Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Puhelimet - älyllä tai ilman

Aloittaja Jaska, tammikuu 12, 2019, 01:17:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 31, 2021, 09:18:38
HS:n mielipidekirjoitus

Kun puhelin menee rikki, ihmisestä tulee avuton

Olen yrittänyt kapinoida sitä vastaan, että kaikki elämä pyörii puhelimen varassa ja siksi kaikessa, minkä vielä voi tehdä läppärillä, sitä myös käytän. Puhelimeen kuitenkin tulee sekä pankin että erilaisten kuljetusten saapumis-/tai noutoilmoitukset.

Tuon opiskelijan tapauksessa tietysti olisi auttanut, jos uuden puhelimen olisi kivijalkaliikkeestä voinut saada. Ei olisi mennyt noin vaikeaksi. Artikkeli kuitenkin herätti miettimään, jotta pitäisikö tosiaan olla varapuhelin ja jos, niin millainen ja onko SIM-kortti aina siirrettävissä toiseen puhelimeen. Muistini mukaan niitäkin pitää pilkkoa eri laitteisiin sopiviksi.

SIM-jä lienee kolmea kokoa, ei ne vanhimmat varmaan ole leikattavissa.   Tulevaisuudessa ja jo nyt joissakin ei sitten enää simejä taida olla lainkaan. Luultavasti monet kyllä edelleen sen haluavat.

Pirun pieni ja hankala isoilla näpeillä jo nytkin se pienin lappunen on joka kaiketi on se lähinnä oikea nykyään. Jos vanhat simit eivät sovi uusiin puhe-elimiin, voi operaattorilta tilata uuden vanhaan numeroon, tuskin siitä peritään isompia summia, jos mitään, ainakaan ei tässä taannoin, kun yhteen vanhaan puhelimeen (siis uuteen puhelimeen vanha liittymä) sellaisen hankin ei siitä ilmeisesti peritty mitään.
Prepait liittymä on kätevä varapuhelimiin, meen.

Jaska

#541
Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 31, 2021, 09:18:38
HS:n mielipidekirjoitus

Kun puhelin menee rikki, ihmisestä tulee avuton

Olen yrittänyt kapinoida sitä vastaan, että kaikki elämä pyörii puhelimen varassa ja siksi kaikessa, minkä vielä voi tehdä läppärillä, sitä myös käytän. Puhelimeen kuitenkin tulee sekä pankin että erilaisten kuljetusten saapumis-/tai noutoilmoitukset.

Tuon opiskelijan tapauksessa tietysti olisi auttanut, jos uuden puhelimen olisi kivijalkaliikkeestä voinut saada. Ei olisi mennyt noin vaikeaksi. Artikkeli kuitenkin herätti miettimään, jotta pitäisikö tosiaan olla varapuhelin ja jos, niin millainen ja onko SIM-kortti aina siirrettävissä toiseen puhelimeen. Muistini mukaan niitäkin pitää pilkkoa eri laitteisiin sopiviksi.
Totta mooses. Lisääntyy sellainen, että asiakkaan itsepalvelun "tarjoaja" ajattelee sinua toimivana puhelinnumerona, jonka tekstiviestinä saaman koodin kertomalla todistat olevasi puhelimelle kuuluva ihminen. Google taisi viimeksi alkaa harrastamaan tällaista, Microsoft tekee sitä liki joka päivä.

Sim kortti lienee jo kaikilla operaattoreilla irroitettavissa kolmessa eri koossa isoimmasta neljännestä koosta. Pienemän kortin voi laittaa isompaa korttia tahtovaan puhelimeen sovituskortin avulla. Niitä tai vaihtokortteja saa rahalla operaattorin kaupasta. Itselläni sellaisia on joka operaattorille 10 minuutin matkan päässä, mutta kaikilla suomalaisilla ei ole noin lähellä.

