Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Puhelimet - älyllä tai ilman

Aloittaja Jaska, tammikuu 12, 2019, 01:17:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ROOSTER

Joskus tullut mieleen miten päästä turvallisesti eroon vanhoista matkapuhelimista ja tietokoneen kovalevyistä. Pohtimisen arvoinen ratkaisu:


https://www.youtube.com/watch?v=OkidhcHDhkc
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Toope

Vaihdoin liittymää juuri. Kuten arvelinkin, homma ei mennyt ihan putkeen. Pitää käydä Elisan palvelupisteessä, koska jokin taas mättää, bluetoothia ei saa tietsikkaan, vaikka aiemmin toimi. Valittaa jotain asetuksia. Joka stanan kerta kun säätää näitä juttuja, jotain ongelmia tulee... >:(

Kopek

Miksihän valokuvien siirtäminen kännykästä tietokoneeseen on tehty niin vaikeaksi, samoin kännykän tiedostojen käsitteleminen tietokoneen avulla. Kännykässä itsessään en osaa enkä uskalla (tietojen hävittämisen pelossa) tehdä mitään tiedosto-operaatiota.

Ongelma kännykässäni on tällä hetkellä se, että sisäinen muisti on täynnä. Sieltä pitäisi saada eniten tilaa vievät asiat eli valokuvat kopioitua ja tallennettua muualle, jonka jälkeen ne voisi poistaa tilaa viemästä.

Teoriassa asiassa ei ole ongelmaa. Sen kuin kytkee kännykän johdolla tietokoneeseen ja kopioi kuvat. Mutta käytäntö on toinen. Kun kuvat sisältävää DCIM -kansiota klikkaa, homma loppuukin siihen. Tietokone alkaa "etsiä" tiedostoja ja tekee sitä varmaan maailman loppuun asti ellei hajoa sitä ennen mikä on todennäköisempää. Ei auta lopulta muu kuin panna peli poikki eli lopettaa yrittäminen.

https://ibb.co/p1x8YxD

Jossakin neuvottiin, että kännykän asetuksia pitäisi vähän säätää. No joo...

https://ibb.co/wwFFtYw

Täytyy yrittää myöhemmin toisella tietokoneella. Missään tapauksessa DCIM -kansioita ei kannata yrittää kopioida kerralla, tai tuloksena on varma jumi. Kuvia pitää napsia pieninä erinä vähän kerrallaan.

Liitännäismuistikortilta kopioiminen on helpompaa, koska kortin saa irti kännykästä.

Jaska

#153
Vaikea kuvitella Kopekin kärsimyksiä, kun ei niitä esiinny.

Samsung-puhelimessani pitää tietenkin joka yhteyskerralla sallia USB:lle tiedostojen käsittely, kun sitä selkeästi näytöllä pyydetään.

Kopek

Luulen, että yksi syy esiintyneisiin ongelmiin on vanha ja heikko tietokone. Muisti alkaa loppua tai jotain. Koneelle on iso homma lukea tuhansia kuvatiedostoja  ja tehdä niistä pienet "thumpnailit" eli pienoiskuvat. Toisaalta kun läppärin kortinlukupaikkaan panee kortin, tietokone lukaisee tiedostot hetkessä ja esittää ne pienoiskuvina. Yli 30 gb:n tiedot (=kuvat) kopioituivat muistitikulle puolessa tunnissa eli koko DCIM kansio kerralla. Johdon kautta puhelimesta tämä ei onnistu. Tuntuu, että hidastava tekijä on kännykän päässä tai tiedonsiirrossa.

Jaska


Juuri muistitilan niukkuuden vuoksi pidän valokuvat puhelimessa SD-kortilla, jonka myös voi tarvitessa siirtää toiseen laitteeseen. Minun DCIM on kortilla  tosin vain pari gigaa.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Jaska - syyskuu 11, 2019, 21:40:10

Juuri muistitilan niukkuuden vuoksi pidän valokuvat puhelimessa SD-kortilla, jonka myös voi tarvitessa siirtää toiseen laitteeseen. Minun DCIM on kortilla  tosin vain pari gigaa.

Minäkin olen säätänyt kuvat menemään kortille, ja sinne ne menevätkin. Sisäiseen muistiin on kuitenkin aikojen kuluessa tallentunut kuvia syystä tai toisesta. WhatsApp -kuvat ja videot tallentuvat myös sinne.

Saan kyllä ongelman ratkaistua, kunhan pääsen "kotikoneen" ääreen. Sillä kuvat saa hiljalleen siirrettyä.

Politiikkani kuvien suhteen on nykyisin sellainen, että en enää formatoi (kameran, videokameran, kännykän) muistikortteja, kun ne täyttyvät vaan vaihdan tilalle uuden kortin. Kopioin tietysti kuvat alkuperäiseltä kortilla kovalevyille ja minne kopioinkin, mutta jätän ne kuitenkin alkuperäiselle kortille "originaaleiksi".

Muistikortit ovat nykyisin jo niin edullisia, ettei niitä välttämättä kannata formatoida uutta käyttöä varten. Kolmen minuutin rulla kaitafilmiä maksoi noin sata markkaa (nykyrahassa 30-60 euroa) niinä vuosina, kun filmille kuvailin, joten muistikorttikulut (vaikka kortin käyttäisi vain kerran) eivät ole kuin pieni osa tästä.

Jaska

#157
Vaikka asiasta on muunlaistakin ainakin minulle paikkansa pitämätöntä tietoa, niin WhatsApp viestien kuvat - sikäli kuin asetuksissa ne on asetettu tallettuviksi puhelimeeen - tallettuvat sisäiseen muistiin (WhatsApp/Media/ kansion alikansioihin)


Samoin esim. sisäinen muisti/DCIM/Screenshots

Kopek

#158
Screenshotteja kertyy allekirjoittaneelle aika paljon, koska WhatsApp -videopuheluista tulee napsittua "stillejä". Ei niistä kertyvä kansio kuitenkaan kovin suuri ole.

Asiasta toiseen.

Kirjoitan tätä Ubuntu 14.04:llä, johon on asennettu Mcbuntu  -lisuke. Kone on valkoinen Macbook vuodelta 2008. Kalusto on siis vanha ja Ubuntukin on päivitysikänsä ohittanut. Syy Ubuntun käyttämiseen Macissa on se, että koneeseen ei ole päivitettävissä tiettyä uudempia OS X -versioita, ja viimeisimmällä mahdollisella ei toimi enää kunnolla mikään. Edes Youtube-videoita ei voi katsella. Ubuntu+Macbuntu yhdistelmällä kone on melkein kuin aito "macci", mitä itse kone tietysti onkin.



Ei ole kuitenkaan tarkoitus esitellä konetta ja ohjelmaa vaan esittää kysymyksenomainen mietiskely siitä, miten systeemiin kuuluvaan Libre Officeen saisi Voikko-oikolukuohjelman. Okei, lataamalla ja asentamalla. Mutta mistä saa latauslinkin? Löytyy vaikka kuinka paljon sivuja, joissa selostetaan  Voikkoa ja sanotaan, että lataa ja asenna, ja annetaan ohjeetkin, mutta mistä se ladataan.

Ubuntuun kuuluvan pakettienhallinnan avullahan näitä on asenneltu, ja sitä taidetaan suositellakin, kunhan löytäisi sen pakettienhallinnan. Vanhemmista Gome2 -pohjaisista Ubuntuista se löytyi helposti yläpalkista... System... ja mitä siellä oli. Jatkan etsimistä.

Ai niin, tämä oli puhelinketju eikä tietokoneketju. Mitähän tähän keksisi puhelimista, että ehto täyttyisi. Vaikka sen, että Samsungeista kuvien siirto on sinänsä helppoa vaikkakin hidasta, mutta Huaweista (ainakin Lite -malista) se tuskaa ja kärsimystä. Toisaalta kun ja jos  kuviensiirtosysteemin saa viikon kokeilujen ja epäonnistumisten ja pettymysten jälkeen toimimaan, kuvat kyllä siirtyvät vikkelästi. Oikein hämmästyy, kuinka nopeaa se onkin. Mutta hetkellisestä nopeudesta ei ole paljon hyötyä, jos ensin on tuhraantunut päiviä. Kaikesta pitäisi tehdä muistiinpanot, ettei tarvitsisi toistaa joka kerran samaa kokeile ja erehdy -prosessia.

