Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Vaalivuosi 2019 (Eduskunta, EU, maakunta..)

Aloittaja MrKAT, tammikuu 02, 2019, 23:52:54

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Toope - maaliskuu 08, 2019, 21:25:39
Lainaus käyttäjältä: Renttu - maaliskuu 08, 2019, 19:51:21
Lainaus käyttäjältä: Laika - maaliskuu 08, 2019, 14:42:11
Sitä minä en käsitä, miksi ex-pääministerimme puhuu soten kustannusongelmista, kun ainakin terveydenhuoltojärjestelmämme ongelmat ovat aivan toisaalla kuin sen korkeissa kustannuksissa.
Ahaa. Kertoisitko tästä hieman lisää? Miten niin terveydenhuoltojärjestelmämme ongelmat ovat aivan toisaalla, kuin sen korkeissa kustannuksissa?
Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on varsin halpa verrattuna moniin muihin maihin, tosin tämä ei välttämättä tehokkuutta tarkoita. Ei systeemi huono ole, mutta jokainen terveyskeskusasiakas tuntee ongelmat. Liian vähän lääkäreitä ja hoitajia, siksi 3 tunnin jonot... Yksityiselle nopeasti, ja muutama huntti. Ei vaan monilla ole varaa tuohon.

Sanoisin, että byrokratialla on tuossa ongelmansa. Sinänsä terveyskeskusjärjestelmä voisi hyvin toimia.

Itse asiassa ei tuokaan ole tilanne, sillä on myös terveyskeskuksia, joissa ei ole vaikeaa saada vastaanottoaikaa, eikä sinne tarvitse jonottaa akuuttiaikaa käytännössä ollenkaan. Juuri tällainen alueellinen eriarvoisuus on nimetty yhdeksi nykyjärjestelmän ongelmaksi.

Itse asun sellaisen terveyskeskuksen naapurissa, jonne saa aina akuuttiajan saman tien. Käyn mieluummin siellä kuin työterveyshuollossa, jonne on paljon pidempi matka. Mutta asuinaluettani leimaa vahva työllisyys, joten suurella osalla on työterveyshuollon palvelut käytettävissään.

Ongelmat - ja parhaat tavat niihin vastata - ovat hyvin erilaisia eri paikkakunnilla, jopa paikkakunnan sisällä. PIkkukunnat, vähäisen ja vanhenevan väestömäärän paikkakunnat, suurten kaupunkien kasvavan väestön kunnat - yhden koon mallilla on todella vaikeaa vastata näiden hyvin erilaisiin haasteisiin.

Karikko

Soinin Timppa olisi varmaankin halunnut itse olla keskushenkilö soten lopetusorgioissa.

Ainakin sitä voisi päätellä hänen blokinsa perusteella, katkeralta kuulostaa, kun itse oli kaukana poissa neonvalojen loisteesta. Iltiksestä poimittu:

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kritisoi sekä mediaa että poliitikkoja tuoreessa blogikirjoituksessaan.
Soini sanoo lausuvansa soten kaaduttua muutaman "ammattipopulistin" ajatuksen mediasta ja poliitikoista välilaskulla Afrikkaan. Itse pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätökseen hallituksen erosta Soini ei sanojensa mukaan ota kantaa.

– Media oli tapansa mukaan pihalla kuin lintulauta. Eikö yksikään pässinpää ottanut ennakkoon huomioon tätä mahdollisuutta, vaikka tulos ja ulos- levyä on soitettu taajaan kuin Nuoruustangoa Nuorten sävellahjassa? Ei yksikään! Soini kirjoittaa.

– Politiikan toimittaminen on aivan eri asia kuin poliittinen toimittaja, joita meillä kyllä riittää, hän jatkaa.

Soini kuvailee valtiovarainministeri Petteri Orpoa yllättyneeksi kuin tarhapöllö.

– Antti Rinne oli aivan kuin täh ja häh. Pekka Haavisto haukotteli. Jussi Halla-aho ei saanut edes luovuuspuuskassaan liitettyä sotea maahanmuuttoon. Jan Vapaavuoren soperruksista ei saanut mitään selvää, hän kirjoittaa.

Sipilä pyysi eilen presidentti Sauli Niinistöltä eroa soteuudistuksen kaaduttua. Hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

Hayabusa

Aloin jo pelätä tylsiä vaaleja, kun Timppa ei ole ehdokkaana. Mutta näyttää kommentoivan mainioon tyyliinsä sivusta. Ehkä saamme lukea mainioita sivalluksia jatkossakin, materiaalia tarhapöllöistä ja pihalla olevista lintulaudoista ainakin riittää.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

ROOSTER

Aina välillä tulee mieleen, mikä jarruttaa. Olen lukenut tuhansia blogikirjoituksia ja allaoleva on varmasti yksi parhaista. Lainaan siitä muutamia pätkiä. Se on analyysi, joka jokaisen olisi syytä lukea.

Lainaus käyttäjältä: http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271139-vaaria-analyyseja?ref=poiminnatSuomen valtiota on kehitetty voimakkaasti 1950 luvulta alkaen, pääasiassa suurten ikäluokkien ehdoilla. Eläkejärjestelmä, koulutusjärjestelmä ja työmarkkinajärjestelmä on kaikki luotu heitä ajatellen. Siitä syntyi heidän aikakaudelleen toimiva järjestelmä, eikä suuria ikäluokkia saa syyttää siitä, että ymmärsivät mitä halusivat.

...

Moni taivastelee, kuinka soten kaatuminen todistaa, että Suomessa ei voida tehdä suuria muutoksia. Kaikki sitä väittävät ovat väärässä. Suomessa ei ole voitu tehdä isoja muutoksia, koska suurin äänestäjäryhmä, suuret ikäluokat ja heitä vanhemmat ovat olleet niin tärkeitä kansanedustajille ja kunnanvaltuutetuille. Suuret muutokset on voitu tehdä vain sillä ehdolla, että suuret ikäluokat eivät ole kärsineet muutoksista.

Väitän, että Suomen todellinen isomman mittakaavan kehittäminen lähtee liikkeelle vasta nyt, kun suurten ikäluokkien valta maamme ylimmissä tehtävissä (niin politiikassa kuin yrityksissäkin) loppuu.

En ole katkera suurille ikäluokille, he tekivät päätökset omista lähtökohdistaan. Nyt kun valta siirtyy seuraaville, näemme, mihin uusi sukupolvi pystyy. Väitän, että x sukupolven ja nuorempien yhteistyöllä tullaan näkemään jotakin odottamatonta. Sen kerron niiden kokemusteni pohjalta, mitä olen yritysmaailmassa nähnyt.

Erittäin hyvin sanottu.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - maaliskuu 07, 2019, 22:09:43
Tein Hesarin vaalikoneen kuten jos asuisin Stadissa. Olen sellaisen puolueen kannalla, jonka en tiedä edes olevan olemassa.

Piraattiehdokas Robsonkin koki yllätyksen tehdessään HS-vaalikoneen: Ei päässyt listoille!

Lainaus käyttäjältä: http://jarirobson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271129-hsn-vaalikone-lokeroi-aanestajan-sopivimpaan-puolueeseenVähän yllätti, kun tarjottiin sopivinta puoluetta (Vasemmistoliittoa) ja vain sen ehdokkaita eteeni, jonka listan kärkiehdokas oli vastannut vain 78 prosenttisesti samoin vastauksieni kanssa – omaa nimeä en sitten nähnyt alkuun ollenkaan ruudulla.

Tässä kävi nyt siis niin, että tekoäly tiesi ihmistäkin paremmin, minkälainen henkilö on kyseessä. Tähän on meidän enenevästi totuteltava.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

mikainen

Lainaus käyttäjältä: Toope - maaliskuu 09, 2019, 00:25:58
Kuinka paljon Sote-uudistuksesta jää jäljelle, kun uusi hallitus astuu virkaan? Kokonaan ei kumota tuota hanketta, se on selvää. On siinä kai hyvääkin.
Sama sometunkio on seuraavankin hallituksen edessä, se vaan on jotenkin pakko uudistaa. Mutta ei ehkä kokoomuksen tavoin, kv. suuryritysten tavoin. Parempi olisi pitää tuollainen sosiaalitoimi kansallisissa ja paikallisissa rajoissa, silloin inhimillisyys ehkä säilyy parhaiten?

