Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Poikkeustila, valmiuslaki ja hallituksen toiminta koronan ehkäisemisessä

Aloittaja Brutto, maaliskuu 25, 2020, 14:07:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska

#1695
Siis Suomessa vielä riehumaton entistä herkemmin tarttuva XBB1.5 variantti saadean todennäköisemmin Yhdysvalloista kuin Kiinasta tulevilta matkailijoilta. Kiinassa riehuvat Suomessa tutut variantit, Yhdysvalloissa XBB1.5 variantin osuus on suuri ja kasvaa. Ainakin tilastoissa  Yhdysvalloissa koronavirustaudin yleisyys on nyt kaksikymmenkertainen Kiinaan verraten, siis miljoonaa asukasta kohden.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 04, 2023, 10:34:02
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - tammikuu 03, 2023, 22:35:24
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - tammikuu 01, 2023, 22:19:16
Minä just eilen laitoin koronaketjuun että ne uudet ätäkät variantit BQ ja XBB tulee kyllä USA:sta tänne eikä Kiinasta.
Ja matkustusrajoituksia pitää pöhköinä (lue: epäilevät: populistisen rasistisina) sekä USA:n että Suomen virologit.
Tään päivän Ilta-Sanomissa virologi Vapalahti piikitteleekin:
- Jos puhumme XBB1.5-variantin leviämisestä, tulisi meidän tämän rajoituslogiikan mukaan testata ennemmin
New Yorkin lennoilta tulevia matkustajia, Vapalahti sanoo.
- En kannata matkustusrajoitteita, vaan pikemminkin sitä, että ylipäätään sairaana matkustelemista vältetään ja seurataan kiinalaisillakin todettavia tartuntoja.
- IS paperinen ti 3.1.2023 s. 9

Noinkohan vain.

https://www.verkkouutiset.fi/a/tutkija-nain-uusi-koronarokote-eroaa-aiemmasta/#f0e7512d

Useampaan varianttiin tehoava eli bivalentti rokote on saanut myyntiluvan Yhdysvalloissa. Uusi rokote sisältää ainesosia, jotka saavat kehon tuottamaan vasta-aineita useampaa koronaviruksen muunnosta vastaan.

Tähänkin asti on mutaatiot olleet jo suomessa, kun niitä on alettu löytymään.

Koronarokotteiden tarkoitus on ollut tuottaa vasta-aineita koronan pintaproteiinejä vastaa- muuttuuko se synteesi jotenkin uusissa rokotteissa.

Solujen toiminnassa keho ei tuota vasta-aineita vaan immuunivasteen solut joita ärsytetään tuottamaan oikeita toimivia vasta-aineita.

Jos ne vasta-aineet toimivat rokotteiden avulla muodostuvia pintaproteiineja vastaan. Se ei silti tarkoita, että ne löytäisivät "luonnollisen tartunnan kautta tulevia viruksia.

Viruksilla on muoto tila ja sähköisiä ominaisuuksia, joita vasta aineet tunnistavat ja rokotuksien avulla kehittyvät vasta-aineet ovat erilaisia, kuin tartunnan kautta saatavat.

Kuten on maailmalla jatkuvasti todettu- rokotteiden apu on melko vähäinen.

Norma Bates

Jos kokee melko vähäiseksi ettei joudu sairaalaan, tai kuole... Miten vain.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 04, 2023, 10:34:02
Ärsyttää että Kiina nyt parkuu että sille kehdataan asettaa jotain rajoituksia, kun aikoinaan siellä ronkittiin tulijoilta perseetkin läpi kun piti ottaa mahdollisimman nöyryyttävällä tavalla näytteitä. Ja oli kovat karanteenit, sekä ulkomaalaisille että omille.

