Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lakko ja sen moraali

Aloittaja Brutto, tammikuu 29, 2020, 08:47:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hiha - maaliskuu 22, 2024, 10:28:29
Lainaus käyttäjältä: Brutto - maaliskuu 22, 2024, 07:03:24Pointti oli, ettei hallituksella ole mitään velvollisuutta neuvotella niiden tahojen kanssa joita sen päätökset koskevat.

Hallitseminen perustuu aina viime kädessä vahvemman oikeuteen. Vahvemmuus säilyy helpoiten, jos ei nostata vahvoja vastavoimia. Lakien valmistelussa tavataan pyytää lausuntoja eri tahoilta – vaikka niitä ei mitenkään huomioidakaan – tarkoituksena sitoa ne mukaan yhteiseen tavoitteeseen. Nyt hallituksen pyrkimys on selvästi päinvastainen – ja tulokset myös. Tänä vuonna on ollut poliittisia lakkoja sen verran, että saadaan mennä monta monta vuotta taapäin, jotta saadaan yhteensä kerättyä näin monta poliittista lakkopäivää.

Diktatuurissa toimii näyttävä pelottelu ja alistaminen. Katsotaan mikä on Suomen demokraattisuuden aste. Saako hallitus haudottua nöyriä alamaisia vai kiukkuisia kansalaisia?

Onkohan muuten Bruton agendana ajaa Suomeen diktatuuria? Jotenkin vähän sen suuntaisia ovat olleet ajatuskulkunsa.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Brutto - maaliskuu 22, 2024, 10:49:20Kun Marinin hallitus rajoitti hoitajien lakko-oikeutta (potilasturvallisuuslaki) niin kaikki olivat hiljaa. Mikä on muuttunut?

Ei kai nää nykyiset lakot uhkaa ihmishenkiä sentään? Eli mikään ei lie muuttunut, tai ainakaan tätä kohtaa lainsäädännössä ei lie tällä kertaa koeteltu. Toisekseen, nyt ei ole uhkaamassa globaali pandemia, josta potentiaalisesti olisi voinut seurata satojatuhansia tai miljoonia rumihia.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Aave

Lainaus käyttäjältä: Brutto - maaliskuu 22, 2024, 07:54:16Olen itsekin enemmän huolissani juuri näistä työttömiin kohdistuvista leikkauksista ja niiden pitkäaikaisvaikutuksista. Olemme keskellä syvenevää lamaa ja työttömiä tulee kiihtyvällä vauhdilla lisää. Moni ei pysty enää selviytymään asuntolainoistaan ja odotettavissa on 90-luvun alun kaaos. Jos lakkoilun fokus olisi työttömien kurjistamispolitiikan vastustamisessa, suhtautuisin lakkoiluun myönteisemmin.
Itse olen huolissani koko paletista, jonka perimmäinen päämäärä on murskata ammattiliitot. Suomen historiassa ei ole ollut tietääkseni kertaakaan näin työntekijävihamielistä hallitusta, kuin nyt. Hallituksella on myös mahdollisuus onnistua tässä tavoitteessa.

Kaveripiiriini lukeutuu riittävästi heitäkin, jotka komppaavat varauksetta liittojen tuhoa. Vaan ei mikään ihme, että osa heistä on jo eläkkeellä (Tehtyään erittäin tuottoisan uran), menestyneitä yksityisyrittäjiä, ja niin edelleen. Ylempää keskiluokkaa, ja varsin vauraita. Minun silmissäni Suomessa on silti vain vähän varsinaisesti rikkaita, kun rikkaita ajatellaan globaalilla tasolla. Nykyäänhän miljoonat eivät ole oikein mitään, vaan miljardikerhoon pitäisi kuulua:

"Fuck you, I got mine" on leimallinen asenne.

Sixten Korkmania tuskin voidaan pitää minään sosialistina. Hän onkin sellaisessa asemassa, että ei tarvitse piitata sen enempää Kokoomuksesta, kuin Vasemmistostakaan. Hän sanoi - erittäin selväsanaisesti - olevansa näin jyrkkiä ja keskittyneesti fokusoituja leikkauksia ja työllisten aseman heikentämistä vastaan. En ole huomannut, että kukaan sättisi häntä punikkien kätyriksi.