Tilanne on sen verran tuttu, että kaveri pesi puhelimensa ulkoilupuseron taskussa. Puhelin lopetti toimimisensa siihen, mutta SIM-kortti oli vielä käyttökelpoinen. Monella lienee tilanne, että kavereiden tai muuten tärkeiden henkilöiden puhelinnumeroita ei ole muualla kuin puhelimessa ja puhelimen tavalla tai toisella kadotessa käytettävistä hukkuneet puhelinnumerot ovat suurin vaikeus.

Kopek

#542
Samsung Galaxy S7 tekee usein niin, että se lopettaa kuvien tallentamisen kortille kesken kaiken ilman mitään selkeätä syytä. Kamerassa vilahtaa tämän tyyppinen teksti "kuvaa ei voi tallentaa SD-kortille, oletustallennuspaikaksi vaihdetaan laitteen muisti". Ja that's it.

Mikähän tuohon on syynä? Kortin kapasiteetista ei ole käytetty kuin noin puolet, joskus vähemmänkin.

Lisäys 1: Sammutin puhelimen ja käynnistin sen uudestaan. Nyt kuvat tuntuvat menevän taas kortille ainakin toistaiseksi.

Toinen asia:

Huusholliin tuli joululahjana MacBook Air, johon yritin siirtää kuvia Google Pixel 3a -kännykästä.

Kuvien siirtäminen kännykästä tietokoneelle näyttää olevan helppoa - yhtä helppoa kuin päästä kuplavolkkarilla kuuhun. Jotkut ovat kuulemma onnistuneet, näin kertoo urbaanilegenda. Mahtaako olla totta.

Yritin asentaa siirtoa varten Handshaker -nimisen ohjelman, mutta en oikein tiennyt mihin se pitäisi asentaa. Tietokoneeseen vai kännykkään vai molempiin. Yritin kumpaankin. Jonkinalainen yhteyskin taisi johdon kautta laitteiden välille syntyä, mutta se katkesi virheilmoituksiin. Mitään kuvia ei siis siirretty. Eikä handshakeria tunnu löytyvän kummastaaan laitteesta. Asennettiinko se siis johonkin vai ei.

Olen joskus siirtänyt kyseisellä ohjelmalla kuvia (feikki-) Macin ja android kännykän välillä. Ohjelma löytyy edelleen kännykkäni ohjelmaluettelosta.

Pixel 3a:n pitäisi olla "aito Android". Olkoon tai ei, mutta sietämättömän sotkuinen ja painajaismainen käyttää se joka tapauksessa on verrattuna vaikka S7:aan, joka tuntuu aivan erilaiselta.

Sain S7:n ja tietokoneen (ei Mac) välisen kuvien siirron toimimaan ostamalla uuden kaapelin. En käytä sitä latauskaapelina, jotta se ei  kuluisi turhaan. Entisellä kaapelilla siirtäminen oli toivotonta. Jotain siirtyi, mutta homma tökkäsi aina jossakin vaiheessa.

https://mac.eltima.com/transfer-photos-android.html

https://macdownload.informer.com/smartfinder-for-android/

Lisäys 2: Asensin tietokoneeseen "file transfer" ohjelman. Yhteyttä kännykkään ei muodostunut. Täytyy ostaa uusi kaapeli ja katsoa toimisiko sillä.

Toimin tuon ohjeen mukaan.

https://support.apple.com/en-us/HT205063

Lisäys 3: Uusi johtokaan ei auta. Kuvia ei saada kopioitua kännykästä MacBookiin. Täytyy yrittää tehdä se jonkin muun tietokoneen avulla.

ROOSTER

Lähes joka kerta kun olen puhelinta vaihtanut, on sim-kortti vaihtunut pienempään. Ensimmäisessä puhelimessani oli sellainen luottokortin kokoinen.

Ilmiselvää oli tietysti, että ajan myötä fyysinen kortti vaihtuu, ei henkiseen vaan elektroniseen korttiin - eSIMmiin.

Lainaus käyttäjältä: https://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=13075&via=n&datum=2022-01-24_14:38:16&mottagare=29428Jonkin aikaa laitteissa on ollut mahdollisuus liittyä operaattorin verkkoon myös eSIM-tekniikalla, mutta seuraava askel on jo täällä.

