Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Pieni talo preerialla

Aloittaja kertsi, kesäkuu 03, 2020, 18:42:52

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - kesäkuu 07, 2020, 15:05:26
Tuosta historialisesta tarkkuudesta. Eihän mikään kuvaus ole amerikkalaisen oikeussalidraaman "whole truth and nothing but the truth". Laura Ingallsin totuus lännestä on idyllinen pikkukaupunki, John Waynen kapakkatappelu ja Brokeback Mountainin homoilevat cowboyt. Kaikissa on jotain totuutta, mutta mikään ei ole koko totuus.
Ei, mutta "Pieni talo preerialla" on ehkä realistisin näkemys siitä Lännen valloittamisesta. Huomattavasti realistisempi kuin "villin lännen tarinat".

kertsi

1800-luvun lopulla, jota tv-sarja on kuvaavinaan, mies oli perheen pää, hyvässä ja pahassa.

Aiemmin näin jakson, jossa Pa (Charles) päättää yksinään myydä perheen maatilan ja kodin, kysymättä vaimonsa mielipidettä asiaan. Osoittaa sitten jälkikäteen katumusta tästä ajattelemattomuudestaan. Tiedä sitten, miten kirjoissa tuon ajan miesylivalta kuvattiin.

Eilen näin jakson, jossa Ingallsien perheystävä Jonathan joutuu puille paljaille koko sadon tuhouduttua tulipalossa ennen kuin se on ehditty myydä. Jonathanin itsetunto joutuu koetukselle, kun hän ei pysty huolehtimaan perheensä (vaimo ja poika) toimeentulosta, ja tuntee itsensä vähemmän mieheksi siitä syystä. Ja - nurinkurisesti - siitä syystä hän päättää hylätä perheensä. Puolisoiden välille on lisäksi tullut skismaa koska Jonathan on kieltänyt vaimoaan ottamasta postineidin työpaikkaa - tilanteessa, jossa siis perheellä ei ole tuloja eikä omaisuutta eikä toimeentuloa. Idioottimainen on tuo miehinen ylpeys, kun se saa tuollaisia ilmenemismuotoja. Eipä silti, kyllähän jopa vielä nykyaikanakin varsinkin miehen työttömyys aiheuttaa perheriitoja ja avioeroja.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Tänään näkemässäni jaksossa kuvattiin Carolinen ja Charlesin lapsuutta. Jakso 85: Muistoja. Charlesin opettaja oli varsinainen mullkvisti, joka pahoinpiteli Charlesia esim. lyömällä karttakepillä takamukselle aivan mielivaltaisista syistä. Lasten "kasvatus"väkivalta lienee ollut tuolloin ja pitkälle 1900-luvulle asti aika yleistä. Oma enoni on kertonut kuinka häntä kuritettiin hyvin epäoikeudenmukaisesti koulussa. Taisi jäädä elinikäiset jonkin sorttiset traumat hänelle.

On kiva ajatella, että kehitys on kehittynyt, että maailma on mennyt parempaan suuntaan joissakin asioissa. Eivät menneet ajat niin autereisia aina olleet.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Joskus olen kiinnittänyt huomiota perheenäidin Carolinen pään nöyrään asentoon miehensä ja kauppiaanrouvan Olesenin edessä. Tämä pään asento ei tunnu tulevan näyttelijältä luonnostaan, mikä on ymmärrettävää 1900-luvun puolella syntyneeltä. Muistuttaa Handmaid's Talen vastaavaa orjattarille pakotettua käytöskoodistoa.

