Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Rasismi, yleisketju

Aloittaja kertsi, kesäkuu 05, 2020, 13:04:59

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Kopek - syyskuu 14, 2022, 12:28:33
Olet mukana turistiryhmässä Afrikassa. Joukossa on monen näköisiä ja monen maalaisia ihmisiä. Koetko kuuluvasi enemmän suomensomalien ryhmään vai ruotsinvalkoihoisten ryhmään, kun kävelette Afrikkalaisissa kylissä, vaikkapa Somaliassa. Kokevatko suomensomalit olevansa tuossa tilanteessa ennen kaikkea suomalaisia ja viihtyvänsä mieluummin valkoihoisten suomalaisten kuin mustaihoisten somalialaisten keskuudessa.

En odota, että kysymyksiin vastattaisiin. Tällaisissa asioissa vaikuttavat nimittäin lukuisat seikat eivätkä pelkästään edellä mainitut. Vastaus riippuu niistä kaikista.

Olisin varmaankin porukoissa Kopekin kanssa. Istuttaisiin turistibussin takapenkillä ja vertailtaisiin vehkeitä.  ;D
Tarkoitan luonnollisesti kuvauskalustoa.

Jostain yhteisestä keskustelut aina lähtevät liikkeelle. Tupakoitsijat ainakin löytävät aina toisensa. Mutta terveellisimpiäkin yhteisiä harrastuksia turistiryhmistä varmasti löytyy. Välttämättä se ensimmäinen kontakti, eli ruåtsalainen, ei ole koko reissun kestävä kaveri, vaan useinkin joku sellainen, joka ei etukäteen vaikuta läheiseltä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

Jos nyt ylipäätään lähtisin jollekin turistireissulle, niin en todellakaan haluaisi ryhmittäytyä johonkin yhteen porukkaan, joka vielä koostuisi itseni kaltaisista otuksista. Turistina hyörimisen idea kai on juuri löytää erilaisia ihmisiä ja erilaista elämäntapaa ja tutustua niihin. Vain suomalaisilla eläkeläisillä on aurinkorannalla lihapullabaari, jossa käytyään kehuvat espanjalaista ruokaa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Kopek

Lainaus käyttäjältä: kertsi - syyskuu 14, 2022, 12:55:54
Lisäys. Bloldasin lainauksessani sen kohdan, joka erityisesti ärsytti, ja jota erityisesti kommentoin.

Poiminta tämän päivän politiikkaradiosta:

"Meillä on tietty porukka, joka rummuttaa aika kovaan ääneen sitä, että olenpas nyt sitten tämän ja tämän seksuaalisen suuntauksen edustaja, ja minulla on etnisyyksiä on, tällaisia juuria täällä ja täällä..."

Tuo vain osoituksena siitä, että en ole ainoa, joka on huomannut sen, miten etnisyyttä käytetään tehostekeinona, kun pyritään saamaan näkyvyyttä ja asemia yhteiskunnassa.

Jos tuollainen mielipide ärsyttää, niin se ärsyttää. Minkä sille mahtaa. Saahan sitä ärsyyntyä.

Onko politiikkaradiossa esiintyneen henkilön (oletan, että ei tietenkään, koska henkilö ei ole minä) näkemys vouhkaamista ja pohjautuuko se tahalliseen vääristelyyn ja valheisiin, ja onko se rasistista... (katsokaa tähän kuuluva sana Kertsin kirjoituksesta)?

Ehkä pitäisi olla "kielletyt mielipiteet" luettelo, josta voisi katsoa, millaisia käsityksiä saa esittää. Eihän tässä kohta uskalla olla mistään mitään mieltä, kun aina joku loukkaantuu.

Kopek

#2058
Rasistin perillisten raha ei kelpaa.

Australialainen miljonääri esitti TV-haastattelussa vuonna 1984 epäkorrekteja mielipiteitä maan alkuperäisasukkaista. Hän kuoli vuonna 1992.

Miljonäärin aikoinaan perustama yhtiö Hancock Prospecting teki tänä vuonna rahakkaan sopimuksen austaralialaisen koripallojoukkueen kanssa. Yksi joukkueen pelaajista - aboriginaali - kuitenkin sanoi, että hän kokisi epämukavaksi pitää peliasussaan firman logoa (she was uncomfortable wearing the logo). Olihan firma rasistin perustama.

Sopimus peruttiin.

https://www.bbc.com/news/world-australia-63340414

Löytyisiköhän Suomesta vastaavia tapauksia. Jonkin suuryhtiön pomo olisi aikoinaan sanonut jotain rasistista, ja yhtiö olisi tämän johdosta kirottu vielä 30 vuottan pomon kuoleman jälkeenkin.

Miksihän ihmiset höläyttelevät mitä sattuu.


https://youtu.be/h-RV9reCDbY


Norma Bates

Meinasin ihmetellä että mitä väliä aataminaikuisilla mölinöillä, mutta oli sen ukon ölähdys melko sakeaa settiä. Sitten muistin että parikymppisenä erosin kirkosta. Osin sen takia että en voi yhtyä uskontunnustukseen, kun uskon eri tavalla. Osin kirkollisverosta päästäkseni.

Mutta varsinainen sysäys eroamiseen oli se että luin noita- ja kerettiläisvainoista, ja totesin etten halua olla mukana murhanhimoisessa organisaatiossa.

Kopek

CNN ihmettelee, miksi yhtiöt irtisanovat mainossopimuksia Kanye Westin kanssa vasta nyt, kun syynä on antisemitistmi - eikä aikaisemmin, kun West esitti mustia loukkaavia rasistisia näkemyksiä.

Syy on yksinkertainen: Musta ihminen ei voi olla rasisti eikä ainakaan rasisti mustia kohtaan. Jos West olisi ollut valkoihoinen, sopimukset olisi sanottu irti jo aikaa sitten.

Mitä Westin pahat sanat ja teot ovat olleet. CNN luettelee muutamia.

West on sanonut, että orjuus oli valinta ja rasismi on aikansa elänyt käsite. Lisäksi hän on pitänyt paitaa, jossa lukee "White lives matter".

Eikö se orjuus joidenkin valinta ole ollut? Afrikkalaiset mustat pyydystivät toisia afrikkalaisia mustia ja myivät heidät orjakauppiaille, jotka kuljettivat orjat Amerikkaan. Myös afrikkalaisia toimi orjakauppiaina. Yhdelle entisaikojen orjakauppiaalle ja itsenäisyystaistelijalle on pystytetty patsas Lagosiin.

Efunroye Tinubu (c. 1810 – 1887), born Ẹfúnpọ̀róyè Ọ̀ṣuntinúbú, was a powerful Yoruba female aristocrat, merchant, and slave trader in pre-colonial and colonial Nigeria.

https://en.wikipedia.org/wiki/Efunroye_Tinubu

Ei mustien vieminen orjina Amerikkaan ollut pelkästään valkoisten toimintaa, vaan Afrikan puolella mukana oli myös mustia. Orjuudella oli Afrikassa pitkä perinne. Laivoilla Afrikan rannikolle saapuneet valkoiset orjakauppiaat eivät luultavasti olisi saaneet suuria lasteja, jos apuna ei olisi ollut paikallisia. Yksin toimimalla he olisivat voineet päästä hengestään.

On mielipidekysymys, onko rasismin käsite aikansa elänyt vai ei. Sitä hehkutetaan joka paikassa niin kuin eläisimme synkintä rotusorron aikaa, minkä ihmiskunta on kokenut. Rasismia siellä, rasismia täällä, joka puolella rasismia. Ehkä voisi jo vähän hellittää, mutta sen sijaan taidetaan vain lisätä kierroksia.

Entä Westin kolmas synti: Vääränlainen paita.

Jos kerran on hyväksyttävää sanoa, että mustien elämällä on merkitystä, miksi ei ole hyväksyttävää sanoa, että valkoisten elämällä on merkitystä? Vai eikö sillä olekaan merkitystä? Ollaanko jo siinä pisteessä?

https://edition.cnn.com/2022/10/29/entertainment/kanye-west-antisemitism-anti-black/index.html

Kopek

Yle-Uutiset:

(Sensuroitu) käyttö ampaisi Twitterissä lähes 500 prosentin kasvuun sen jälkeen, kun palvelu siirtyi Elon Muskin omistukseen, sanoo instituutti

https://yle.fi/uutiset/3-12670294

Jos joitakin ihmisiä loukkaa tietty sana, niin minä en pidä eräästä toisesta sanasta - siksi sensuroin sen uutisesta.

Kuten olen monta kertaa sanonut, kannatan tasa-arvoa eli sitä, ihmisillä on samat oikeudet etnisestä alkuperästä ja uskonnosta ja yhteiskuntaluokasta ja niin edelleen riippumatta. Se, että yhteen etniseen ryhmään kuuluvilta kielletään jokin asia, mutta sallitaan se toiseen etniseen ryhmään kuuluville, ei istu ajatteluuni.

Suomalaisille homma on sentään yksinkertainen, mutta entäpä joidenkin muiden kielten puhujille.

Kun kerran se yksi sana on kielletty, suomalaiset voivat sanoa "musta" ainakin siihen saakka kunnes sekin kielletään. Mutta joissakin maissa ei voi sanoa edes musta, koska... arvaatte varmaan.

Currently in Italy, using the term "negro" to refer to a Black person would be considered a racist insult, suggestive of fascist opinions.

Italialaisilla on ongelma, kun heidän "musta" -sanansa alkaa kielletyllä kirjaimella ja on muutenkin kielletty. Portugalilaisia asia ei näytä haittaavan.

Yet, in Portuguese, the socially accepted term nowadays is "negro" (literally, "black"), while "preto" (meaning, in this context, "black-skinned") usually is seen as a possible insult because of societal color bias.

Joillekin se ei kuitenkaan käy, koska jotain pitää kieltää. Sehän on koko tämän asian ydin. Kiellon on oltava maailmanlaajuinen. Eri maat saavat keksiä, mitä kieltävät, kunhan jotain kieltävät.   

But, today some Portuguese people and Portuguese-speaking Blacks prefer the term preto in opposition to Branco.

Väärä sana yritetään kitkeä hinnalla millä hyvänsä - vaikka hyväksymällä mieluummin vanha rasistinen ilmaus, kunhan se alkaa eri kirjaimella.

Vielä on työsarkaa maailmanlaajuisesti, sillä...

In Argentina and Cuba, Negro (Negra for females) is a word commonly usually used to refer to friends or people in general and does not have a racist connotation.

Oma ongelmansa on Yhdysvalloissa ja sen lähellä asuvilla espanjankielisillä. He eivät voi sanoa mustia mustiksi, koska..

Some Spanish-speaking people have adopted the term "negrito" or even "Azulito" (the diminutive of "Azul", the color blue) instead of "negro" to avoid the insulting connotation of the word in English, especially around English-speaking people who do not know Spanish.

Siniset - ? Onko se tulevaisuuden nimitys afrikkalaisia geenejä omaaviin suomalaisiin.

Kyllä näihin ongelmiin jotain keksitään. Sitä odotellessa lähdetään ajelemaan issanilla. Otetaan mukaan ikon-kamera.

https://aaregistry.org/story/negro-the-word-a-history/

https://www.usca.edu/diversity-initiatives/training-resources/guide-to-inclusive-language/inclusive-language-guide/file

a4

^
Sensitiivisyys on juuri sitä että ymmärtää asioita niiden kontekstissa eli esitys-ja asiayhteydessä.
Ihmettelysi tuntuvat kumpuavan juuri tästä.

Maailman jatkuvasti muuttuessa joudumme jatkuvasti omaksumaan uusia ajatuksia ja tapoja. Mikä ei ole helppoa. Ensimmäiset autotkin olivat pelottavia ja outoja ellei jopa helvetillisiä ilmestyksiä kylän raitilla.
Sensitiivisyys tarkoittaa esim. sitä ettei pieraise ruokapöydässä tai hauku hautajaisissa vainajaa.
Ja tavat siis myös vaihtelevat ajasta ja paikasta riippuen.