Helsingin pörssi on alamaissa vaan kas kummaa, kotimaiset pörssifirmat ovat jakaneet osakkailleen ennätysosingot.

En tiedä yhtäkään hallitusta (Kokoonpanoista riippumatta), joka olisi vittuillut kollektiivisesti yrityksille ja yritysten johdolle ikinä siitä, että ne eivät osaa brändätä, eivätkä innovoi tuotteita tai palveluita, joiden myötä voisi laajentaa ulkomaillekin. Nyt on sentään yksi Hesburger, joka juuri laajensi pikaruokaketjuaan Puolaan. Jännittävää. Tämän myötä varmasti koko Suomi pelastuu.

Suomessa ei myöskään olla hajautettu yritystoimintaa pohjoisiin naapureihimme verraten, vaan talous nojaa muutamaan suureen, perinteikkääseen toimijaan. Sille riskille ei olla onnistuttu tekemään mitään, joten työntekijöiden pitää kärsiä.

Takavuosilta silmiini ei ole osunut kuin yhden kerran, että suuren tai keskisuuren yrityksen lähtiessä sivuluisuun, telakalle joutuisikin yhtiön johtoryhmä sen sijaan, että työntekijöille ryhdytään jakelemaan potkuja ja lomautuksia. Se oli Juustoportti, joka teki näin. Yhtiön johto laitettiin palkattomalle lomalle ja edessä siinsi potkut kaikille, ellei suunta muutu. Kas kummaa, pienen etsikkoajan jälkeen he sitten saivatkin ryhdin palautettua. Yhtäkään suorittavan portaan työntekijää ei tarvinnut irtisanoa.

Sekin on kyllä kumma, että vaikka aihetta käsittelevissä lukemattomissa tutkimuksissa päädytään systemaattisesti samaan lopputulokseen - kovinakin aikoina parhaimmin pärjäävät sellaiset yritykset, jotka pitävät huolta ja arvostavat työntekijöitään - niin suurimmmalla osalla yrityksistä on täysin päinvastaiset metodit ja suhtautuminen, kun ne kovat ajat iskevät.

Suomessa on pienet markkinat, Euroopan jyrkimmin ikääntyvä demografia, ja maantieteellisesti olemme ns. pussin perällä. Nyt olemme kyllä Natossa, mutta rajan takana on Venäjä, joka käy brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa, eikä loppua näy. Sitten oikeistopoliitikot jeesustelevat julkisuudessa pokkanaamalla, että kun tänne pitäisi saaada ulkomaisia investointeja lisää, ja miten näillä leikkauksilla ja heikennyksillä muka tähdätään siihenkin. Uskovatko itsekään omiin juttuihinsa - ai niin, ne ovatkin EK:n juttuja.

Olen nähnyt monta videota, jossa venäläinen sotilas ampuu itsensä, ennen kuin drooni osuu. Osa heistä päättää siis mieluummin itse päivänsä, kuin että kituisivat tuntikausia droonin vammauttamana. Ehkä tätä voisi soveltaa luovasti siihen, että ajetaan sitten perkele vaikka koko maan yritykset konkurssiin, mieluummin kuin nämä Baltian maiden työehdot ja "paikallinen sopiminen"... Kusinen loppu, mutta saipa silti itse päättää, miten se tapahtuu.

Hallituksella on pelko perseessä, että Suomen luottoluokitus laskee, ja sitten tänne tulevatkin muut sanelemaan, mitä tehdään. Sama, kuin missä asemassa itse olimme hetki sitten suhteessa Kreikkaan. Saa nähdä, kestävätkö kotoisat poliitikkomme yhtä paljon vittuilua, kuin kreikkalaiset poliitikot. Ei silti ole epäilystäkään, etteivätkö poliitikot pääsisi yksimielisyyteen siitä, miten paljon he taas seuraavan kerran nostavat omia palkkojaan.

Kun tilanne on niin kertakaikkisen paha, niin minulla on välitön lyttäyskohde hallituksen omalle hankkeelle. Se Orpon tyrkyttämä tunnin juna Helsingin ja Turun välille on kokonaiskustanuksiltaan miljardien hanke, ja kaukana välttämättömästä. Sen tunnin junan sopii jyskyttää suoraan Orpon perseeseen, ja rahat voidaan käyttää aivan muihin asioihin - jopa silleen niinku asiallisen asiallisiin asioihin.

Totuus suomalaisesta työstä, suhteessa poliittisiin päätöksiin: minkään lähihistorian hallituksen toimilla ei ole juurikaan ollut tekemistä sen kanssa, onko työllisyys hyvällä vai huonolla tolalla. Koronavuodet olivat tässä vielä oma lukunsa.

Kyse on ihan vain matematiikasta. Suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle vuosittaista poistumaa on tapahtunut ja tapahtuu tuhansissa, ja parhaimmillaan kymmenissätuhansissa. Vastaavasti tilalle ei suinkaan olla enää palkattu uusia työntekijöitä - ellei ole aivan täysin pakko - vaan eläkkeelle jäävien aiemmmat työtehtävät jaetaan hupenevalle porukallle. Työpaikat vähenevät, vaikka työtehtävät sen kuin lisääntyvät. Ja kun työpaikkojakaan ei ole enää tarjolla tätä kautta samaan tapaan kuin aiemmin, voidaan kansalaisia sumuttaen sanoa, että työllisyys on kasvanut. No, niinhän se kasvaa, kun tilastoista voi itse asiassa poistaa työpaikkoja niitä tilastoja rumentamasta!

Työn tuottavuuden kasvattaminen on juuri sitä - minimimäärällä työntekijöitä pyritään saamaan maksimituloksia. Sitten taas vaihteeksi jeesustellaan, kun työntekijöiden mielenterveysongelmat ja loppuunpalamiset ovat tapissa. Käy vähän helvetin paljon kalliimmaksi lopulta se, että ei palkata uusia työntekijöitä kuin se, että organisaatiossa pyörii loputon sairauslomarinki. Sairaslomat ne vasta firmoille kalliiksi tulevatkin.

"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Saares

Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 22, 2024, 11:47:12
Lainaus käyttäjältä: Brutto - maaliskuu 22, 2024, 10:49:20Kun Marinin hallitus rajoitti hoitajien lakko-oikeutta (potilasturvallisuuslaki) niin kaikki olivat hiljaa. Mikä on muuttunut?

Ei kai nää nykyiset lakot uhkaa ihmishenkiä sentään? Eli mikään ei lie muuttunut, tai ainakaan tätä kohtaa lainsäädännössä ei lie tällä kertaa koeteltu. Toisekseen, nyt ei ole uhkaamassa globaali pandemia, josta potentiaalisesti olisi voinut seurata satojatuhansia tai miljoonia rumihia.

Pahempi kuin pandenia. Halu viedä Suomi siihen monilukuiseen joukkoon joka yksisilmäisesti ajaa vasemmiston näennäisesti humaania agendaa. Mielellään sivuuttaen koko yhteiskunnan yhteisen edun.

Aave

Täytyy nähdä hopeareunukset. Minun tapauksessani niin, että en pitänyt Sanna Marinin teennäisestä imagosta ja henkilöbrändäämisestään lainkaan, ja nyt en myöskään pidä Purran julkikuvasta lainkaan. Sen suhteen naiset ovat silmissäni erittäin tasa-arvoisia, ja tasaveroisia. :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Toope

AY-liike on sinänsä tarpeellinen. Nyt on sokea toiminnassaan, ajaa vain omaa etuaan.
Yhteiskunnalliset leikkaukset, kuten ylipaisuneen julkissektorin karsiminen juuri palvelee meitä veronmaksajia, jos vähän mietitte!

Nykyhallitus on oikealla suunnalla, sen vain pitäisi karsia Valtion/kunnall. hallinnoista 5 miljardia enemmän!

a4

Lainaus käyttäjältä: Brutto - maaliskuu 22, 2024, 10:47:03
Lainaus käyttäjältä: a4 - maaliskuu 22, 2024, 10:12:32Hallituksen mandaatti on hankittu 1905 suurlakon saavuttaman yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden avulla.  ;D

Xantippa kielsi muistelemasta noin vanhoja asioita.

Pahus vieköön! Jos et olisi tossun alla niin jatkettaisiin tästä miesoletettujen kesken kuiskien saunassa tai autotallissa.
Jotenkin tähän malliin:

Vaaleihin rajatun demokratian vastaisen poliittisen suurlakon aikaansaama laajennettu yleinen ja yhtäläinen äänioikeus antoi mandaatin myös nykyiselle hallitukselle kun se valittiin myös monien perusköyhien ja naisten äänillä valtaan, eli Orpon hallituksen mandaatti on demokratian vastainen sen omienkin poliittisia lakkoja minimoivien puheiden mukaan! Ja sama meno on jatkunut Suomessa pidempään ilman kipeästi tarvittavaa muutosta, jo vuodesta 1905 tähän päivään! Yli sata vuotta!
Nyt tarvitaan uusi hallitus eduskuntavaaleineen ja äänestää saavat vain rikkaat miehet. Puhutaan sitten vasta demokraattisesta mandaatista tehdä mitä lystää vaalien välissä.
Tiukan paikan tullen mallia demokraattiseen mandaattiin ja sitä murentavaan lakkoiluun voidaan hakea pohjoismaisesti myös kansandemokraattisesta Pohjois-Koreasta tai demokratiaa vaalivasta Venäjästä.
Löytyy muitakin mallimaita nykyiselle mandaatittoman hallituksen Suomelle:

VAALEISSA valitut kansanedustajat päättävät edelleen lainsäädännöstä Viktor Orbánin johtamassa Unkarissa ja Recep Tayyip Erdoğanin johtamassa Turkissa. Kansalaisoikeuksien vaaliminen ja mahdollisuus vaikuttaa päättäjiin kollektiivisen mobilisaation kautta ovat piirteitä, jotka erottavat näiden maiden poliittiset järjestelmät Suomen demokratiasta.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010259841.html

Venäjälläkin kansa jo ymmärtää yksinkertaisen totuuden demokratiasta niin miksei vieläkään Suomessa?!:

Oikea väylä osoittaa mieltään hallituksen politiikkaa kohtaan ovat vaalit ja äänestyskoppi.
https://www.eva.fi/blog/2024/01/27/poliittinen-lakko-on-mielenosoitus-tyoajalla-tyonantajan-piikkiin/

Perusteeksi pullikoinnille ei kelpaa että hallitus voisi ennen seuraavia vaaleja tehdä ihan minkälaisia lakeja huvittaa. Totta kai se voi! Siksi sillä on mandaatti.
Hallitus voi vaikka muuttaa maan yksipuoluediktatuuriksi jossa äänioikeus on puolueen jäsenillä eikä se ole demokratian vastaista kunhan vain vaalit järjestään ja vaaleilla hallituksen mandaatti vahvistetaan seuraaviksi vuosiksi eteenpäin.

Venäjälläkin tuoreimmat tehdaspalot ja liekehtivät vaalikopit ovat olleet vain tupakoinnista aiheutuneita onnettomuuksia.

a4

Hykerryttävän otsikon alla pohdintaa poliittisista lakoista:

Työoikeuden professori Seppo Koskinen: Poliittiset lakot kuuluvat vapaa-ajalle 

;D Näen jo itseni lakkoilemassa vapaa-ajan toimenkuvaani liittyvästä sohvalla makoilusta. Tässä seison sohvan vieressä enkä muuta voi!

