Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Poikkeustila, valmiuslaki ja hallituksen toiminta koronan ehkäisemisessä

Aloittaja Brutto, maaliskuu 25, 2020, 14:07:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Mitähän vielä saadaan sössittyä? Kaikilla on nykyään pelit ja vehkeet, mutta ei sen vertaa saada aikaiseksi paikanpäällä että ei tarvitsisi turvautua paperilappusiin. Mutta nyt on pallo kisamatkaajilla itsellään. Kaikenlainen sönkötys jolla selitellä sitä että ryntää levittelemään virusta on vaan sitä itseään, sönkötystä.

https://yle.fi/uutiset/3-12002925

Kävi ilmi, että Kymsoten Ylelle toimittamasta kuntalistasta uupuivat kokonaan Espoon tiedot, jotka olivat lipsahtaneet Helsingin lukuihin. Helsingin oikea lukema on 133 ja Espoon 89.

Kymsote selvittää parhaillaan, mihin ovat päätyneet Ylelle annetussa listassa alun perin Helsinkiin paikannetut 71 kisaturistia. Kymsoten tartuntatautien ja infektioiden torjuntayksikön palveluesimies Oili Strömin mukaan epäselvyyksiin on useita mahdollisia syitä.

– Lomakkeita on Kotkan päässä ja Kouvolan päässä. Siinä on nyt jotakin häiriötä, kertoo Ström.

Joistakin lomakkeista on ollut Strömin mukaan käsialasta riippuen vaikea saada selville kotikuntaa. Joillakin kotikunta taas voi olla ulkomailla.

– Jos kotikunta on ulkomailla ja oleskelukunta on Suomessa vaikka Helsinki, silloin kotikunta ei näy, sanoo Ström.

...

Vaalimaalla paperilapuille kerätyt yksittäisten matkustajien henkilötietolomakkeet ovat Lukkarisen mukaan haastava kokonaisuus. Näistä tiedoista ei ilmene, missä bussissa matkustaja on ollut.

Toisaalta on olemassa myös lista siitä, mitkä bussit on päästetty Vaalimaalla rajan yli Suomeen. Bussilistoissa taas ei ole kotipaikkakuntatietoja, eivätkä listat ole osoittautuneet Lukkarisen mukaan luotettaviksi.

– On vähän haastava palapeli ollut kasata tätä kokonaiskuvaa. Jo ylipäänsä näiden vieminen sähköiseen muotoon on ollut oma sarjansa, sanoo Lukkarinen.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - kesäkuu 29, 2021, 15:35:07
"Haista vittu Krista Kiuru!" Näin potkupallokisoissa käyneet apinat huutelivat Pietarissa.
https://www.iltalehti.fi/jalkapallon-em-2021/a/1c7a937e-9e14-4336-8925-2668a98592a1

Ilmeisesti Pietarissa on ollut tosi paha helle kun päät on noin pahasti pehmenneet. Krista Kiuru on ollut hallituksen paras (valitettavasti samalla melkein ainoa) ministeri, joka on edes yrittänyt pitää tautia kurissa.

Tänään saa taas tulla vapaasti suomeen muun -muassa italiasta ja saksasta, eli niistä "vihreistä maista" joissa kerrotaan tilanteen olevan stapiili- tai jotain sinne päin.

Taloutta kaiketi pitää availla- saapa nähdä miten menee toivottavasti hyvin. Hieman olettaisi kuitenkin olevan riskaapelia, kun ei tarvitse olla mitään todisteita eikä testauksia..

Norma Bates

Eihän matkustelu välttämättä sinällään ole riski - riskiksi se muuttuu sitten kun kohteena on korkeiden riskien maa.  :P

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 01, 2021, 10:23:53
Eihän matkustelu välttämättä sinällään ole riski - riskiksi se muuttuu sitten kun kohteena on korkeiden riskien maa.  :P

Niin riski realisoituu vasta käytännössä ja matkustelemalla se varmaa toteutunee helpommin, kuin matkustelemattomuudella.

Testaamattomuus ei ainakaan vähennä sitä..