Politiikkahan korona"toimet" ovat olleet koko ajan. Niin Kiinassa kuin meilläkin. Joten kiinalaiset, amerikkalaiset ja muut epäilyttävät kunnon koppikaranteeniin! Vapalahden assistenteiksi perseitä ronkkimaan ovat ilmoittautuneet Jaska ja MrKAT.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

MrKAT

#1699
Kansanterveys on usein ollut takana, mutta nyt on vain tyhmää politiikkaa by Kiuru ja monet EU-maat:

Husin Asko Järvinen: "Kiinasta tulevien ennakko­testistä voisi käyttää termiä poliittinen sumutus"
...
"Tässä vaikuttavat nyt enemmän poliittiset paineet kuin lääketieteelliset tosiasiat. Poliitikot kokevat, että on olemassa uhka, joten on syytä toimia. He pelkäävät, että jos ei ole toimittu, siitä tulee jälkikäteen pyyhkeitä", Järvinen sanoo.

"Kiinasta tulevien ennakkotestistä voisi käyttää termiä poliittinen sumutus", Järvinen sanoo.
...
"Ennen matkaa positiivisen testin antaneet eivät ole kovin todennäköisiä tartuttajia, koska nykyiset viruskannat tarttuvat niin nopeasti. Todennäköisiä tartuttajia ovat he, jotka saavat tartunnan juuri matkaa ennen tai lentokoneessa. Heitä ennakkotesti ei ole ehtinyt löytää", Järvinen sanoo.

- https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009312470.html

Ja THL:n Jalava sivaltaa:
"Vähälle huomiolle on jäänyt, että EU-komissio suosittelee, että jäsenmaiden tulee edelleen tehostaa rokotuksia erityisesti riskiryhmillle", hän sanoo.
Ja vielä lopuksi:
Talven ja kevään koronatilanteeseen vaikuttaa paljon se, kuinka paljon tartuntoja lisää Yhdysvalloissa nyt leviävä koronaviruksen XBB.1.5. -variantti.
"Yhdysvaltalaisasiantuntijat sanovat nyt, että rokotteet näyttävät suojaavan edelleen hyvin vakavalta tautimuodolta", THL:n Jari Jalava sanoo.


Lääketieteellinen järki sanoo siis:
1. Rokottakaa. Rokottautukaa.
2. Rajojen kyttäily on tyhjänpäiväistä resurssien tuhlausta.
    (Mitä nyt korkeintaan satunnaisia näyteotoksia tutkimusmielessä).
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Jaska

On tuossa EU.n testipakkosuosituksessa hiukan koston makua Kiinan ulkomaalaisille maahantulijoille tekemistä anaalitestauksista.

Odotan XBB.1.5 variantin rantautuvan Suomeen ja tartunrojen lisääntyvän ja  silloin harkittavaksi tulevat maskisuositusten lisäämiset. Ei ole tietoa, että tämä variantti olisi tulossa Kiinasta.

Karikko


Kun mutaatioita on pelätty tulevan, niin ne ovat jo olleet täällä aiemminkin, eli eiköhän tuokin jo ole täällä.

Kiinalaiset itse ovat toimineet samaan malliin koettaessaan eristää virusta ja nyt sen paukahdettua täyteen voimaansa hekin joutuvat nostamaan kädet pystyyn.

Kiinalaisten testaaminen ei taida silti toteutua, eli testaillaan vain lentokoneiden jätevesiä ja ehkä vaaditaan jotain todistuksia.

Turisteja (kiinalaisia) ei edes ole kovin paljon liikkeellä tänä vuonna.

Norma Bates

Rokottaudu tässä, jos ei rokotteita anneta. Tässä kommentti somesta:

Yleensä kun kirjoittelen koronakatsausta, niin otan viikon aikana näkemäni artikkelit esille ja tutkimustiedon. Nyt meinasi jo tietokone tiltata, kun viimeisen 5 päivän ajalta on kertynyt 25 artikkelia kasaan. Eikös sitä luvattukin Hesarin toimesta, että korona häviää, kun siitä ei vaan puhuta? Joku nyt selkeästi haluaa koronan siis takaisin?
Mikä noissa uutisissa on kauheinta, niin on se, että jopa minulla, joka olen seurannut asiaa tarkasti viikko toisensa jälkeen alkaa olla olo, että evvk. On aivan se ja sama, että mitä sanotaan, kun seuraavalla viikolla mielipiteet ja ohjeet voivat olla ihan toista. Tuntuu kuin katselisi leikki-ikäisten kiistaa hiekkalaatikolla. Kamalinta on vain, että kyseessä pitäisi olla aikuisten, jotka ovat vastuussa meidän kaikkien terveydestä. Rokotteita ei anneta. Rokotteet voidaan antaa kaikille. Rokotteista ei ole hyötyä, joten ei anneta. Rokotteet voidaan antaa kaikille yksityisellä. Rokotteilla ei ole lääketieteellisiä perusteita. Kiinasta tulevia ei tarvitse testata. Kiinasta tulevat tarvitsee testata. Makaronilaatikko on parempaa kuin maksalaatikko. Maksalaatikko on parempaa kuin makaronilaatikko. Meidän äidillä on hienompi kauha kuin teidän äidillä. Meidän äidilläpä on hienompi hiekkalapio kuin teidän äidillä ja hän lainaa sitä mulle ja kops!

Pikareferaatti viikon tapahtumista:

THL: Kiinalaisia ei tarvitse testata
Kiuru: Kiinalaisilta vaaditaan enintään 48 h ennen matkaa tehtyä koronatestiä, lentokoneissa pitää käyttää maskia ja lentokoneiden jätevesistä otetaan koronanäytteitä.

THL:n kanta on erikoinen. Se perustuu siihen, että täällä on jo niin paljon koronaa, että ei ole merkitystä tuleeko sitä lisää. Käykö sama logiikka vaikka reikiintyneisiin hampaisiin eli jos on jo 3 reikää hampaissa, niin turhapa niitä enää on pestä? Tai miten toimiiko sama logiikka ylipainoon? Jos on jo ylipainoa 20 kiloa, niin ihan huoletta voi napostella vielä 10 kiloa lisääkin?
Se on selvää, että kiinalaiset muunnokset koronasta tulevat Suomeen ennemmin tai myöhemmin, mutta nyt ei ole hyvä aika ennemmin, koska tällä hetkellä ihmisiä on todella paljon sairaana ja terveydenhuolto ihan helisemässä muutenkin. Kuvaavaa on, että ihmisiä on ollut nyt sairauslomalla joulukuussa 42% enemmän kuin 3 vuotta sitten kun koronaa ei vielä ollutkaan eikä minkäänlaisia rajoituksia. Jotta tautitilanne saataisiin oikein ryöpsähtämään, niin THL tuntuu tekevän kyllä parhaansa. Työikäisten ei tarvitse tehdä enää edes koronan kotitestejä ja siten ihmiset eivät tiedä olla pois liikkumasta tuolla ihmisten ilmoilla sitä ennenkin jo lyhennettyä karanteeniaikaa eli ensin se lyhennettiin 10 vuorokaudesta 5 vuorokauteen ja nyt kun ei tiedetä että onko korona vai flunssa, niin esimerkiksi kaupassahan voi juosta ihan rauhassa kuka vaan.
Testien vaatiminen kiinalaisilta on mielestäni fiksua kyllä, mutta yksi mutta asiassa on. Ilmeisesti tällä hetkellä Kiinassa kiertää omikronin muodot, jotka ovat jo täälläpäin. Sen sijaan Jenkeissä on tarjolla hurjan nopeasti leviävää XBB1.5 varianttia jopa 40% tautitapauksista. Varianttia kutsutaan lempinimellä Kraken eli kyseessä on merihirviö tai tässä tapauksessa paljolti vielä meren takana oleva hirviö. Kraken on puoliksi mustekala ja puoliksi rapu. Samoin XBB1.5 on muodostunut kahdesta eri omikron-kannasta. Kun tietoisuus Krakenin olemassaolosta Jenkeissä on olemassa, niin siinä mielessä saattaisi olla jopa fiksumpaa testata New Yorkin lennoilta tulevia. Tosin on syytä muistaa, että kun miljardiluokan väestö pääsee nyt vapaasti tehtailemaan uusia mutaatioita ja kun Kiinan varianteista ei ole ajantasaista tietoa saatavilla nyt, niin ei se uusien varianttien hidastaminen sieltäkään suunnasta tunnu lainkaan typerältä.

THL: rokotteille ei ole lääketieteellisiä perusteita
STM: rokotteille on lääketieteelliset perusteet

Samaan aikaan kun porukkaa kuolee koronaan, niin koronarokotteita hävitetään. Itse olisin mieluusti ottanut Novavaxin rokotteen, mutta nyt sitä heitettiin roskiin 417 000, koska se on "kelvannut" vain 2000 ihmiselle. No kai se kelpasi vain 2000 ihmiselle, koska sitä ei suostuttu antamaan niille, jotka olivat saaneet ongelmitta mRNA-rokotetta. 2021 pistettiin roskiin 150 000 AstraZenecaa ja ihan lähikuukausina on menossa Pfizerin alkuperäistä rokotetta roskiin 572 000 kappaletta ja lisäksi lasten rokotteita 280 000, kun niitäkään ei keneenkään laiteta. Lisäksi 3 miljoonaa rokotetta on lahjoitettu toisiin maihin. Onko oikeasti näin, että meillä on varaa heittää 1,4 miljoonaa rokotetta roskiin ja samaan aikaan jättää rokottamatta vaikkapa näitä riskiryhmäläisten lähipiiriä? Tälläkin hetkellä on moni, joka rokotteen ottaisi, jos vaan saisi. Ja nytkin istutaan niiden 3,6 miljoonan omikronrokotteen päällä. Annetaan omikronin kiertää nyt vaan rauhassa viikatteen kanssa ja samaan aikaan odotellaan, että Yhdysvalloista tai Kiinasta saadaan joku uusi variantti, johon omikron-rokote ei tehoa.
Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Anna Rotkirch on sanonut viikon aikana viisaita sanoja. Hän herättelee siihen, että on turha lähteä kinastelemaan siitä, että onko ylikuolleita 4000 vai 6000, kun se on vaan tosiasia, että 1000 kuolluttakin liikaa on liikaa. Hän pitää myös meidän riskiryhmäläisten puolia:  Pidän ihmisoikeuksien kannalta pöyristyttävänä ajatusta, että olisi tietty osuus varsinkin ylipainoisia, immuunivajeisia ja vanhoja ihmisiä, joiden on nyt pakko kuolla ja se ei ole mikään ongelma. Hänen mukaansa ylikuolleisuudesta 38% selittyy väestön vanhenemisella, mutta 62% selittyy koronalla ja jos se ei selity koronalla, niin tilanne on vielä huolestuttavampi ja asia pitää tutkia. Herää kysymys, että miksi takerrutaan lillukanvarsiin ja kinastellaan laskentatavoista kuolleiden määrästs? Yritetäänkö lillukanvarsilla peitellä nyt sitä tosiasiaa, että korona niittää juuri sitä mitä toivotaankin eli niitä henkilöitä, jotka kuuluvat siihen 10 prosenttiin väestöstä, jotka aiheuttavat 80% sotekuluista.
Kaiken tämän keskellä Italia valmistautuu palauttamaan maskipakkoa ja etätyösuosituksia. Onko Italia se maa, joka tajuaa inhimillisen kärsimyksen määrän mitä sairastumista väistämättä tulee?

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 08, 2023, 01:51:17
On tuossa EU.n testipakkosuosituksessa hiukan koston makua Kiinan ulkomaalaisille maahantulijoille tekemistä anaalitestauksista.

Luultavasti, sekä bonuksena myös näppärä näpäytys Venäjän hyökkäyksen tuomitsemattomuudesta.

Hyvänä puolena näissä tämäntyyppisissä toimissa on, että ne eivät tee matkustamista mahdottomaksi jos se on täysin välttämätöntä. Kiusalliseksi ja hankalaksi toki, ainakin jos jotain sondia tai puikkoa aletaan työntää rektaaliin.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 08, 2023, 09:43:21
Kiinalaisten testaaminen ei taida silti toteutua, eli testaillaan vain lentokoneiden jätevesiä ja ehkä vaaditaan jotain todistuksia.

Todistuksilla voi pyyhkiä sen testausreiän. Mehän näimme myös väärien todistusten aallon ympäri Eurooppaa ja kiinalaiset ovat tunnetusti eteviä tekemään kaikenlaisia kopioita. Sitä paitsi todistus on joltain ajanhetkeltä ennen. Joten henkilö on voinut hyvinkin saada tartunnan sen jälkeen ja olla juuri parhaassa levittämiskunnossa. Kiinan koppikaranteeni oli toimivampi ratkaisu. Se on myös kallis tapa rajoittaa tautien leviämistä, mutta kustannuksethan voi / pitäisi vyöryttää matkailijoille - mitä tosin Suomi ei koskaan tekisi.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - tammikuu 09, 2023, 09:15:03
Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 08, 2023, 09:43:21
Kiinalaisten testaaminen ei taida silti toteutua, eli testaillaan vain lentokoneiden jätevesiä ja ehkä vaaditaan jotain todistuksia.

Todistuksilla voi pyyhkiä sen testausreiän. Mehän näimme myös väärien todistusten aallon ympäri Eurooppaa ja kiinalaiset ovat tunnetusti eteviä tekemään kaikenlaisia kopioita. Sitä paitsi todistus on joltain ajanhetkeltä ennen. Joten henkilö on voinut hyvinkin saada tartunnan sen jälkeen ja olla juuri parhaassa levittämiskunnossa. Kiinan koppikaranteeni oli toimivampi ratkaisu. Se on myös kallis tapa rajoittaa tautien leviämistä, mutta kustannuksethan voi / pitäisi vyöryttää matkailijoille - mitä tosin Suomi ei koskaan tekisi.

Kiinalaisten eristystoimet lopetettiin- he siis vapauttivat omat eristystoimensa, mutta muut maat alkoivat eristämään kiinalaisia- tai ainakin jotain sen suuntaista pyritään tekemään.-
Turhaa touhua molemmin puolin.

Virusmutaatioiden kannalta sillä ei ole merkitystä, ne on ennenkin jo olleet levinneet, kun ne on ensimmäisen kerran huomattu.
Ovat jo suomessakin. Sitä paitsi uusia muodostuu jatkuvasti ja vain elinvoimaisemmat (parhaiten leviävät) huomataan.

Hiha

Harvinaista herkkua tarjolla. Koronakriisin jälkikäteistarkastelua.

Kukaan ei halua enää muistella tätä ilkeää pikkuvirusta. Vielä vähemmän sitä miten sankarillisesti toimi silloin, kun se hallitsi maailmaa. Eivät poliitikot eivätkä kansalaiset. Kannattaa lukea nyt – tai elää pari sukupolvea eteenpäin, jolloin vielä syntymättömät historioitsijat selvittävät totuutta tapahtumista.

Yllättävät koronaluvut julki: Oliko Anders Tegnell sittenkin oikeassa?

"Ruotsin koronapandemian aikainen ylikuolleisuus on matalimmalla tasolla koko Euroopan unionissa."

Jaska


Ruotsin ja Suomen koronapolitiikka erosivat vahvasti vuonna 2020. Suomi pyrki sulkemaan kaiken, jossa ihmiset voivat kohdata toisiaan että terveydenhoidon kuormaa vähennetään. Työntekijät ja koululaiset koteihinsa, ei kultuuria, liikuntaa, ravintoloita, muita palveluita. Vanhukset karantenissa laitoksissa ja kotonaan. Hautajaisetkin pienessä piirissä.  Maskipakko ihmisten ilmoilla kuten terveydenhoidossa, julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Uudenmaan raja kiinni. Jäljityksessä löydetyt altistuneet eristykseen. Ei Suomessa ollut ylikuolleisuutta 2020, vaan rajoitukset torjuivat myös muita kuolemia: tartuntatauteja ja loiikenneonnettomuuksia. Ruotsissa koronakuolemat anpaisivat pilviin. 2021 alusta aloitettiin koronarokotukset niin Ruotsissa kuin Suomessa.

