Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: Jaska - huhtikuu 05, 2020, 00:34:38
Mutta sitä en ole oivaltanut, mitä tarkoitetaan sillä että kullakin taudilla on tarttumishanakkuudestaan johtuva immuunien suhteellinen osuus joka muodostaa laumasuojan niillekin, joilla ei omaa immuniteettia ole. Tätä osuutta covid-19:lle ei tunneta, ehkä 60-80%? Tarkoitetaanko laumasuojalla vain, että immuniteetittomien tartuntariski on laskussa ja uusi tautiaalto maailmalta ei tule kasvamaan epidemiaksi ?

Minusta laumasuoja tarkoittaisi tosiaan sitä, että jos maailmalta tulisi Suomeen tartuntaa levittävä henkilö, todennäköisyys, että hän levittäisi sitä kovin moneen suomalaiseen, olisi alhainen. Koska todennäköisesti kyseinen ulkoa tullut henkilö kohtaisi vain harvoja potentiaalisia uusia tartuttajia (immuniteettia vailla olevia). Jotka myös tartuttajiksi muuttuessaan (saadessaan tartunnan) kohtaisivat vain harvoja immuniteettia vailla olevia (ja siten potentiaalisia uusia tartuttajia). Jolloin tartuntaketju tukahtuisi lyhyeen. Vähän monimutkaisesti sanottu.

Lainaus käyttäjältä: Jaska - huhtikuu 05, 2020, 00:34:38Kuolemantapausten määrä covid-19:llä on kausi-influenssaan (vuonna 2018 kirjattiin Suomessa 400 influenssaan kuollutta) verrattuna moninkertainen, yhden prosentin luokkaa tartunnan saaneista riippuen mm. iästä, muista sairauksista ja hoidon laadusta. Taudille tullaan kehittämään rokote, mutta siitä tuskin saadaan apua vielä tämän pandemian aikana. Koronavirustauti on hanakka tarttumaan, mikä aiheuttaa nopean leviämisen vastustuskyvyttömässä väestössä. Ammattihoitoa tarvitsevan 20%:n tarvitseman hoitokapasiteetin riittävyys on ongelma sekä suuren määrän oleminen samanaikaisesti sairastamassa poissa normaaleista tehtävistään. Suomessa epidemiaa pyritään hidastamaan.

En usko, että viralliset luvut, kuten yhden prosentin kuolleisuus tartunnan saadein joukossa ovat luotettavia. Näitä ei oikeasti tiedetä.

Aave

Lainaus käyttäjältä: Kopek - huhtikuu 05, 2020, 07:56:24
Ehkä viikon varoaika kaupasta ostetuille tuotteille olisi riittävä - vai pitäisikö olla kaksi viikkoa. Sellaiset tuotteet, jotka edellyttävät jääkaapppia eivätkä säily pitkään, pitäisi ehkä erikseen pestä.

Pesen nykyisin mandariinit astianpesuaineella ja sen jälkeen pesen käteni.
Ehei. erilaisilta pinnoilta virus on helppo pyyhkiä pois, eikä se vaadi mitään poppakonsteja. Tavallinen talouspaperi tai pöytäliina riittää, kunhan pyyhkimisvälineen ulkoistaa heti suorituksen jälkeen roskiin.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Vaaraton Norsu

Lainaus käyttäjältä: Jaska - huhtikuu 05, 2020, 01:50:37
Minun tekee mieli kysyä, uskotaanko, että Suomessa - ja miksei muuallakin - lähikontaktien mahdollisten tartuntatilanteiden eri keinoin rajoittamisella saadaan koronatartuntojen kokonaismäärää lasketuksi. Siis että kun epidemiaa kallein keinoin hillitään, niin ei vain pitkitetä poikkeustilaa levittämällä potemista pidemmälle jaksolle.

Tavoitteena voisi olla että rajoittamattoman sairastamisen kautta hankitun immuniteetin sijaan rajoituksilla saadaan tartunnan saaneen edelleentartuttaminen alennettua keskimäärin alle yhteen, jolloin uusien tartuntojen ja sen myötä samanaikaisesti sairastavien määrä saadaan laskuun. Millä uskotaan estettävän, ettei rajoituksia purkaessa epidemia ryöpsähdä uuteen kasvuun viivästyksestä välittämättä? Onko vain uskottu, että aikaa ostamalla saadaan lisää tietoa ja löydetään uusia keinoja kamppailun käymiseen. Tai että lämmin kesä lannistaa viruksen.

Minusta on melko todennäköistä, että ryöpsähtääkin.
WHO on jo varoittanut toistuvien kanssakäymisen rajoitusten syklistä, jos ei investoida massiivisesti kansalaisten terveyden seurantaan ja kontrolliin. Suomelle ainakin ihan hyvä ajatus, että on ostettu aikaa löytää keinoja tulevien uusien ryöpsähdysten varalta. Ehkä kakkoskierroksella sitten Ruotsin tyylillä. Mahdollisesti onnistumme paremmin kuin Ruotsi silloisilla taidoilla ja välineillä. Jopa vähemmillä liikkumisrajoituksilla kuin Ruotsissa viime aikoina on ollut.

Lainaus käyttäjältä: Jaska - huhtikuu 05, 2020, 01:50:37Aika hurjaa modernia merirosvousta on nähty kansainvälisessä kaupassa covid-19:n hoitotarvikkeiden ja -laitteiden kaappauksina. Sotatilan moraalia.

Ainakin yhden tällaisen kaappaustapauksen osalta tiedetään nyt, että se meni niin, että Saksalaiskaupunkin (Berliini) oli tilannut amerikkalaisyhtiö 3M:ltä suojamaskeja poliisin käyttöön. Trump otti käyttöön "Defence Production Actin" ja määräsi 3M:n tuotannon kuuluvaksi amerikkalaisille. Kiinassa 3M:lle valmistetut maskit poistettiin Thaimaassa Saksaan sieltä suuntaamassa olleesta koneesta ja  siirrettiin USA:han suuntaavaan koneeseen. (Tai suunnilleen näin, katso YouTube -linkki alla.)


Coronavirus: US accused of hijacking shipments of masks | DW News

Karikko

Suomi ehkä saa tässä kuurissa torjuntavoiton, eli tappiot voivat olla siedettäviä.

Mutta se ei lopeta koko "sotaa" virusta vastaan. Myös naapurimaiden pitäisi pärjätä, kun sattuvat ryökäleet olemaan tuossa ihan heti rajan takana ja sitä kautta voi ongelma uusiutua vielä kauan.

Vaikka myötätuntoisena heille tämän harmin ulkoistaisi, niin ei se varmaan olisi omakaan etu.

kertsi

#1399
Lainaus käyttäjältä: Muisto Keijo Kullervo - huhtikuu 03, 2020, 22:41:40
Minusta tuntuu, että...

Maapallo on sillä tavoin 'elollinen' jotta kun jokin populaatio kasvaa liian suureksi, joku järjestelmä aktivoituu ja aiheuttaa ko. populaatiossa pienenemmistä. Joskus enemmän, joskus vähemmän pienenemistä.

Korona virus on sillä tavalla ohjelmoitunut ja 'hienostunut', että se tappaa useimmin vanhaa, yli-ikäistä ihmistä, mutta nuoret ja voimakkaat selviävät pienillä vaurioilla.
Ei maapallo itsessään ole elollinen, vaikka maapallolla onkin elämää. Eikä maapallo aiheuta sitä, että jos jokin populaatio kasvaa liiaksi, niin "joku järjestelmä aktivoituu ja aiheuttaa ko. populaatiossa pienenemmistä". Ehkä yrität tuossa tavoitella ekosysteemin ajatusta? Lajit vaikuttavat toisiin lajeihin, kyllä. Ihmisessä leviävä virus tai muu patogeeni voi pahimmillaan rajoittaa ihmiskunnan yksilöiden määrää rajustikin.

