Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Puhelimet - älyllä tai ilman

Aloittaja Jaska, tammikuu 12, 2019, 01:17:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska


Minun mielestä puhelimessa näkyy soittajan puhelinnumero, maatunnuksella tai kotimaisella ilman. Luulen että nykyiset puhelimet tai liittymät suodattavat kotimaan maatunnuksen näkymästä. Jos ulkomailta soittaa ulkomaisesta liittymästä niin näkyy ulkomaan maatunnuksella, jos suomalaisesta niin ei. Ulkomailta on edullisempaa soittaa Suomeen ulkomaisesta liittymästä, kai. Esim prepaidista. Ulkomaan operaattorin liittymästä Suomessa Suomeen soittaessa näkyy ulkomaantunnus alussa.

Tosin soittajan numeron numeron pystyy jotenkin väärentämäänkin, soittamaan toisen liittymän numerolla numeron todellisen omistajan tietämättä. Noita "Microsoft-tueksi" eittäytyneitä englanninkielisiä huijaussoitoja olen takavuosina saanut muutamia kaikki eri numeroista esim. Rovaniemen aluesairaalan tai yksityisen suomalaisen numerolla.

+ merkin maatunnuksen alussa voi muuten korvata kahdella nollalla, esim. ulkomailta Suomeen soittaessa.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Kopek - elokuu 01, 2021, 11:00:05
Puhelimessani esiintyi reilu viikko sitten huolestuttava oire. Ajattelin, että koko laite on tuhoutumassa, ja saankohan vielä pelastettua tietojani sieltä. Olen tätä kirjoittaessani varmuuskopioimassa niitä, vaikka ongelma näyttääkin (ainakin toistaiseksi) poistuneen.

Oire oli seuraava:

Olin ollut havaitsevinani, että puhelin latautuu yllättävän hitaasti, virta tuntuu olevan vähissä, vaikka laite on ollut latauksessa.

Tuo oli ennakkotilanne. Tuollaisia "esioireita" oli ollut yhden päivän ajan.

Varsinainen ongelma alkoi, kun käynnistin "Amigo" -ohjelman autolla ajaessani. Se ilmoittaa tienvarsikameroista. Ohjelma ehdotti tai vaati (miten asian tulkitsee) päivittämistä, joten klikkasin "yes". Päivittämisen jälkeen ohjelma käynnistyi. Kytkin kännykän samalla laturiin, johon otin virtaa (Lidlin) invertteristä.

Kun vajaa tunti myöhemmin suljin Amigon, havahduin siihen, että puhelin oli tulikuuma, ja virtaa oli vain 10 % jäljellä - vaikka laite oli ollut kiinni laturissa. Sammutin virran kokonaan ja irrotin kännykän kotelostaan, jolloin se jäähtyisi paremmin.

Seuraavana päivänä käynnistin kännykän uudestaan ja tarkkailin sen lämpötilaa samalla kun latasin sitä eri laturilla (heikkotehoisemmalla) kuin millä olin ladannut
sitä edellisenä päivänä. Kuumenemista ei ilmennyt, ja akku latautui normaalisti. Muutenkin kännykkä toimi niin kuin pitää.

Kännykkä oli kuluneen viikon ajan normaalisti käytössä, eikä siinä ilmennyt mitään ongelmia. Latasin sitä varmuuden vuoksi edellä mainitulla hitaammalla laturilla.

Rohkenin kokeilemaan lopulta myös alkuperäistä laturia, eikä senkään kanssa ollut ongelmia. Toisin sanoen kännykkä tuntuisi toimivan niin kuin pitää.

Automatkalla tein pienen kokeen ja käynnistin Amigo-ohjelman tarkkaillen samalla kännykän lämpötilaa. En tiedä, kuvittelinko, vai oliko havainto todellinen, mutta tuntui, että kännykkä olisi alkanut taas lämmetä epänormaalisti. Suljin Amigon ja koko puhelimen. Jonkin ajan päästä käynnistin puhelimen uudestaan, eikä siinä ollut mitään ongelmia.

En aio enää käyttää tuota Amigoa. Poistan sen.