Muutama otsikon jälkeinen lainaus tässä seisoskellessani:

"Poliittisiin lakkoihin on liittynyt Suomessakin suuria intohimoja ja myös hyvin suuria saavutuksia. Poliittisilla lakoilla on ollut huomattava merkitys koko valtiollisen järjestelmämme rakenteiden syntymiselle ja tätä mahdollisuutta tulee kunnioittaa ja vaalia. Vapaassa maassa tulee olla aina sijaa poliittisille mielenilmaisuille.

Seison jopa maksimissani 24 tuntia, perkele! Eiköhän ala puntti tutista!

Oikeudenmukaisuus edellyttää, että kumpikaan osapuoli, työnantaja tai työntekijä, ei joudu kärsimään sellaisesta poliittisesta erimielisyydestä, johon ei voi itse vaikuttaa.

Jep. kaikki työnantajat eivät voi etujärjestöineenkään ihan suuryritysten tavoin lobata ja rahoittaa päättäjiä eivätkä työntekijät voi etujärjestöjensä poliittisessa alasajossa kohta muuta kuin uhata äänestää vuosien päästä uudet hyvin lobatut ja rahoitetut päättäjät vaalilupauksineen valtaan.

Muissa pohjoismaissa hyväksyttävä poliittinen lakko on lyhytkestoinen ja protestiluonteinen eli olennaista on nimenomaan poliittisen työtaistelun kesto.

Ehkäpä muissa pohjoismaissa osataan neuvotella paremmin, ilman tarvetta työtaistelutoimille?
Sinänsä olennaista oli lyhytkestoinen protestiluonteisuus myös puolueettomalle suomettuneisuudelle, jossa voitiin sanoa suorat sanat Venäjälle ja Venäjä kiitteli hymyillen takaisin: Entäs sitten?
https://www.eva.fi/blog/2018/01/23/tyooikeuden-professori-seppo-koskinen-poliittiset-lakot-kuuluvat-vapaa-ajalle/

kertsi

#188
Lainaus käyttäjältä: a4 - maaliskuu 23, 2024, 10:39:21kaikki työnantajat eivät voi etujärjestöineenkään ihan suuryritysten tavoin lobata ja rahoittaa päättäjiä eivätkä työntekijät voi etujärjestöjensä poliittisessa alasajossa kohta muuta kuin uhata äänestää vuosien päästä uudet hyvin lobatut ja rahoitetut päättäjät vaalilupauksineen valtaan.

Kuinkahan paljon suuryritykset rahoittavat kokoomuslaisten ja perussuomalaisten toimintaa?

Tämän mukaan ilmoitettuja vaalirahoja käytti eniten Kokoomus, ja vähiten Perussuomalaiset: Kokoomuksen kansanedustajat käyttivät vaalikampanjoihinsa ylivoimaisesti eniten rahaa (HS)
Eri asia sitten on, ovatko ilmoitukset rehellisiä varsinkin persujen osalta.

Ja sekin olisi kiinnostavaa tietää, paljonko EK:n käskyläiset  hallituksessa saavat voitelurahaa vaalien välissä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Hallituksella on oikea suunta, mutta rohkeus ei riitä. Nyt pitäisi leikata hallinnosta ja yhteiskuntatuista miljardeja enemmän.
Paskaa tulee niskaan vasurimedialta joka tapauksessa, joten leikataan kunnolla!

Saares

Tämä vaalituloksen vastustus oli nähtävillä jo heti viime vaalien jälkeen. Toiminta oli kuin Trumpin kynästä. Vasemmisto puhkui voimantunnossaan miten pystyy pysäyttämään koko Suomen. Kohtapuoliin saadaan kokea seuraukset jotka eivät ole kummankaan osapuolen kannalta toivottuja. Jälkipyykkiä odotellessa ????.

Saares

Lainaus käyttäjältä: a4 - maaliskuu 23, 2024, 09:52:08
Lainaus käyttäjältä: Brutto - maaliskuu 22, 2024, 10:47:03
Lainaus käyttäjältä: a4 - maaliskuu 22, 2024, 10:12:32Hallituksen mandaatti on hankittu 1905 suurlakon saavuttaman yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden avulla.  ;D

Xantippa kielsi muistelemasta noin vanhoja asioita.

