Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: Laika - maaliskuu 20, 2020, 06:33:34
Testing, Testing, Testing

The nationwide shortage of coronavirus test kits here in the U.S. is not just a disgrace, it is emblematic of a country totally ill prepared to fight a deadly pandemic. Right now, with so little testing, we are shooting in the dark when it comes to our control efforts. It's the equivalent of a surgeon trying to do an operation with the lights off.

Why is it so critical for us to have a massive surge in testing? People who are sick need to get the right diagnosis and clinical care. We know, for example, that if you are hospitalized with COVID-19, there's a high chance you'll need transfer to the intensive care unit.

People with mild symptoms who get tested can self-isolate and help stop the spread of the virus. If one person has the disease, we can then test those they have been in contact with (known as "contact tracing"). In other words, testing and contact tracing can help to break the chain of transmission. As Dr Tedros Ghebreyesus, the World Health Organization's director general, says: "Find, isolate, test and treat every case, and trace every contact."

Testing also allows clinics and hospitals to become better prepared, as they know how many cases to expect. And, crucially, testing helps us to know where the disease is, how it is evolving, and where to target our efforts to control it. It identifies the hot spots of infections.


https://time.com/5804899/u-s-coronavirus-needs-follow-s-korea/

Kenties minulta jää jotain huomaamatta, sillä muuten vaikuttaisi kuin THL:n johtoporras ei ole täysin tehtäviensä tasalla.

Sit, miettikää nyt, kun USA käyttää kaiken huomionsa ja resurssinsa vähäoireisten mutta varakkaiden testaamiseen. Ja samaan aikaan niitten sairaaloissa on ihan todella pulaa hengityssuojaimista. (En viitti ees laittaa linkkejä surkeisiin uutisiin.) Voi miettiä, miten ihan hyvin siellä saattaa käydä että korona leviää nimenomaan sairaitten keskuudessa, kun viisas tapa käyttää rajalliset testiresurssit ois käyttää ne niitten suojaamiseen. Ja sit reaktio on "lockdowneja" vaikka fiksu reaktio oiskin (ehkä lockdownien lisäksi) testiresurssien uudelleen suuntaaminen terveydenhuollon palveluitten epidemialta suojaamiseen. Ja niiltä menee vielä vähintään jonkin aikaa ennen kuin ne huomaa virhensä. No tää on mun pelko, mutta katotaan nyt vielä tietenkin.

Norma Bates

Kun uhkaillaan ulkonaliikkumiskiellolla, reaktio on että nyt pitäisi viirottaa tukka putkella siellä täällä kun vielä ehtii. Mutta mitä enemmän ihmisiä ulkona säntäilee, sitä enemmän se ulkonaliikkumiskielto sitten uhkaa kun katsotaan että raitilla rallattaa sikäli paljon väkeä valtoimenaan että pakko panna moiselle stoppi.

Amore

Ihan älyttömiä jotkut ulkonaliikkumiskiellot, sillä ei siellä ulkona mitään tartuntaa saa ilman suusta-suuhun -menetelmää suunnilleen. Todella väljää on Helsingin keskustassa. Bussit ajaa tyhjinä. Metrossa saa ruuhka-aikaan oman 4-hengen istuinlooshin jne. ::)
All you need is Love

Kopek

Kaliforniassa oli säädetty ulkonaliikkumiskielto. Kaupoissa käynnit ja ulkoilu sallitaan, mutta useimmat paikat on suljettu, ja kontakteja muihin pitää välttää. Ja kun Yhdysvalloista on kyse, niin totta kai bensa-asemat ovat auki, ja kai silloin autollakin saa ajaa.

Tuollainen ulkonaliikkumiskielto ei vaikuttaisi minuun käytännössä juuri lainkaan, koska elän jo muuten tuollaista "sääntöä" noudattaen. Jatkuvasti itse asiassa.

The governor's order will allow residents to leave their homes to buy groceries or medicine, or walk a dog or take exercise, but seeks to limit public interactions.

It will force businesses deemed non-essential to close, while allowing others including grocery stores, pharmacies, banks and petrol stations to stay open.

About half of the state's population is already subject to similar stringent measures, including the city of San Francisco.


https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51970815


Juha

Lainaus käyttäjältä: Brutto - maaliskuu 20, 2020, 08:03:29Olisiko testaushaluttomuuden takana kuitenkin strategia, jossa tartuntoja pyritään annostelemaan väestöön sopivalla vauhdilla, jotta epidemia saataisiin edes joskus päättymään, kuitenkin ilman teveydenhuollon ylikuormittumista.

