Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Puhelimet - älyllä tai ilman

Aloittaja Jaska, tammikuu 12, 2019, 01:17:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jaska

Taustakuvat

Puhelimessani saa asettaa aloitusnäytön ja luukitusnäytän taystakuvat. Puhelimessa on tarjolla joitain ulkoasuteemoja ja taustakuvia  ilmaiseksi tai pienellä maklsulla.
Kun puhelimen selaimelle laittaa haun
  background images for phone
niin ilmaisiakin kuvia tarjolle taustakuviksi löytyy sadointuhansin.

Tummissa taustoissa on se etu, että tarvitsevat vaaleita vähemmän virtaa. Vanhemmiten näön heiketessä rauhallisesta taustasta erottuvat näytöllä olevat olevat kuvakkeet ja tekstit paremmin.

Jonkin verran olen tehnyt taustakuvia esimerkiksi ottamalla puhelimella valokuvan tietoneen näytöllä olevasta kuvasta, esimerkiksi itse työstämästäni fraktaaleista.

Kopek

Ylen sivulla kiinnitin huomiota seuraavaan otsikkoon: "Nokian 3210 oli monen suomalaisnuoren ensimmäinen"

Astuin kännykkämaailmaan varsin myöhään eli vasta kesällä 2000. Puhelin oli edellä mainittu. Se oli käytössä 2007 vuoden loppuun asti, jolloin sain vähän modernimman puhelimen.



Kännykän edeltäjillä eli autopuhelimella soittelin jo paljon aikaisemmin. Meille hommattiin ensimmäinen tällainen "ARP"-puhelin 1970-luvun puolivälissä. Sen pystyi irrottamaan autosta ja kuljettamaan erityisessä telinessä (jossa oli akku) jonnekin muualle, vaikka veneeseen tai kesämökille. Se oli tavallaan kännykän esimuoto. Kun nämä laitteet pienenivät ja kevenivät, niistä tuli lopulta kännyköitä - jos tarinaa vähän yksinkertaistetaan.

Entisaikojen autoradiopuhelimia ja kännyköitä voi salakuunnella, ja sitä joskus harrastettiin.


Jaska

#692
"Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään", sanotaan. Minusta taas on vain kohteliasta muistaa meitä vanhoja. Jos hyvin kay, niin tulee vanha itse kustakin, aikanaan. Yhä useammille käy niin hyvin.

Ensimmäisessä Samsung Galaxyssäni ensimmäinen kummastuksen kohde oli, miten saapuvaan puheluun vastataan. Galaxyni oletuksena on, että näytölle tulee "Vastaa" ja "Hylkää" pallukat. Pallukkaan ei riitä napauttaa vaan pallukasta otettava kiinni (painettava sormella tai stylus-kynällä) jolloin ympärille muodostuu ympyrä ja pallukka on pyyhkäistävä ympyrän ulkopuolelle vastaamisen/hylkäämisen toimeenpanemiseksi.

Puhelinsovelluksen Asetuksistani löytyy mahdollisuus asettaa vastaaminen äänenvoimakkuuden lisäysnapille, mutta vielä tässäkään eivät ole kaikki totuudet.

Asetukset sovelluksessani on Helppokäyttöisyydessä kohta Vuorovaikutus ja näppäryys. Asetuksen sijainnit vaihtelevat puhelinmalleittain ja ohjelmistoversioittain, joten kenties se sinulla on muualla tai ei ole muualla. Siellä minulla on kohta Puheluihin vastaaminen ja niiden lopettaminen. Myös sieltä saa äänenvoimakkuuden lisäysnäppäimen valjastetuksi vastaamiskäyttöön.

Voit asettaa Asetuksissa, että jos kuulokkeet on kytkettynä, niin tuleviin puheluihjin vastataan automaattisesti.

Voit vastata puheluun myös äänikomennolla. Sen jätän tässä itse selvitettäväksi.

