Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 28 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska


Kun Suomessa saatettiin koronarajoitukset voimaan maaliskuun puolivälissä, niin koko maailman koronatapausten määrä singahti jyrkkään nousuun ja pari viikkoa perässä koronakuolemien määrä  :o Teoreettisesta eksponenttikäyrästä (=prosentuaalinen kasvu aikayksikössä vakio) ei tietoakaan. Miten se nyt noin kävi?

MrKAT

New England Journal of Medicine-julkaisussa ilmestyi peräti 3 eri tutkimusta ACE-estäjiin ym perustuvista verenpainelääkkeistä ja koronaviruksesta.  Jossain välissä oli pelkoa että lääkkeen käyttäjät olisi suuremmassa vaarassa kun koronavirus ja ko. lääkkeet liittyy molemmat ACE2-reseptoreihin.
  Lopputulema on lohdullinen:  Verenpainelääkkeet ei altista koronavirukselle tai tee suurempaa riskiä menehtyä. Joten saa syödä rauhassa. (Joku sanoi vielä tulkitsevansa että betasalpaajien käyttäjät saattaisivat saada jopa hyötyä).

https://twitter.com/NEJM/status/1256267141214543876
https://twitter.com/GaetanBurgio/status/1256371155365015552
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Norma Bates

"Sars-cov2 ei aiheuta sytokiinimyrskyä, vaan sen aiheuttama hapen saannin heikkeneminen johtuu verisuonitaudista. Virus inhibioi ACE2 reseptorin toiminnan, jolloin verenkierron säätely pettää, keuhkoverisuonet supistuu ja hapen siirto vereen estyy.

Lisäksi virus aiheuttaa vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä verenhyytymiä,jotka entisestään vaikeuttaa hapen siirtoa kudoksiin. Italiassa kun prosentti populaatiosta on sairastunut niin alueella sairaalan ulkopuolisten sydänkohtausten määrä on kasvanut noin 150 %.

Ongelma tosiaan on että jollain tuntemattomalla tavalla virus kykenee estämään immuniteetin syntymisen. Näin elimistö ei näyttäisi käynnistävän immuunipuolustusreaktiota lainkaan. Tämä on aika heikosti tunnettua.

Hyvin monet virukset ovat rna-viruksia. Mutta harvat rokotteet ovat rna-rokotteita."

Kommentti somesta yksityiseltä henkilöltä. Mitään lähteitä ei mainittu. Mutta jos jotakuta kiinnostaa...

Juha


Aika vaikutuksellisia pointteja, jos jollain tapaa paikkaansa pitäviä.

Itse käsitellyt juuri immuniteettiongelmaa, tosin kokemuksin, ja omin teorioin, en juurikaan lukemalla. Kun oli terveydellisesti pahin kaltoinkohteluvaihe menossa, painoa paljon, jne, niin jo pelkkä kylmä sai pysymään sisätiloissa. Kylmyyden koki repivänä. Näitä kynnyksiä kohden kyvyttömyyttä oli paljon, ja vajeistusta kasaantui.

Tuon johdosta mennyt jonkin verran aika toiseen ääripäähän, mm avantoharrastukseen, jne. Toimimattomuus, ja itsensä haastamattomuus, eri koettelemuksilla, on riski, sillä ylläpitää, tai lisää heikkoutta, jossa romuttuu paljon kaikenlaista. Alkaa fysiikka pragata kunnolla.

Kun sitten koronaa ilmenee, niin voisi ehkä todeta, että pohja kohtalolle on tehty jo aiemmin, joka omatoimisesti, tai yleismeiningin tukemana. Kumpaakin on liikkeellä helposti, ja jälkimmäisestä ei koskaan vaje, jolloin omatoimisuus todellakin korostuu.

Päätynyt pohdinnoissani rappeutumallisiin tekijöihin. Teoreettinen mahdollisuus joihinkin linjapäätelmiin, voi olla jokaisella, vaikkei tietäisi paljoa lääketieteeseen kuuluvasta. Se alue voi olla aika detaljinen, eikä nivelly miten vain, arkiratkaisuihin. Vahnhat, tylsämieliset konservatiivisuuksia on onneksi tullut parempaan arvoon.

Verisuonisto on tärkeä osa perusaineenvaihduntaa, samoin kaasujenvaihtosysteemi, ravinnon lisäksi, kun moottoria tosiaan käyttää, mikä tarkoittaa liikkumista, ja toimintarikkautta, missä voi olla löydettävää.

Joskus ajatellut sellaisia diagnoosejakin kuin astma, ja muut suoremmin fyysiset, korona mukaanlukien, harhapainotukselliseksi. Voi mennä useammin kokonaisuuden kautta, ja jos se ei nosta, niin fokustavampi tekohengitysreititti tuskin tuo muutosta. Ei ihan näin, tosin voi pitää mielessä.

Terve välttää sen, mistä terveydedestä tarkemmin tietoinen ehkä voi selvitä, tosin takuuta ei ole. Vähän samaa kokonaisvaltaista luonnehdintaa, kuin henkisten voimavarojen käytössä.

Jaska

#2089
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 04, 2020, 17:09:00
"Sars-cov2 ei aiheuta sytokiinimyrskyä, vaan sen aiheuttama hapen saannin heikkeneminen johtuu verisuonitaudista. Virus inhibioi ACE2 reseptorin toiminnan, jolloin verenkierron säätely pettää, keuhkoverisuonet supistuu ja hapen siirto vereen estyy....."

Kommentti somesta yksityiseltä henkilöltä. Mitään lähteitä ei mainittu. Mutta jos jotakuta kiinnostaa...
Tuo on oikein tyypillisesti sellainen kirjoitus, jollaiset joudun ohittamaan, koska en voi muodostaa käsitystä sen paikkansapitävyydestä ja merkityksestä. Ei selkeytä kuvaa käsiteltävästä asiasta, miksi koronavirustauti on toisilla jopa oireeton ja toisilla vakava.

Minusta siinä sanotaan että SARS-CoV-2 ei aiheuta  sytokiinien vapautumisoireyhtymää, ylimitoitettua puolustautumisreaktiota joka aiheuttaa tuhoa keuhkoissa vaan verisuonitautia potevilla hapen saannin heikkenemistä. Tuon esityksen pohjalta en käsitystä osta. Kummallista, että sytokiinimyrskystä puhutaan niin paljon, ellei sitä covid-19-taudissa ole havaittu.
Kiinalaisilla on käynnissä koronavirustaudin sytokiinimyrskystä tutkimus, jonka pitäisi juuri valmistua.

THL:
Ihmiskeho puolustautuu virusinfektioita vastaan monin eri keinoin. Viruksen päästyä tunkeutumaan elimistöön, luonnollisen immuniteetin solut tunnistavat elimistölle vieraan, virukselle tyypillisen rakenteen reseptoreidensa avulla ja aktivoituvat toimimaan virusinfektion leviämisen estämiseksi. Tunnistaminen laukaisee virusrakenteelle ominaisen solunsisäisen signaalinvälityksen ja välittäjäaineiden tuotannon soluista. Välittäjäaineiden, kuten kemokiinien ja sytokiinien avulla viruksen tunnistaneet solut viestivät muille valkosoluille virusinfektiosta ja saavat ne osallistumaan puolustusvasteeseen. Infektoituneiden solujen tuottamista sytokiineistä mm interferonit myös estävät suoraan viruksen lisääntymistä.

Norma Bates

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30918-1/fulltext?fbclid=IwAR2NvmCs1B-R_F_yZqXi3jiAWlEj6oWZJWu45AsLmWSN8xvPR2PZBKLvq9Q

Social distancing and handwashing are of prime importance in the current lockdown. We suggest mask wearing would complement these measures by controlling the harm at source. Mass masking would be of particular importance for the protection of essential workers who cannot stay at home. As people return to work, mass masking might help to reduce a likely increase in transmission. South Korea and Hong Kong have managed to limit their COVID-19 outbreaks without lockdown.17,  18 It is difficult to apportion the contribution of various measures, including extensive testing, rigorous contact tracing, and strict isolation, but use of masks in public is universally practised in these two places. We encourage consideration of mass masking during the coming phases of the COVID-19 pandemic, which are expected to occur in the absence of an effective COVID-19 vaccine.19 Finally, this practice could also be useful for control of future influenza epidemics.

Suomessahan on höperöity että lasten ja nuorten pitäisi sairastaa korona ennen syksyä, koska silloin on tulossa uusi aalto ynnä influenssakausi. Em. tekstissä mainitaan että maskin käyttö voisi auttaa myös influenssaepidemian rajoittamisessa.