Jos epidemian läpilyöntiä ei voi välttää, tai se on järjestön käytännössä, niin tämä jää ainoaksi vaihtoehdoksi, ja lienee viisas päätelmä.

Mitä c-potemisen hallintaan muuten tulee, niin mahdollisimman terveenä jos voi ottaa vastaan, niin aina plussaa, yleiskuormittavuutta ajatelle (itse + muut). Alkuvaiheessa potemaan kannattaisi usuttaa parhaiten kykenevät, tosin tämän joukon valinta on niin ja näin, ja säätöä tässäkin tarvittaisiin, jos ajatellaan sopivana menettelyvaihtoehtona.

WHOn mittausrylläkästä ajattelen kuin VN. Koulujen ruokaluita ei tuoda ihan mistä syystä tahansa eristetyille oppilaille, mikä on järkevää, sillä ruuanjakelu lisää kontaktipitonjen liittymistä tiiviimmäksi. Sama myös testausrumbassa, ja jos sen edut eivät selkeitä, niin voi mennä jopa miinukselle.


Juha

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 20, 2020, 14:11:39
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/video-opiskelijoiden-tayteen-ahdetulta-bileristeilylta-paljastaa-etteivat-kaikki-suostu-eristaytymaan-kotiin-jos-saan-koronan-saan-koronan/7765980#gs.10cbtt

Amerikkalainen nuoriso pelleilee koronan kanssa.

Pelleilyksi tiivistettävää, tai ei, niin iän myötä, samoja piirteitä näköjään esiintyy, myös toiminnan tasolla. Okei, vahvistuu tämä perinneklisee, asemaltaan käsityksissämme, joskaan ei ehkä käsissämme.

Viittailtu joskus marginaaleihin, tosin vanhusten yhteydessä näin ei usein ole tapana kertoa, monessakaan yhteydessä. Vanhusten tilanteen ymmärtämisen kannalta, asian oivaltaminen faktisemmin, olisi tärkeää, seurauksien kannalta, joita ilmenee myös ilman tälläista c-epidemiaa, tai c-selostetta.

Vanhuksien marginaalinen asema tietyillä tavoilla, voi olla kokonaisuudessa merkitsevä sitä kautta, että heillä tosiaan on sitä kertymää, hyvässä ja vähemmän sellaisessa. Kun marginaaliin kasaantuu miinusta tai plussaa isona, niin se merkitsee, mikäli marginaaliin liittyy mahdollisuuksia, siis valtaa. Vanhusväestöllä on tätä kertymää, jossain muodossa. Siitä ollaan varmaan kiinnostuneita, muuallakin.

Oleellista on tässä jännitteet, koska on marginaaliryhmäytymistaipumusta kokonaisuudessa, olemassaolevan jännitteistöön summautuneena. Nämä voi ilmetä tasapainottavana, tai painottuneena, oli jännite hyväksi koettua, tai vähemmän.

Millä dynamiikalla jännitettä voi lähteä vähenemään, esim vanhusten tapauksessa, paraikaa. Voi kysyä.

Käytin tarkoituksella kapulakielen tapaista tyyliä. Voi sanoa ilmiasultaan asialliseksi, tai siihen pyrkiväksi, epähumaaniksi, tai objektiivisuutta lähestyväksi, tai yritteleväksi. Tulkita voi. Tämän meta-osuus, ihan hetken oletusarvoisena lisänä.

Hippi

https://yle.fi/uutiset/3-11267744

Nyt pienten koululaisten etäopiskelupakko on väljennetty niin, että halukkaat pääsevät kouluun lähioptukseen. Aiemmin lähiopetus oli rajattu vain erityistukipäätöksen saaneille ja kriittisillä aloilla toimivien lapsille.

Muutamilla tutuilla oli juuri tuollainen pieni koululainen siinä oman etätyön ohella kotona eikä siitä keskittymistä vaativasta omasta työstä tullut oikein mitään. Oma työaika sitten alkoi vasta, kun lapsi oli jo nukkumassa. Kaikilla tuokaan ei ollut mahdollista, koska ei niihin aikoihin enää mitään palavereja voinut pitää muiden samaa työtä tekevien kanssa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Juha


Niinistö muistutti överöinneistä, joihin taipumusta, kuten on uutisoitu. Korona antaa hyvää kuvaa, kansan toiminnasta. Kun sitä ilmenee, niin asiaa vähän kommentoida.