Asetuksissani on myös
Yleinen hallinta - Samsung-näppäimistö: asetukset 
jossa on pyyhkäisyyn liittyviä asetuksia mutta en saanut aikaan mitään neuvottavaa. Jossain nettissä neuvotaan että pyyhkäisyt voisi asettaa krvatuiksi napautuksella, mutta sellaista en saanut toimimaan. *

Puhelun tullessa aktiivisena käynnissä olevan sovelluksen päälle siihen vastataan kyllä napautuksella Vastaa- tai Hylkää-linkkiin.



* Löytyipä Samsung Galaxy puhelimestani tapa vastata puheluun vihreän painikkeen napautuksella ympyrästä ulosvedon sijaan.

Puhelimen Asetuksissa
Helppokäyttöisyys - Vuorovaikutus ja näppäryys - Apuvalikko
  Napauta Apuvalikko päälle niin pääset Apuvalikon asetuksiin
  Apuvalikon kohteissa aseta päälle
     Korvaa pyyhkäisy napautuksella
     Vastaa herätyksiin, hälytyksiin ja saapuviin puheluihin pyyhkäisyn sijaan napautuksella

Jaska

#693
Kopioinpa ärsyttävistä tänne.

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 31, 2023, 01:15:40
Samsungin puhelinlaturit ovat ymmärtääkseni älykkäitä pidentääkseen akun käyttöikää. Tietenkin vain niitä - ei muita - käytettäessä. Eli saattaa olla aiheesta käyttöohjeeseen kirjoitettu "Käytä vain Samsungin hyväksymiä latureita, akkuja ja kaapeleita." Oma huomioni on että virtaa ladatessa viimeiset 10 minuuttia lataus käy hitaammin ennen kuin akun täyteen tultua virta lakkaa kulkemasta ja seinärasiaan laitettava verkkosovitin jäähtyy. Laite ja verkkosovitin neuvottelevat siirrettävän virran. Laitteen ja verkkosobvittimenvälisessä johdossa en ole huomannut muuta älyä kuin että  pitkässä ja ohuessa johdossa virta kulkee huonommin. Kun johtoihin tapaan mermerkitä tarraan tai teippiin mikä johto on kyseessä, joissain USB-johdoissani lukee "vain datasiirtoon" etten sillä virran lataamista yrittäisi.

Lähellä 100%:a ja 0 %:a on akulle kemiallisesti rasittavinta. Niitä voisi kartella akun säästämseksi, jos puhelin ei lataa älykkäästi. Se 100% on litiumakussa yleensä  noin 4,2 V jännite ja 0 % akun tekniikasta riippuen esimerkiksi 2,7 V jännite. Suurin osa akun varauksesta jätetään siis tyysttin käyttänättä akun eliniän turvaamiseksi. Akun optimaalista nopeampi eli suuremmalla virralla lataaminen myös lyhentää akun elinikää. Kumma kyllä, en ole huomannut latauksen (5 V, 1 A; +1 % minuutissa 3000 mAh akussa) nopeutuvan, jos puhelimen asetuksissa laitan pikalatauksen päälle.

Tämä Samsung A20e on minulla ollut kohta kolme vuotta. Nyt akun lataus kestää käytössäni 1,5 päivää kun aluksi kesti kaksi. Tänä vuonna jo pari kertaa akku on mennyt nollille, puhelin on sulkenut itsensä ja puheluita on jäänyt saamatta. Pitäisi keksiä hyvä widgetti näyttämään aloitusnäytöllä akun varausprosenttia tilariviä isompana. Asensin jo ilmaisversion ohjelmasta Battery Alarm, mutta en saa sen hälyttäessä akun alhaisesesta varaustasosta toistuvaa hälytystä sammutettua ilmoitustekstiä napauttamalla kuten pitäisi, enkä siksi ole lähtenyt widgetistä paria euroa maksamaan.