Voi se uusi korona kyllä hyvinkin mutatoitua sellaiseen suuntaan, että se aiheuttaa lähinnä vain lieviä oireita. Sellainen olisi viruksen itsensä leviämisen kannalta tehokkainta.

Evolutiivisesti tarkasteltuna SARS ja Ebola eivät olleet kovin "strategisia", sillä ne tappoivat uhrin liian nopeasti, uhrit eivät ehtineet tartuttaa "riittävän" monia ennen kuin kuolivat, ja epidemia ei siksi räjähtänyt käsiin. Ei kai tiedetä voivatko oireettomat tartuttaa SARS:ia siinä määrin kuin SARS-CoV-2:a (eli tätä nykyistä uutta koronaa), mutta epäilen, että vastaus on ei. Tämä että oireettomatkin levittävät koronaa, on se pirullinen piirre meidän ihmisten kannalta.

Espanjantauti muuten tappoi aikoinaan päinvastoin, nuoria ja perusterveitä ihmisiä. Wikipedia esittää yhden selitysvaihtoehdon:

"Poikkeuksellista espanjantaudissa oli se, että siihen kuoli etenkin terveitä, nuoria aikuisia. Syytä ei tiedetä, mutta on arveltu, että virus olisi saanut nuorten aikuisten vahvan immuunipuolustuksen riehaantumaan ylikierroksille, jolloin se tuotti liikaa potilaan omaa elimistöä vastaa hyökänneitä tulehdusta välittäviä sytokiineja, jotka auttavat elimistöä tuhoamaan viruksen infektoimia soluja. Iäkkäämmät säästyivät toisen teorian mukaan useammin siksi, että he olivat ehtineet sairastaa aiemmin samankaltaisen taudin, mikä oli koulinut heidän immuunipuolustustaan. Toisaalta sairastamisen virittämä immuniteetti voi olla liian tehokas, jolloin se voi aiheuttaa vakavan taudinkuvan."

Tuo muistuttaa koronan yhteydessä puhutusta sytokiinimyrskyä....
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Jaska

#1400
Kysymykseni kumpusi siitä että ensimmäiset julkisuudessa esitetyt grafiikat rajoitusten vaikutuksesta tartuntoihin olivat tämän tapaisia



esittäen, että kokonaistartuntojen määrä (kellokäyrien pinta-ala) rajoituksilla kasvaa (vai säilyykö samana?). Tuotapikaa THL esitti kuvan niin että rajoitusten kanssa kellokäyrän ala on rajoittamatonta pienempi. Tarkoituksena on ettei ajauduta hoitokapasiteetin ylityksiin koronapotilaiden määrän vuoksi. Se johtaisi huonompaan hoitoon ja mm. kuolemantapausten lisääntymiseen sekä koronavirustaudin että muiden vaikeiden sairauksien osalta. Ehkä emme tiedä, lisäävätkö tai vähentävätkö rajoitukset koronatartuntojen kokonaismäärää? Mitenkäs Kiina ja Etelä-Korea?

Emme tiedä kuolleisuutta koronavirustaudissa kun emme vielä tiedä tartuntojen määrääkään. Suuri osa saatetaan potea kausi-influenssana ilman testausta ja lääkärikontakteja tai jopa jäädä huomaamatta. Lääkintäviranomaisten arviot kuoleisuudesta ovat alle prosentin, ikääntyneillä ja tiettyjen perussairauksien (löytyy THL:n sivuilta) potijoilla kuitenkin moninkertaiset. Kuolleisuusriski on kuitenkin oleellinen kuvaa muodostaessa. Näyttää sille että vakavasta muodosta hengissä selvinneille useille jää haittaa esimerkiksi perussairauksien pahemisen muodossa.

Norma Bates

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2

Tutkimus onko maskeista hyötyä. En lukenut, mutta jos jotakuta kiinnostaa.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 11:31:20
Lainaus käyttäjältä: Muisto Keijo Kullervo - huhtikuu 03, 2020, 22:41:40
Minusta tuntuu, että...