Pahus vieköön! Jos et olisi tossun alla niin jatkettaisiin tästä miesoletettujen kesken kuiskien saunassa tai autotallissa.
Jotenkin tähän malliin:

Vaaleihin rajatun demokratian vastaisen poliittisen suurlakon aikaansaama laajennettu yleinen ja yhtäläinen äänioikeus antoi mandaatin myös nykyiselle hallitukselle kun se valittiin myös monien perusköyhien ja naisten äänillä valtaan, eli Orpon hallituksen mandaatti on demokratian vastainen sen omienkin poliittisia lakkoja minimoivien puheiden mukaan! Ja sama meno on jatkunut Suomessa pidempään ilman kipeästi tarvittavaa muutosta, jo vuodesta 1905 tähän päivään! Yli sata vuotta!
Nyt tarvitaan uusi hallitus eduskuntavaaleineen ja äänestää saavat vain rikkaat miehet. Puhutaan sitten vasta demokraattisesta mandaatista tehdä mitä lystää vaalien välissä.
Tiukan paikan tullen mallia demokraattiseen mandaattiin ja sitä murentavaan lakkoiluun voidaan hakea pohjoismaisesti myös kansandemokraattisesta Pohjois-Koreasta tai demokratiaa vaalivasta Venäjästä.
Löytyy muitakin mallimaita nykyiselle mandaatittoman hallituksen Suomelle:

VAALEISSA valitut kansanedustajat päättävät edelleen lainsäädännöstä Viktor Orbánin johtamassa Unkarissa ja Recep Tayyip Erdoğanin johtamassa Turkissa. Kansalaisoikeuksien vaaliminen ja mahdollisuus vaikuttaa päättäjiin kollektiivisen mobilisaation kautta ovat piirteitä, jotka erottavat näiden maiden poliittiset järjestelmät Suomen demokratiasta.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010259841.html

Venäjälläkin kansa jo ymmärtää yksinkertaisen totuuden demokratiasta niin miksei vieläkään Suomessa?!:

Oikea väylä osoittaa mieltään hallituksen politiikkaa kohtaan ovat vaalit ja äänestyskoppi.
https://www.eva.fi/blog/2024/01/27/poliittinen-lakko-on-mielenosoitus-tyoajalla-tyonantajan-piikkiin/

Perusteeksi pullikoinnille ei kelpaa että hallitus voisi ennen seuraavia vaaleja tehdä ihan minkälaisia lakeja huvittaa. Totta kai se voi! Siksi sillä on mandaatti.
Hallitus voi vaikka muuttaa maan yksipuoluediktatuuriksi jossa äänioikeus on puolueen jäsenillä eikä se ole demokratian vastaista kunhan vain vaalit järjestään ja vaaleilla hallituksen mandaatti vahvistetaan seuraaviksi vuosiksi eteenpäin.

Venäjälläkin tuoreimmat tehdaspalot ja liekehtivät vaalikopit ovat olleet vain tupakoinnista aiheutuneita onnettomuuksia.
Suomen perustuslaki kait rasjoittaa kaikkein lennokkaimpien ajatusten toteuttamista.
Täällä palstalla niitä toki voi julkituoda.

Aave

Laitan uutiset tänne, sillä ne ovat kaikki osa laajempaa kokonaisuutta. Mutta alkupaloiksi:

Etlan pomo lyttää Orpon hallituksen jättipaketin: Luopukaa (Suomenmaa):


"Hallituksen noin neljän miljardin investointiohjelmaa pitäisi pienentää tai siitä pitäisi luopua kokonaan, sanotaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tuoreessa ennusteessa vuosille 2024–2026.

Etla sanoo, että hallitus on toteuttamassa runsaan kolmen miljardin euron edestä sopeutusohjelman toimia ennustejaksolla. Samaan aikaan monet menot, kuten infrainvestoinnit, kasvavat. Etlan mukaan investointiohjelma kasvattaa alijäämää lähes yhtä paljon kuin hallituksen kolmen miljardin euron sopeutusohjelma säästää.

– Julkisessa taloudessa hyvät uutiset ovat vähissä, ja hallitus etsii lisäsäästöjä kevään kehysriihessä. Tulisi kuitenkin huomata, että investointipaketin tuottonäkymä on niin heikko, että siitä luopuminen vähentäisi velanoton tarvetta, sanoo Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju tiedotteessa".


Ennuste muuttui – uutta velkaa otetaan tänä vuonna lähes 13 miljardia euroa (IS).

Mutta todellinen ongelma hallitukselle on se 0,2% asumistuen saajista, jotka käyttävät tukea väärin. :)

Kasvanut velanotto oli kyllä tiedossa jo aiemmin, eikä tässä sinänsä ole mitään yllättävää. Ihan sama mikä hallitus nyt olisi, niin velkaa jouduttaisiin ottamaan vähintään 10 miljardia vuodessa, koska kustannukset ovat nousseet. Aluehallintomallin läpiajo ja sotesotku nielevät rahaa, kuin Moolokin kita. Julkisen sektorin menot ovat Suomessa 145 miljardia euroa vuodessa (kun luvuista vähennetään julkisen sektorin sisäiset maksut), ja kun hintataso on noussut sen 10% parissa vuodessa, niin väistämättä on katettava velalla kustannusten nousu, kun talous ei juurikaan kasva Suomessa tai Euroopassa.   

Julkisen sektorin työn�tekijöiden määrä kasvoi ennätyk�selliseksi (HS):

"Kasvu selittyy kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijämäärän kasvulla. Lisää työllisiä vaikuttaa tulleen ennen kaikkea hoiva- ja opetusalalle.

KUNTA- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho toteaa, että 2000-luvun pitkää nousukehitystä selittänee osin väestön ikääntyminen ja hoitotarpeen kasvu.

Tilastokeskuksen tilastojenkin mukaan 1990-luvulta lähtien valtion työntekijämäärä on pienentynyt, kun taas kuntien – ja nyt hyvinvointialueiden – työntekijämäärä on kasvanut."


Tarve kasvaa vain lisää, kun väestö kiihtyvästi ikääntyy. Samaan aikaan:

Viittä synnytyssairaalaa uhkaa lakkautus – lisäisi riskejä eikä toisi säästöjä, sanovat hyvinvointialueiden johtajat (Yle):

"Alle tuhannen synnyttäjän sairaalat ovat aikaisemmin hakeneet THL:ltä poikkeuslupaa synnytysten järjestämiseen. Koska tällaisia sairaaloita on useita, poikkeuslupakäytäntö loppuu".

Kansalaiset! Älkää vain lisääntykö, koska ilmastonmuutos ja nönnönnöö.Vanhuksissa on tulevaisuus, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden suurin kustannuserä, vanhustenhoito ja erikoissairaanhoito (Liittyvät suoraan toisiinsa) väkevästi todistaa.

Kirsikkana kakun päällä hallituksen tietoinen toimettomuus, josta olen jo aiemmin maininnut:

Kommentti: Orpo ja Rantanen yllätettiin housut kintuissa talousrikostorjunnassa (IL):

"Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus näyttää taipuvan talousrikostorjunnan kehittämiseen vasta julkisen paineen myötä. Ensimmäisessä talousarviossa talousrikostorjunnalta oltiin leikkaamassa kosolti määrärahoja. Sen jälkeen osa leikkauksista peruttiin.

Vasta tänään hallitus päätti lähteä tekemään jatkoa harmaan talouden torjuntaohjelmalle, jonka edellinen ohjelmakausi päättyi jo vuoden vaihteessa".


Työttömyys kasvoi - viime vuoden samalle ajanjaksolle mitattuna - 30 000 työttömällä. Menkää sosiaalipummit töihin, mutta harmaata taloutta me ei haluta vahingoittaa kuin pakon edessä, vaikka valtio menettää siinä miljardien verotulot! :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy