Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Radikalisoituminen

Aloittaja hibiscus, tammikuu 13, 2019, 10:53:54

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

hibiscus

Radikaalilla tarkoitetaan monia asioita. Esimerkiksi näitä: http://www.mita-tarkoittaa.com/Radikaali. Vanhat pierut puhuivat muinoin Suomessa "risupartaradikaaleista", joilla tarkoitettiin lähinnä suomalaisia vasemmistolaisia.

Ajat ovat muuttuneet. Ikävin osa muslimeista on radikalisoitunut ääri-islamisteiksi. Usein vankiloissa tai moskeijoissa. Suomessa pahiten ovat radikalisoituneet uusnatsit ja perussuomalaisten nuoriso-osasto. Osa persuista kuuluu myös radikaaliin äärioikeistolaiseen kansallismieliseen Suomen Sisu -järjestöön. Viime vaaleissa järjestön jäsenistä eduskuntaan valittiin Jussi Halla-aho, Juho Eerola, James Hirvisaari. Maahanmuuttovastaisuus on innoittanut noita äärioikeistolaisia kansallismielisiä henkilöitä radikalisoitumaan siinä missä islamkin.

Nyt Halla-ahoon on tehnyt pesäeroa Ps-nuoret: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005962641.html. Radikalisoituminen on ääri-ilmiöniä aina pahasta. Miltei samaa voi sanoa antifasisteista ja anarkisteista, jotka ovat turvautuneet välillä kyseenalaisiinkin keinoihin. Myös PVL on metsän puolelta. Onneksi se on kielletty, vaikka yrittääkin sinnitellä kahlehdittunakin. Suomen kansa ja koko maailma näyttäsi jakaantuneen koko lailla kahtia - maltillisiin kansalaisiin ja radikalisoituneisiin ääriliikkeisiin. Kantapaikassakin tuo kahtiajako näkyy selvästi.

Amore

Itävaltalaisen koulun rehtori Christian Klar: "Maahanmuuttajakouluista puhutaan nyt vaikka mitä ja kovin sanoin. Tilanne on kuitenkin se, että esimerkiksi musliminuorten radikalisoituminen on vakava ongelma. Kyse on siitä, haluavatko poliitikot ratkaista ongelmia vai käyttää niitä hyväkseen ajaakseen jotain muuta."

Kolme vuotta sitten pakolaiskriisi oli myös kouluille kriisi. Itävaltaan tuli lyhyessä ajassa paljon saksaa osaamattomia lapsia kriisialueilta. Samalla kouluun syntyi uudenlaisia jännitteitä, kun toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajanuoret kohtasivat uudet tulijat.

Vasta tulleet syyrialaisnuoret saattoivat olla huomattavasti modernimpia elämäntavoiltaan kuin vaikka itävallanturkkilaiset nuoret, joiden käsitys islamista on varsin konservatiivinen. Toisaalta Afganistanista tuli erittäin konservatiivisia perheitä.

"Osa lapsista tulee hyvin nationalistisista yhteisöistä. Se ruokkii rasismia. Koulun on puututtava siihen, etteivät oppilaat ryhmäydy ja jengiydy kansalaisuuksittain. En halua tänne mitään afgaanit vastaan tšetšeenit -asetelmaa."

Koulussa on oltava kaikille yhteiset ja selvät säännöt.

Kouluihin voi helposti syntyä uudenlainen radikaali musliminuorisokulttuuri, josta nuorten vanhemmilla ei ole aavistustakaan. Monilla Euroopassa asuvilla musliminuorilla on aikaisempaa tiiviimpi suhde omaan uskontoonsa.

Kyse on ilmiöstä, jota wieniläisen Das Biber -lehden päätoimittaja Melisa Erkurt kutsuu Sukupolvi Haramiksi.

Sukupolvi Haram on nuorten maahanmuuttajataustaisten muslimien sukupolvea, joka koko ajan omassa arjessaan huomaa, ettei ole tervetullut eikä myöskään tule saamaan samoja mahdollisuuksia moderniin menestyksekkääseen vauraaseen elämään kuin saavat itävaltalaiset nuoret.

Vastareaktiona kohtaamalleen vihamielisyydelle nuoret hakevat uskonnostaan tunnetta siitä, että kuuluvat johonkin ryhmään. "Koska heidät nähdään jatkuvasti vain musliminuorina, olkoon siis se jotain, mistä olla ylpeä", Erkurt sanoo.

"Koko maailma on tekemässä arvoissaan käännöstä kohti konservatismia. Niin tekee myös muslimimaailma."

Musliminuorten keskuudessa voi olla kova oma kontrolli. V-aukko paidassa voi olla haram, tai se, ettei käytä huivia.

Usein ne machoimmat nuoret miehet ottavat oikeudekseen määritellä, kuka on hyvä ja kuka huono muslimi. Säännöt ovat eri tytöille ja pojille. "Ja toisaalta pojille ei ole oikein mitään muuta miehen mallia kuin olla kova."

Nuorten haram-kulttuuri synnyttää epätasa-arvoa, kiusaamista ja syyllistämistä.
"Kun nuorten kanssa puhuu, huomaa, etteivät he tunne kovinkaan hyvin islamia tai vaikka Turkin poliittista tilannetta.

Isoin rakenteellinen ongelma on kuitenkin poliitikkojen käsissä. Kyse on Itävallan koulujärjestelmästä, hän sanoo.
"Kaikille ilmainen kokopäiväinen peruskoulu tasaisi eriarvoisuutta. Poliittisesti peruskoulu on kuitenkin Itävallassa ilmeisen mahdoton."

Opettajille musliminuorten maailmassa on ollut opeteltavaa, Klar sanoo. Entuudestaan tarkkailtiin äärioikeistolaistumista. Natsitervehdyksiä ei tehdä.

Nyt pitää tuntea uudet merkit.

Esimerkiksi joidenkin koulujen luokkakuvista näkee yhdellä vilkaisulla, ettei opettajilla ole aavistustakaan, mitä koululaiset vieressä tekevät, Klar sanoo.
"Nuoret näyttävät sormi pystyssä Isisin tunnusta tai turkkilaisen rikollisjärjestön Harmaiden susien sudenpäätä."

Radikalisoituminen, oli se millaista ja kenen tahansa, on vaarallista, Klar sanoo.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005961690.html

Boldaukset minun.

Hesarin artikkeli on vapaasti luettavissa. Hyvin kirjoitettu. Konservatismin nousu ei ole pelkästään huono ilmiö, mutta siinä mielessä se on, että se synnyttää liian tiukkapipoista ryhmäytymistä. Hyvää konservatiivisuutta mielestäni on perinteiden arvostus, vaatimattomuus ja sitoutuminen. Perinteiden arvostuksella tarkoitan esimerkiksi vanhojen työtapojen ja materiaalien tuntemusta. Hyvää konservatiivisuutta on myös olla syöksymättä mukaan kaikkiin uudistuksiin. Hitaampi muutosvauhti antaisi ihmisille aikaa sopeutua ja harkita uudistusten hyödyllisyyttä sekä jopa hylätä niitä.
All you need is Love

urogallus

Nyt menee konservatiivit ja radikaalit vähän sekaisin.

Esim. islamismi ei nähdäkseni ole konservatiivinen liike, vaan päinvastoin radikaali. Esim. Afganistanissa talebanit pyrkivät syrjäyttämään vanhat, eivät suoraan islamiin liittyvät perinteet omalla selkeämmin islamiin pohjaavalla arvojärjestelmällään.

Ja tietysti konservatiivisuus ja radikaalius ovat kovasti riippuvaisia kontekstista. Voiko esim. Suomessa hyvinvointivaltion puolustamista pitää konservatiivisuutena? Sen valtavirtaisempaa ja sovinnaisempaa mielipidettä on ainakaan minun vaikea kuvitella.

Amore

Lainaus käyttäjältä: urogallus - tammikuu 13, 2019, 21:00:07
Nyt menee konservatiivit ja radikaalit vähän sekaisin.

Esim. islamismi ei nähdäkseni ole konservatiivinen liike, vaan päinvastoin radikaali. Esim. Afganistanissa talebanit pyrkivät syrjäyttämään vanhat, eivät suoraan islamiin liittyvät perinteet omalla selkeämmin islamiin pohjaavalla arvojärjestelmällään.

Eikö paluu johonkin vanhaan islamiin ole konservatismia?
All you need is Love

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Amore - tammikuu 13, 2019, 21:10:25
Eikö paluu johonkin vanhaan islamiin ole konservatismia?


Ei välttämättä. Eikö juuri status quoon ripustautuminen ole konservativismia?

Hayabusa

Paluu? Mihin? Islam on ollut hyvin hajanainen oppirakennelma. Keski-Aasian islam on ollut aivan toista mitä Afrikassa on harjoitettu tai Arabiassa. Ja kellään ei ole varmaa tietoa miten Muhamed oikeasti uskontoaan harjoitti. Meillä on sekalaista perimätietoa, jonka alkuperä ei ole kovin selvää. Aikojen kuluessa asioita on lisäilty ja kenties poistettu paikallisten johtajien toimesta. Nykyisin muodissa oleva kovan linjan saudismi on 1900-luvun perinnettä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - tammikuu 13, 2019, 22:16:28
Paluu? Mihin? Islam on ollut hyvin hajanainen oppirakennelma. Keski-Aasian islam on ollut aivan toista mitä Afrikassa on harjoitettu tai Arabiassa. Ja kellään ei ole varmaa tietoa miten Muhamed oikeasti uskontoaan harjoitti. Meillä on sekalaista perimätietoa, jonka alkuperä ei ole kovin selvää. Aikojen kuluessa asioita on lisäilty ja kenties poistettu paikallisten johtajien toimesta. Nykyisin muodissa oleva kovan linjan saudismi on 1900-luvun perinnettä.


No jaa.