Selityksessä, että nimenomaan Amigo aiheuttaisi kaikki ongelmat, on se pieni heikkous, että epämääräisiä latausongelmia (mutta ei kuitenkaan kuumenemista) ilmeni jo hieman ennen kuin asensin päivitetyn version Amigosta. Mutta kuumenemista on ilmennyt ainoastaan sitä käytettäessä. Pidän siis sitä syyllisenä, kun en muutakaan selitystä keksi. Ja latausongelmiakaan ei enää ole esiintynyt.

Noo tuohon on käytännön juttu katsoa onko ylimääräinen "toimija" kännyssä.

Datan kulutusta vain vilkaisee onko sitä kovasti käyttöä lisääntynyt- silloinkin, kun itse ei luurissa ole näppeinensä.
Akun nopea tyhjeneminen viittaa kyllä siihen, että joku ohjelma sitä puhelinta käyttää..

Siis asetuksista datan käyttö..

Jaska

Kuumenemisesta ensimmäisenä tulee mieleen virrankäyttö.

Omassa puhelimessani (Galaxy) katsoisin sovellusten virrankäyttöosuudet (Asetukset -> Akku). Kun noin tein, poistinkin pari sovellusta käytöstä.

Asetukset -> Akun ja laitteen ylläpito -> Optimoi nyt   sanoo "2 taustaohjelmaa suljettiin. Haittaohjelmia ei havaittu. Suurta akun käyttöä ei havaittu. Sovellusten kaatumista ei havaittu."

Myös  satunnaisesti ajan tehdasasennettua Laitteen suojaus / Tarkista Puhelin -tarkistusta, vaikka se ei koskaan ole huomauttanut mistään.

Mobiilidatan käytön ja WiFi datan käytön puhelimeni Asetuksissa näkee kuukausittain sovelluksittain.

Ja vielä piruksi seinälle: sovellusten haittatoiminnot tavallisesti jaetaan päivityksissä, uusien sovellusten syyni on tarkempaa.


Hippi

Tuli mieleen tuo Kopekin kuumeneminen, kun hiljattain lehdessä kerrottiin, että jollain syttynyt kannattava palamaan. Oli laittanut verkkoon, joten akku oli lähtenyt latautumaan ja samalla jotain kalareissun kuvia oli pannut siirtymään.

Mielestäni puhelimen käyttöohjeissakin oli suositus, että puhelimessä ei saisi olla mitään meneillään silloin, kun se laitetaan lataukseen.

Puhelinta käytän niin vähän yhtään mihinkään, että siitä en osaa sanoa, mutta läppärikin lähtee joskus satunnaisesti lämpenemään. Minulla on usein monta selainta auki ja niissä useampia välilehteä. Lisäksi on s-postia yms. aktiivisena. Pääsääntöisesti kone sietään tuon hyvin, mutta ajoittain käy niin, että tunnen sen poikkeuksellisen lämpöisenä. Silloin suljen selaimet ja käynnistän uudelleen. Olen päätellyt, että jollain sivustolla on ollut joku kikkare joka jää jumiin ja sen seurauksena kone jää puuhaamaan ylikierroksilla. En tiedä onko noin, mutta tosiaan selaimen sulkeminen auttaa.

Miksipä ei puhelimessakin voi olla jossain sovelluksessa samantapainen ongelma, joka vielä pahenee latauksena aikana, kun akku ylityöllistyy.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Hippi - elokuu 11, 2021, 08:23:02
Miksipä ei puhelimessakin voi olla jossain sovelluksessa samantapainen ongelma, joka vielä pahenee latauksena aikana, kun akku ylityöllistyy.

Niinpä. Olen ollut myös huomaavinani, että mitä turhempi sovellus, sitä suurempi akunkulutus. Johtuneeko siitä, että skannaa, tutkii ja lähettää sisältöjä, vai siitä että on yksinkertaisesti huonommin suunniteltu ja toteutettu programmi, tiedä häntä.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Jaska

A4:n edellä linkkaamat Elisan latausohjeet vastaavat nykyisiä laitteita ja  käsityksiä.

Sekin on käyttökelpoinen neuvo, että jos muu ei auta, niin katso käsikirjasta.  Oman puhelimeni ohje sanoo mm. "Jos akku kuumenee liikaa, lataaminen voi hidastua ja laturi voi lopettaa lataamisen."


Puhelimessa (ja tabletissa) sovelluksesta alkunäyttöön palaaminen ei sulje sovellusta vaan jättää sen käyntiin taustalle. Mitä ohjelma taustalla puuhailee tuntuu riippuvan ohjelmantekijän aatoksista. Kameraa, tietoliikennettä (mobiilidata, wifi, bluetooth,...), GPS:ää käyttävät sovellukset vaikuttavat taustallakin syövän akun latausta runsaasti. Sovellukset pysyvät taustalla jopa buutin yli. Ne on tarpeen käydä sulkemassa "viimeksi käytetyistä sovelluksista" turhan virranköytön estämiseksi.

Tällaisissa tilanteissa suosittelen katsomaan puhelimen asetuksista, mitä sieltä selviää yhteyksistä ja siirretyn datan määrästä, akusta ja virrankäytöstä. Ainakin Galaxyllä siellä on paljon muutakin kuin käyttäjän huonolla ymmärryksellään tekemiä valintoja asetuksiksi. Suuresta osasta tökittäviä paikkoja ei mitenkään näy, että tämän takana on kaipaamaasi tietoa.


Karikko


Akku tietenkin kuumenee, kun on paljon käyttöä, eli energiaa tapahtumassa. Sähkön kulutuksessa on aina lämpöhäviötä ja akun kuumeneminen ilman muuta toimintaa ei varmaan ole mahdollista, jos se jostain muusta syystä kuumenee on varmaan kärähdyksen vaara melko todennäköinen- eli akun sisäinen vika..

Toope

#442
Lainaus käyttäjältä: Karikko - elokuu 11, 2021, 10:50:04

Akku tietenkin kuumenee, kun on paljon käyttöä, eli energiaa tapahtumassa. Sähkön kulutuksessa on aina lämpöhäviötä ja akun kuumeneminen ilman muuta toimintaa ei varmaan ole mahdollista, jos se jostain muusta syystä kuumenee on varmaan kärähdyksen vaara melko todennäköinen- eli akun sisäinen vika..
Sammutus on vähän ongelma, kun vesiruisku ei riitä...?
Akkupalo voi olla tosi paha.

-:)lauri

Ostin Motorolaani kolmen metrin mittaisen latauspiuhan. Nyt sitä voi räplätä samaan aikaan kun se on latauksessa. Minulla oli jo Samsung-luuriini ja Samsung-tablettiini kolmen metrin kaapelit ja koska ne osoittautuivat niin käteviksi, piti laajentaa kolmen metrin kaapelivalikoima yltämään myös Motorolaani. Motorola on tosin työpuhelin ja ehkä olisin saanut kolmen metrin piuhan työpaikkani kustantamana, mutta koska piuha maksoi vain vajaa parikymppiä, en viitsinyt häiritä hankintavastaavaa asialla.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Kopek

Miten vaikeaa kuvien siirtäminen kännykästä tietokoneelle osaakin olla.

Viimeinen yritys kaatui siihen, kun kesken kopionnin tuli ilmoitus, että "connected device not working" tai jotain tähän tyyliin. Ajattelin, että hajosiko taas kovalevy. Mutta ongelma taisikin olla kännykän päässä. Yritin muutaman kerran, eikä hommasta tullut mitään. Windows Explorer hidasteli ja meni jumiin. Täytynee vaihtaa kännykkään uusi muistikortti ja kokeilla, saisiko kuvat talteen irrotetusta muistikortista adapterin avulla.

Olen huomannut, että kännykän muistikorttia ei kannata yrittää kuvata lähellekään täyteen. Se käytännössä lakkaa toimimasta jo paljon ennen kuin kortti täyttyy. Ostan 32 gigan kortteja, koska 64 jumittaa joka tapauksesta systeemin jo kauan ennen kuin se olisi täynnä. Mutta kolmekakkonenkin jumittaa.

En formatoi kortteja vaan ostan uuden. Säilytän (tai yritän säilyttää) alkuperäiset varmuuskappaleina. Kuvista ei ole koskaan liian paljon kopioita.

Huomasin, että kännykässä on sittenkin 64 Gt:n kortti. Siitä on käytetty 8,6 Gt:tä, ja vapaana on 50,8 Gt:tä. Ja nyt jo jumittaa.

Kortin irrottaminen kännykästä on hankalaa, joten sitä ei viitsisi irrotella. Joka kerran saa pelätä särkyykö kännykkä, kun luukun avaavaan reikään työntää jonkun piikin. Sitä joutuu painamaan voimakkaasti.

Jaska


Sinä se maltat tapella valokuvien siirrossa kaikkien muitten edestäkin, niin ettei muille riitä ongelmia lainkaan.

Mitä hakukone sanoi, kun haettavaksi laitoit saamasi ilmoituksen + puhelimen merkin ?


Puhelin on niin epäluotettava vekotin, että tuskin tietoturvallisuutesi siitä kärsii, että laitat kuvasi menemään automaattisesti myös Googlen valokuviin pilveen. Kullekin gmail-osoitteelle saat 15 gigaa ilmaista pilvitilaa, jota kuluttaa myös mm. osoitteen sähköposti.

Jaska


Miten talletin koronatodistuksen älypuhelimeen

Iltapäivälehti kehotti tarkistamaan Omakannasta (https://www.kanta.fi/), että EU:n koronatodistuksen tiedot ovat oikein ja ajan tasalla. Ellei, niin tietojen oikaiseminen voi viedä aikaa.

Sen kunniaksi talletin koronatodistuksen puhelimeeni ja kerron tässä mitä tein.

Puhelimessa käynnistin ensin pankin mobiilisovelluksen. Olisi varmaan ehtinyt myöhemminkin.
Sitten puhelimen Chrome-selainsovelluksella suunnistin osoitteeseen kanta.fi ja siellä [Kirjaudu omakantaan]. Tunnistustavaksi valitsin pankkini, jonka sovelluksen olin jo käynnistänyt. Sinun pankkisi sovelluksesta ja mobiilivarmenteesta en tässä puhu. Pankkini antaa kirjautumisvaihtoehdoiksi Mobiililla ja Tunnuslukutaulukolla ja kysyy käyttäjätunnuksen. Valitsen Mobiilin ja lähetin käyttäjätunnuksen. Vaihdan Viimeksi käytettyjen sovellusten kautta pankin sovellukseen. Varmaan olisi voinut aloitusnäytön kauttaa käynnistää pankin sovelluksen vasta tässäkin vaiheessa. Syötän mobiilisovelluksen tunnusluvun jota heti kysytään. Pankin sovelluksessa tunnustautuminen onnistui. Palaamisessa Omakannan sivulle viimeksi käytettyjen sovellusten kautta oli takkua, mutta sekin lopulta onnistui. Aikaisemmin tunnuslukutaulukoila tunnistautuminen oli onnistunut helpommin.
Kanta.fi sivulla valitsin [Siirry Koronatodistus-osioon]. Suosittee tulostamaan todistuksen paperile tai tallettamaan laitteelle. Varottaa vielä, ettei paperia pidä tattaa QR-koodin kohdalta.
Valitsin [Avaa koronarokotustodistus (pdf)] Minulla ei todistusta testituloksesta ja todistusta sairastetusta koronavirustaudista olekaan, niille on omat kohdat. Itse valitsin sovellukseksi Office ja siellä Talleta nimellä (kolmen pisteen valikosta yläoikealla). Peruuttelin selaimessa pois omakanta-palvelusta ja suljin Viimeksi käytetyistä sovelluksista pankin mobiilisovelluksen.
Siirsin vielä tiedoston Samsung Galaxy puhelimen Suojattuun kansioon, ettei ole satunnaisen puhelimen käteensä saajan käytettävissä.

Jaska

#447
^
Kerran sain tuon pelkällä puhelimella tunnistautumisen Omakantaan toimimaan, mutta sen jälkeen en lukuisillakaan yrityksillä. Kokeiltu puhelimen kahdella selaimella kahden eri pankin eri tunnistautumistavoilla. Kun olen lähettänyt nenkilön tunnistautumistiedot kantapalvelulle tunnistus.kela.fi ilmoittaa: " We are sorry ... An error occurred. Please login again through your application". Sama virheilmoitus [Jatka palveluun] painikkeesta myös toisessa puhelimessa. Esim. samaa tunnistautumista käyttävään vero.fi-palveluun kirjautuminen puhelimella onnistuu.

Tietokoneella Omakantaan pääsy onnistuu ongelmitta ja rokotustodistuksen saa helposti tietokoneen kovalevylle ja edelleen kopioitua puhelimeen.

PS. Tein virheilmoituksen, että kahdella eri älypuhelimella, kahdella eri android-selaimella, kahden eri pankin verkkopankin eri kirjautumistavoilla suomi.fi tunnistautimisessa paluu omakannan sivustoon antaa virheilmoituksen. Liitin ruudunkuvia. Muihin palveluihin pirjautuminen puhelimella onnistuu.

Sain sähköpostivakiovastauksen kolmella kielellä DVV:ltä (Digitaali- ja Väestövirasto), että kansalaineuvonta on vastaanottanut viestini ja heillä on ruuhkaa. Olen ollut viime vuoden alussa perustetun DVV:n kanssa tekemisissä enkä uskalla toivoa, että siellä saisivat tänä vuonna tehtyä mitään.

PS2. Ratkaisu virhetilanteeseen

Kun "We are sorry..." ilmoitus on saatu näytölle, napautin Peruuta symbolia < kaksi kertaa, niin päästiin kanta.fi ruudulle. Siinä napautin taas [Kirjaudu Omakantaan]. Tällä puhelin hyppäsi uudelleen tunnistautuminen.suomi.fi sivulle, jossa napautin jälleen [Jatka palveluun] ja voilà, olin Omakannassa.

Mielenkiinnolla jään odottamaan koska ja miten DVV reagoi vikailmoitukseeni. Sen lisäksi että jo pahoittelivat, että heillä on ruuhkaa.

PS3. Puhelimella Omakantaan tunnistautumisen virhe on muuttunut mutta ei korjautunut
Verkkopankkitunnuksilla tunnistautuminen tuntuu onnistuvan sitkeydellä, vaikka virhetilanteita tulee edelleen. Tulee virheilmoituksia myös OP-pankista vaikka toimit muun pankin verkkopankkitunnuksilla.
"We are sorry" -virheen jälkeen siirrytään kanta.fi sivulle (joko historian kautta tai kirjoittamalla osoite uudelleen) ja jatkamalla siitä. Henkilötiedot joutuu lähettämään kahteen kertaan.
Merkkejä, että olisin huijauksen kohteena, en ole huomannut. Kaverilla toimi Omakantaan puhelimella tunnistautuminen samalla lailla virheellisesti.

Karikko

^

Taisin lukea jostakin, että omakannassa on kovasti kalasteltu ihmisten tietoja (kirjautumisten yhteydessä, siis niitä pankkitietojen kautta kirjautuvia. Jonkun verran myös onnistuttu käymään ihmisten säästöjen kimppuun.

Ehkä siis kannattaa olla varovainen.

Muuten kiinalaisia laitteita tuskin kannattaa pelätä sen enempää, kuin isoja ohjelmisto-vaikuttajiakaan, joilla annetaan tietoja "luontevasti".

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/aea4cd0b-e983-442e-9ea5-718a746a8a97




Jaska

#449
Täältä ohjeita, jos henkilötietojasi on vuotanut https://www.suomi.fi/oppaat/tietovuoto

Omakantaan mene osoitteen kanta.fi kautta.

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän viestin, toimi seuraavasti:

  •     Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.
  •     Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  •     Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun.

Pankit eivät lähetä sähköpostina tai tekstiviestinä linkkejä tai kysy pankkitunnuksia. Myös soittajan numero on väärennettävissä. Jos saat tunnustesi pyynnön viestinä tai puheluna tai linkitetyllä sivulla, älä mene retkuun. Lähettäjä pystytään viesteissä väärentämään - esimerkiksi tulee sähköposteja, joissa lähettäjän osoite osoite on pankin domainissa vaikka on huijaus. Useimmiten lähettäjän osoite - siis se jossa on @ merkki - paljastaa kuitenkin huijaajan. Sähköpostin lähettäjän nimi on lähettäjän vapaasti kerrottavissa miksi tahansa.

Kaikkien pankkien sivuilta löytyy neuvoja tietoturvaan verkossa.