Maapallo on sillä tavoin 'elollinen' jotta kun jokin populaatio kasvaa liian suureksi, joku järjestelmä aktivoituu ja aiheuttaa ko. populaatiossa pienenemmistä. Joskus enemmän, joskus vähemmän pienenemistä.

Korona virus on sillä tavalla ohjelmoitunut ja 'hienostunut', että se tappaa useimmin vanhaa, yli-ikäistä ihmistä, mutta nuoret ja voimakkaat selviävät pienillä vaurioilla.
Ei maapallo itsessään ole elollinen, vaikka maapallolla onkin elämää. Eikä maapallo aiheuta sitä, että jos jokin populaatio kasvaa liiaksi, niin "joku järjestelmä aktivoituu ja aiheuttaa ko. populaatiossa pienenemmistä". Ehkä yrität tuossa tavoitella ekosysteemin ajatusta? Lajit vaikuttavat toisiin lajeihin, kyllä. Ihmisessä leviävä virus tai muu patogeeni voi pahimmillaan rajoittaa ihmiskunnan yksilöiden määrää rajustikin.

Maapalloa voi kyllä pitää "elävänä" vaikka se ei erillinen elävä olio olisikaan. Myöskään virus ei ole erillinen elävä olio. Onko oikeastaan ihminenkään erillinen elävä olio?

Maa elää ja voi hyvin viruksineen kaikkineen ja vain maan hyvinvointi varmistaa siinä ilmenevien olentojen hyvivoinnin.

Virukset liittyvät siihen elolliseen soluun jotka ihmisen muodostavat ja ne adaptoituvat geeniensä osasissa samaan kokonaisuuteen. Tämä koronakin on osa joka säilyy (sen perimän) osaset tulevat vaikuttamaan tavallaan seuraavissa ihmisoluissakin.

Aave

#1403
Lainaus käyttäjältä: Jaska - huhtikuu 05, 2020, 11:41:18
Ehkä emme tiedä, lisäävätkö tai vähentävätkö rajoitukset koronatartuntojen kokonaismäärää? Mitenkäs Kiina ja Etelä-Korea?

Emme tiedä kuolleisuutta koronavirustaudissa kun emme vielä tiedä tartuntojen määrääkään. Suuri osa saatetaan potea kausi-influenssana ilman testausta ja lääkärikontakteja tai jopa jäädä huomaamatta. Lääkintäviranomaisten arviot kuoleisuudesta ovat alle prosentin, ikääntyneillä ja tiettyjen perussairauksien (löytyy THL:n sivuilta) potijoilla kuitenkin moninkertaiset. Kuolleisuusriski on kuitenkin oleellinen kuvaa muodostaessa. Näyttää sille että vakavasta muodosta hengissä selvinneille useille jää haittaa esimerkiksi perussairauksien pahemisen muodossa.
Sepä se, kun lähes kaikki tieto on massatestauksen puutteessa kovin epävarmaa. Kiinan rajoitustoimien hyödystä on olemassa monia estimaatteja. Yksi varhaisimmista on tämä Lancetissa julkaistu tutkimus. Se julkaistiin jo aiemmin, ennen kuin covid-19 julistettiin pandemiaksi. Siitä poimintona:

"To possibly succeed, substantial, even draconian measures that limit population mobility should be seriously and immediately considered in affected areas, as should strategies to drastically reduce within-population contact rates through cancellation of mass gatherings, school closures, and instituting work-from-home arrangements, for example. Precisely what and how much should be done is highly contextually specific and there is no one-size-fits-all set of prescriptive interventions that would be appropriate across all settings".

Näitä arvioithan tehdään pääasiassa simuloimalla. Erilaisista mallinnuksista oli Naturessa laaja erikoisartikkeli, jossa niistä kerrotaan varsin kansantajuisesti: Special report: The simulations driving the world's response to COVID-19.

En ole itsekään ehtinyt lukea tuota artikkelia, mutta tuossa se nyt on kaikkien saatavilla.

Lisäys: WHO on laittanut Etelä-Korean käyttämät toimet ohjeistuksenaan jakoon, mutta on tietysti maa- ja aluekohtaista, miten niitä mahdollisesti sovelletaan. Tuossa tutkimuksessakin todetaan, että mitään yhtä, kaikille sopivaa malllia ei ole.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - huhtikuu 05, 2020, 11:56:39
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2

Tutkimus onko maskeista hyötyä. En lukenut, mutta jos jotakuta kiinnostaa.

Näistä maskeista on puhutta kaikenlaista, mutta tosiasia lienee, että niistä oikein käytettynä on jotain hyötyä, noin suhteellisesti.
Monien pelkotiloja se voinee lievittää tai pahentaa, jos olettaa maskien käyttäjiä tarvittavan varoa.

Se on yksi tapa reagoida tuntemattomaan (näkymättömään) uhkaan ja antaa jotain tekemistä tai tunnetta, että asian hyväksi on tehty jotain.

Sairaaloiden sujavarustuksena tunnollisen hyvin käytettynä sillä lienee paikkansa, muutta ihmiset tuskin kykenevät siihen kotioloissa.  Varmaan näin siitpölyaikana ainakin niistä voi olla muuten hyötyä.

Aave

Testaamisessa on ilmeisesti sellainenkin ongelma, että kun näyte otetaan nielusta, virus pesii (Jos pesii) siellä vain ensimmäisen viikon ajan. Sen jälkeen se siirtyy tyypillisesti keuhkoihin. Eli nielusta otettu näyte on luotettava vain ensimmäisen viikon kuluessa tartunnasta, olettaen että testaus on muuten toimivaa. Sen vuoksi asiantuntijat tuumivat näin: Even if you test negative for COVID-19, assume you have it, experts say (livescience.com)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Sen lisäksi että vesi on märkää ja karhut sontivat pääasiassa metsään, Argentiinan talous romahtaa koronan vuoksi. Siellä päätettiin mennä talous edellä, mutta nyt on menossa vain entistä pahemmin pieleen. Argentiinan koronatalous voisi olla hyvä gradun aihe jollekin kauppatieteen opsikelijalle.

Yhdysvalloissa opastetaan jo, miten t-paidasta voi tehdä maskin:
Surgeon General Shows How to Make Your Own Face Covering (Youtube).

Hesarissa haastateltu Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele kertoo antibioottien runsaasta käytöstä Italiassa. Samassa artikkelissa Kiinasta näin:

"Kiinalaisessa tutkimuksessa todettiin, että kahdessa wuhanilaisessa sairaalassa kuolleista 191 potilaasta puolella oli myös bakteeri-infektio. Tämä viittaa siihen, että bakteereillakin on tekemistä koronakuolemien kanssa".

"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Saares

Kaikki keinot käytössä:
"USA kaappasi lentokentällä Ranskaan tarkoitetut suojatarvikkeet - vetivät seteliniput esiin ja maksoivat kolminkertaisen hinnan
perjantai 03.04.2020 klo 20:12
Pula tarvikkeista on ajanut maita kavalien keinojen käyttöön."
"Patriots ja Jets ovat historiallinen taistelupari amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa, mutta koronakriisin aikana seurojen välille on laskeutunut rauha.

New York sai perjantaina kipeästi tarvitsemaansa apua, kun Patriots lähetti koronaviruksen riivaaman kaupungin terveydenhuollon työntekijöille 300 000 hengityssuojaimen lähetyksen."




kertsi

Läntisen maailman johtajat ovat jankuttaneet, ettei maskeista ole hyötyä. Nyt ovat dramaattisesti muuttaneet suositustaan päinvastaiseksi: Käyttäkää maskia.

Mask slips: U-turn as leaders tell public to cover their faces (MedicalXpress)

(Mistähän niitä maskeja löytäisi....?)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Aave

Perhana. Toipilas voi erittää virusta vielä parannuttuaankin, eli se tarkoittaa sairaustapauksissa ainakin parin viikon jatkokaranteenia. Lisää kotona pysymistä kaikille!
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy