Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Puhelimet - älyllä tai ilman

Aloittaja Jaska, tammikuu 12, 2019, 01:17:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Karikko

Puhelimien älykäs käyttö taitaa olla soveltajien mieleen, ainakin tästä jutusta voisi niin päätellä>>>

LainausHS
>>

Sovellukset pyytävät tavallisesti lupaa päästäkseen käsiksi erilaisiin käyttäjätietoihin. Sovellusta avatessa kysytään käyttäjältä esimerkiksi, salliiko tämä sijainnin jakamisen, kameran tai mikrofonin käyttämisen tai yhteystietoihin pääsyn.

Vaikka tällaisilla kysymyksillä on tarkoitus suojata käyttäjää, ovat sovelluskehittäjät päässeet kiertämään käytäntöä, tutkimus paljastaa. Aiheesta uutisoi Cnet.

Yhdysvaltalaistutkijat selvittivät, että yli 1000 sovellusta pystyi kiertämään rajoituksia ja keräämään tarkkoja sijaintitietoja käyttäjän tästä tietämättä. Tutkimuksessa käytiin läpi yli 88 000 sovellusta Googlen Play -kaupasta, joista 1325 sovellusta rikkoi rajoituksia sisältäen piilotetun koodin, jonka avulla käyttäjiltä saatiin kerättyä salaa tietoja.

– Kuluttajilla on vain hyvin vähän työkaluja, joiden avulla he voivat hallita yksityisyyttään ja tehdä siihen liittyviä päätöksiä. Jos sovelluskehittäjät voivat vain kiertää järjestelmän, on luvan kysyminen käyttäjiltä suhteellisen merkityksetöntä, tutkija Serge Egelman kertoi kesäkuussa järjestetyssä tietoturvakonferenssissa Yhdysvalloissa.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi kuvankäsittelyohjelma Shutterfly oli kerännyt GPS-koordinaatteja kuvista ja lähettänyt dataa omille palvelimilleen, vaikka käyttäjät olisivatkin tietojen keräämisen kieltäneet. Cnetin tavoittaman Shutterflyn mukaan tutkijoiden löydökset eivät pidä paikkaansa.

Egelmanin mukaan tutkijaryhmä on ilmoittanut löydöksistään Googlelle jo syyskuussa. Googlen puolelta on kerrottu, että korjauksia tehdään vasta tänä vuonna tulevan Android Q -käyttöjärjestelmän myötä.

Löydöksistä ja sovelluksista tullaan kertomaan tarkemmin elokuussa järjestettävässä Usenix Security -konferenssissa.

Jaska

#106
Sovelluksia asentaessa sitä aina ihmettelee, miksi sovellus haluaa oikeuksia kuten paikkatieto, osoitekirja ja kamera, joita ei miellä sovelluksen toimintaan tarvittavan ja ihmettelee että mitenkähän sovellus käyttäytyy toisin, jos ei sille lupaa anna. Asentaessahan ei yleensä tiedä, miten sovellus toimii. Josko täysin myöhemminkään. Sellaisen tiedon haluaisi, että sovellus ei lähetä käyttäjän tietämättä muualle kuin käyttäjän nimenomaisesti nimeämälle taholle. Ja siitä olevan tarjolla dokumetaation, mitä mikin asetettavissa oleva sovelluksen valtuus valtuuttaa ja sen puuttuminen estää.

Hiha

Puhelin lakkasi eilen yhtäkkiä toimimasta. Möllötti vain pimeänä. Ei reagoinut virtanäppäimeen nojaamiseen mitenkään. Hetken harmistuksen jälkeen tajusin kokeilla volyymi- ja virta-näppäimen painamista yhtaikaa. Se sai virrat pois päältä ja perään normaalin uudelleen käynnistyksen.

Siinä vielä miettiessä mitä tekisi, huomasi miten puhelinriippuvaiseksi sekä itse että yhteiskunta on käynyt. Ohjeiden etsimiseen, takuutietojen tarkistamiseen, mihinkään kirjautumiseen, yleensä kaikkeen olisi kaivannut sitä puhelinta, jonka yhteistyöhaluttomuudesta koko riesa johtui.

Jaska

^

Kannattaa tosiaan selvittää netistä oman puhelinmallin "kova uudelleenkäynnistys". Niissä puhelimissa, joissa akku on tarkoitettu käytäjän irroitettavaksi otetaan akku irti (vaikka virta olisi päällä), pidetään sanotaan puoli minuuttia irti ja laitetaan takaisin. Siis jos ei saada ongelmaa hoidettua tavallisella puhelimen virran katkaisulla ja päälle panolla.

