Kirjoittaja Aihe: Hävittäjähankinnat ja muu sotateknologia yhteiskunnallisesti tarkasteltuna  (Luettu 3323 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Toope

  • Vakiojäsen
  • **
  • Viestejä: 464
F-35 on jo nyt halvempi, kuin Rafale tai Typhoon. Ostoaikaikkunan huomioiden se ehtii halveta vielä lisääkin. Gripen on yksimoottorinen prototyyppikone, jota ei ole vielä edes kunnolla testattu. F-35:n kehitys, tuki ja ylläpito tulee jatkumaan vuosille 2050-2060, samaa ei voi sanoa kaikista kilpailijaehdokkaista. F-35:n tutkateknologia on ylivertainen.

F-35:n ohella meillä on tuontioikeus JASSM:iin - niitä ei aivan kaikille myydäkään.

Kaikki F-35:n huolto ja korjaukset pystytään tekemään Suomessa. Ilmavoimien sivuilta:

"Security of supply

    Level 2 of the decision-making model, security of supply, involves an analysis to make sure that the Finnish Defence Forces will be able to conduct any air operations required in exceptional circumstances also in situations where communication with the main operator or supply transports to Finland are disabled.

    ...

    The capability of maintaining systems critical for Finland’s sovereignty must remain in Finland. This requires good technological knowhow, system life cycle management, in other words, a domestic planning organisation, and an integration, overhaul, maintenance, and damage repair capability available in Finland in any circumstances".

Juu, ei taida jäädä kilpailijoita F-35:lle, koska kilpailijat vanhentuvat nopeasti. F-35 on hyvä siksikin, että säilyy toimintakykyisenä luultavasti 25 vuotta, päinvastoin kuin kilpailijansa. Venäjä ei kykene luomaan omaa konettaan, on suurissa vaikeuksissa.
https://www.verkkouutiset.fi/venajan-superhavittajasta-tulikin-taysi-pannukakku/
Kiina kopioi USA:n hävittäjää, kuten kopioi kaikkea, mutta silläkin kestää aikansa saavuttaa lähes sama taso.