Nämä ovat sillä tavoin tärkeitä kohtia, että taipumus on sitkeänä, ja toisaalta, taipumusten aiheuttaman kertymän takia meillä on nyt tämä, eräänlainen velanmaksuaika.

Tällaista peruskuviota tulee toistaa paljon, eri yhteyksissä. Perusasioille voi laittaa painoarvoa, oikeutetusti. Toisto on siinä vain eräs keino, eikä aina tietysti tehokkain, mutta sopivana ok.

Itse ainakin suhtaudun koronaan itsesuojelullisesti, ja maailmantilanteeseen, oli itsekästä tai ei. Jos itsekäs, niin varmaan ihan muin mittarein, mikä taas on oma asiansa.

Juha


Taas muuten eräs kommunikointibugi matkassa, tai kulkenut (c0-)viruksena, jo pitemmän aikaa.

Kyseessä sana: itsekkyys. Tulisi mieluummin puhua kuulumisesta porukkaan, tai ryhmien tapauksessa, ryhmätilanteen huomioonottamisesta, joka muuttaa huomiointia vähän toisenlaiseksi.

Ryhmissä ei tarvitse toisaalta edes olla, ja voi olla huomioonottava, ilman itsekkyyttä. Outsaideruus ei välttämättä sulje pois huomioimista. Voi olla jopa päinvastoin. Nyt kökötetään itse kukin, vähän lumiukkona, katsomassa mitä on aikaansaatu.

Tervetuloa vaan,
"peremmälle"
t. Lumiukko nro 0

Jaska

Koronavirustaudissa ollaan Suomessa pääsemässä epidemiavaiheeseen, jossa tartuntaketjuja on mahdoton jäljittää. Tähän saakka ja edelleenkin tartuntoja pyritään hidastamaan, että kerralla hoitoa vaativien ja työstäpoissaoloja aiheuttavienkin tapausten määrä pysyisi mahdollisimman pienenä. Erityisesti yritetään vähentää vanhusten ja perussairauksia omaavien tartunnan saantia, josta keskimäärin aiheutuu paljon resurssitarvetta ja kustannuksia.

Nyt rekisteröityjä koronatartuntoja on Suomessa 400 ja tehohoidossa on viisi. Ajattelen, että koronatartuntoja olisi tähän mennessä 10 000, mikä on vielä merkittävästi vähemmän kuin kausi-influenssatapauksia. Koronatilanne pahenee vielä pari kuukautta. Yhdysvalloista peräisin ollut influenssatyyppinen espanjantauti tappoi Suomessa sata vuotta sitten 25 000 henkeä ja koko maailmassa 30 - 100 miljoonaa. Ajattelen, että Suomessa saamme varautua nyt 2 500 koronataudin uhriin. Korona on jonkin verran tappavampi kuin kausi-influenssa mutta ei niin tappava kuin sars. Vaarallinen korona on erityisesti ihmisille joilla on syöpä, sydäntauteja, korkea verenpaine, diabetes tai vastaavia perussairauksia. Myös tupakointi ja ylipaino ovat riskitekijoinä koronasairaudessa. Korona on hanakka tarttumaan ja leviämään. Kertaluokka on, että leviämisvaiheessa tartuntojen määrä populaatiossa kymmenkertaistuu kahdessa viikossa. Leviämistä hillitään hygienialla ja rajoittamalla kontakteja.

Kirjoitan kun suuri osa ketjusta on vielä minulle lukematta

Laika

#702
Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 20, 2020, 09:56:55
Terveydenhuolto Wuhanissa on romahtanut, se on selvä. Jos siellä ois päässyt vaikka virus leviämässä sairaaloissa (joissa joka potilaalla perussairaus) kuolleisuuslukulaskelmat ois olleet täysin vääristyneet verrattuna maihin joisa leviäminen sairaaloissa onnistutaan estämään. Musta WHO on sössinyt tosi pahasti, ja ite ainakin toistaiseksi luotan enemmän THL:ään.

Kyllä minä ihmettelen, ettei Suomessa testata edes terveydenhuollon henkilökuntaa lainkaan, jos kapasiteettia on. Sillä on jotain tekemistä mainitsemasi viruksen leviämisen kanssa sairaaloissa. Tietenkään kaikkia ei voi testata ja siitä ei ollut kysymyskään. Puhun sen kapasiteetin hyödyntämisestä tiedon keräämiseksi ja koostamiseksi, mikä meillä on.

Etelä-Koreassa joka tapauksessa on pystytty puuttumaan taudin leviämiseen aivan toisella tavoin kuin eurooppalaisissa maissa. Jutussa on kenties amerikkalainen perspektiivi, mutta huomio kannattaa kiinnittää Etelä-Koreaan. Arvelisin WHO:ssa pyrityn siihen, että päättävissä asemissa olevat ihmiset kiinnittäisivät huomionsa näihin hyviksi havaittuihin käytäntöihin.

Mitä koronaviruksen leviämiseen köyhiin maihin tulee, oletko huomioinut, millä leveyspiireillä virus pysyy elossa.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: Laika - maaliskuu 20, 2020, 15:26:01
Lainaus käyttäjältä: Vaaraton Norsu - maaliskuu 20, 2020, 09:56:55
Terveydenhuolto Wuhanissa on romahtanut, se on selvä. Jos siellä ois päässyt vaikka virus leviämässä sairaaloissa (joissa joka potilaalla perussairaus) kuolleisuuslukulaskelmat ois olleet täysin vääristyneet verrattuna maihin joisa leviäminen sairaaloissa onnistutaan estämään. Musta WHO on sössinyt tosi pahasti, ja ite ainakin toistaiseksi luotan enemmän THL:ään.

Kyllä minä ihmettelen, ettei Suomessa testata edes terveydenhuollon henkilökuntaa lainkaan, jos kapasiteettia on. Sillä on jotain tekemistä mainitsemasi viruksen leviämisen kanssa sairaaloissa. Tietenkään kaikkia ei voi testata ja siitä ei ollut kysymyskään. Puhun sen kapasiteetin hyödyntämisestä tiedon keräämiseksi ja koostamiseksi, mikä meillä on.

Etelä-Koreassa joka tapauksessa on pystytty puuttumaan taudin leviämiseen aivan toisella tavoin kuin eurooppalaisissa maissa. Jutussa on kenties amerikkalainen perspektiivi, mutta huomio kannattaa kiinnittää Etelä-Koreaan. Arvelisin WHO:ssa pyrityn siihen, että päättävissä asemissa olevat ihmiset kiinnittäisivät huomionsa näihin hyviksi havaittuihin käytäntöihin.

Mitä koronaviruksen leviämiseen köyhiin maihin tulee, oletko huomioinut, millä leveyspiireillä virus pysyy elossa.

Eilen mielestäni hallituksen tiedotustilaisuudessa sanottiin, että testauskapasiteetti on 1500, ja edellisenä päivänä oli tehty 1200 testiä. Testit ovat ymmärtääkseni menneet enimmäkseen terveydenhuollon henkilökunnan terveyden varmistamiseen. Amerikkalaisia uutisia (CNN) juuri YouTubessa katsellessani näin videon, jossa tehohoidossa työskennellyt sikäläinen lääkäri kertoi että heillä testituloksen saaminen kestää 3-4 päivää. Hän itse oli karanteenissa mutta kävi kuitenkin lääkäripulan vuoksi töissä. Heillä ei ole enää kunnollisia suojavarusteita (hegityssuojaimet).

Oireet tulevat ymmärtääkseni tavallisimmin noin 5-7 pvässä (en ole kyllä ihan varma). Oireettomassa vaiheessakin voinee jo levittää virusta. USA:ssa kyseisen lääkärin osavaltiossa testitulos tulee siis noin 1-3 pvää ennen oireita. On siitä tietenkin merkittävä apu. Minusta Suomessakin on kerrottu, että testitulosten saaminen on jossain määrin hidasta, vaikkei ehkä sentään noin hidasta kuin ko. USA:laisen lääkärin osavaltiossa.

Ainakin yhdessä vaiheessa sanottiin, että Etelä-Korea on se maa, joka valmistaa eniten korona-testejä. Muut tilasivat siinä vaiheessa omansa sieltä. En tiedä miten tällä hetkellä.

Iranissa on paha epidemia. Samalla korkeudella lienee aika monta köyhää maata. Afrikasta en tiedä. Afrikassa etenkin väestön ikäjakauma luultavasti tuntuvastikin erilainen, tässä tapauksessa hyvällä tavalla.

Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 18, 2020, 17:44:02
HS:n grafiikassa 17.3.2020 graafi, joka on nimetty Koronatartunnat vertailtuna eri alueilla,

Haha, tätä juttua on muuten muutettu ton jälkeen.  Siis sitä kohtaa on muutettu, jossa on Brittiläinen epidemiologi Adam Kucharskin leviämisnopeuden arvioinnissa käyttämistä luvuista. Ne tuntuikin oikeastaan vähän yllättävän jyrkiltä. En tiedä, onko sivulla olevia malleja muutettu. En tutkinut niin tarkkaan.