Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Rokotteet - historiaa ja nykypäivää

Aloittaja Norma Bates, kesäkuu 03, 2020, 22:07:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hippi

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - toukokuu 08, 2021, 21:07:23
Jokunen prosentti ihmisistä ei kestä, että heitä piikitetään.

Onkohan tuota tutkittu, jotta mistä piikkikammo on syntyjään? Sama ihminen, joka pelkää pistosta, saattaa sietää isoakin muunlaista kipua. Tuosta voisi päätellä, että kyse ei olisi pelkästään kipukynnyksen mataluudesta. Toisekseen tuli mieleen, jotta onkohan ihan sattumaa, mutta kaikki tuntemani piikkikammoiset ovat miehiä  :o
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: mikainen - toukokuu 08, 2021, 23:35:11
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 08, 2021, 21:27:15
Kun en ollut rokotuksia saanut sitten teinivuosien viimeksi, minulle oli yllätys että koronarokotteen pisto sattui ihan oikeasti. Jokusen kerran olen verta luovuttanut ja labroissa tuli rampattua alvariinsa yhdessä vaiheessa, eikä veren kuppaus erikoisemmin sattunut yhdelläkään kertaa. Onko siis niin että suoneen pistäminen ei satu, mutta lihakseen pistäminen sattuu?

Yksi lysti minulle se kipu oli, mutta ehkä sitä sitten jotkut säikähtää. Mene tiedä.

Hämärä mielikuva että kävin duunin vuoksi 1980-luvun lopulla keuhkoröntgenissä. Ihan terveenä siis.

Saattaa olla rokottajan taidoistakin kiinni. Minä en tuntenut hädin tuskin mitään, jälkikäteen vähän jomotti.

Vaikea sanoa. Läsnä oli ainakin neljä, vai oliko viisikin naista, ja rokottaja oli heistä iäkkäin, joten olettaa voinee että taitavin. Osa oli kai paikanpäällä opiskelijoiden ominaisuudessa, ei tarkemmin kerrottu. (Vai opiskelivatko kenties jopa pistämistä, sillä kertaa katsellen.)

Somessa jotkut puhuneet että käsi kipeytyi. Joillakin pidemmäksikin aikaa. Minullahan oli vaan vartti kuin kuin olisi potkaistu käteen, ja sitten ehkä päivä tai korkeintaan pari että jos käsivarren nosti suoraksi, niin "tuntui", mutta ei sattunut kauheammin.

a4

#182
Lainaus käyttäjältä: Hippi - toukokuu 09, 2021, 08:51:43
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - toukokuu 08, 2021, 21:07:23
Jokunen prosentti ihmisistä ei kestä, että heitä piikitetään.

Onkohan tuota tutkittu, jotta mistä piikkikammo on syntyjään? Sama ihminen, joka pelkää pistosta, saattaa sietää isoakin muunlaista kipua. Tuosta voisi päätellä, että kyse ei olisi pelkästään kipukynnyksen mataluudesta. Toisekseen tuli mieleen, jotta onkohan ihan sattumaa, mutta kaikki tuntemani piikkikammoiset ovat miehiä  :o

Joka kymmenes suomalainen kärsii piikkikammosta. Neulapelko ei ole vain lasten juttu, mutta useimmiten se on peräisin lapsuudesta. Helpotusta kammoon voi saada osaavan laboratoriohoitajan avulla, mutta eroon siitä voi päästä ainoastaan toistuvien onnistumisten avulla.

Useimmat pelkäävät piikistä johtuvaa kipua, mutta toisia kuvottaa ajatus, että neulalla joko viedään jotain kehosta pois tai kehoon laitetaan vierasta ainetta.

Toisille riittää, että tilanne hoidetaan nopeasti ja huomaamattomasti, toiset puolestaan alkavat itkeä hysteerisesti ja vaativat rauhoittelua. Pahimmillaan pelkotila on aiheuttanut pyörtymisiä tai jopa kouristuskohtauksia.

Erikoista Härmän vastaanotolla on se, että laboratoriohoitaja kärsii itsekin piikkikammosta. Oma kammo on peräisin lapsuuden kokemuksesta. Miten piikkikammoinen laboratoriohoitaja voi tehdä työtään?
- Kyllä minä pystyn muista ottamaan näytteet, kunhan itsestäni ei oteta, Härmä nauraa ja vakavoituu:
- Se on minulle vahvuus, sillä pystyn ymmärtämään asiakasta hyvin ja oma kammoni on muokannut tapaani kohdata asiakkaat.

Tärkeintä on kuunnella, osata lukea asiakasta ja sopeuttaa toimintaa, jotta asiakkaalle saa luotua turvallisen olon.

Härmän kokemuksen mukaan piikkikammoa esiintyy hieman enemmän miehillä kuin naisilla. Miehet myös pyörtyilevät vastaanotolla naisia useammin.

- Me tarvitsemme rokotuksia suojautuaksemme taudeilta. Miehille puhun siitä, että autossakin on vuosihuolto, niin pitää olla myös 50 vuotta täyttäneillä miehillä. Peruskokeet kerran vuodessa on ihmisen paras henkivakuutus, Härmä muistuttaa.

https://www.terveystalo.com/fi/Yritystietoa/Ajankohtaista/Piikkikammo-ei-ole-vain-lasten-juttu/


Piikkipelosta kärsivien määrästä ei ole tiettävästi tehty tutkimusta, mutta ammattilaisten valistunut arvio on, että noin kymmenesosa ihmisistä pelkää rokottamista ja verikokeen ottamista.

– Kun asiasta on keskusteltu kollegoiden kanssa, niin tuohon arvioon on päädytty, sanoo laboratoriohoitaja ja palveluesimies Laura Härmä Terveystalo Myyrmäestä.

– Miehet pyörtyvät rokotettaessa tai verikoetta otettaessa useammin kuin naiset, ja Laura Härmä arvelee, että se johtuu armeijakokemuksista. Siellä piikkejä on ainakin ennen annettu "liukuhihnalta", mikä voi jäädä ikävänä kokemuksena mieleen.

https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/piikkikammo-saa-raavaat-miehetkin-pyortymaan-ja-useammin-kuin-naiset

Aikmofobia on terävien esineiden sairaalloinen pelko. Terävä esine voi olla esimerkiksi puukko, kynä tai neula[1]. Pelkkää neulakammoa kutsutaan belonefobiaksi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aikmofobia

It is estimated that at least 10% of American adults have a fear of needles, and it is likely that the actual number is larger, as the most severe cases are never documented due to the tendency of the sufferer to avoid all medical treatment.

An evolutionary psychology theory that explains the association to vasovagal syncope is that some forms of fainting are non-verbal signals that developed in response to increased inter-group aggression during the paleolithic. A non-combatant who has fainted signals that they are not a threat.[5] This might explain the association between fainting and stimuli such as bloodletting and injuries.

the most common type of needle phobia, affecting 50% of those afflicted, is an inherited vasovagal reflex reaction.

Associative fear of needles is the second most common type, affecting 30% of needle phobics. This type is the classic specific phobia in which a traumatic event such as an extremely painful medical procedure or witnessing a family member or friend undergo such, causes the patient to associate all procedures involving needles with the original negative experience.

Resistive fear of needles occurs when the underlying fear involves not simply needles or injections but also being controlled or restrained. It typically stems from repressive upbringing[citation needed] or poor handling of prior needle procedures (for example, forced physical or emotional restraint).
This form of needle phobia affects around 20% of those afflicted.

Hyperalgesic fear of needles is another form that does not have as much to do with fear of the actual needle. Patients with this form have an inherited hypersensitivity to pain, or hyperalgesia. To them, the pain of an injection is unbearably great and many cannot understand how anyone can tolerate such procedures.

This form of fear of needles affects approximately 10% of people with needle phobia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_needles

Karikko

^
Pistos ei yleensä juurikaan satu, ellei pistettävä jännitä sitä lihasta johon pistetään, tai sitten pistäjä pruuttaa aineen turhan nopeasti kohteeseen.

Voihan sitä olla "kokemattomalla pistämisen kohteella olla jännityksiä ja pelkoja niiden suhteen.

Mutta rokotuksia jonotettaessa- kuten esimerkiksi aikoinaan armeijassa joku saattoi kupsahtaa se voi kyllä johtua hapen puutteesta ja siitä johtuvasta tilasta- samaa pyörtyilyä tapahtui joskus koulussa, kun ahtaissa tiloissa seisottiin pitkiä aikoja ja kuunneltiin vieri vieressä juhlimis-salissa jotain seremoniaa- mitä kulloinkin.

"Ahdistusta piikin ottamisessa voi kyllä aiheuttaa se, ettei saa kiusaajaansa vetää turpaan, jos se piikitys sattuu..

Norma Bates

https://www.bbc.com/news/health-57075503

https://www.verkkouutiset.fi/tallaisia-sivuvaikutuksia-koronarokotteiden-sekoittamisesta-tulee/#8ca3aa69

Koronarokotuksen sivuoireet ovat normaalia voimakkaampia, kun eri rokotteita yhdistetään, uutisoi BBC.

Herää kysymys että korreloivatko voimakkaammat sivuoireet voimakkaamman tartunta- tai sairaussuojan kanssa.

kertsi

^ Jostain luin, että korreloisi mahdollisesti.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Tieteen Kuvalehti heittelee linkkejä s-postiini. Törmään sitten aina tietoon että pitäisi tehdä tilaus, jos linkkejä avaan. Mutta nyt googletin tämän uusimman VITT-uutisen, ja löytyi tällainen linkki:

https://www.duodecimlehti.fi/duo16191

SARS-CoV-2-adenovirusvektorirokotteet ja tromboosit - uusi oireyhtymä VITT

...

Oireet alkoivat tai potilaat hakeutuivat sairaalaan 5-16 vuorokautta ensimmäisen rokotuksen (Vaxzevria, ChAdOx1 nCov-19 -rokote) jälkeen. Potilaista 13 oli naisia ja kolme miehiä. Iältään sairastuneet olivat 22-54-vuotiaita. Mitään erityisiä trombooseille altistavia tekijöitä tai muita tapauksia yhdistäviä ominaisuuksia ei näyttäisi sairastuneilla olleen. Tyypillistä oli, että kaikille potilaille kehittyi trombosytopenia ja D-dimeeri oli suurentunut. Huolimatta hoidoista, norjalaisten potilaista kuoli 3/5 ja saksalaisten 6/11. Veren hyytymisprofiilin osalta taudinkuva muistutti hepariinin aiheuttamaan trombosytopeniaa (HIT). Potilaat eivät kuitenkaan olleet saaneet ennen sairastumistaan hepariinia. Potilailta löytyi verestä verihiutaletekijä 4:ään (PF4) kohdistunutta vasta-ainetta. Oireyhtymän hoito on hankalaa, koska potilailla voi olla samanaikaisesti trombooseja ja verenvuotoja. Suonensisäisen immunoglobuliinin anto näyttää normalisoivan verihiutaleiden määrän ja voi auttaa hyytymien varsinaisessa antitromboottisessa hoidossa. Molemmat ryhmät ovat nimenneet oireyhtymän samalla nimellä: rokotteen aiheuttama immuuni tromboottinen trombosytopenia eli VITT (Vaccine-induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia). Lisäksi samassa lehdessä julkaistiin englantilaisten tutkimus 23 adenovirusvektorirokotetta saaneesta iältään 21-77-vuotiaasta potilaasta, joista seitsemän menehtyi (Scully M ym. N Engl J Med 2021 DOI: 10.1056/NEJMoa2105385). Näistä 22 potilaalla havaittiin PF4-vasta-aineita veressä.

Norma Bates

– Se on ihan selvää, että jo yksi rokote suojaa sairaalaan joutumiselta, myös silloin, kun on kyse tästä Intian variantista (Delta-muunnos), Järvinen sanoo.

Isossa-Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan jo yksi rokoteannos antaa yli 50–60 prosentin suojan sairaalahoitoa vaativalta koronataudilta. Tutkimusta tehtiin populaatiopohjaisesti ja siinä olivat mukana sekä Delta- että Alpha-variantti (ent. Britannian muunnos).

Rokotteen toinen annos suojaa sairaalareissua vaativalta koronataudilta jo noin 85–90 prosenttisesti. Suoja siis lisääntyy toisen annoksen myötä merkittävästi.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008069110.html?fbclid=IwAR3Lv4vYSGoSKy1_-g0TSM0D_hksnYww07igPg907UWGg6xxEcGFOM53L7M

Toope

Ihmetyttää minuakin, ovatko nuo rokotteet niin tehokkaita, jos ja kun variantteja kuulemma tulee?
Aidsia, influenssaa ja flunssaa kohtaan ei ole juuri toimivia rokotteita... :o

Älkää ymmärtäkö väärin, itse uskon rokotteisiin, nehän ovat monia bakteeriperäisiä tauteja nujertaneet, sikäli kannatan rokotuksia. Mutta kyseessä on muuntuva virus?

Toope

Jokaista varianttia kohtaanko tarvitsemme uuden rokotteen?

Hippi

^
Osaan tarvitaan ja osaan ei. Noita koronarokotteita tosin on helpompi muokata uusiin tarpeisiin verrattuna perinteisiin rokotteisiin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

Mahdollisesti uudet kausi-influenssarokotteet on oleva tätä uutta mRNA-tyyppiä (Pfizer ja Moderna), tai sitten niitä riittää vain rikkaille. Saa nähdä.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

a4

Hieman toisenlaista näkökulmaa Suomen hienoon rokotusvauhtiin:

Pelastukoon ken voi – rikkaat maat hamstraavat koronarokotteita epäeettisesti, vaikka se ei ole edes tautiopillisesti järkevää
Perussa ei ole koronarokotteita, koska rikkaat maat veivät ne. Veronmaksajat rahoittivat rokotteet, mutta lääkeyhtiöt ja Bill Gates veivät voitot. Pakkolisenssi vähentäisi kuolemia, mutta Eurooppa ei suostu.

https://voima.fi/artikkeli/2021/pelastukoon-ken-voi-rikkaat-maat-hamstraavat-koronarokotteita-epaeettisesti-vaikka-se-ei-ole-edes-tautiopillisesti-jarkevaa/

Toope

https://www.verkkouutiset.fi/osmo-soininvaara-rokotekieltaytyjat-eivat-voi-luottaa-laumasuojaan/#32576881
Israel on rokotuttanut eniten, eivät voi luottaa silti rokotesuojaan, koska virus muuntautuu. = Uusia rokotuksia.
Minusta jokin mättää tuossa, kun sanovat, että virusta vastaan voidaan suojautua, mutta toki ei influenssa tai flunssaviruksia vastaan...?
Nehän tulevat liki joka vuosi?
Tietääkö Soininvaara asiasta yhtään mitään?

Hippi

Tavallista flunssaa vastaan on aivan turha haaskata ruutia ja rahaa, sillä tauti menee ohi levolla ja tarvittaessa kuumetta alentavalla käsikauppalääkkeellä olo helpottuu. Lähimmäisiä ja muita kanssaeläjiä ajatteleva flunssainen pysyttelee myös pahimman ajan kotona eikä lähden muita tartuttamaan.

Influenssaa vastaan korotetaan vuosittain halukkaat. Sitä vastaan valmistetaan vuosittain aina uusi rokote sen mukaan, mikä on paras arvaus leviävän viruksen tyypistä / alatyypistä.

Korona tulee asettumaan tuohon Influenssan rinnalle. Rokote muotoillaan kulloinkin liikkeellä olevan tyypin mukaan niin, että pahimmilta tautimuodoilta toivon mukaan tullaan säästymään. Tämäkin tulee olemaan eräänlaista kilpajuoksua.

Onhan tuo jo monesti todettu, että korona on tullut jäädäkseen. Ei siitä tulla pääsemään eroon, sillä se on liian laajalle levinnyt ja edelleenkään rokottaminen ei täysin poista koronan leviämistä ja tarttumista. Rokote on suunnattu vakavan tautimuodon saamista vastaan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️