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 31, 2023, 14:07:46
Joko laitteessa tai akussa tarvitaan suojauspiiri, joka estää akun tuhoavan ylijännitteen ladatessa ja alijännitteen käytettäessä. Erityisesti enimmäkseen käytetyt litiumakut olisivat herkkiä ylilataukselle. Mutta siis puhelimissa yli- ja alijännitteisiin joutuminen on estetty. Nykyisen puhelimeni akun olen ladannut onnistuneesti lähes tuhat kertaa. Toinen asia on, että ajan ja käytön myötä akut heikkenevät kemiallisesti niin, että niiden kapasiteetti vähenee ja lataamisaikakin lyhenee. Akun varauksen näyttö (yleensä) pysyy 0 % - 100%välinä, vaikka yhdellä latauksella saatava käyttöaika (milliamppeeritunnit) vähenee eli pitää ladata useammin. Jos ladatessa huomaa puhelimen käyneen polttavan kuumaksi, on paras irrottaa laturijohto, sulkea paljon virtaa käyttävät ohjelmat (kuten kameraa, videokatselua, GPS:ää ja Bluetoothia kayttävät) ja antaa puhelimen jäähtyä ennen latauksen jatkamista. Kuumuus kuluttaa akun elinikää.

Asia josta en tiedä mutta olen luulossa, että vanhemmiten akun sisäinen vastus ladatessa kasvaa ja heikentää lataamisen hyötysuhdetta. Siis että akkuun saadaan entistäkin vähemmän sähköä kuin lataamiseen tarvitaan.

Karikko

^

Joo varmaan se denegeroituu- mutta mitä kaikkea tapahtuukaan ohjelmistojen kautta--

>>>

META eli entinen Facebook vaati työntekijäänsä vahingoittamaan Facebook Messenger -pikaviestimen käyttäjiä ja erotti hänet, kun tämä kieltäytyi. Näin väitetään työntekijän nostamassa oikeuskanteessa Yhdysvalloissa.

Asiasta uutisoi muun muassa The Register, joka julkaisi New Yorkin osavaltiossa tammikuussa nostetun kanteen pdf-tiedostona. Kanteen mukaan työntekijä sai viime vuonna toimeksiannon tyhjentää joidenkin Messenger-käyttäjien puhelinten akkua testitarkoituksessa. Hänen mukaansa käytäntöä kutsutaan "negatiiviseksi testaukseksi".

– Negatiivinen testaaminen, siten kuin se koskee [kantajan] työtä, vandalisoi käyttäjien älypuhelimia ilman heidän lupaansa kuluttamalla akkua salaa, kanteessa sanotaan

https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000009364494.html

Jaska

#695
Lainaus käyttäjältä: Toope - helmikuu 01, 2023, 22:11:52
Miksi kännykkäni akku tyhjenee nopeammin kun en sitä käytä, verrattuna puhumisaikaan?
Normiaikana akku vetää tyhjemmäksi kuin puhuessa...?!
Periatteessa ei. Ehkä sinunkin puhelimessasi asetuksista näkyy Akkuun liittyen tieto mitkä sovellukset ovat eniten virtaa viime aikoina käyttäneet.

Minulla nykyisellään puhelimen ollessa laiskana päällä hupenee akun latauksesta pari prosenttiyksikköä tunnissa. Jos huomaan yllättävän nopeaa latauksen hupenemista niin tarkistan viimeksi käytettyjen sovellusten listan ja suljen sieltä pois taustalta ainakin kameraa ja paikannusta käyttävät ja ehkä tarkistan, ettei tarpeettomasti ole WiFi- ja Bluetooth-etsintöjä päällä.

Toisaalta saattaa olla sovelluksia, jotka haluat lukita taustalle niin, että puhelin ei automaattisesti sulje niitä pasiivisina pois akkua kuluttamasta. Tällaisia taustalla valvovia sovelluksia saattaa olla vaikka askellaskuri tai juuri itse lukitsin Battery Alarm akunvalvontasovelluksen taustalle niin ettei se kokonaan sulkeudu. Lukitseminen minulla tapahtuu viimeksi käytettyjen sovellusten listassa sovelluksen ruudun yläreunan pallukkaa pitkään painamalla aukeavasta valikosta.

Jaska

Xiaomin, Googlen ja OnePlusin puhelimissa kerrotaan toimivan seuraavan seuraavan

Puhelinsovelluksessa naputa puhelinnumeroksi

*#*#4636#*#*

Viimeisellä *:llä tulee valikko suoritettavissa olevista testeistä. joista yksi on akun kunto.

Ellei tullut, niin ei sitten. Samsungin puhelimissa käynnistetään sen sijaan sovellus Samsung Members ja ruudun alareunasta napautetaan tekstiä Tuki. Sieltä edelleen napautetaan tekstiä Puhelimen vianmääritys. Testattavissa olevia kohteita puhelimessa on kymmenittäin. Yksi joukossa on Akun tila.

Tekemistä paitsi oleva Samsung-puhelimen käyttäjä voi sieltä katsella puhelimensa kertovan olevansa monin tavoin kunnossa.

Norma Bates

Koska Samsung Galaxy A03 vittuili sen minkä ehti, otin siihen tehdasasetusten palautuksen. (Esim. jotain kuvaketta painaessa avautui jotain ihan muuta kuin piti, N-kirjain katosi kirjoittaessa aina kun se oli sanan viimeinen kirjain, kamera toimi miten sattui...) Sen jälkeen asensin jälleen selaimia niin että on kolme eri selainta (tykkään vaihtelusta). Vaan sittenpä kävi niin että jos minun piti copypastata jokin linkki jostain selaimesta, niin se ei onnistunut missään muussa kuin Chrome-selaimessa. Nykyään tämä on aivan erinomaisen tympeää siksi että Facebookissa pitää aina valita "avaa selaimessa", ja sitten kun rakkine sattui valitsemaan selaimeksi Operan tai Firefoxin, niin linkkiä ei voinut siis lainkaan kopioida, esim. tänne, vaikka olisi miten kiinnostava ollut. Koskaan kun ei tiedä etukäteen mitä milloinkin osuu vastaan, en sitten muuta keksinyt kuin poistaa muut selaimet ja jättää Chromen jäljelle, jolloinka joka linkin pitää avautua siinä.

Jo aiemmin, ennen mitään palautuksia, ärsytti että jos Youtube-videoita katsoi YT-sovelluksella, en ainakaan minä keksinyt että mistä hemmetistä osoite kopioidaan, jos sen halusi ottaa talteen tai laittaa jollekulle. Joten YT-videot piti katsoa kappas vaan Chromella.

Nyt sitten YT-videotkin ovat jotenkin erinäköisellä tavalla esillä uusiksiasennuksen jälkeen, ja näyttää sekavalta. Fuck this shit.

Jaska

Minusta hakukuonehaut ja ylipäätään kirjoittaminen on tietokoneen näytöllä ja näppäimistöllä mukavampaa kuin puhelimella, jolla olisi tarpeen välikäsi pitelemään suurennuslasia ja takakäsi muuten vain apuna.
https://duckduckgo.com/?q=How+to+Copy+a+URL+on+the+YouTube+App+on+Android

Kuten oletkin jo huomannut, puhelimessa eri ohjelmat toimivat vielä enemmän eri lailla kuin tietokoneessa. Samsung Galaxyt taitavat olla ohjelmien yhdenmukaisuudessa paremmassa päässä.

Jaska

Rich Communication Services RCS
https://www.wired.co.uk/article/rcs-messaging-on-android

Puhelimeni on jo hyvän aikaa käynnistyttyään kysellyt puhelinnumeroaan. En ole kertonut. Olen ajatellut, että ellei osaa katsoa simmiltä, niin olkoon ilman. Totuttuun tapaan on toiminut ilmankin. Mutta olen ihmetellyt mistä oikein on kyse, kunnes lopulta kysyin Googlelta. Numeroa kysytään Android-puihelimien Viestit sovelluksen käyttöön tekstiviestien toiminnallisuuden laajentamiseksi Facebookin Messengerin tai WhatsAppin viestin tapaiseksi chattailuksi, jos puhelinmalli ja puhelinoperaattori RCS-viestejä tukee.
Viestit sovelluksen asetuksissa tuo varmaankin on nimellä Keskustelutoiminnot.

Vielä en ole selvittänyt tukeeko operaattorini ja kaverieni operaattorit.

Norma Bates

Kyllästyin Samsungin loputtomaan kieroiluun, ostin aparaatin Xiaomi redmi 10C. Saa nyt nähdä miten sen kanssa, mutta ainakin sovellukset latautuivat eilen huomattavasti nopeammin. Mitään kauheita haukkuja en löytänyt arvosteluista ennen kuin valintaani päädyin. Joku oli tykännyt puhelimestani niin että oli ostanut jo kolmannen (edelliset oli varastettu).

Hippi

^
Minun Samsungini oli käsittääkseni halvimmasta päästä (n.150euroa) ja on ihan moitteettomasti ja temppuilematta toiminut. Yhden ainoa kerran tuo keksi sammuttaa itsensä ilman selityksiä kesken puhelun. Syytä en edes yrittänyt selvitellä, kun ei tuo vapaaehtoisesti kertonut millään ilmoituksella.

Tuon ostin, kun saman merkkisestä tabletista oli jo käyttökokemusta pidemmältä ajalta, joten tuli "pehmeä laskeutuminen" älykännykoiden maailmaan, kun ulkoasu, toiminnot yms. olivat jo ennestään suurelta osaltaan tuttuja. Lisäksi vielä yhdellä tytöistäni on ollut samaa merkkiä, joten mesen kautta helppi kävisi tarvittaessa helposti.

Käyttökelvottoman kapineen olisin kyllä vienyt myyneeseen liikkeeseen tarkistettavaksi, jotta olisiko asiantuntija myös sitä mieltä, että puhelin oli susi jo syntyessään. Kyllähän niillä myyjillä on hyvä näppituntuma siitä, miten kukin puhelin pitäisi toimia. Maanantaikappaleen olisin vaatinut sitten vaihdettavaksi.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates

#702
Mää en jaksanut. Olisi ollut niin helvetisti selvitettävä mikä kaikki ei toimi. Ja olen saanut sellaisen käsityksen että nykyään ei saa uutta tilalle, vaan se sama vanha paska pitää huolia sitten kun sitä on tarpeeksi ihmetelty jossain.

Toisaalta ihan eka älypuhelimeni oli myös Samppa, ja simahti kun oli tullut maksetuksi.

- Oli siinä Samsungissa semmoisiakin juttuja jotka eivät olleet vikoja, mutta ärsyttivät helvetisti. Micro-USB-johto, joka pitää olla just presis näin eikä noin. Perkeleellisen vaikea kuvankaappaus. Noin alkuunsa.

Hippi

^
Jos tarkoitat kuvankaappauksella samaa kuin näytön kaappaus, niin se kyllä vähän ärsyttää. En tiedä, pidänkö puhelinta jotenkin kummallisesti kädessä, kun sammutan näyttöä käytön jälkeen, mutta melkein päivittäin onnistun siinä samalla tekemään näytönkaappauksen ihan vahingossa ja tarkoituksetta. :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska

Noissa malleissa, joissa on äänenvoimakkuuden säätönapit ja virtanappi lähekkäin oikeassa sivussa, joutuu ruudunkaappausta (screenshot) yrittämään usein useita kertoja. Kun toista sormea painaa hieman ennen, niin puhelin menee äänettömäksi tai tarjoutuu suljettavaksi ja tarkoittamatonta toiminntaa saa paikkailla. Kun äänensäätö on vasemmassa sivussa ruudunkuvan saa helpommin.