Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Rokotteet - historiaa ja nykypäivää

Aloittaja Norma Bates, kesäkuu 03, 2020, 22:07:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Toope - joulukuu 04, 2020, 22:10:28
En ole mitenkään rokotevastainen, koska niillähän on parannettu maailmaa suuresti lapsirokotteiden kautta. Rokot, polio tms. ovat kadonneet tai ainakin liki.
Toki tuo narkolepsia-ilmiö herätti vähän kysymyksiä? Tehdäänkö nyt kilpaa Coronarokotteita, eikä ehditä selvittää seurauksia/jälkivaikutuksia...?

Pidän siis hyvänä sitä, että rokotetta kehitetään, mutta riskinsä asiassa on.
Ehkä vähän ylireagointia toki. Tappaako Corona lopulta enemmän kuin influenssa?

Vertailu influenssaan pursuu jo korvista ulos, koska olen keväästä asti saanut lukea enemmän tai vähemmän nenäkkäiden ihmisten "neronleimauksia" kuinka korona ei tapa yhtä paljon kuin influenssa. Koko vertailu influessaan on kutakuinkin melko onnetonta muutenkin kun korona ei ole tyypillinen hengitystiesairaus, vaan sitä on kuvailtu myös verisuonisairaudeksi. Jos nyt on ihan pakottava tarve vertailla influenssaan, niin riittäisi kun vähän googlettaisi:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koronaan-kuolee-3-5-kertaa-influenssaa-todennakoisemmin-suomalaistutkija-koronaa-on-analysoitu-enemman-kuin-mitaan-kausi-influenssaa-koskaan/7997600?fbclid=IwAR3j8pYA8HTBFSI1tTEVbZhA-ajmhhh_FfKwPy1nfjmvUXQYPp5HwdDpCxI

Koronaan kuolee 3–5 kertaa influenssaa todennäköisemmin – suomalaistutkija: "Koronaa on analysoitu enemmän kuin mitään kausi-influenssaa koskaan"

Itse suhtaudun rokotteeseen hyvin ristiriitaisin tuntemuksin. On sanottu että koronarokotteen kehittäminen on käynyt nopsaan koska on ollut niin paljon dataa tarjolla, kun kerta sairastuneita on pilvin pimein. Itseäni hirvittää näissä rokotteissa se että uumoilen ettei niitä ole testattu kuin terveillä, koska eihän muutoin erottaisi mikä on rokotteen sivuvaikutus ja mikä yksilön oman perussairauden tavanomaista tai jopa upouutta oireilua. Itselläni kun on näitä autoimmuunisairauksiakin kokonaiset neljä, niin sekin mietityttää että rokottamisen myötä voi tapahtua autoimmuunireaktio niin että voimistunut immuunipuolustus hyökkääkin kehoa itseään vastaan siinä yksintein. Ja tietysti minulla pitää fibromyalgiassa olla vielä täsmälleen samaa oireilua noin muutoinkin kuin mitä rokotteesta on mahdollista saada. Jäävätkö ne oireet, kuten nivelkivut, sitten pysyviksi jos rokote ja fibro voimistavat toinen toisiaan...?

Tietenkin on myös se sikainfluenssarokotteen myötä tietoisuuteen tullut narkolepsia. Jokunenkin ihminen on tähdentänyt että vuoden 2015 raportin mukaan narkolepsia tuli sikainfluenssaviruksen itsensä osasesta, jos rokotetulla sattui olemaan otollinen perimä. Mutta Hesarin uutinen (jonka olen tähän ketjuun linkittänyt, on tosin nykyään maksumuurin takana) tähdensi että myös rokotteen tehosteaineella on voinut olla merkitystä. Ja tätä samaa ainetta aiotaan käyttää artikkelin mukaan useammassa koronarokotteessa.

Mikäli narkolepsian oli mahdollista saada myös sikainfluenssasta itsestään, saamatta näemmä jäi omalla kohdallani kun tod.näk. sen sairastin 2009. Mutta voiko käydä niin että vaikka yhden kerran sen välttää, se toisella kertaa sitten kumminkin iskee, jos nyt sattuisi niin että sekä sika että tehosteaine ovatkin altistamassa moiselle?

Toope

Muuten jos korona tappaa 3-5 kertaa enemmän kuin influenssa, tarkoittaa tuo lähinnä espanjantautia, ei sen enempää.
Kunnon tauti, muttei siltikään mitenkään merkityksellinen, lopulta.

En tarkoita sitä, etteikö pitäisi varautua ja oppia tuosta. Sanon vaan, että lopulta vähämerkityksellinen tauti.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Toope - joulukuu 06, 2020, 21:20:57
Muuten jos korona tappaa 3-5 kertaa enemmän kuin influenssa, tarkoittaa tuo lähinnä espanjantautia, ei sen enempää.
Kunnon tauti, muttei siltikään mitenkään merkityksellinen, lopulta.

En tarkoita sitä, etteikö pitäisi varautua ja oppia tuosta. Sanon vaan, että lopulta vähämerkityksellinen tauti.

Jaahas. Tulit sitten leikkimään, ettet ole sotkenut kahta ihan eri tautia, vaan yrität vaihtaa puheenaihetta.

Ei kukaan ole mitää. Muuta väittänytkään nykyisestä koronasta (Covid-19), että se olisi "sen kummempi" kuin espanjantauti. Espanjantauti OLI paha ja kuolonuhreja oli todella paljon. Mutta tietenkin, jos on sitä mieltä, ettei ole niin väliä, että tuhansia ihmisiä kuolee, niin onhan korona "vähämerkityksinen".

LainaaEspanjantauti oli vuosina 1918–1920 riehunut pandemia, jonka aiheutti harvinaisen tappava influenssa A:n alatyyppi H1N1. Nimestään huolimatta tauti ei ollut lähtöisin Espanjasta. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat suuresti, noin 30 miljoonasta 100 miljoonaan. Luonteeltaan espanjantauti oli influenssa, jonka oireina olivat yskä, kuume ja särky. Jälkitauteina se saattoi aiheuttaa muun muassa keuhkokuumeen. Pelkästään Suomessa espanjantautiin kuoli noin 20 000 ihmistä.
Wikipedia

30- 100 miljoonaa ihmistä kuoli esoanjantautiin. Ihan merkityksetöntä...

Tosin siinä olet oikeassa, että espanajantautikin oli "vain" influenssa. Se toden totta OLI influenssa ja sen aiheutti influenssavirus.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Toope - joulukuu 06, 2020, 21:20:57
Muuten jos korona tappaa 3-5 kertaa enemmän kuin influenssa, tarkoittaa tuo lähinnä espanjantautia, ei sen enempää.
Kunnon tauti, muttei siltikään mitenkään merkityksellinen, lopulta.

En tarkoita sitä, etteikö pitäisi varautua ja oppia tuosta. Sanon vaan, että lopulta vähämerkityksellinen tauti.

No mikäs sitten olisi "merkityksellinen" tauti? Sellainen joka tappaa 50 % väestöstä? Ei se mitään jos ihminen ei halua kokoajan olla peloissaan, mutta koronadenialistien jankutus siitä että korona on vaarattomampi kuin influenssa voi johtaa siihen että käyttäydytään holtittomasti ja koronasta tulee vieläkin vaarallisempi kuin artikkelissa todettiin, koska ihmiset tekemällä tekevät siitä vaarallisen levittämällä sitä ympäriinsä.

Aave

Itse en ole rokotteesta ja sen mahdollisista sivuvaikutuksista niin huolissani, kuin vaikkapa sikaflunssan kohdalla tapaus Pandemrix. Olen harkinnut että sitten kun rokotetta saa, voisiko sen yhteydessä ottaa vielä apteekista saatavan lisärokotteen mahdollisten jälkitautien ennakoivaan hoitoon.

Mielenkiintoista nähdä, millaisia markkinointikampanjoita rokotteista tehdään. Erinäiset julkimot tullevat ottamaan rokotteen osana kampanjoita. Aikoinaan näytettiin länsimaalaisille, kun Elvis otti poliorokotteen - se oli merkittävä osa poliorokotekampanjaa.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Norma Bates

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/huipputehokas-koronarokote-menossa-lahes-taysin-sivu-suun-eulta-ja-suomelta-syyna-donald-trumpin-hanke/a50d54e8-c8b7-4d22-8444-32936af7ce41?fbclid=IwAR13gVmrQZc5BWaih0G1a7IsfziDvtX1ZmJKExFK_yz287RqzUoSdNFz0v4

...Modernan 94 prosentin tehoisella modernilla mrna-rokotteella.

...

Sen sijaan toinen mrna-rokotevalmistaja Pfizer ja sen saksalainen kumppani Biontech eivät halunneet osallistua Warp Speed -ohjelmaan, eivätkä ottaneet vastaan tukirahoja maan hallitukselta.

Näin ollen Pfizer/Biontech ei ole sitoutunut palvelemaan Yhdysvaltoja 95-prosenttisen tehon antavan rokotteensa kanssa.

...

AstraZenecan rokotteella on lukuisia hyviä ominaisuuksia: se ei vaadi korkeita pakkaslämpötiloja säilytyksessä, sitä on tuotettu kymmeniä miljoonia kesästä alkaen, sitä voidaan tuottaa enemmän kuin kilpailevia rokotteita ja sen hinta on monin verroin matalampi.

Siihen liittyy kuitenkin erikoinen ongelma.

Astra Zenecan tehokokeissa rokotteen tavanomainen kahden annostuksen regiimi tuotti vain 60 prosentin suojatehon. Tulos on merkittävästi heikompi kuin Pfizer/Biontechillä ja Modernalla, joskin se riittää täyttämään EMA:n kriiteerit.

Sen sijaan vahingossa alle 2 000 henkilön otokselle annettu kevyempi regiimi ylsi 90 prosentin tehoon. Siinä rokotettaville annettiin vahingossa ensin puolikas annos ja noin kuukauden päästä kokonainen annos.

Astra Zeneca ja Oxford on toistaiseksi voinut esittää vain arvailuja siitä, miksi näin päästiin parempaan tehokkuuteen. Viranomaisten kannalta ratkaistavaksi muodostuu se, riittääkö näin pieni otoskoko määrittämään massarokotuksissa käytettävän annostuksen.


Lähinnä kiinnosti nuo prosentit. Se ihmetyttää miksi erityisesti Modernalla pitäisi päästä tökkimään, jos Pfizer on parempi. Pitäkööt jenkit sen hyvänään. Mutta olisikohan Astra Zeneca elimistölle siedettävin?

MrKAT

Venäjällä kipristellään täysraittiuden kurimuksessa?  Ei ihme jos Venäjällä ollaan enempi "rokoteskeptisiä" kun
Sputnik V -rokotteen eka pistoksen jälkeen pitäisi olla 42 päivää ilman alkoholia.

Moscow rolls out Sputnik V COVID-19 vaccine to most exposed groups
...
Deputy Prime Minister Tatiana Golikova said on Friday that the vaccinated should avoid public places and reduce their intake of medicine and alcohol, which could suppress the immune system, within the first 42 days after the first jab.

- https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN28F09G?__twitter_impression=true

Tuota vastaan voi venäläisen mieli tapella kahdella eri tasolla:
   1. "Ei hemmetti, 42 päivää raittiinako?!" 
   2. "Mitä hemmettiä tuossa höpistään!?! Vodkahan vahvistaa kehomme suojausta, sillähän me taisteltiin
      radioaktiivista Tsernobyl-laskeumaakin vastaan, vodkan juonti esti säteilysairautemme."

Muuten, Roosterin kanssa otin kerran vähän yhteen 2:sta. Hän arveli "juoppojen tuurin" johtuvan alkoholin infektioilta suojaavasta vaikutuksesta. Päihdelääkäri Kaarlo Simojoki kumosi tämän, alkoholi alentaa elimistön vastustuskykyä, heikentää immuunisuojaa. Juopot on alttiina tulehduksille, keuhkokuumeille jne.

"Hyväosaiset ja korkeapalkkaiset osaavat jopa kadehtia minimitoimeentulolla sinnittelevien tukia! Se minusta on ihan erityisesti suomalainen kateuden laji." - Minna Pärssinen, YLE:n ulkomaantoimittaja

Norma Bates

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007667955.html?fbclid=IwAR191F40zSyX0KF0x0EryUOICIuphrTs66mxbBAk-ordqLI4qOUjsiDEVwo

Suomessa kehitettävän koronarokotteen rahoitus on osoittautunut haasteelliseksi. Vaikeudet saattavat ainakin osittain johtua rokotekehitystä tukevan Rokote Laboratories Finland -yrityksen perustamista edeltävistä keskusteluista viime keväältä.

Yrityksen perustajia ja hallituksen jäseniä ovat uutta nenäsuihkeena annettavaa koronarokotetta kehittävät professori Kalle Saksela Helsingin yliopistosta, akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta ja professori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta sekä diplomi-insinööri Pasi Kemppainen.

Tutkijat ovat valittaneet, ettei rokotteen tutkimukseen ja tuotekehitykseen tunnu löytyvän rahoitusta, vaikka kyseessä olisi mahdollisesti yleisestikin rokotekehityksen mullistava keksintö.

– Totuus on se, että kiinnostuneita rahoittajia kyllä löytyy, mutta perustajat ovat saaneet päähänsä, että rahoitettavan toiminnan tulisi tapahtua voittoa tavoittelemattoman osakeyhtiön kautta, kertoo eräs sijoittaja Taloussanomille.


Joskus hyve on pahe. Kuitenkin elämme kapitalistisessa maassa.

Norma Bates

https://rokotetutkimus.fi/blogi-adjuvantti-tehostaa-rokotteen-vaikutusta/?fbclid=IwAR3vAKCGhanXMXPcuvlsY4fYBYcpIrrj_czTCPWmUfVo_kGTUtd-e7nvitU

Aiheuttiko Pandemrix-rokotteen adjuvantti narkolepsian?

Ei ainakaan yksinään. Tarvittiin epäonninen yhdistelmä sopivia perintötekijöitä, sikainfluenssavirukseen liittyviä tekijöitä ja mahdollisesti myötävaikuttavana tekijänä adjuvantti, joka tehosti rokotteen aiheuttamaa autoimmuunireaktiota elimistön oreksiinireseptoria ilmentäviä hermosoluja kohtaan. Keskeistä autoimmuunireaktion muodostumiselle oli rokotteessa olleen viruksen ydinproteiinin samankaltaisuus kyseisen oreksiinireseptorin kanssa. Tämän puolesta puhuu myös havainto, että narkolepsiaa esiintyi normaalia enemmän Kiinassa rokottamattomilla sikainfluenssan sairastaneilla.

Jostakin syystä haittavaikutus painottui alle 20-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin.

Osassa koronarokotteita käytetään samaa tehosteainetta kuin Pandemrix-rokotteessa, eli Skvaleenia. On mahdollista, että tällainen rokote tulee käyttöön myös Suomessa, vaikka nyt tutkimuksissa pisimmällä olevat rokoteaihiot eivät tätä tehosteainetta sisällä. Erityisesti ikääntyneet voivat kuitenkin tarvita rokotteen, joka saa aikaan mahdollisimman vahvan suojavaikutuksen. Heille tällaisen tehosteainetta sisältävän rokotteen käyttäminen voi olla hyvin perusteltua. Iäkkäillä rokotteen hyvä suojateho on erityisen tärkeää ja toisaalta Pandemrix-rokote ei ole aiheuttanut merkittäviä haittavaikutuksia aikuisilla.

Adjuvantti on siis olennainen osa perinteisiä proteiiniantigeenejä sisältäviä rokotteita. Rokotetutkijoiden likainen salaisuuden paljastuttua, kiitos banaanikärpästutkijoiden, on adjuvanttienkin osalta nyt mahdollista siirtyä empiirisistä havainnoista rationaaliseen suunnitteluun.

Toistaiseksi kuitenkin myös alumiini toimii edelleen tyypillisesti oikein hyvin. Lähes satavuotinen käyttö varmistaa sen, että yllättäviä haittavaikutuksia ei ole odotettavissa.


Hesarin artikkelissa heinäkuulta mainittiin että useisiin koronarokotteisiin tulee tuo apuaine. Mutta ne eivät sitten näemmä ole ehtineet loppusuoralle? Vai käykö niin että kun nyt tulossa oleva (mikä sitten lieneekään) rokote loppuu kesken, niin iäkkäämmille aletaan iskeä noita Skvaleenia sisältäviä piikkejä? Missä iässä alkaa iäkkyys?

Tänään Ylen uutisvirrassa:

https://yle.fi/uutiset/3-11212596?fbclid=IwAR0UWcrt3axDcpzYzomOg9CE4e4-b14hq1cP8v5u2AiQWcUaopIVpUd8un0

7.12. klo 22.00 Asiantuntija uskoo, että suomalaiset ottavat koronarokotteen: "Aikuisten osalta oletan, että mennään yli 70 prosentin"

Suomessa esiintyy pelkoja koronarokotetta kohtaan. Ylen A-studiossa vierailleen Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan on ymmärrettävää, että uusi rokote herättää huolia ja korostaa, että on viranomaisten vastuulla kertoa rokotteesta ja sen riskeistä avoimesti, jotta epäilyt hälvenevät. Hän uskoo, että lopulta suurin osa suomalaisista tulee rokotteen ottamaan.
– Aikuisten osalta oletan, että mennään yli 70 prosentin, ja sillä päästään tämä epidemia nujertamaan.

Moni muistaa yhä kymmenen vuotta sitten sikainfluenssarokotteen aiheuttamat narkolepsiatapaukset. Rämet muistuttaa, ettei nyt kehitetty koronarokote ole sikainfluenssarokotteen kaltainen.
– Niillä ei oikein ole mitään muuta yhteistä kuin tämä rokote-sana. Tässä on kyseessä eri teknologia, ihan täysin eri viruksen osat tai antigeenit. Tässä nykyisessä rokotteessa ei ole tätä samaa tehosteainetta, eli jos haittavaikutuksia tulisi, niin se on hyvin epätodennäköistä, että se haittavaikutus olisi nimenomaan narkolepsia.


Pelkäänkin nyt sitten pääasiassa autoimmuunireaktiota.  :P

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - joulukuu 08, 2020, 12:51:42

Ylen A-studiossa vierailleen Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan...
.. Rämet muistuttaa, ettei nyt kehitetty koronarokote ole sikainfluenssarokotteen kaltainen.
– Niillä ei oikein ole mitään muuta yhteistä kuin tämä rokote-sana. Tässä on kyseessä eri teknologia, ihan täysin eri viruksen osat tai antigeenit. Tässä nykyisessä rokotteessa ei ole tätä samaa tehosteainetta, eli jos haittavaikutuksia tulisi, niin se on hyvin epätodennäköistä, että se haittavaikutus olisi nimenomaan narkolepsia.[/i]
Tänään näin tuon A-studion uusinnan ja Rämet taputti narkolepsiariskin tuolla aika lailla myytiksi tämän rokotteen osalta.
"Hyväosaiset ja korkeapalkkaiset osaavat jopa kadehtia minimitoimeentulolla sinnittelevien tukia! Se minusta on ihan erityisesti suomalainen kateuden laji." - Minna Pärssinen, YLE:n ulkomaantoimittaja

Jaska

Espanjantauti oli poikkeuksellisen tappava influenssapandemia jonka aiheutti influenssavirus-A:n alatyyppi H1N1. Suomessakin espanjantautiin sairastui 1918-1920 210 000 ihmistä ja kuoli 20 000. Sikainfluenssan virusrakenne oli samanlainen kuin espanjantaudilla.