P.S. Taisin löytää etsimäni Ubuntu Software Centeristä. Sain sen toimimaankin kankeasti. Helpottaisi, jos saisi automaattiseksi oletuskieleksi suomen, ettei tarvitsi joka tekstissä ensiksi erikseen vaihtaa englantia suomeksi. Periaatteessa pidän englanninkielestä enemmän tietokoneympäristössä, koska tietokonemaailma on englanninkielinen ja siihen on tottunut. Toiseen koneeseen asentamastani MX-Linuksista tuli vahingossa suomenkielinen, mutta en jaksa yrittää vaihtaa.

Kopek

Android puhelimessani on muutama kuva, jotka haluaisin lähettää sähköpostin liitteenä tai ylipäätään lähettää. Kuvien siirto Chromebookiin ei näytä onnistuvan, enkä löydä Android -puhelimen gmailista "liite" -merkkiä (klemmarin kuva), jolla sähköpostiin voisi liittää kuvia.

Googlen sivulla neuvotaan, miten siirretään kuvia Android puhelimesta Chromebookiin, mutta kuten tavallista, en hyödy ohjeista.

Ohjeita: On your device, tap the "Charging this device via USB" notification.

Lisäkysymyksiä:

1. Tarkoitetaanko devicellä puhelinta vai tietokonetta?
2. Mistä löytyy "Charging this device via USB" notification?

Yksi vaihtoehto olisi ladata kuvat Googlen "driveen" ja siirtää sieltä sähköpostiin, mutta arvatkaapa osaanko ladata kännykän "albumista" käsin kuvia driveen tai muuallekaan. Siellä on erilaisia symboleita, joten pitäisikö niitä alkaa ensiksi opiskella ja mistä. Kännykän käyttötaitoni ovat vaatimattomat. Yleensä teen kaikki asiat mieluummin tietokoneella. Ja kun tiedostojen kopionnista ja siirrosta on kyse, heikkotehoinen vanha Chromebook ei ole siihen paras väline. Se menee helposti jumiin.

Jaska

#160
Minun Androidin Gmail appissa viestiä kirjoittaesa liiteklemmarin kuva on ylärivissä lähettämiskuvan vasemmalla puolella. Toinen sähköpostilla lähettämistapa on Galleria-sovelluksessa kuvan jakamisessa valita jakamistavaksi Gmail tai joku muu puhelimessa oleva sähköpostisovellus. Myös Driveen siirto on jakamistavoissa.

PS. https://support.google.com/pixelphone/thread/1459465?hl=en

Niin ja jakaminen (share) on puhelimen perusajattelua. Jakamisen symboli on Androidissa pallukoilla lisätty pienempi kuin -symboli

a4

Omassa Lumia-puhelimessani riittää kun painan sormella pitkään kuvan päältä, jolloin esiin pompsahtaa valikko eri tavoille jakaa kuva.

Jaska

Kuvien  siirto puhelimesta tietokoneeseen USB-johdolla tapahtuu:
- liitä puhelin datan siirtoon sopivalla USB-kaapelilla tietokoneeseen
- avaa puhelimen lukitus
- anna puhelimessa oikeus USB-tiedostosiirtoon (on puhelinmallijohtaisia eroja)
- siirrä mediatiedostoja tietokoneen resurssienhallintasovelluksella (Chromebookissa ehkä Files?) puhelimen ja tietokoneen välillä

Manuaaleista ja nettihauista on ongelmatapauksissa apua. Netissä toki on myös paljon paikkansa pitämätöntä ja tilanteeseen soveltumatonta.

Toope

Kuvien ja tiedostojen siirto kännystä tietokoneelle onnistuu toki bluetooth-yhteydenkin kautta. Se toki on vähän vaivalloinen ja ehkä hidaskin tapa.

Jaska

#164
Kopek taisi aiemmin kertoa puhelimensa ongelmien johtuvan siitä, että puhelimen muisti on liian täynnä ja nimenomaan niitä siirrettäväksi haluttuja valokuvia. Kerroin äskettäin ketjussa, että saadakseni puhelimen muistiin tilaa käyttöjärjestelmäpäivitykselle jopa poistin joitain sovelluksia, jotka voin myöhemmin asentaa uudelleen. Sormituntumalla tietenkin arvaillen mitä dataa sovelluksen poistossa häviää.