Näppäinten sormiakrobatialla pääsee puhelimessa myös huollolle tarkoitettuihin tiloihin, joissa on aihetta tietää, mitä tekee.

Norma Bates

Anna mun kaikki kestää s-postien kanssa.  >:( Alunperin käytin nimelläni olevaa live-osoitetta. Tulin jakaneeksi sitä liian paljon sinnetänne ja koko posti tulvii paskaa. Puhelimeen sitä tiliä ei voi laittaa, koska saapuvan postin kilinä olisi loputon. Ko. posti myös on pimittänyt tärkeitä viestejä tuntien aikaviiveen taakse.

Sitten käytin virallisena postina gmx-postia. Uusi puhelimeni ei sitä kuitenkaan hyväksy.

Otin käyttöön outlook-osoitteen. Toimi aikansa, kunnes uusi posti jäi tulematta, silti sovellus kilahteli. Poistin tilin puhelimesta ja asensin uudestaan, postit tulivat näkyviin.

Jonkin ajan päästä uusimmat postit taas pimittyivät, vaikka näkyivät tietokoneella. Räpläsin puhelinta ja jotain kautta näin ilmoituksen että osoitteessani on ollut epäilyttävä kirjautuminen ja sen vuoksi postini on jäädytetty. Epäilen että muuta epäilyttävää ei ole ollut kuin että käytän postia sekä tietokoneella että puhelimella. Sain jonkun koodin, mutta kun naputin sen, päädyin vain lässytyssivulta toiselle ja postejani ei edelleenkään näytetty.

Ilmeisesti pitää unohtaa sellainen helppous että puhelin ilmoittaisi uusista posteista sovelluksessa. Räpellettävä selaimen kautta vaan. Mutta joskus kun katson puhelimella live-postista mitä tarjouksia olen saanut Plussa-kortille, saan mielipuolisesti hakata sormella postia ja se ei meinaa avautua lainkaan.

Norma Bates

Kokeilen jotain toista sovellusta, vaikka ei sille kai mitään mahda jos Mikkisofta alkaa vittuilemaan (outlook).

Jaska

#111
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 24, 2019, 11:55:26

Otin käyttöön outlook-osoitteen. Toimi aikansa, kunnes uusi posti jäi tulematta, silti sovellus kilahteli. Poistin tilin puhelimesta ja asensin uudestaan, postit tulivat näkyviin.

Jonkin ajan päästä uusimmat postit taas pimittyivät, vaikka näkyivät tietokoneella.

Tosin sähköpostiohjelman synronointiasetukset ovat lähes käsittämättämät, niin ei kuitenkaan liene muuta mahdollisuutta kuin ottaa niista selvää. Tai saada postiohjelman asetustieto joltakulta joka on kyseisen ohjelman kanssa onnistunut. Ehkä postiohjelman tai operaattorin nettisivulta.

Näyttää kuin puhelimien sähköpostien oletusasetuksena olisi ajattelu, että jos sähköpostitiliä luetaan muuallakin kuin puhelimessa - siis yleensä täysverisessä tietokoneessa, mutta myös saman puhelimen toisessa sähköpostiohjelmassa - niin puhelimessa saa temppuilenatta  luettavakseen vain kaikkein uusimmat sähköpostit joita ei ole jo muualle luettu.

Lisäksi @outlook.com ja @gmail.com sähköpostitilejä pystyy huonosti lukemaan muilla sähköpostiohjelmilla kuin kyseiset outlook ja gmail, koska kyseisten sähköpostipalvelimien kaksivaiheista kirjautumista eivät useimmat sähköpostiohjelmat hallitse. Asiaan voi vaikuttaa muuttamalla sähköpostitilin asetuksia sähköpostipalvelun tarjoajalla.

Oma kokemukseni muutaman vuoden takaa on, että suurin osa androidiin - siitä kai on kyse - tarjolla olevista sähkäpostiohjelmista on totaalista kuraa. Olisikohan jossain tietoa mitkä eivät ole.

Norma Bates

Kokeilin BlueMailia. Aivan kuten puhelimessajo ollut sovellus tämäkään ei näytä kuin uusimmat postit. Lisäksi aamulla laittamani koeposti ei näy kummallakaan sovelluksella, eikä edes selaimen kautta puhelimella. Tsekkaan huomenna näkyykö edes koneella Thunderpörtsissä, edes roskapostissa.

Muisto Keijo Kullervo

Mun älypuhelimeni - Samsung - akku alkaa olla sökö...
Kesti noin 5 vuotta, mutta täytyy katsella jostain uutta...

Voi olla, että varsinaisita puhelinkaupoista ei enää tähän minun puhelimmeni malliin löydetä akkua, mutta erikoisliikkeistä kyllä - oletan...