Sitä vaan en oikein tajua, miten tämä eSIMmiä seuraava sukupolvi oikein poikkeaa, paitsi informaation asemapaikan kohdalla.

LainaaVodafone, Qualcomm ja Thales ovat ensimmäistä kertaa demonneet verkossa toimivaa älypuhelinta, jossa ei ole SIM-korttia.

... iSIM upottaa SIM-toiminnot laitteen pääprosessoriin, mikä mahdollistaa paremman järjestelmän integroinnin, paremman suorituskyvyn ja lisää muistikapasiteettia. Nyt käytössä yleistyvä eSIM on vielä kömpelömpi, sillä se vaatii erillisen sirun
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Kopek

#544
Kännyköissä oleva Android tuntuu olevan laitekohtaisesti jossakin määrin erilainen. Olen tottunut vanhan Samsung S7:n systeemiin. Muiden kännyköiden järjestelmä tuntuu oudolta.

Huusholliin kulkeutui Samsungin karvalakkimalli 20 Fe. En osaa käyttää sitä kunnolla. Se esimerkiksi jakaa nettiyhteyttä, vaikka asetusten mukaan "mobiilitukiasema" ei ole päällä.

Netistä löytyviä ohjeita:

Mene puhelimen asetuksiin
Valitse Mobiiliverkko tms.
Valitse henkilökohtainen tukiasema tms.
Kytke päälle henkilökohtainen tukiasema, mobiilitukiasema tms.

Jos homma perustuu tms:ään, en oikein pidä siitä. Kaikki ohjeet (muutkin kuin nuo) ovat vain vähän sinne päin tms.

Netin jako vie virtaa, joten se olisi hyvä saada pois.

KORJAUS: Se olikin erään toisen kännykän jaettu netti, jota luulin 20 Fe:n netiksi.

Norma Bates

DNA lopettaa ties monennen kerran liittymän joka minulla on puhelimessani, ja päivittää sen kalliimpaan. Alunperinhan minulla oli ihan tavallisen puhelimen liittymä jonka kk-maksu oli muistaakseni 64 senttiä/kk. Eihän se nyt käynyt laatuun... Tilalle tuli joku olisiko ollut kolmisen euroa kuussa maksava älypuhelinzydeemi, ja lähes välittömästi sen perään noin viisi euroa kuussa maksava. Tässä vaiheessa siirryin älypuhelimeen, olisiko ollut 2015? Näitä nyt kaikkia muista.

Jokatapauksessa nyttemmin kk-maksu on ollut 9,90 e ja nyt olen saanut ilouutisen että taas liittymääni vaihdetaan, ja uusi kk-maksu on 12,90 e. Tämä alkaa jo kokolailla vituttamaan, koska maksan kuitenkin netistä (pöytäkoneen netistä) erikseen, lieneekö joku 14,90 e/kk, jonka se on ollut jo useita vuosia. Räplään kyllä puhelinta varsinkin silloin kun en ole kotioloissa, mutta jotenkin tämä nyt tosiaan alkaa tympimään että pitää maksaa kahdesta eri nettiliittymästä, tai miten sen nyt kuvailisi.

Onko jollain toisella operaattorilla halvempi puhelinliittymä? Tuskin, mutta kysynpä kuitenkin.

Joskus kauan kauan sitten kokeilin sitäkin että käytin puhelinta tietokoneen "mokkulana" ja kyllähän se toki toimi. Nyt alkaa vaan puhelimesta, tämän nykyisen ollessa kai 3-vuotias, menemään akku sikäli reippahasti nollille, ettei taida hyödyttää alkaa operoimaan tietokoneella puhelimen kautta.