Hippi

Testaus sinällään ei tee riskille sitä eikä tätä, jos matkustaja ei noudata karanteeni ohjeita.
Karanteeniin voi jäädä testaamattomanakin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Onnettomuustutkintakeskus antoi eilen palautetta ja suosituksia koronan hallinnollisesta hoidosta.
https://yle.fi/uutiset/3-12002711
Ei mitenkään toimintaa ylistävää tekstiä. Potkupalloturistien ja muun rymysakin ollessa jälleen otsikoissa nostetaan yksi kohta.
Lainaa
Suunnitelmat rajaliikenteen rajoittamiseen

Sisäministeriö huolehtii, että rajanylityspaikkojen toimintaan sekä rajaliikenteen hallittuun rajoittamiseen, terveystarkastuksiin ja kontrollointiin kriisitilanteessa laaditaan kattava eri näkökulmat huomioon ottava poikkihallinnollinen suunnitelma.

– Tämä on hyvin monimutkainen asia, joka ei vieläkään ole nähtävästi ihan kunnossa, Valonen huomauttaa. 
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Hippi - heinäkuu 01, 2021, 12:03:39
Testaus sinällään ei tee riskille sitä eikä tätä, jos matkustaja ei noudata karanteeni ohjeita.
Karanteeniin voi jäädä testaamattomanakin.

Ei varmaan teekään- se testaamattomuus tarkoittaneekin sitten päinvastaista.

Oli kysymys maahanpääsystä ja se pääsyn ehdoista joista ollaan päättämässä. Sisärajojen suhteen vihreälinjalaisilta oltaisiin poistamassa tarkastukset- mutta se päätös tullee ilmeisesti viimeistään huomenna, ennen eduskunnan lomailua.

Mutta mitäs tuosta eiköhän ne deltat ole jo kotiutuneet muutenkin. Otannassa niitä on löydetty eikä todellista määrää tiedä kukaan.
Virusmuunnoksia on satoja kaikkiaan ja joitakin on arveltu ärhäkkäimmiksi, kuin toisia.

KAKSI annosta koronarokotetta näyttäisi suojaavan viruksen nopeasti leviävältä deltamuunnokselta eli niin kutsutulta Intian variantilta, kertoo Euroopan lääkevirasto EMA.

Viraston rokotestrategiasta vastaavan johtajan Marco Cavalerin mukaan tämä pätee kaikkiin EMA:n hyväksymiin rokotteisiin. EMA on hyväksynyt käyttöön Pfizerin ja Biontechin, Modernan, Astra Zenecan sekä Johnson & Johnsonin rokotteet.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,27 miljoonaa ihmistä eli 59 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä yli 38 700:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 18,5 prosenttia, mikä tarkoittaa lähes 1,03:a miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 35 800:lla



Rokotuksien luvataan suojaavan, mutta tuskin sitäkään kovin varmasti tiedetään..

Norma Bates

Valitettavasti tästä ei näe kuin roippeet koska maksumuuri (en minäkään näe tätä kokonaisuudessaan), mutta tuntuu aikas hurjalta:

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/619481

Koronarokotukset edistyvät. THL:n ylilääkäri esittää harkittavaksi koronan poistoa yleisvaarallisista tartuntataudeista. Luokituksen muutos lopettaisi tartunnan saaneiden ja altistuneiden jäljityksen ja karanteenit.

Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä poistaisi koronan vakavien tartuntatautien eli yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. Nohynekin mukaan nimen omaan tästä asiasta pitää alkaa keskustella juuri nyt, kun valtaosa väestöstä ja nimen omaan iäkkäät ja riskiryhmäläiset ovat syksyllä saamassa kaksi rokoteannost...


Että helvetti vapaasti irralleen vaan. Minusta tuntuu että tämä on vähän semmoinen kädet pystyyn -skenaario. Että kun ei deltavariantille mitään mahda, niin antaa mennä kun on mennäkseen.

Hippi

^
Tuossahan sanotaan "pitäisi alkaa nyt keskustella" poistamisesta. Siinä tulee pohdittavaksi, että mikä on se oikea hetki poistaa tauti tuosta luokituksesta.

Kun valtaosa on rokotettu, tartuntaketjujen jäljittäminen on jokseenkin hyödytöntä ja kallista työtä, jota tehtäisiin .... niin miksi? Jo aiemmin on sanottu, että jokseenkin kaikki tulevat koronan sairastamaan, mutta rokotus ehkäisee sen vakavan tautimuodon jokseenkin hyvin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Hippi - heinäkuu 12, 2021, 09:42:38
^
Tuossahan sanotaan "pitäisi alkaa nyt keskustella" poistamisesta. Siinä tulee pohdittavaksi, että mikä on se oikea hetki poistaa tauti tuosta luokituksesta.