Toope

Minä en oikein usko, että N-sanan käyttö noin räjähtäisi.
Minä luulen, että propagandisoidaan.

Minusta on hyvä, jos somea/Twitteriä vapautetaan. Ikävää tulee, mutta vähemmän kuin sensuurin kautta.

Norma Bates

Niin kauan kuin on ok sanoa "valkoinen", käytän surutta sanaa "musta". Jos se ihonväri mainittava on.

Norma Bates

Asioita tarkkaileva tuttuni oli laitellut jotain kuvakaappauksia ja kommentoinut että Woke-porukka on tuomassa takaisin rotu(?)erottelua USA:ssa. Oli meinaan kaikenlaista whites only -virtuaalikahvilaa ja minorities only -kuntosalia.

En tiedä mitä tästäkin nyt pitäisi ajatella. Ihmiset ilmeisesti haluavat olla kavereidensa kanssa, ennemmin kuin rassata hermojaan 24/7 suvaitsevaisuustyöllä jossa on ihan pakko olla tekemisissä monien erilaisten ihmisten kanssa. Ehkä se on alkanut kyllästyttämään vähemmistöjäkin.

Jos vähemmistö on seksuaalista tai sukupuolista tyyppiä, niin tokihan he haluavat omia kerhotiloja joissa ei tule turpaan milloin miltäkin urpolta. Ikävää on että esim. muslimivähemmistön edustaja ei sitten hyväksykään sitä seksuaalivähemmistön edustajaa. Sensijaan että kaikki olisivat kaikkien kanssa ja olisi rikas monikulttuurisuus, ennemminkin isot massat rapautuvat pikku ryhmittymiksi joissa puuhastellaan "omien" kanssa. Toisaalta, voiko puhua mistään rapautumisesta, kun tällaistahan se on aina ollut? Porukat ovat viihtyneet omiensa parissa.


Kopek

#2066
Yhdysvalloissa on ongelma.

Tarvitaan paljon maalia ja painokoneita ja kivenmurskaimia, jos kaikkialta hävitetään George Washingtonin nimi. Tyyppihän oli, niin kuin moni muukin aikalaisensa, nykymittapuun mukaan rasisti.

Muutoksen voi tietysti tehdä vähitellen aloittamalla vaikka yliopistosta. Lopuksi annetaan uudet nimet pääkaupungille ja länsirannikolla sijaitsevalle osavaltiolle. Kävisikö kaupungin nimeksi Obamapolis ja osavaltion nimeksi Parksland tai Kingsland Rosa Parksin tai Martin Luther Kingin mukaan.

Ote mielipidekirjoituksesta Washington Post -lehdestä (lehden nimikin on tietysti muutettava):

in order to address the university's systemic racism, institutional inequality, and white supremacy, the school must be renamed, increase black enrollment, select a black president, and adopt decolonized university curriculum.

https://thedcline.org/2022/05/09/caleb-francois-in-the-post-george-washington-university-needs-a-new-name/

MrKAT

^Typerän henkilöpalvonnan hinta tulee maksuun. Ennemmin tai myöhemmin.

Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Karikko


^
Tai sitten vaihdetaan kohdetta ja aletaan uusi henkilöpalvonta, uusin aattein. (Jeesus on historiaa- eikä allahistakaan kaikki tykkää- )  Jumalakin kovin henkilöityy, palvomalla.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 04, 2022, 09:33:02
Asioita tarkkaileva tuttuni oli laitellut jotain kuvakaappauksia ja kommentoinut että Woke-porukka on tuomassa takaisin rotu(?)erottelua USA:ssa. Oli meinaan kaikenlaista whites only -virtuaalikahvilaa ja minorities only -kuntosalia.
Ei ole "whites only", vaan "whites off"- ajattelua.  ???