Vaikka itse olen aika suosiollinen vapaakauppaa ja markkinoita kohtaan, tietyt asiat, kuten sosiaalitoimi ja esim. kaivostoimen, tai perusenergiantuotannon kaltaiset perusyhteiskunnalliset asiat, ovat ehkä niin tärkeitä, että niitä valvomaan tarvitaan valtiota. Muu talous toimikoon vapaammin, mutta yhteiskunnalla on tiettyjä asioita, joita ei ehkä markkinoille pidä tarjota. Ei Suomi välttämättä fiksusti ole toiminut, kun on myynyt valtionosuuksiaan perustuotannosta ja energiantuotannosta. :-*

Aamulla heräsit kasvot täynnä paiseita kun näin sosialistisia ajatuksia haudot.

Renttu

#186
No niin. Jäitä hattuun, kuten lupasin.

Nythän on sillä tavalla, että Suomi on EU:n jäsenmaa. Näin ollen Suomi on sitoutunut Euroopan rahaliiton jäsenmaiden väliseen vakaussopimukseen. Sen tarkoitus on valvoa EU:n jäsenmaiden kansantaloutta, sen kasvua ja vakautta *Tähän rummunpärinää ja taivaalta satavia propagandapamfletteja*.

Vakaussopimuksen toteutumista valvoo EU-komissio. Kansantajuistettuna homman nimi on se, että valtion menot eivät saa ylittää liiaksi sen tuloja. Komission pitää hyväksyä jäsenvaltion budjetti, tai muuten seuraapi sanktioita, eli runtua.

Suomessa talouden johdonmukaisuus todistellaan Euroopan keskusjohdolle julkisen talouden suunnitelmalla. Suunnitelma on valtiovarainministeriön luoma ennuste, jonka perusteella valtiovarainministeriö määrää talousraamit, eli valtion budjetin. Esimerkiksi, kuinka paljon ansiotuloveroja ja sosiaalimenoja voidaan lisätä tai leikata, että kansantalous pysyy vakaana.

Tässä edellinen hyväksytty taloussuunnitelma vuosille 2019-2022 (vm.fi), esimerkkinä.

Mikäli talous sattuisi liiraamaan suunnitelman kehyksen ulkopuolitse, jutskaan puuttuu valtioneuvosto, viime kädessä EU:n komissio.

Suomeksi sanottuna poliitikkojen kätöset on sidottu. Tämä sidontatapahtuma ilmaantui 2014. Tulevissa hallitusneuvotteluissa tällä julkisen talouden suunnitelmalla tulee olemaan paljon suurempi rooli kuin itse puolueiden vaaliohjelmilla, koska mahdollisen vasemmiston vaalivoiton jälkeen kova todellisuus tulee iskemään vasten kaikkien ja sun äidinkin (Jos on elossa) pärstää.

Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoron pääkohta oli jatkaa leikkauksia, jotta valtiontaloudesta saadaan ylijäämäinen tulevalla hallituskaudella. Siinä on vaalituloksemme, ihan sama kuka hallituksen muodostaa.

Seuraava linkki sisältää massiivisen juonipaljastuksen, kuukausi ennen vaaleja, koskien koko seuraavaa hallituskautta (Pdf-varoitus; valtioneuvosto.fi): Uudistuva, vakaa ja kestävä yhteiskunta - Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro.

Vaalikampanjointi on markkinointia. Sillä ei pyritä viestimään mahdollisimman totuudenmukaisesti, vaan sillä pyritään viestimään mahdollisimman suurelle yleisölle. Kansainvallan eheyden takia on tärkeää, että äänioikeuttaan käyttävä kansalainen on valveutunut ja ymmärtää tämän, sekä vallitsevat olosuhteet. Hänen äänensä on kuitenkin yhtä arvokas kuin hypellä, sloganeilla tai vastustajia kyseenalaistamalla saatu ääni.

Ranskassa ne ovat mellakoineet jo 16 viikkoa lauantait ja sunnuntait putkeen, kun jengi ymmärsi missä olosuhteissa politiikkaa tehdään - todellisuus onkin vallan muuta, kuin mitä populistisella mielikuvapolitikoinnilla on annettu ymmärtää. Suomalaiset lampaat sen sijaan hymisevät.

Hymiskää.

ROOSTER

^
Lainaus käyttäjältä: tuo Hetemäen puheenvuoro
Suomen julkisen talouden ja hallinnon merkittävimmät vahvuudet

– Toimiva demokratia ja hallinto
– Vakaa, turvallinen ja luottamukseen perustuva yhteiskunta
– Korkeasti koulutettu väestö– Kattavat ja laadukkaat julkiset palvelut
– Kattavan sosiaalivakuutuksen luoma turvaverkko ja   riskinkantokyky
– Toimiva ja vakaa rahoitusjärjestelmä
– Metsä-, kaivannais- ja vesivarannot, puhdas luonto

Ensinnäkin, Suomen tärkein asia ei ole valtiontalouden ja hallinnon hyvinvointi, vaan ihmisten hyvinvointi

Toimiva demokratia ja hallinto

Näyttää siltä, että tässä mennään alaspäin aika vauhtia. Kunnollista hallintoa ei ole, on ylimitoitettu ja toimintaa haittaava tsaristinen byrokratia, jota vielä viime viikolla yritettiin laajentaa väkisin uudella maakuntahallintohimmelillä.

Vakaa, turvallinen ja luottamukseen perustuva yhteiskunta

Tämä alkaa olla mennyttä maailmaa. Esimerkkinä voi mainita vaatimukset tuhannesta uudesta poliisista, maahantulon rajoittamisaikeista ja sisäisen tiedustelun laajentamisesta sekä kaikenlaisen valvonnan lisäämisestä. Hävittäjiäkin kuulemma tarvitaan 10 miljardilla.

Korkeasti koulutettu väestö– Kattavat ja laadukkaat julkiset palvelut

Miksi sitten koulutuksesta ja julkisista palveluista on ensisijaisesti leikattu? Miksi heikennämme vahvuuksiamme radikaalisti kun pitäisi etsiä tapaa lisätä niitä.

Kattavan sosiaalivakuutuksen luoma turvaverkko ja  riskinkantokyky

Turvaverkko on repaleinen ja hapertuva, kaiken lisäksi tarve kasvaa rajusti syrjäyttämisen ja köyhien kurittamisen seurauksena. Riskinkantokyvyllä tarkoitetaan ilmeisesti varautumista huonompiin aikoihin, eli tulossa on siis tosi huonot ajat. Jos ajateltaisiinkin, että ajat paranevat? Kyseessä on vain ennustus. Pahan päivän varalle tehdyt varojen säästöt ja sijoitukset voivat puolittua tai nollaantua lyhyessä ajassa, jolloin niistä saatava hyötykin pienenee samassa suhteessa.

Toimiva ja vakaa rahoitusjärjestelmä

Paljonko on tullut maksamaan tämä vakauttaminen? Pankkeja on tuettu ja velkaa maksettu takaisin vyötä kiristämällä, kun muualla on investoitu halvan rahan aikana. Kun eurojärjestelmä alkaa todella huojua niin velkoja mitätöidään - siinä suhteessa mitä niitä on - jolloin Suomi ei pääse tästäkään osalliseksi, vähäisen velkansa takia.

Metsä-, kaivannais- ja vesivarannot, puhdas luonto

Vänkyröitä ylitiheitä matalia pusikkoja tosiaan riittää, tehokkaasti ohjatun valtiollisen metsänhoidon huipputuloksena. Kaivokset on luovutettu minikorvauksella tai ilman ja jälkihoitokustannukset kaatuvat kansalaisten niskaan. Ensin menee ympäristö ja luonto piloille, sitten tulee lasku perässä, kuitenkin hirvittävä kuoppa on saatu aikaan - kuka vei rahat. Veden myynti lienee seuraavana vuorossa.







Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Juha

Lainaus käyttäjältä: Toope - maaliskuu 08, 2019, 21:29:01Toisaalta tuskin vuosikymmeniä vastuussaolleiden äänestäminen muutoksia tuo? Jos on huonoja pomoja, äänestetään ne vaihtoon? >:( Ei maailma muutu äänestämällä samoja toivoen, että nyt muuttaisivat käytöstään. Jos yhteiskunnassa on vikaa, silloin äänestetään uudet päättäjät tilalle.


Vähän skeptinen tässä. Ehkä voi jopa kyynistää, jos ei sittenkään toimi, tai tuo käytännössä erityisempää, tai tuo sitä samaa, ehkä uudessa muodossa.

Pysyvämpi vastuunkantajisto voisi ehkä olla linkattavissa seurauksiin. Nytkin heitä voi olla, vaikka näennäisesti vaihtuvuutta on, jolloin saadaan tuplahaitat, tai ehkä summa on jotain muuta kuin tupla-kamaa.

Jos ajatellaan erilaisempia toimijoita, päättäjissä, mitä ovat näiden realistiset mahdollisuudet tehdä jotain muuta kuin mikä vallitsee? Onko tätäkään mietitty?

Renttu

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - maaliskuu 09, 2019, 10:42:39
Erittäin hyvin sanottu.
Höpö höpö. Suurten ikäluokkien valta ei ole katoamassa vielä mihinkään, ja varsinkin 30-40 -vuotiaiden on myös syytä olla heille toisaalta katkera. Eläkepommi jätettiin lapsille ja lastenlapsille, kun ne omat lähtökohdat otettiin tarkasteluun.

Sipilän hallitus on leikannut kaikesta muusta, mutta eläkkeet saivat olla rauhassa. Tulikos niihin peräti indeksikorotus? Sekin kertoo suurten ikäluokkien mahdista - he ovat poliitikoille paljon tärkeämpi äänestäjäryhmä, kuin nuoret tai edes keski-ikäiset. Mummot ja papat määrääväät tämän maan asioista vielä pitkään, vaikka heitä ei suoraan enää kansakunnan kaapin päällä niin paljon olekaan.

ROOSTER

Eräs kaverini, ihan totta - niitäkin on, kertoi minulle syyn, miksi ei kannata olla katkera, vaikka suuret ikäluokat kahmivat etuja itselleen:

Kun suuret ikäluokat saavat korjattua vanhustenhuollon (itseään varten) ja eläkejärjestelmä on ylimitoitettu (heitä varten) niin me perässä tulevat saamme nauttia tilavista hoitokodeista ja runsaista hoitajista, koska heidän määräänsä ei äkkiä pystytä vähentämään, ja vielä kohtuullisista eläkkeistä koska järjestelmän muutokset ovat hitaita.

Nuo nykynuoret, jotka tänä päivänä ovat 30-kymppisiä, ovat onneksi niin saamattomia nousemaan barrikadeille vääryyksiä vastustamaan. Heidän tultuaan eläkeikään kaikki on jo purettu, romutettu, pilkottu, myyty ja hävitetty.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Renttu - maaliskuu 09, 2019, 18:46:37
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - maaliskuu 09, 2019, 10:42:39
Erittäin hyvin sanottu.
Höpö höpö. Suurten ikäluokkien valta ei ole katoamassa vielä mihinkään, ja varsinkin 30-40 -vuotiaiden on myös syytä olla heille toisaalta katkera. Eläkepommi jätettiin lapsille ja lastenlapsille, kun ne omat lähtökohdat otettiin tarkasteluun.

Sipilän hallitus on leikannut kaikesta muusta, mutta eläkkeet saivat olla rauhassa. Tulikos niihin peräti indeksikorotus? Sekin kertoo suurten ikäluokkien mahdista - he ovat poliitikoille paljon tärkeämpi äänestäjäryhmä, kuin nuoret tai edes keski-ikäiset. Mummot ja papat määrääväät tämän maan asioista vielä pitkään, vaikka heitä ei suoraan enää kansakunnan kaapin päällä niin paljon olekaan.

Tämä on kyllä osaksi nuorempien ikäpolvien syytä. Äänestysprosentit ovat korkeimmillaan suurten ikäluokkien ja heitä hiukan nuorempien joukossa, ja kun tämä yhdistetään heidän vielä toistaiseksi huomattavaan lukumääräänsä, niin tulos on selvä.


Koulutus korreloi positiivisesti äänestysaktiivisuuden kanssa. Viime eduskuntavaaleissa 55-69- vuotiaiden korkeakoulutettujen äänestysprosentti oli 92. Saman ikäisten perusasteen koulutuksen saaneiden äänestysprosentti oli 69-70, samaa luokkaa 18-24-vuotiaiden korkeakoulutettujen kanssa. Matalin prosentti oli 25-34- vuotiaiden perusasteen koulutuksen saaneilla, 30-31%.


https://www.vaalitutkimus.fi/fi/aanestysaktiivisuus/aanestysprosentit_ryhmittain.html

Toope

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - maaliskuu 09, 2019, 18:59:20
Eräs kaverini, ihan totta - niitäkin on, kertoi minulle syyn, miksi ei kannata olla katkera, vaikka suuret ikäluokat kahmivat etuja itselleen:

Kun suuret ikäluokat saavat korjattua vanhustenhuollon (itseään varten) ja eläkejärjestelmä on ylimitoitettu (heitä varten) niin me perässä tulevat saamme nauttia tilavista hoitokodeista ja runsaista hoitajista, koska heidän määräänsä ei äkkiä pystytä vähentämään, ja vielä kohtuullisista eläkkeistä koska järjestelmän muutokset ovat hitaita.

Nuo nykynuoret, jotka tänä päivänä ovat 30-kymppisiä, ovat onneksi niin saamattomia nousemaan barrikadeille vääryyksiä vastustamaan. Heidän tultuaan eläkeikään kaikki on jo purettu, romutettu, pilkottu, myyty ja hävitetty.
Mutta eihän terveydenhuoltojärjestelmää tarvitse myydä ulkkarisijoittajille (Kok). Ei valtionomistuksia ole pakko myydä markkinoille (SDP, Vihr.). Jne... Nuo ovat poliittisia valintoja, joista me voimme päättää. >:(

Ei äänestetä niitä ihmisiä, jotka haluavat myydä Suomen tärkeitä omistuksia markkinoille.

Juha

Lainaus käyttäjältä: urogallus - maaliskuu 09, 2019, 19:01:36Koulutus korreloi positiivisesti äänestysaktiivisuuden kanssa.

Ehkä.


Mitä äänestyksiin tulee, niin en osaisi kritisoida myöskään foorumi-ihmisten äänestämiskäyttäytymistä.

Olisiko sittenkin parempi menetelmä täällä, jos nyt parempi tienoo äänestyksille tulisi valita, tai vaikka vain kertoa?

Renttu

Lainaus käyttäjältä: urogallus - maaliskuu 09, 2019, 19:01:36
Tämä on kyllä osaksi nuorempien ikäpolvien syytä. Äänestysprosentit ovat korkeimmillaan suurten ikäluokkien ja heitä hiukan nuorempien joukossa, ja kun tämä yhdistetään heidän vielä toistaiseksi huomattavaan lukumääräänsä, niin tulos on selvä.


Koulutus korreloi positiivisesti äänestysaktiivisuuden kanssa. Viime eduskuntavaaleissa 55-69- vuotiaiden korkeakoulutettujen äänestysprosentti oli 92. Saman ikäisten perusasteen koulutuksen saaneiden äänestysprosentti oli 69-70, samaa luokkaa 18-24-vuotiaiden korkeakoulutettujen kanssa. Matalin prosentti oli 25-34- vuotiaiden perusasteen koulutuksen saaneilla, 30-31%.


https://www.vaalitutkimus.fi/fi/aanestysaktiivisuus/aanestysprosentit_ryhmittain.html
Totta. Suuret ikäluokat pesevät nuoret aikuiset sekä lukumäärässä, että äänestysaktiivisuudessa.