Kun valtaosa on rokotettu, tartuntaketjujen jäljittäminen on jokseenkin hyödytöntä ja kallista työtä, jota tehtäisiin .... niin miksi? Jo aiemmin on sanottu, että jokseenkin kaikki tulevat koronan sairastamaan, mutta rokotus ehkäisee sen vakavan tautimuodon jokseenkin hyvin.

Taudin perässä juostessa, taidetaan olla jo hieman jäljessä.

Altistuneiden tavoittelussa soitellaan perään ja kerrotaan heille, että he ehkä ovat olleet sellaisessa yhteydessä jossa on tartunnan mahdollisuus- lieneekö se enää tässä vaiheessa kovin tehokas pelote, että saisi ihmiset menemään testeihin, varsinkin jos he ovat jo ravanneet niissä monta kertaa.

Monet ovat myös melko oireettomia ja samassa perheessäkin toisilla on oireita ja toisilla ei.

Tuo taudin eristäminen tuskin onnistuu, eikä sitä ehkä ole edes tavoiteltu koko aikana, vaan pikemminkin vain sen hidastamista, että yhteiskunta ehtii sopeutua siihen uuteen tilanteeseen. Kuten rokotusten kautta-

Taudin poistaminen Yleisvaarallisten listalta mahdollistaa se jatkuvan seurannan lopettamisen, mutta jos se jätetään sinne- niin laki vaatinee sen jäljityksen jatkumisen..

Norma Bates

Itseäni lähinnä inhottaa että long covidin voi saada lievänä sairastetustakin koronasta, ja kertaakaan en ole mistään lukenut että rokotteet olisivat vähentäneet long covidia. Jos minkäänlaista jäljitystä ei enää ole, pahoin pelkään että suhtaudun kaikkiin ihmisiin kuin ruttotautisiin. Nytkin jo iljettänyt bussissa kun joku maskiton keuhkoaa puhelimeen tai kaverilleen.

Hippi

Jäljitys tulee aina niin myöhässä, että ei sillä ole juurikaan merkitystä etenkin, kun lievimmät tapaukset eivät edes tiedä sairastavansa. Kyllä se nyt vaan on otettava niin, että tulee jos on tullakseen. Tietenkin omatoimisesti voi varoa kontakteja, jos se rauhoittaa mieltä, että tekee edes jotain omaksi hyväkseen.

Onko kukaan enää kuullut siitä kännykkäsovelluksesta? Se taidettiin haudata hiljaisuudessa viimeistään silloin, kun joku arvovaltainen henkilö sen haukkui turhaksi näpertelyksi.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates


Hayabusa

Jopa vanhukset ovat havainneet, ettei homma ole oikein hallussa.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008131939.html
Lainaa
Niinistö otti kantaa myös Pietarista tulleiden EM-kisaturistien tuomiin tartuntoihin. Hän totesi, että ehkä valmistautuminen oli tehty huonosti. Hän ei ole havainnut, että kukaan olisi ottanut sattuneesta vastuuta.

– Ei vaikuta siltä, että olisi ollut johdonmukainen suunnitelma, josta joku olisi ollut vastuussa. Systeemi ei vaikuttanut olevan kovin kattava. En ole huomannut, että kukaan olisi ottanut siitä erityisemmin vastuuta, Niinistö sanoi.

Valmiuslaki on tehty täysimittaisen sodan varalle. Toivottavasti sellaista ei koskaan tule enää. Mutta näitä pienempiä kriisejä on luvassa aivan varmasti lisää. Seuraavan varalle on syytä varautua ihan oikeasti.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Norma Bates

Jossain mäkätettiin että ihmisten olisi pitänyt itse ottaa vastuu toiminnastaan. Kaksikymppisten juippienko? Heillä vastuuprosentti lienee pienin kaikista ikäryhmistä ja (heh) sukupuolista... Myöskin jossain jeesusteltiin että ei kaikki tartunnat ole tulleet kisaturistien mukana, vaan osa on tullut ulkomaanmatkailijoiden ja osa rajan ylittävien työntekijöiden. Jaaha. Sehän se lämmittääkin mieltä.