Jaska

Tuttu kokemus myös Elisalla ja Telialla, että puhelinliittymän kuukausiperushintaa nostetaan. Itse aloitin 0 markan kuukausihinnalla jossa oli vähän kallimmat puheluminuutit. Netistä löytynee edelleen liittymävertailusivuja jotka ehdottavat liittymiä eri operaattoreilta käyttömäärän perusteella. Syötetään paljonko kuukaudessa on puheluminuutteja ja tekstareita. Useissa liittymissä taitaa puheluilla olla vielä alkumaksukin tai keston pyöristys ylöspäin täysiin minuutteihin eli puhelujen lukumääräkin vaikuttaa kuukausikustannukseen. Tämä käyttö katsotaan tietenkin muutamasta viimeisestä puhelinlaskusta.

Jos puhelut ovat keskittyneet vain muutamaan numeroon (esim. perheenjäsenten kesken puhutaan paljon lyhyitä puheluita), niin kustannukseen voi vaikuttaa, jos voi nimetä muutaman numeron samalta operaattorilta halvempaan hintaan. Paljon puhuvat tarvitsevat rajattoman puhepaketin (palvelupuhelut maksavat silloinkin erikseen). Jos on merkittävästi ulkomaanpuheluita niin sekin on pohdittava.

Suomalaisissa liittymissä ei yleensä (paitsi Moi) veloiteta mobiilidatamäärän mukaan. Niin mobiilidatalla puhutut Skypet, Meset, WhatsAppit ovat "ilmaisia", ettei niistä kerry veloitettavia minuutteja. Palvelupuhelujen maksuja ei voine kiertää.

Itselläni on kotona ja jossain muuallakin nopea kiinteän veron WiFi käytössä ja jopa 1Mb/s mobiilidata puhelinliittymässä riittää.

-:)lauri

#547
^^
^
Olen myös harmitellut liittymien hintakehitystä ainakin Elisan asiakkaana. Minua ei häiritse niinkään se, että mobiililiittymien hintoja muutellaan esimerkiksi valuutan kurssikehityksen tai kuluttajien ostovoiman perusteella. Mieleni harmoniaa häiritsee kovasti kuitenkin se, että ainakin Elisalla mobiililiittymien hinta näyttää olevan sidottu kaistan leveyteen ja ilmeisesti olettavat Elisalla, ettei asiakas huomaa vedätystä kun päättävät kasvattaa tukemaansa/tarjoamaansa minimikaistanleveyttä nopeammin, kuin mitä internetin käyttö edellyttää, pois lukien pienen pieni ryhmä kaistan leveyden ammattikäyttäjiä, jotka jostain käsittämättömästä syystä käyttävät internetin tukiasemanaan puhelintaan.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Jaska

#548
Nyt halvin liittymä lienee Moi Potti (DNA:n verkossa) 9 €/kk joka sisältää 6 Gt dataa ja lisägigat 1,5 € /Gt.
Mahdoinko joskus tässä ketjussa kahlata Moin poikkeavan ajattelun. Taisi olla ideana että monta perheen puhelinliittymää on samassa sopimuksessa ja käyttävät yhteistä datakiintiötä ja veloitetaan ilman laskua kortilta.

Telialla on käytön mukaan laskutettava Lite liittymä 9,90 €/kk 0,5 Mbit/s (on hidas); rajaton netti; puhelut ja viestit 0,07 €/ min tai kpl. Sama 100 M netillä 24,90 €/kk

DNA:lla 1 Mbit/s 12,90 €/kk puhelut ja viestit 0,07 € / min tai kpl

-:)lauri

Näkisin tässä erinomaisen hetken valtion tehdä interventio mobiilimarkkinoille. Tarpeena olisi siis kohtuuhintainen mobiililiittymä minimiedellytykset täyttävällä kaistanleveydellä. Vaikka minulla on ihan riittävien kuukausitulojeni vuoksi ostovoimaa kustantaa kaupallisia liittymiä kotitalouteni kaistanleveystarpeet täyteen, tarjolla olevat minimiratkaisutkin kustantavat helposti sen 100-200 euroa liikaa köyhälle puhumattakaan köyhälle lapsiperheelle, jotta nykyajan normaali elämä onnistuisi heiltäkin.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Jaska

