Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Huh hellettä

Aloittaja kertsi, kesäkuu 24, 2020, 13:48:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Tänne kaikki vinkit siitä, miten voi viilentää itseään ja asuntoaan helteellä, ja miten voi ehkäistä helteen aiheuttamia terveyshaittoja.

Ja saa tähän kirjoittaa hellettä sivuavaa mitä vaan, vaikka omista hellekokemuksistaan.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Helppo kikka, jonka avulla näkee, ovatko munuaiset mahdollisesti pettämässä nestehukan takia (virtsan väri sen kertoo):
https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000006542823.html (Ilta-sanomat)

  (klikkaa isommaksi)

Muista riittävä nesteytys, ja suolaakin tarvitaan helteillä.
(Itse ostan graavilohta tai silliä helteellä.)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Toiseen keskusteluun kolme kommenttiani vastauksena tähän kysymykseen:
https://kantapaikka.net/index.php/topic,103.msg66961.html#msg66961
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 24, 2020, 13:51:11
Helppo kikka, jonka avulla näkee, ovatko munuaiset mahdollisesti pettämässä nestehukan takia (virtsan väri sen kertoo):
https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000006542823.html (Ilta-sanomat)

  (klikkaa isommaksi)

Muista riittävä nesteytys, ja suolaakin tarvitaan helteillä.
(Itse ostan graavilohta tai silliä helteellä.)

Erityisen tarkkana pitää häärätä, jos on taustalla: 
oksentelu, ripuli, kuumeilu, verenvuoto, vakava infektio, leikkaus tai sydämen vajaatoiminta, kertoo osastonylilääkäri, nefrologian professori Patrik Finne HUS:sta.

Munuaisten toiminta heikkenee jo 40. ikävuoden jälkeen
Munuais- ja maksaliiton mukaan tyypillisin munuaisten äkilliseen vajaatoimintaan sairastunut on ikääntynyt, jolla on jo ongelmia munuaisten suhteen ja sen lisäksi monia munuaisten toimintaan vaikuttavia lääkkeitä. Tällöin ulkoinen tekijä kuten elimistön kuivuminen pitkän helteen tai oksennustaudin voi johtaa nopeasti munuaisten vaurioitumiseen.

– Joidenkin verenpainelääkkeiden, ACE-estäjien ja ATR-salpaajien, ja tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö voi ikääntyneillä varsinkin elimistön kuivumisen yhteydessä johtaa äkilliseen munuaisvaurioon.
...
Arvion mukaan 30–40 prosentilla yli 65-vuotiaista on vähintään lievä munuaissairaus. Lievä ja keskivaikea munuaisten vajaatoiminta on usein oireeton.


https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tarkea-asia-unohtuu-nyt-monelta-suomalaiselta-voi-aiheuttaa-akillisen-vaaran-terveydelle-aluksi-usein-taysin-oireeton/7855174#gs.97n99w

---
Erityisesti ainakin diabeetikoiden pitää varoa kuivumista (oksentelun, ripulin, alkoholin yms. takia). Mahataudin aikana pitää Diformin-lääke jättää tauolle.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Tietenkin yritän saada ilman virtaamaan asunnossa ja mieluiten niin, että varjoisalta puolelta aurinkoiseen suuntaan. Mutta aina tämä ei onnistu. Jos ei ulkona ilma liiku, niin vaikea sitä on saada sisälläkään liikkumaan, jos ei ole koneellista ilmanvaihtoa.

Yllättäen johonkin kivaan tekemiseen keskittyminen vie huomion pois kuumuuden aiheuttamasta surkeudesta. Äsken vierähti parituntinen niin, etten hellettä muistanut lainkaan, kun tein vähän kukkapuuhia. Kukkapuuhat on minulla sellainen hermoja lepuuttava puuha, jossa surut ja murheet unohtuu hetkeksi. Jollain muulla se on joku muu. Onneksi tosiaan nyt muutama kasvi vaati hiukan erityshuomiota, joten tekemistä oli ja sitä vielä jäi jollekin muullekin päivälle.

Jos olen tekemättä mitään ja olen kuumissani, levitän täkin olohuoneen lattialle ja yritän ehtiä siihen ennen kissoja. Siinä on mukavä kölliä ja katsella telkkaristä hömppää, kun parvekkeen ovi on auki ja sieltä ilma liikkuu nyt sisään päin. En sano, että se on yhtään viileämpää, mutta nihkeää ihoa vasten se tuntuu viileältä.

Yöllä jos herään kuumissani, kipaisen kylppäriin ja valelen kasvot ja käsivarret kylmällä vedellä ja sitten kipaisen takaisin vuoteeseen ja nukahdan ennen kuin uudelleen tulee kuuma. En osaa kokonaan ilman peittoa nukkua, joten tuon kylppäreissun ajaksi käännän peiton niin, että iholle tuleva puoli ehtii vähän tuulettua ja viiletä.

Eipä tuolle kuumuudelle oikein muuta voi, jos hanki koneellista viilennystä.

Yksi naapureistani juuri kyseli, jotta onko taloyhtiölä mitään vastaan, jos haluaa asentaa ilmalämpöpumpun. Ei ollut, joten puolentoista tonnin sijoituksella saa sitten viilennystä. Pitää kuulostella tuon kokemuksia siitä, kunhan saa hommattua sen laitteen ja sen asennuksen. Toisaalta oma asuntoni ei ole niin kuuma kesällä kuin ylempien kerrosten asunnot, joten voi olla, että pummin sitten tuolta naapurilta vain sen tuulettimen, jota hän on tähän asti käyttänyt :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 24, 2020, 13:49:36
Helteellä moni tekee asunnon viilentämisessä virheen – Asiantuntijat antavat kahdeksan vinkkiä, joilla kuumuus muuttuu heti siedettävämmäksi (HS)

Kannattaa lukea tuo Hesarin linkki. Ote sieltä, tuo ensimmäinen kohta on täyttä asiaa - ei tosiaankaan kannata pitää ikkunaa auki silloin kun ulkona on kuumempi kuin sisällä (boldaus minun):

1. Ikkunat auki oikeaan aikaan – ja sälekaihtimet oikeaan asentoon
Moni meistä antaa ikkunoiden olla apposen auki vuorokauden ympäri, jotta asunnossa olisi vähemmän tukalat oltavat.

Todellisuudessa kikka saattaa vain kasvattaa lämpötilaa sisällä
. Leinosen mukaan tuulettamisen ajankohta onkin ratkaiseva asia.

"Ulkoilma on helteellä usein kuumempaa kuin sisälämpötila. Näin ollen olisi hyvä pitää ikkunat kiinni päivisin ja avata ne vasta yöllä, kun on viileämpää."
Eritoten lasitettu terassi ja parveke keräävät runsaasti lämpöä. Jos ikkunan sitten päivällä avaa, kertynyt lämpö tulvahtaa asuntoon.

Myös sälekaihtimet ja verhot kannattaa sulkea päivisin, jotta auringonvalo ei pääse kuumentamaan kotia entisestään, Leinonen muistuttaa. Kun lämpöä torjutaan, sälekaihtimet on hyvä kääntää ikään kuin valoa vastaan, eli kupera puoli ulospäin.


---
Samasta asiasta on puhunut useampi talotekniikan asiantuntija, joiden juttuja olen joskus lukenut.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Otin jäsen Konmarin Indonesia-kikan käyttöön tänään iltapäivällä, kun ulkona oli niin kuuma, ettei ilennyt ikkunoita avata (eli useamman asteen kuumempaa kuin sisällä): märkä froteepyyhe (harteilla, rinnuksilla, reisillä jne. paikkaa vaihdellen) viilensi vähän.

Vasta nyt, lähemmäs klo 21, oli ulkona sama lämpötila kuin sisällä. Ihanaa avata ikkuna ja parvekkeen ovi. Helteellä tuntuu kuin happi loppuisi. On ryöminyt myöhäisemmäksi ja myöhäisemmäksi tuo ajankohta, milloin on sama lämpötila sisällä ja ulkona.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Menin klo 18 ulos kastelemaan pihakukkia ja muutenkin oleilemaan, kun siellä oli seuraa tarjolla. Vaikka lämpätia oli noin 27 astetta, niin ulkona oli ihan mukavaa, kun tuuli pyöritti ilmaa ja piha alkoi suurimmaksi osaksi olla jo varjossa.

Vilkaisin sisälämpömittaria ja näytti olevan noin 27 astetta sisällä nyt olkkarin puolella. Luultavasti makuuhuoneen puolella on muutaman asteen viileämpää. Pitääpä viedä mittari sinne, niin voin tarkistaa onko mutuni miten väärässä :)

Vettä on kulunut, sillä aina ulkoa sisälle tullessa pikainen kuuma suihku on paikallaan. Kuuma suihku viilentää, kun sen tekee tosiaan lyhyesti eikä vesi ehdi kuumentaa pintaa syvemmältä.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

Viime yönä hytisin villapaidassa peiton alla kylmästä kun ikkunat oli liian auki (silti toisessa oli verho peittänyt 2/3). Piti pienentää.  Tosin ikkuna on liian lähellä sänkyä ja isoilla pahvilaatikon paloilla koitin ohjata vetoa enempi ohi.
Aamulla oli nuhaa ja pari aivastusta.
Öisin lämpötila on tippunut +20-22 asteeseen huoneessa, ulkona +7-10 asteen kieppeille.
Jos nukkuisin toisinpäin niin saisin kylmennettyä huoneita enempi mutta uni ei tahdo kestää niin pitkään.
Ja itikatkin herättelee.

Joka tapauksessa tuon ansiosta päivisin huoneessa on 2-3 astetta viileämpää kuin ulkona.

Jos tilanne menee tosi pahaksi (trooppiset tyynen seisovat yöt) niin yöksi aukaisen yläkertaan vieviä ovia ja yläkerran ikkunan (jossa hyttysverkko myös) jolloin yöllä syntyy voimakas veto alakerran ikkunoista kohti yläkertaa.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Norma Bates

Osaa pyykeistäni en voi kuivata pesutuvan kuivausrummussa, niiden ollessa jotain tekokuitua joka kärsisi siitä. Näin ollen joudun aina nämä märäksi jääneet vaatteet ripustamaan kotona pienelle kuivaustelineelle. Olen kiinnittänyt huomiota siihen että lattia menee jääkylmäksi telineen alta. Noinkohan siis märkä/kuivuva kangas viilentäisi ilmatilaa? Hämärä mielikuva että joku olisi tällaista sanonutkin.

Joten jos kastelisin kokonaisen lakanan ja laittaisin sen telineelle levälleen makuuhuoneeseen, niin olisiko viileämpää, vai kosteampaa (yök)? Makuuhuonehan minulla on täysin suljettuna öisin. Edes ikkunaa en uskalla pitää auki, koska lämpövoimala voi alkaa haisemaan koska tahansa. Tuulen suunnallakaan ei ole merkitystä jos on täysin tyynsä.

kertsi

^ Voi käydä sekä että, siis että tulee sekä viileämpää että kosteampaa. Veden haihtuminen lakanasta vaatii energiaa, joka otetaan ympäristöstä, sen lämpöenergiasta, veikkaisin. Sellaisen vinkin luin jostain, että laittaa märän lakanan avonaisen ikkunan eteen, että se viilentäisi huonetta.

Itse menin myöhään nukkumaan, ja heräsin klo 10 pintaan, eli liian myöhään. Ulkolämpötila oli jo kivunnut korkealle ennen kuin sain laitettua ikkunan ja parvekkeen oven kiinni. Onneksi sisälämpötila ei vielä ollut kerennyt nousta samaksi kuin ulkolämpötila.

Eilen taisi olla sisällä enimmillään 5-6 astetta viileämpi kuin ulkona.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Ulkona pärjää mukavasti, kun suojaa itsensä väjillä ja vaaleilla vaatteilla. Itselläni ei vaaleita kyllä ole, mutta väjlät ohuet vaatteet on ihan must. Sitten vaan polkupyörän selkään ja ajellee hissuksiin niin, että polkiessa ei tule kuuma, mutta ilmavirta pääsee vaatteiden sisään mukavasti.

Joko tulinen ruoka on mainittu? Ainakin intialaiset maustavat kuumilla alueilla ruokansa todella tuliseksi, sillä se auttaa sietämään kuumuutta.

Pelkkää vettä ei erkkikään pysty juomaan tarvittavaa määrää, mutta hibiscustee on hyvää kylmänäkin ja ainakin tuon linkin mukaan sitä käytetään kuumissa maissa. Maultaan se on hiukan hapahko tai katkerahko, joten vie hyvin janoa. https://take-t.fi/products/hibiscus
Jäätee ylipäätään on ihan kivaa juotavaa. Makuja on vaikka miten paljon tarjolla joko palkkää teetä tai sitten mausteden kera sekä lisäksi vielä erilaiset  yrttijuomat. Kaupan valimiita litkuja en ostaisi.

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Vaatteiden värillä ei ole niin suurta merkitystä kunhan ovat väljiä. Tumma imee myös ihosta päin lämpöä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - kesäkuu 25, 2020, 13:44:48
Tumma imee myös ihosta päin lämpöä.
Ei pidä paikkaansa. Tosin yleinen harhakäsitys.
Valossa näkyvällä värillä ei ole merkitystä meidän ihonlämpötilan 10 µm-infrapunamaailmassa, poikkeuksena kiiltävät metallipinnat jotka heijastaa kuten valossakin. Valkea maali, valkoinen lumi ja huurre, valkoinen kangas ja lasipinta ovat 10 µm-infrapunassa "pikimustia" (imee jä lähettää hyvin).

Nyt on niin baha duha että 7. paperinenäliina jo käytössä. Sain ehkä tuoreista mansikoista (<-maahanmuuttajilta?) jotka alkuviikolla ostin.  Tästä on se harmi että vuoden huippuhelle ei tunnu missään, haaleaa vain. Elämyksestä jää jotain uupumaan. (Toivottavasti tästä ei seuraa koronaelämys).
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)