Hadithit eli kertomukset Muhammedin toiminnasta kerättiin kai 800-luvulla ja sitä ennen, ja 1000-luvulla näistä kasattiin "virallinen versio". Eli periaatteessa asia on selvä. Käytäntö sitten on kovasti sekalaisempi, ja kaikkialla haditheille ei anneta kovin suurta painoarvoa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hadith
https://en.wikipedia.org/wiki/Kutub_al-Sittah

Nykysaudismi taas on kehittynyt 1700-luvun wahhabismista. Jihadistit taitavat olla lähempänä 1800-luvun salafismia, joka on parannettu/pahennettu painos wahhabismista.
https://en.wikipedia.org/wiki/Salafi_movement
https://en.wikipedia.org/wiki/Wahhabism


Amore

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - tammikuu 13, 2019, 22:16:28
Paluu? Mihin?

Palaaminen johonkin vanhaan on tietenkin aina fantasiaa, koska aikamatkailu on mahdotonta, mutta vanhoilliset tai jotakin alkuperäistä tavoittelevat ideologiset liikkeet uskovat paluun mahdollisuuteen.
All you need is Love

MrKAT

(Twitter on minulle vähän outo viestintäväline ja ao aukesi vasta kun tajusin että päivittyy uusin ylinnä +
Poliisi Taponen olikin kuuntelemassa extremismin luentoa 21.3.2019. Käänsin toisinpäin: )

Äärioikeistoextremismin muutokset Norjassa ja Pohjolassa

Aamun alustajana professori @ToreBjorgo Center for Research on Extremism. Aihe äärioikeistoextremismin muutokset Norjassa ja pohjolassa!
---
Ensimmäinen muutos koskee äärioikeistoekstremistien ikääntymistä. 90-luvulla liikehdintään kuului lähinnä teini-ikäisiä. Nyt ikähaarukka 20-50v. Syinä tähän mm nuorten aseman parantuminen Pohjoismaissa. Kuuluvuuden tunnetta ei tarvitse hakea muukalaisvastaisista porukoista
---
...lisäksi muukalaisvastaisuus ja etnonationalismi eivät kiinnosta nuoria. Yhteiskunnan suojaavat rakenteet, kuten lastensuojelu jne kohdistuvat lähinnä nuoriin, kun taas vanhemmilta ekstremisteiltä ne puuttuvat lähes kokonaan
---
Äärioikeistoaktivismi on siirtynyt kadulta someen.

Radikalisoituminen voi somessa olla nopeaa, sillä sitä on helposti saatavilla - kynnys liittyä samanmielisiin on matala. Propagandan levittäminen on tehokkaampaa, kuin kadulla. Toisaalta iäkkäät eivät viitsi lähteä kaduille
---
Somen positiivinen vaikutus on se, että aktivismin yhteydessä tehty suunnittelematon väkivalta on vähentynyt kaikkialla
---
Kaikkein radikaaleinta äärioikeistoekstremismiä edustaa pohjoismainen vastarintaliike. Ruotsissa sen järjestämiin mielenosoituksiin osallistuu n 500 henkeä, kun taas Suomessa ja Norjassa 20-50 (yleensä ruotsalaisten tukemana)
---
Väkivaltapotentiaali on olemassa, sillä väkivalta kuuluu keskeisenä osana PVL:n ideologiaan. Mielenosoituksissa he yleensä pyrkivät toimimaan kurinalaisesti antaakseen sotilaallisen vaikutelman.
---
Somen ansiosta äärioikeistoaktivismi on myös rajatylittävää. Maahanmuuttovastaisuus ja siihen liittyvä retoriikka on pikkuhiljaa tarttunut politiikkojen käyttämään kieleen ja siitä on tullut Pohjoismaisen politiikan valtavirtaa
---
Väkivaltaa esim muslimeja kohtaan oikeutetaan dehumanisoivan retoriikan avulla.Tätä helpottaa se, että äärioikeistoradikalismiliikkeiden johto on päässyt demokratian keinoin mukaan politiikkaan esiintymällä "liberaalien arvojen" puolustajana islamilaista kulttuuria vastaan
---
Viharetoriikka ja sen normalisoituminen on lyönyt läpi. Se näkyy mm muslimeihin kohdistetun väkivallan ja muun viharikollisuuden lisääntymisenä
---
Äärioikeistoextremistien poliitikkoihin ja journalisteihin kohdistama uhkailu, vainoaminen ja häirintä yhteiskunnallisesti vakava asia

Meillä on aivan liian vähän tietoa ja ymmärrystä siitä, millaisia vaikutksia häirinnällä on uhreille ja pohjoismaiselle demokratalle
---
Seuraavan aiheen (salafi-jihadismi) alustaja on perunut sairastapauksen johdosta
---
.ja jälleen pahoittelen twiittiketjun kieliasua ja kirjoitusvirheitä. Kirjoitin tätä samalla, kun kuuntelin esitystä....

- https://twitter.com/JariTaponen/status/1102098463976816641
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

mikainen

Pvl on saamassa uutta muotoa Kohti vapautta!-nimisenä. Uusi symboli kertookin heti ajatusmaailmasta entistä paremmin:




Arbeit macht frei!

Saares

Onko syy sysissä vai sepissä?