Esimerkiksi Elisalla/Saunalahdella on nyt kaupan puhelinliittymiä kuten
Tarkka 1M  12,99 €/kk 1 Mbit/s maksiminopeus; Rajaton netti: Suomi, Pohjola, Baltia; 9 Gt/kk EU:ssa; 0,069 €/min ja 0,069 €/txt
Huoleton 10M  26,99 €/kk   10 Mbit/s maksiminopeus;  Rajaton netti: Suomi, Pohjola, Baltia; 18 Gt/kk EU:ssa;    Rajaton puhe ja viestit
Huoleton 5G 300M 34,99 €/kk  300 Mbit/s maksiminopeus; Rajaton netti: Suomi, Pohjola, Baltia; 24 Gt/kk EU:ssa;  Rajaton puhe ja viestit
Huoleton 5G 600M 39,99 €/kk 600 Mbit/s maksiminopeus; Rajaton netti: Suomi, Pohjola, Baltia; 27 Gt/kk EU:ssa; Rajaton puhe ja viestit
Huoleton 5G 1000M 49,99 €/kk 1000 Mbit/s maksiminopeus; Rajaton netti: Suomi, Pohjola, Baltia; 33 Gt/kk EU:ssa; Rajaton puhe ja viestit



-:)lauri

^
Mielestäni ensinnäkin 26.99 €/kk on aivan liikaa 10 Mbit/s kaistanleveydestä, nimittäin oma vanha Elisan/Saunalahden 4G-liittymänikin maksaa "vain" noin 24 €/kk, jossa kaistanleveyttä kuitenkin 50 Mbit/s ja muistaakseni kuukaudessa saa lasketella niin monta gigaa kuin sielu sietää. Muistelen tosin myös, että ulkomailla liittymäni käytöstä velotetaan enemmän, kuin mitä noissa liittymissä velotetaan. Joka tapauksessa 50 Mbit/s on nähdäkseni ehdoton minimi kaistaa, jotta voi katsoa Disney Plusaa yhdeltä päätelaitteelta (ainakin jos on telkkari, johon ohjaa striimin kännykästään sitä silmällä pitäen, että on edes jonkun verran takeita riittävästä resoluutiosta). Ja tuo noin 24 €/kk on sekin mielestäni aivan liikaa siitä lystistä, tosin sellaistakaan tuotetta ei ilmeisesti Elisan/Saunalahden valikoimasta enää löydy?

Väitän siis, että jotta kolmihenkisen perheen jäsenten osallistuminen normaaliin nykyelämään onnistuu (jokaisella mahdollisuus katsoa Disney Plussaa tahoillaan), menee Elisan/Saunalahden puhelinliittymiin noista vaihtoehdoista räätälöitynä 139,96 euroa kuukaudessa ja jokaisella liittymässään perkeleesti enemmän kaistanleveyttä kuin tarvitsevat.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Jaska


Luullakseni Suomessa mobiililiittymät ovat kansainvälisesti verraten halpoja ja hintatasoa ohjaa Elisan, Telian ja DNA:n kilpailu, jossa pyrkivät saamaan käyttäjiä toisiltaan. Ja markkina-asemaa tulevaisuuden TV-ratkaisuille,

-:)lauri

#553
Juu vaikka ne varmasti ovat edullisia siihen nähden, mitä muualla kehdataan velottaa, niin ainakaan Suomessa minimipalkkojen kehitys, puhumattakaan toimeentulotukien kehitys, eivät ole enää vuosiin kehittyneet elämisen hinnan perusteella ja sitä kautta ihmisarvoisen elämän minimikustannuksiin. Ja vaikka harkinnanvaraisesti voi saada valtiolta lisää rahaa, sen lisätuen hakeminen ja siihen liittyvä erilaisten todistuksen, kuittien ja tositteiden kanssa plärääminen on yleensä jo ylipäätään kyseiseen tilanteeseen ajautuneille ihmisille täysin ylivoimainen haaste.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Norma Bates

Sillähän nämä hinnat tympii kun uudemmissa vuokra-asunnoissa saattaa netti kuulua vuokraan. Itse asun 1960-luvun murjussa. Noh, onpahan edes pesutupa ilmainen.