Minulle ei ole vieläkään valoittunut että mitä ihmeen hyötyä syksyä ajatellen siitä olisi että lapset ja nuoret sairastaisivat koronan nyt tai kesällä. Jos korona on niin kovin harmiton heille, niin eiväthän he ole sitten syksylläkään viemässä sairaalapaikkoja yhtään sen enempää kuin kesäkaudella. Jos taas ajatellaan sitä että he tartuttavat riskiryhmiä ja aikuisia, niin tartuttaisivathan he heitä kesälläkin. Ihan kuin syksyllä olisi tulossa joku superkorona jonka rinnalla tämä nykyinen ei ole ollut vielä mitään. Kerrotaankohan meille ihan kaikki...?

Karikko


Ehkä tauti on muhinut jo paljon kauemmin, kuin luullaan.

IL-
>>


Ranskalaisessa sairaalassa hoidettiin koronapotilasta jo joulukuussa. Asia kävi ilmi, kun sairaalassa testattiin uudelleen vanhoja keuhkokuumepotilaiden näytteitä. Yksi näyte joulukuun 27. päivältä osoittautui positiiviseksi koronatesteissä.

Elvytysosaston johtaja tohtori Yves Cohen kertoo ranskalaiselle BFM TV:lle, että tutkijat testasivat uudelleen joulu- ja tammikuussa hoidetun 24 potilaan näytteitä. Näytteet testattiin moneen kertaan virheen mahdollisuuden karsimiseksi.

Cohen kertoo potilaan olleen sairaana 15 päivän ajan. Tämän lapset olivat saaneet tartunnan, mutta vaimo ei.

– Hän oli hämillään. Hän ei ymmärtänyt, mistä olisi voinut saada tartunnan. Hän ei ollut matkustanut, ja hänen ainoa ihmiskontakti oli hänen vaimonsa, Cohen kertoo. Hän pitää mahdollisena, että vaimo on saattanut kantaa virusta oireettomana.

– Kaikki keuhkokuumenäytteet on testattava uudestaan. Virus todennäköisesti levisi jo silloin.

Maaliskuun alun jälkeen lähes 25 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen Ranskassa. Maan ensimmäiset tartunnat vahvistettiin 24. tammikuuta, jolloin virus löytyi kahdelta potilaalta Pariisissa ja yhdeltä Bordeaux'ssa

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 05, 2020, 10:24:47
Minulle ei ole vieläkään valoittunut että mitä ihmeen hyötyä syksyä ajatellen siitä olisi että lapset ja nuoret sairastaisivat koronan nyt tai kesällä. Jos korona on niin kovin harmiton heille, niin eiväthän he ole sitten syksylläkään viemässä sairaalapaikkoja yhtään sen enempää kuin kesäkaudella. Jos taas ajatellaan sitä että he tartuttavat riskiryhmiä ja aikuisia, niin tartuttaisivathan he heitä kesälläkin. Ihan kuin syksyllä olisi tulossa joku superkorona jonka rinnalla tämä nykyinen ei ole ollut vielä mitään. Kerrotaankohan meille ihan kaikki...?

Eihän näitä tosiaankaan mitenkään syvällisesti avata, mutta itse olettaisin, että kyse on ihan siitä, että syksyn tarjonta tulee olemaan monipuolisempi. Kun nyt on tarjolla koronaa, syksyllä saattaa olla tarjolla koronaa, koronan uutta muotoa ja kausiflunssaa. Eli vaikka korona ei tälläisenään olekaan lapsille ja nuorille tiedettävästi kovin vaarallinen, syksyn coctail saattaa olla.

Lisäksi totta kai jokainen virustauti huonontaa vastustuskykyä, joten syksyllä sairastettu korona (vaikka olisi ihan tätä nykyistä muotoa) saattaa altistaa kausiflunssalle, joka on pahimmillaan vammauttava ja kuolettava tauti sekin. Myös nuorille ja lapsille.

Kesällä on myös aikaa sairastaa, kun koulua ei ole. Syksyllä ei olisi enää oikeasti varaa pitää vanhempia kotona hoitamassa sairaita lapsia tai sairastumassa itse heidän tartuttaminaan. Silloin viimeistään pitäisi alkaa varautumaan siihen, että ihmiset pääsisivät täyspäiväisesti ja täysmittaisesti töihin.

