. Yrityskenttä monessa mielessä, on itselleni tuntematonta. Enemmän pystyn lähestymään asioita yleisesti, tai perusjärjellä, vaikka detaljitiedon vähäisyys näkyy.

Fiksuuden vaikutelmasta sanoisin, että tässä tapauksessa voi olla naivia. Voi kirjoittaa asiantuntijamaisin ottein, ja jos kerronnasta käy ilmi sanottavan alueen huono osaaminen, jokin dissonanssivaikutelma syntyy. Tämän voi ajatella olevan noloa. Toisaalta, tällainen jännite voi olla ookoo, ja avata jotain.

Tämä tarina ei suoraan liity koronaan. Koronan käynnissä, ja yleensä toiminnan ja käsitysten hakemisessa, kieli ja kommunikaatio on yleistyökalu, muiden lisänä. Kieli ja kommunikaatio välineenä, on käytännössä paljon mukana, itse kullakin.

kertsi

Hesari kirjoittaa, ettei kannattaisi nyt lähteä mökkeilemään ja levittämään virusta:

NORJA käskee kansalaisiaan tulemaan kotiin mökeiltään.

"Jos on pakko, niin käytämme reserviläisiä saadaksemme mökkikansan kotiin", sanoi pääministeri Erna Solberg lauantaina yleisradioyhtiö NRK:n mukaan.


Norjassa kiellettiin mökeille pakeneminen – Onko se enää hyvä idea Suomessakaan? (HS, jossa koronaeidemian aikana taitavat kaikki korona-artikkelit olla luettavissa)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Juha


Tässä koronatapauksessa on jotain hassua. Ikäihmiset voivat pöjäillä paljon. Olisiko vielä miehet enemmistössä.

Sitten on perusterveitä, joilla ei ole lisäsairauksia, jotka ovat pakkotyöttöminä, eräänlaisessa karenssissa, vaikka eivät olisi uhka heikoillekaan, jos ne alttiuden omaavat olisivat suojassa, itsensä ja muiden takia.

Sitten kun puhutaan aidosta yhteiskunnan pyörittämisen mahdollisuudesta, jota voisi olla entiseen tapaan, ehkä pitkällekin, vailla konkursseja, ja talousmullistuksia, niin esim minä, ottanut paikan arvostella talouden hyväksi toimimista, keinoja kaihtamatta, tässäkin tapauksessa.

Ehkä ihmiset eivät yleisesti tiedä vanhuudesta niin paljon, kuin tulisi tietää. Lapsuusaikaa pidetään vähän tuntemattomana, kun lapset eivät osaa tuoda maailmaansa niin hyvin esille, koskien tapaa, jolla voi liittyä yleiseen käsitysmaailmaan, joka on pääsääntöisesti "media-kielellistä".

Lapsia tarvitsee enemmän nähdä läheltä, jotta se maailma ymmärtyisi, joten jos ei vaikka kontaktia noihin, voi olla outsaideri, tuon suhteen. Vanhuksilla taas on kielellinen liittymä tähän, siinä missä yleisesti aikuisilla. Millä tavalla vanhukset sitten priorisoivat sanomisiaan, ja millä tavoin eivät ole äänessä, voi jäädä tuntemattomaksi.

Joten vanhusten seikkailua jos halutaan vähemmälle, selkeään riskiryhmään kuuluvuuden perusteella, taas voi törmätä siihen, että miten vanhemman väen tavoittaa, ohjeistuksella. Eristämis-sanaa kun painotettu, niin ajattelin, että tämä voi lietsoa vastameininkiä, ja vesittää ohjeistusta, siis sotia sitä vastaan. Yksittäisiä sanavalintoja isompi tekijä on tietty marginaalisuuden suuntaisuus. Socrates puhui tästä aikoinaan.

Xantippa

#644
Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 19, 2020, 11:05:01
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 19, 2020, 10:17:04
Mitä tulee vanhuksien ja perussairaiden vihaamiseen, en tiedä, keitä nämä ihmiset taas ovat. Sen sijaan kyllä mietin, ymmärtävätkö nämä vanhukset ja muut, että voivat saavat tartunnan myös toisiltaan. Että ihan riskitöntä se ajan vietto ei ole, ei siinäkään tapauksessa, että keskeytetään - kuten nyt pahimmat skenaariot vakuuttelevat - koko muun Suomen elämä puoleksi vuodeksi.

Eli tosiaankin erittäin hyvä kysymys on, kuinka pitkäksi aikaa? Nythän siis tarkoitus todellakin on suojella riskiryhmiä ja väitän, että monikin alkaa kysellä, kuinka pitkään - jos itse eivät asiaan mitään innostusta osoita.

Tärkeä muuten huomata, että se "karanteeni", jossa yli 70-vuotiaat nyt valmiuslain mukaan ovat, on ihan erilainen kuin karanteeni, jossa mahdollisesti virukselle altistuneet ovat. Koska jos mahdollisesti altistunut rikkoo karanteeninsa ja vuorovaikuttaa muitten kanssa normaalisti, ja sitten osoittautuu että hän levittää virusta, hän tavallaan aloittaa uuden eksponentiaalisesti kasvavan tartuntaketjun, josta ei tilastoissa näy vihiä ennen kuin joku terveydenhuollon hekilöstöön tai riskiryhmään kuuluva sairastuu. Jos oman turvallisuutensa vuoksi "karanteenissa" oleva rikkoo "karanteeniaan", hän vaarantaa itsensä kuitenkin etusijaisesti.* Jos hän sairastuu, hänet testataan suhteellisen nopeasti, niin hänen aiheuttamansa tartuntaketju todennäköisesti jää paljon rajallisemmaksi.

* Tietty tilanteessa jossa tehohoidon resurssit olis tapissa ja hän sit myös joutuisi tehohoitoon, voitaisiin ajatella hänen asettaneen uhanalaiseksi tehohoidon kyvyn hoitaa kaikki hoitoa tarvitsevat.

Niin, tosiaankin, vaarantaa vain itsensä ja mahdollisen hoitonsa.

Mitä nyt vaarantaa satojen ja tuhansien työpaikat, lasten hyvinvoinnin, Suomen taloudellisen tilanteen, ja sitä rataa. Onhan nämä nyt aika kevyitä vaakakupin täyttäjiä, joten hyvin voi ajatella, että tietoisen riskin ihan hallitusti käyskentelemällä kauppakeskuksessa.

Varsinkin kun tietää kuuluvansa ryhmään, johon sairastumisen taloudelliset resurssit, testit ja hoidot, kohdennetaan.

T: Xante

Muoksis: on toki väärin sanoa, että vanhukset vaarantavat työpaikkoja ja muita, vaan heidän vuoksensa vaarannetaan.