Edellisessä viestissä viitattiin Iltalehden juttuun, että koronajan (kolmen ensimmäisen vuoden) ylikuolleisuus eli kuolleisuuden nousu Ruotsissa olisi ollut  pienempää kuin missään muualla. Kun muuta näyttöä ei esitetty kuin että ruotsalaislehti Svenska Dagbladet on kysynyt asiaa Tilastolliselta keskustoimistolta, pidän väitettä toteen näyttämättömänä ja epäuskottavana. Tilastoitu koronakuolleisuus on ruotsissa 45% korkeampikuin Suomessa. Tuo väitehän tarkoittaa, että hyvin suuri osa Ruotsin koronakuuolemista olisi vähentynyt muista kuolinstyistä.

Ruotsin koronakuolemissa on kaksi korkeampaa jaksoa: lokakuusta 2020 toukokuuhun 2021 ja joulukuusta 2021 helmikuuhun 2022. Suomessa suurin osa koronakuolemista on tapahtunut joulukuusta 2021 tammikuuhun 2023. Omikronpiikki oli Ruotsissa merkittävästi korkeampi ja lyhytkestoisempi ja syytä Suomen korkeaan koronakuolleiuuteen koko vuoden 2022 on aihetta kysyä. Jos Ruotsin ylikuolleisuus on ollut muihin verrattuna alhainen, arvaan syynä olleen muun kuin että Ruotsia ei suljettu koronan vuoksi 2020.

Hiha

Lainaus käyttäjältä: Jaska - maaliskuu 09, 2023, 01:08:52

Ruotsin ja Suomen koronapolitiikka erosivat vahvasti vuonna 2020. Suomi pyrki sulkemaan kaiken, jossa ihmiset voivat kohdata toisiaan että terveydenhoidon kuormaa vähennetään. Työntekijät ja koululaiset koteihinsa, ei kultuuria, liikuntaa, ravintoloita, muita palveluita. Vanhukset karantenissa laitoksissa ja kotonaan. Hautajaisetkin pienessä piirissä.  Maskipakko ihmisten ilmoilla kuten terveydenhoidossa, julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Uudenmaan raja kiinni. Jäljityksessä löydetyt altistuneet eristykseen. Ei Suomessa ollut ylikuolleisuutta 2020, vaan rajoitukset torjuivat myös muita kuolemia: tartuntatauteja ja loiikenneonnettomuuksia. Ruotsissa koronakuolemat anpaisivat pilviin. 2021 alusta aloitettiin koronarokotukset niin Ruotsissa kuin Suomessa.

Edellisessä viestissä viitattiin Iltalehden juttuun, että koronajan (kolmen ensimmäisen vuoden) ylikuolleisuus eli kuolleisuuden nousu Ruotsissa olisi ollut  pienempää kuin missään muualla. Kun muuta näyttöä ei esitetty kuin että ruotsalaislehti Svenska Dagbladet on kysynyt asiaa Tilastolliselta keskustoimistolta, pidän väitettä toteen näyttämättömänä ja epäuskottavana. Tilastoitu koronakuolleisuus on ruotsissa 45% korkeampikuin Suomessa. Tuo väitehän tarkoittaa, että hyvin suuri osa Ruotsin koronakuuolemista olisi vähentynyt muista kuolinstyistä.

Ruotsin koronakuolemissa on kaksi korkeampaa jaksoa: lokakuusta 2020 toukokuuhun 2021 ja joulukuusta 2021 helmikuuhun 2022. Suomessa suurin osa koronakuolemista on tapahtunut joulukuusta 2021 tammikuuhun 2023. Omikronpiikki oli Ruotsissa merkittävästi korkeampi ja lyhytkestoisempi ja syytä Suomen korkeaan koronakuolleiuuteen koko vuoden 2022 on aihetta kysyä. Jos Ruotsin ylikuolleisuus on ollut muihin verrattuna alhainen, arvaan syynä olleen muun kuin että Ruotsia ei suljettu koronan vuoksi 2020.

Asiasta on hankala olla perusteltua mieltä, koska alkuperäinen juttu on ruotsalaisen maksumuurin takana. Oletetaan kuitenkin, että siinä on katsottu tilastoista kokonaissaldoa koronavuosilta.

"Ruotsalaismedian julkaisemassa tilastossa on vertailtu ylikuolleisuutta maittain, verraten vuosia 2017–2019 vuosiin 2020–2022."

Silloin se tarkoittaa varmaan juuri noita kahta asiaa. Ruotsissa kuolemassa olevat vanhukset ja muut heikkokuntoiset ovat suosineet kuolinsyynään koronaa enemmän kuin muualla. Silloin he eivät päässeet niin sankoin joukoin hyödyntämään muita kuolinsyitä. Suomalaiset kirivät vuoden 2022 aikana kiinni etumatkan, jonka Ruotsi oli hankkinut vuosina 2020–2021.

Eroksi Ruotsin ja esimerkiksi Suomen välillä jää vakavasti puhuen siis se, että ruotsalaiset heikkokuntoiset mukaan lukien vanhukset kuolivat kenties vuoden pari etuajassa verrattuna suomalaisiin. Ja että lopullinen tappaja oli useammin korona. Nyt kun pandemia on ohi, suuri kuva on tasaantunut. Oliko lisäkuukausien ostaminen heille Suomessa paras valinta? Siitä voi käydä yhteiskunnallista arvokeskustelua.

Jaska

#1709
Kuolleisuudella tarkoitetaan kuolleitten osuutta väkinäärästä, montako kuolemaa vuoden aikana oli väestön miljoonaa ihmistä kohti. Ylikuolleisuudella ei ole tarkkaa yhteistä laskentasääntöä, mutta yleensä sillä tarkoitetaan kuinka paljon korkeampi kuolleisuus on kuin muutaman (esimerkiksi viiden)  edeltävän vuoden kuolleisuuden keskiarvo ja poikkeaako se enemmän kuin kuolleisuus tapaa satunnaisesti eli ilman tunnettua syytä vaihdella. Intuitiivisesti voidaan ajatella, että muu kuolleisuus on ennallaan ja koronapandemia lisää kuolemia vaikkapa yhden kuoleman tuhatta asukasta kohden vuodessa. Suomessa sellainen olisi 10% lisäys kuolleisuuteen. Kuolemat eivät jakaudu tasaisesti eri ikäiseen väestöön vaan eläkeikäisiä kuolee paljon ja nuorempia vähän. Suomen ylikuolleisuudesta puhuttaessa on huomioitava, että Suomen sodanjälkeiset ns. suuret ikäluokat (vuodessa syntyi yli 100000 lasta) ovat nyt tulleet ikään, jossa kuollaan. Pääosin muuhun kuin koronavirustautiin mutta myös siihen. Väestörakenne on yksi kuolleisuutta selittävä tekijä. En ole etsinyt millainen se Ruotsissa on.

Ruotsin ylikuolleisuus 2020


https://emanuelkarlsten.se/number-of-deaths-in-sweden-during-the-pandemic-compared-to-previous-years-mortality/

Liitteenä Ruotsin ja Suomen koronakuolleisuus (https://ourworldindata.org/covid-deaths?country=FIN~SWE#what-is-the-daily-number-of-confirmed-deaths). Suomessa sulkutoimet purettiin rokotusten edistyessä. Ruotsin käyrässä rokotusten vaikutus näkyy Suomen käyrää selvemmin.

Tilastoitavien koronakuolemien tilastoinnissakin on maitten välillä eroa. Rekistereistä on nopeastia saatavissa ns. koronatartuntaan liittyvä kuolema joka on kuolema kuukauden kuluessa koronatattunnan toteamisesta. Varsinkin kun eivakavia koronatartuntoja on paljon, tämä antaa koronakuolemiksi tapauksia, joissa kuolema on tullut muusta syystä. Suomessa on vaihdettu katsomaan koronakuolemiksi vain sellaiset, joissa lääkäri on kuolintodistukseen kirjannut koronavirustaudin kuolinsyyksi. Tämän haittana on ennen muuta tiedon rekistereihin saannin viivstyminen viikkoja.