T: Xante

Norma Bates

Mikään ei takaa etteikö kesällä sairastettu tauti jättäisi heikkoon kuntoon joka jatkuu syksyyn asti. Kuudenkin viikon sairastamisista on puhuttu aikuisten kohdalla, ja millään helkkarin ilveellä tartuntoja ei saada rajattua yksinomaan nuorisoon, ellei näitä sitten internoida joillekin sairastamisleireille kesän ajaksi.

30 asteen helteessä vähäoireinenkaan tauti tuskin on rattoisa sairastettava, jos sattuu himohelteet. Itsestäni tuntui jo kesällä 2018 että pumppu prakaa, ja se helle tod.näk. aiheutti fibromyalgian puhkeamisenkin.

Mutta jos suomalaiset perinteisesti lurkkivat kesän mökeillään, niin voi olla ettei tartunnat nuorisonkaan kesken leviä. Paitsi jos hakeutuvat jengeiksi kaupunkeihin. Koulut olisi pitänyt pitää kokoajan auki jos vapaata tartuttavuutta pitää käypänä ratkaisuna.

Aave

HUOM!

"Tervetuloa osallistumaan asenteita, päätöksentekoa ja moraalia koronapandemian aikana käsittelevään kansainväliseen tutkimukseen. Tutkimus toteutetaan nettikyselynä, jonka täyttämiseen on arvioitu kuluvan noin 15-20 minuuttia.

Tutkimus toteutetaan yli 40 eri maassa. Suomessa tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston Moralities of Intelligent Machines -tutkimusryhmän vastuullinen tutkija FT, dosentti Michael Laakasuo. Tutkimus on perustutkimusta ilman kaupallisia tarkoituksia. Tutkimusryhmäämme voi olla yhteydessä osoitteesta moimtutkimus at gmail.com .

Voit lukea lisää ja osallistua tutkimukseen alla olevasta linkistä":


Linkki kyselyyn.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy


Hippi

Lainaus käyttäjältä: Aave - toukokuu 05, 2020, 11:50:15
HUOM!

"Tervetuloa osallistumaan asenteita, päätöksentekoa ja moraalia koronapandemian aikana käsittelevään kansainväliseen tutkimukseen. Tutkimus toteutetaan nettikyselynä, jonka täyttämiseen on arvioitu kuluvan noin 15-20 minuuttia.

Tutkimus toteutetaan yli 40 eri maassa. Suomessa tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston Moralities of Intelligent Machines -tutkimusryhmän vastuullinen tutkija FT, dosentti Michael Laakasuo. Tutkimus on perustutkimusta ilman kaupallisia tarkoituksia. Tutkimusryhmäämme voi olla yhteydessä osoitteesta moimtutkimus at gmail.com .

Voit lukea lisää ja osallistua tutkimukseen alla olevasta linkistä":


Linkki kyselyyn.

Näyttäisi oleva sama tutkimus, jonka Jaska linkkasi huhtikuun puolessa välissä.
https://kantapaikka.net/index.php/topic,1138.msg59544/topicseen.html#msg59544

Ja näyttää hyväksyvän saman vastaajan useampaan kertaan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Juha


Koronaan voi liittyä laumaimmuniteetillista, joka merkitsee, ja jos tällaista kehittymää ei voi sulkea pois, niin asian huomioimattomuus voi kostautua, ja riskien kohderyhmänä ennenpitkää he, joista nyt kannetaan huolta. Koronariskiin kuuluu etenkin vanhuksia, ja jollain tapaa heikkokuntoisia koronalle, kautta ikäryhmien, vaikka tämä on (ainakin toistaiseksi) marginaalisempi juttu.

Iän perusteella rakennettavaa suojautumista, on helpompi toteuttaa. Jotta erilaiset, piilommassa olevat riskiryhmät voitaisiin suojata, on vaikeampaa, koska ryhmä ei ole samalla tapaa vaivattomasti havaittavissa. On siten riskikiryhmä vanhukset (Rv), ja riskiryhmä muut heikkokuntoiset koronaan nähden (Rm).

Rm-porukka kohtaa riskit, vaikkei välttämättä tiedä, kuuluuko riskiryhmään. Heitä ajatellen, laumaimmuniteetti ja sen hankkiminen on riski, toisaalta mahdollisuus. Siinä kun laumaimmuniteettipiirrettä rakentuu, riski vähenee, kun toisaalta mahdollisen immuniteetin ylösajon vaiheessa, riski suurenee.

Immuinteetin rakentamisessa on noin kooten kaksi vaihetta, olettaen, että (esim koronassa) immuunipiirrettä kertyy, jollain tapaa. Immuniteetin rakentaminen, ylösajo (Ir) ja lauman immuniteettituki (It). Alasajautuminen (Ia) on aina näissä todellisuutta, vaikka immunologiset syklit joidenkin virustyyppien tapauksessa pitkällisempiä.

It on seikka, jota säädellään parhaillaan rokotteen avulla. Tähänkin suhtaudutaan osin skeptisesti. Perusteita esitetään, ja hyvä esittää puolesta ja vastaan. Toisaalta rokotteista on nähty käytännössä narkolepsiaa, ja varmaan jotain pienempääkin.

Rokotteiden erilaisista pitkällisistä, tai systeemisistä vaikutuksista ei välttämättä voi huomioida yhteisellä kentällä, vahvan sosiaalisen esteellisyyden takia. Sama fakta koskee muutakin, ja tarkoittaa, että jos jotain toimea ajetaan, ei siitä käytännössä pystytä vetäytymään, osoittautui ongelma miten suureksi tahansa. Esim ilmastonmuutos on tällainen. Nyt se käy agendojen perustaksi, vahvana.

Jos jossain määrin laumaimmuniteetti voi olla pelastukseksi joillekin, jotka eivät voi jäädä loputtomiin lymyämään nurkkiinsa, ja kuolemaan sitä kautta, niin tästä pidettävä vähän huolta, muiden toimien ohessa, ellei osoittaudu, että laumaimmuniteetista ei ole hyötyä, jos sitä ei esim oikein rakennu.

Suora kontakti immuniteetillisen kyvyn hankkimiseen, on omanalaisensa juttu. Että tätä on mahdollisuutta nykyään välttää, on osa teknologista edistystä. Rokotteissa on teknistä tietämystä ja sovellettavuutta ajatellen se hyvä piirre, että ymmärrystä luonnonprosesseist voi lähestyä omakohtaisemman toiminnan kautta. Taatusti tulee havaituksi, vaikuttaako jokin, vai ei, kun vaivalla jotain väkerretty kasaan.

Rokoteknologian arvon voi ajatella kestävyysperustaisesti olevan siinä, että sovellutuksia tulee ennenpitkää luontevan luontoonsovittautumisen kautta. Osaa aseteollisuuden potentiaalista ei ole sovellettu hyökkäys ja puolustamisrintamilla. Silti, jotain jää siviileillekin, tuosta hakemistyöstä. Sama avaruusteknologian kanssa. Kun aseistus on pieneliöitä kohtaan, sovelluslaajentumalle voi laittaa samaa odotusta. Laajentumispiirre näissä vaikuttaa aika yleismaailmalliselta.

Norma Bates

https://tekniikanmaailma.fi/hollantilaisjohtoinen-tutkijaryhma-loysi-koronavirukseen-tepsivan-vasta-aineen-laboratoriossa-vasta-aine-on-taysin-ihmisperainen/

"Hollantilaisen Utrechtin yliopiston tutkijat ovat löytäneet ihmisen elimistöstä vasta-aineen, joka estää uutta koronavirustautia aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen tunkeutumisen ihmisen solujen sisään. Havainnosta kerrotaan maanantaina ilmestyneessä Nature Communications -lehdessä."

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Hippi - toukokuu 05, 2020, 12:45:19
Lainaus käyttäjältä: Aave - toukokuu 05, 2020, 11:50:15
...

Linkki kyselyyn.

Näyttäisi oleva sama tutkimus, jonka Jaska linkkasi huhtikuun puolessa välissä.
https://kantapaikka.net/index.php/topic,1138.msg59544/topicseen.html#msg59544

Ja näyttää hyväksyvän saman vastaajan useampaan kertaan.
Linkki löytyy myös Ylen uutisesta https://yle.fi/uutiset/3-11290481 , joka kertoo turkulaisen tutkijaryhmän olevan mukana.