Huomennahan sen näkee kun käyn apajilla.

Muisto Keijo Kullervo

PS. Puhelin kuumeni kun ladattiin ja vaimo pani teräskattilaan parvekkeelle ja kansi päälle ettei räjähdä kun sellaitakin on sattunut maailmalla.

"Tie, Totuus ja Elämä."
  60x60x60 =216000

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 24, 2019, 17:56:41
Kokeilin BlueMailia. Aivan kuten puhelimessajo ollut sovellus tämäkään ei näytä kuin uusimmat postit. Lisäksi aamulla laittamani koeposti ei näy kummallakaan sovelluksella, eikä edes selaimen kautta puhelimella. Tsekkaan huomenna näkyykö edes koneella Thunderpörtsissä, edes roskapostissa.
Koita ymmärtää (ohjeen mukaan) ohjelman synkronointiasetukset. Ne varmaan käskevät näyttämään vain uudet esim. viikon ajalta. Puhelimen useammat sovellukset varmaan myös  sotkevat toisiaan.

Norma Bates

#115
Oleellistahan tietysti olisi että uusin posti näkyy edes sen verran puhelimessa että saan tärkeämpiä posteja luettavakseni heti enkä tuntien päästä. Vanhat postit voivatolla varastossa niin että katson niitä tarvittaessa tietokoneelta.

Mutta kun Microsoft ilmoitti epäilyttävästä kirjautumisesta vai mistä lie, niin nythän en sitten saa uusia posteja katsella kuin tietokoneella. Eli puhelimen tarjoama etu että se on aina lähellä ja käytettävissä kumoutuu täysin.

On minulla yksi gmail-osoitekin omalla nimellä, mutta jouduin lisäämään nimeeni numeroita kun joku kaima oli jo vienyt osoitteen, enkä muutenkaan jaksaisi taas tehdä osoitteenmuutoksia sinne tänne Microsoftin typeryyksuen vuoksi.

Ja aina kun olen gmailia käyttänyt, sen osoitteisiin tulee jotain ihmeellistä vikaa.


Jaska

BlueMail sijoittuu loistavasti kaikissa "best email apps 2019" listoissa netissä. Sitä kehutaan säädettävyydestäään ja lukuisista piirteistään.

Omassa puhelimessani on nyt neljälle eri operaattorien sähköpostitileille sähköpostiohjelmat Gmail, Outlook ja käyttämättömänä Samsung Sähköposti eikä tarvetta kokeilla muita. Sähköpostioperaattorin webbimaili on hyvä keino katsoa mitä viestejä operaattorin sähköpostipalvelimerlla on. Jos jossain ohjelmassa jollain laitteella niitä puuttuu niin se ei näytä kaikkia postilaatikon posteja.

Muistutanpa taas, että taattu keino sotkea sähköpostinsa on lukea samaa osoitetta IMAP- (pitäydy vain tässä) ja POP3-protokollilla. pop3 poistaa postit lukiessaan ne palvelimelta sähköpostiohjelmalle eikä niitä sen jälkeen voi saada muille sähköpostiohjelmille.

Jaska

Bluemail:

"Sync Gmail: When this setting is on, you'll get notifications and new emails automatically. When this setting is off, you have to pull down from the top of your inbox to refresh. Days of mail to sync: Choose the number of days of mail that you want to automatically sync and store on your device."

Tuo varmaan sanoo, että sinä määräät monenko viimeisen   päivän viestikopiot pidetään puhelimessa. Varsinaisesti viestit sijaitsevat palveluntarjoajan palvelimella netissä.
Bluemailissa on valittavissa viestien hakemiseen akkua enemmän kuluttava push eli viestien tulo välittömästi, määrävälein tehty viestien nouto (ja vanhojen poisto puhelimesta) ja manuaalinen viestien haku puhelimeen. Luetut ja lukemattomat viestit on erotettavissa.

Eli ei se bluemail ajatuksen voimalla itsestään tietenkään mene haluttuun asentoon. Yleensä noita joutuu vähän kokeilemaan että saa asetukset toimiman halutusti.

Norma Bates

Täytyy räplätä noita joskus kun jaksan (ottaa sen riskin että saan raivokohtauksen). POP3:sta en ole koskaan vapaaehtoisesti itse valinnut, aina olen pyrkinyt siihen että IMAP, ja se onkin ainoa asia josta jotain olen ymmärtänyt (että IMAP ei hävittele posteja).

Toisesta postista laittamani koeposti virallisimpaan osoitteeseeni jäi näemmä pysyvästi hävöksiin. Ei näy edes roskapostissa. Nyt sensijaan tulee perille asti, tosin roskapostipelottelun kera. Tuli jopa puhelimen BlueMailiin.

Norma Bates

Jaaha, kun kävin läpi sitä miljoonan postin sähköpostiosoitettani josta laitoin testiviestin eilen ("toimiiko tämä paska häh"), olenkin näemmä saanut postini takaisin ja tällaista lässytystä sen perään:

Viestiä ei voitu toimittaa. Ilmeisesti sähköpostipalvelinta, johon viestisi lähetettiin, ei löytynyt kohdetoimialueelta, tai vastaanottajan postilaatikko ei ole käytettävissä. Sähköpostiosoitteessa voi olla kirjoitusvirhe, tai sitä ei ehkä ole olemassa. Yritä korjata ongelma jollakin tai usealla seuraavista tavoista:

    Lähetä viesti uudelleen. Ennen sitä poista ja kirjoita koko osoite uudelleen. Jos sähköpostiohjelma ehdottaa automaattisesti osoitetta, älä valitse sitä.

    Poista vastaanottajan osoite sähköpostiohjelmasi automaattisen täydennyksen luettelosta noudattamalla tässä artikkelissa annettuja ohjeita. Poista ja kirjoita koko osoite uudelleen ja lähetä sitten viesti uudelleen. Jos sähköpostiohjelma ehdottaa osoitetta, älä valitse sitä.

    Ota yhteyttä vastaanottajaan muulla tavalla (esim. puhelimitse) ja varmista häneltä, että käyttämäsi osoite on oikea. Kysy, onko hän määrittänyt sähköpostin edelleenlähetyssäännön, joka ehkä lähettää viestisi edelleen väärään osoitteeseen.

Ellet edelleenkään pysty korjaamaan ongelmaa, pyydä vastaanottajaa kertomaan siitä sähköpostin järjestelmänvalvojalleen ja ilmoita hänelle palvelin, joka ilmoitti alla näkyvän virheen.

Sähköpostin järjestelmänvalvojat:
Kun Office 365 yritti lähettää viestin, ulkoinen sähköpostipalvelin palautti alla näkyvän virheen. Virheestä ilmoitti Office 365:n ulkopuolinen sähköpostipalvelin. Ellei vastaanottaja pysty korjaamaan ongelmaa korjaamalla vastaanottajan sähköpostiosoitteen tai poistamalla osoitteen automaattisen täydennyksen luettelosta, ongelman pystyy todennäköisesti korjaamaan ainoastaan vastaanottajan sähköpostin järjestelmänvalvoja.

    Katso, onko virheen tiedoissa tietoja siitä, missä ongelma ilmenee. Etsi esimerkiksi toimialueen nimeä. Toimialueen nimestä selviää, mistä organisaatiosta ongelma johtuu. Ongelman aiheuttaja voi olla vastaanottajan sähköpostipalvelin tai kolmannen osapuolen palvelu, jota organisaatiosi tai vastaanottajan organisaatio käyttää sähköpostiviestien käsittelemiseen tai suodattamiseen.

    Ellet pysty korjaamaan ongelmaa, ota yhteyttä vastuullisen tahon sähköpostin järjestelmänvalvojaan. Hän voi olla vastaanottajan sähköpostin järjestelmänvalvoja, lähtevän postin välittäjäpalvelinpalvelusi järjestelmänvalvoja tai joku muu vastaava. Anna heille virhekoodi ja virheestä ilmoittaneen palvelimen nimi, mikä auttaa heitä tekemään ongelman vianmäärityksen.

Valitettavasti Office 365:n tuki ei todennäköisesti pysty auttamaan tällaisissa ulkoisesti ilmoitetuissa virheissä.


Eli (esimerkin vuoksi) siis norma.bates@live.fi ei kyennyt laittamaan postia norma.bates@outlook.com -osoitteeseen. Huomasin testipostia kirjoittaessani että kovin aggressiivisesti yritti (mikä lie) muuttaa vastaanottajan osoitteen kohdalle nimeä Norma Bates (edelleen siis esimerkki, tilalla oma nimeni) ja sitä kautta kai sitte postiosoitekin oli muuttumassa ihan muuksi. Luulin että sain runnottua vastaanottajaksi tuon norma.bates@outlook.com, mutta ehkäpä en sitten saanutkaan tai se meni muuttelemaan sen väkisin miksi huvittaa.

Mitä jos ihmisen pitäisi laittaa kaimalleen postia, ja tuo toiminto että osoitteen tilalle vaihtuu hänen nimensä, ja sitä kautta voi sitten vaihtua osoitekin, änkee väkisin väliin...