Bonnetit eli jonkinlaiset aurinkoa vastaan suojaavat päähineet sarjassa muuten myöskin muistuttavat vähän Handmaid'sin vastaavia orjattarien päähineitä.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#34
Tänään (Jakso 115 https://areena.yle.fi/1-131809?autoplay=true) opin tämän tv-sarjan ansiosta mitä oireita leukemiasta voi olla (nenäverenvuodot, väsymys, polvikivut, kuume). Tsekkasin, että kyseistä taudista voi olla valtavan suuri kirjo oireita, mm. sairauden tuntu, väsymys, helppous saada mustelmia, ruokahaluttomuus, hengenahdistus, nopea pulssi, pyörrytys ja heikkous, ientulehduksia, usein toistuva yskänrokko, välivuotoja naisilla, oksennus, pääkipu, yöhikoilu, luu- ja nivelkivut, suurentuneet imurauhaset kurkussa, nivusissa ja solisluun yläpuolella, epämukava täyteyden tunne vatsassa, "chloroma" ja "leukemia cutis" (korjattu typo) -ihomuutoksia (google-kuvahaku oli kauhea), jne.. Tupakointi, säteily, kemoterapia, formaldehydihöyryjen hengittäminen, perinnöllisyys jne. ovat riskitekijöitä. 

Eilen (Jakso 114) opin vähän pernarutosta. Aika rankka jakso sekin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hayabusa

^Vaikka jo kirjoja sievisteltiin, ja varmaan telkkariin vielä lisää, niin ajoittain tarina on aika synkkää. Kaikille henkilöille ei tosiaan käy hyvin. Villissä lännessä yleisin kuolinsyy ei todellakaan ollut coltin luoti.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Toope

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - kesäkuu 24, 2020, 21:22:01
^Vaikka jo kirjoja sievisteltiin, ja varmaan telkkariin vielä lisää, niin ajoittain tarina on aika synkkää. Kaikille henkilöille ei tosiaan käy hyvin. Villissä lännessä yleisin kuolinsyy ei todellakaan ollut coltin luoti.
Ei ollut. Taudit tappoivat.

a4

#37
Pitihän tätä lapsuuden klassikkoa vilkaista muutama jakso. Edelleen iltapäiväsarjojen aatelia.
Itku silmässä lupasin itselleni katsoa lisääkin.

Sarjan ehdoton väriläiskä hymyilyttää vieläkin.



PS. Muistin juuri yhden ärsyttävän asian kyseisestä sarjasta, kiitos HBO:n Berlin Station-sarjan jossa on ärsyttävän epileptisesti ADHD-leikelty alkutunnari. Nimittäin sen että miksi..hitossa skidi tönö huitsin nevadassa-jaksojen alussa pitää spoilata lyhyillä paljastuksilla kyseistä jaksoa. Oi miksi!?

kertsi

Aika pian he taisivat luopua spoilerista ^, niitä oli vain alkupään jaksoissa.

Omaa hermoani usein villtää ja sahaa se vinkuva viulumusiikki (ei isä Charlesin soittama, vaan se elokuvamusiikki).
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#39
Keskustelussa Ovatko örkit pahoja kommentoin Harrietia, Nellietä ja Nancya:

Lainaus käyttäjältä: kertsi - heinäkuu 12, 2020, 11:41:05
^ Hyvä kysymys.

Tosiaankin, on psykopaatteja, jotka ovat perineet psykopaatin geenit, mutta jotka eivät tee pahoja tekoja. Esimerkkinä psykopatian tutkija, ja itsekin psykopaatin perimän saanut Jim Fallon, joka on elänyt perhe-elämää, hankkinut uran yliopistolla, ja on toiminut prososiaalisesti. Hänellä psykopaatinen geeniperimä ei "puhjennut kukkaan", eli hän ei saanut psykopaatin fenotyyppiä, genotyypistä huolimatta, ilmeisesti koska hänellä oli turvallinen lapsuus ja rakastavat vanhemmat. Psykopaatin genotyyppi fenotyyppi (korjattu jälkikäteen) kai yleensä edellyttää jonkinlaista traumaa lapsena, mutta en ole ihan varma, voisiko hyvästä lapsuudesta huolimatta joku olla niin läpimätä, että mikään määrä rakkautta tai hellää hoivaa ei estäisi psykopatian puhkeamista. Ja örkit eivät ilmeisesti saaneet hoivaa laisinkaan?

Lasten ja nuorten tv-sarjassa Pieni talo preerialla on kolme ehkä narsistiksi tai psykopaateiksi luokiteltavaa, kaupanpitäjä Harriet Oleson, tyttärensä Nellie ja ottotyttärensä Nancy. Harriet hemmotteli tyttärensä piloille, oli liian salliva, eikä asettanut tyttärille rajoja. Ehkä pahuuteen kuuluu jonkinasteinen rajattomuus? Ja tunne, että on oikeutettu tekemään pahoja tekoja lajitovereille ja että muiden edun yliajava itsekkyyskin on oikeutettua?

Nancy oli orpolassa, ja Harriet ei huolinut muita lapsia kuin Nancyn ottotyttärekseen, koska tämä muistutti Harrietia itseään lapsena. Nancy oli täystuho ja väkivaltainen pikkuhirviö. Hän mm. yritti murhata koulukaverinsa, jota kadehti, sulkemalla tämän jääkellariin. Ennen kuin Nancy tuli mukaan kuvioon, Nellie oli sarjan psykopaattisin pahis. Ingallsien perheen (siloiteltu, liioiteltu) hyvyys ilmeisesti vaati jonkinlaisen dramaturgisen vastavoiman, jotta kontrasti olisi ilmennyt riittävän selvästi. Nellie poistui tarinasta jokseenkin epäuskottavan sattumuksen takia, hän löysi aviomiehen, ja aviomiehen ihailu ja rakkaus ja Nellien oma rakkaus aviomiestään kohtaan, muutti Nellien persoonallisuuden tyystin, örkistä jos ei enkeliksi, niin ainakin normaaliksi henkilöksi. En usko, että semmoista eheytymistä tapahtuu ihmisillä - tai kuvitteellisilla örkeilläkään. Ei perustemperamentti muutu, se syntymässä saatu. Persoonallisuudessa saattaa tapahtua liikahduksia jonkin verran, mutta tuskin noin dramaattista.

Harrietin toinenkin lapsi, Willie, oli aika psykopaatti tai antisosiaalinen lapsena, mutta hänestä kehkeytyi ihan kelpo nuori mies, jolla muka arvot kohenivat niin, että hän oli ihan täyspäisen ja jopa sydämmellisen oloinen nuorena aikuisena. Ei ole kovin uskottavaa, että kahdesta hirviökakarasta kehkeytyisi niinkin täyspäisiä kuin Nelliestä ja Williestä.

Harrietissakin pilkahtaa ajoittain inhimillisyys, vähän kuin vahingossa, mutta hän pilaa sitten oitis kaiken. Harrietissa, tuossa kapitalistin perikuvassa mättää: pohjaton ahneus, itsekkyys, juonittelu, valehtelu, julmuus, empatiakyvyttömyys, omaneduntavoittelu. Harriet on valmis uhraamaan jopa aviomiehensä hengen, säästyäkseen lunnasrahojen menetykseltä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hayabusa

Kolmoskauden ekassa jaksossa special guest stareina itse Johnny Cash ja June Carter Cash!
https://areena.yle.fi/1-795521


An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - elokuu 07, 2020, 12:09:37
Kolmoskauden ekassa jaksossa special guest stareina itse Johnny Cash ja June Carter Cash!
https://areena.yle.fi/1-795521

Ohhoh, hyvä huomio. Multa on tainnut tämä jakso jäädä näkemättä, vaikka luulin nähneeni kaikki järjestyksessä. Äsken katsoin viimeisen jakson loppuun.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hayabusa

^Semmoinen muistikuva on, että sarjassa vieraili enemmänkin aikansa kuuluisuuksia. Eihän noita läheskään kaikkia tunnista.

Mulla on ollut kesä taukoa Talosta. Nyt olen pari jaksoa katsonut. Jos ja kun koronan kakkosaalto tulee, niin voisi ottaa pienen preeriamaratonin.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur