Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tieteen päivät 9-13.1.2019

Aloittaja MrKAT, tammikuu 03, 2019, 00:16:14

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 6 Vieraat katselee tätä aihetta.

MrKAT

Ne alkaa pian, ohjelma löytyy:
http://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2019

Ohjelma - Tieteen päivät 9.-13.1.2019
Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään Helsingissä 9.–13.1.2019. Ohjelma rakentuu Rohkeus – Mod -teeman ympärille, jota tarkastellaan niin tekoälytutkimuksen ja luonnontieteiden kuin historian ja yhteiskuntatieteidenkin näkökulmista. Keskenään hyvin erilaisista keskusteluista ja luennoista löytyy jotain yhteistä: rohkeus on usein rajojen ylittämistä.


Rohkeuteen liittyviä moderneja luentoja/keskusteluja löytyy: vihapuhe (torjunta), medialle puhuminen,  feminismi, radikalismi.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Juha


Löysin dokkarit, jokin aika sitten. Muutama katsottu. Hyvä juttu.

Tuollaiset erityisesti paikanpäällä, ovat sytyttäviä. Kokemusta on. Aivan toisella tavalla pakkovalutus aiheisiin. Voi suositella.

Juha

#2


https://www.youtube.com/watch?v=v62Zf0KV_b0

Tätä kun seurailee, niin vahvistuu se käsitys, ettei ole ihme, että liike-elämällä on intressiä olla tiiviimmin mukana yliopistojen "rahoituksessa".


L:  Dokkari about puolivälissä. Teoreettisen fysiikan osuus oli sujuva. Kunnon kokonaishallintaa, vaikutelmana. Palautti isot ja merkittävät asiat, tiedon hankkimiseen. Siltä osin hassua puhetta. Mitä uutta muka tarvitaan, ja miten sitä saadaan? Perusfysiikan osaamispetrauksen keinoinko? Minusta aika monella on saatavana tietoa yllinkyllin. Enemmänkin kyse on siitä, avautuuko silmät, ja korvat, siis vastaanotto todellisuudelle.

Juha


Menee kuuntelussa vapaan tahdon teemaa, ensimmäisen esityksen osalta, kyselyihin asti:
https://www.youtube.com/watch?v=bYZhS6cGQdI

Aivan kuin ei selvyyttä ihan olisi, kun vanhoista asetelmista muistuttavaa yhä, jotenkin painona.

Yleisökysymyksessä oli mielestäni se (vanha) oivallus, joka myös itselleni syntyi luennoitsijan esitystä kuunnellessa. On vapautta seurata liinat kiinni (jotenkin), ja siinä kun kytköksiä, voi herätysvalmiutta muulle jäädä, riippuen tilanteesta. Ennenpitkää ympäristö kyllä herättää tahtomaan ja fundeeraamaan, useimmiten. Mitä sitä tästä vaikeammin alkaa sanomaan. Sujuva esitelmöijä kyllä, ja mielenkiintoisia pointteja.

Yleisökysymykseen liittyi kysymys robotiikan vapaasta tahdosta, jos alkavatkin tahtoa pahoja asioita. Ei tuntunut jatkokysymys enää alkujaon jälkeen tolkulliselta. Mitähän siitä voisi ajatella.

Jos robotti, tai tekoäly alkaa tahtomaan vapaasti ikävää, niin ... tätä en kyllä käsitä. Ohjelmissa on aina syöte, joka päätyy minne päätyy. Siitä mitään pahantahtoista toimijaa tule.

Luennoijalla oli esittää painoa, vapaan tahdon puolesta. Itse painottaisin näin, tosin yhtä vahvasti melkein sitä toistakin puolta, eli että on tosiaan se determinismikin, jonka osuus voi olla hyvä tunnustaa. Jos nimittäin turvautuu liikaa vapaaseen tahtoon, eikä käsitä, että itse ei osaa vaikuttaa tilanteisiin riittävän avoimesti, niin antautuminen vietäväksi, ja sen tunnustaminen, voi johtaa siihen, että sitä vapaata tahtoa alkaa siunaantumaan.

Jos hellittää otteen vapaasta tahdosta, ja sen nostavuudesta, niin saakin vapaan tahdon. Minusta tässä voi olla ajatuksen arvoista.

Hermoston ja jako lineaariseen ja "rinnakkaiskehräämöihin" oli tosi hyvä tietää, kun neurologiaan perehtynyt tuo tuollaista. Tällaista ei osaa itse maalaisjärkeä käyttämällä ihan suoraan äkätä, vaikka käytäntö tuo aina vasten jotain, jolloin tällainenkin faktanomainen voi tuntua hyvin luontevalta ajatukselta.