Covid-19:n eli koronavirustauti 2019:n aiheuttaja on koronaviruksiin kuuluva Sars-CoV-2. Suhteessa asukaslukuun Suomi on Euroopan maista parhaiten pystynyt vastaustamaan pandemiaa. Todettuja tartuntoja on nyt Suomessa melkein 30 000 ja koronaan liittyviä kuolemia alle 500. Maailmassa todettuja tartuntoja on nyt alle 70 miljoonaa ja kuolleita alle 2 miljoonaa. Kuten Suomi useat maat ovat ovat ryhtyneet mittaviin rajoitustoimiin taudin hallitsemattoman leviämisen estämiseksi.

Kun Suomessa koronakuolleita on alle sata ihmistä miljoonaa asukasta kohden, niin Yhdysvalloissa ja Ruotsissa on lähes tuhat ja Belgiassa tuhatviisisataa.

Norma Bates

Eilen kun EU:n tilannetta katsoin, Islannilla ja Irlannilla meni kyllä paljon paremmin kuin Suomella. Ja on mennyt jo useamman päivän ajan.

Aave

BBC:llä oli pari päivää sitten rokotteiden vertailutaulukko, josta kuvakaappaus tässä.

Varastoinnin osalta mielenkiintoista, että tuo Pfizerin rokote täytyy säilyttää -70 celsiusasteen pakkasessa. Hintahaitarikin on varsin kova.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Pfizerin tietokantaan on murtauduttu, ja koronarokotteen resepti varastettu: uutistoimisto Reuters.

Mikäli kyseessä on valtiollinen toimija, Kiina se ei kuitenkaan voi olla. Pfizerin rokotetteen (Joka on myös Saksan valtion rahoittama, vaikka valmistaja on yhdysvaltalainen) jakeluoikeudet ovat Pfizerillä, Biotechillä ja Fosunilla. Fosun on kiinalainen yhtiö, ja sillä on lailliset jakeluoikeudet rokotteeseen.

Rokotteen valmistamiseen täytyy olla riittävän hyvin varustettu laboratorio, ja rokotteen reseptin lisäksi komponentit saatavilla. Saa nähdä, onko tästä rokotteesta tulossa väärennöksiä markkinoille.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Anders

Rokotteen alkuaikojen kehittäminen tuntuu moraalittomalta puuhalta. Ainakin Long Play-julkaisun artikkelin, "Suuri kiitos karjakoille", mukaan.

LainaaNiinpä hän perheineen meni maatilalle, jossa tautia esiintyi, otti eritettä lehmän rokkorakkulasta ja raapi sitä parsinneulalla perheenjäsenten käsivarsiin.

Tarinat kertovat, että naapurit suhtautuivat kokeeseen vihamielisesti. Jotkut jopa pelkäsivät, että Jestyille kasvaisi pedon sarvet.

Hoito kuitenkin tehosi. Vaikka perheenjäseniä myöhempinä vuosina altistettiin isorokolle, he pysyivät sille immuuneina.Vuosisadan lopussa gloucestershireläinen lääkäri Edward Jenner alkoi testata asiaa systemaattisesti. Toukokuussa 1796 hän otti rakkonestettä eräältä lehmärokkoa sairastavalta karjakolta ja levitti nestettä pienen pojan käsivarteen, jossa oli haava. Kuuden viikon jälkeen Jenner altisti pojan isorokolle, mutta poika ei saanut tautia silloin eikä myöhemmissäkään kokeissa.

Otetaan sairas lehmä ja hierotaan sen eritteitä (omillekin) lapsille tehtyihin haavoihin. Sitten kokeillaan tartuttaa isorokko. Katsotaan. että saako isorokon vai ei. Tiede vaatii uhrauksia...
"Tuotannon nopeuttaminen on vähän sama asia kuin jos sanon kissalle, että istu. Ei se noin vain istu", Rämet sanoo.