Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Taide

Aloittaja a4, tammikuu 14, 2019, 08:19:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Toope

https://www.facebook.com/groups/Arkkitehtuurikapina/
on FB-ryhmä, joka käsittelee tuota asiaa. Ihan periaatteesta liityin, vaikken vielä ole perehtynyt touhuun. Mutta tuota ehkä voisin suositella sellaisille, joita asia kiinnostaa.

a4

#721
Siirsin tämän sijoitukseltaan epäonnistuneen viestini Huumori-ketjusta, johon sotakuvasto ei mielestäni kuulu, tänne jossa se puhuttelee lainaamansa alkuperäisen Huuto-maalauksen tavoin:



Ihmisiä palamassa tankkien sisällä ja niiden ulkopuolella. Inhimillistä mielettömyyttä. Ihmisyyttä. Kysyvää tai pohjatonta tuskanhuutoa tulevaisuuden tuuliin.
Rikki meneviä ihmisiä. Kuolleiden ja elävien kuolleiden sukupolvia. Yhdessä väriliitukuvassa.
Alla olevan sillan symboloidessa yhdistävyyttä.

ROOSTER

^
Väritys on myös huomiotaherättävän onnistunut.

Sitten päivän epäselvyyteen.

Lainaus käyttäjältä: https://yle.fi/uutiset/3-12592315Keski-Pohjanmaalla toimivan K.H. Renlundin museon laaja outsider-taiteen kokoelma on herättänyt kansallista kiinnostusta.

Miten määritelmällisesti poikkeaa naivistinen tai outsider-taideteos ITE-tuotantoon kuuluvasta?

Noin hätäisesti katsottuna en huomaa mitään eroa.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Kopek

Pitäisikö Hitlerin maalaus tuhota?

Taulun kohtalosta järjestetään yleisöäänestys televisiossa.

NME: Jimmy Carr may destroy paintings by Hitler and Rolf Harris in new TV show
An audience will decide the fate of artwork by "problematic" figures in a Channel 4 debate


Uutisten mukaan tapaus on herättynyt arvostelua - ei siksi, että Hitlerin taulun tuhoamista vastuttettaisiin, vaan siksi, että taulu ylipäätään tuodaan ohjelmaan.



CNN: The Holocaust Memorial Day Trust accused the show of "making Hitler a topic of light entertainment."
"There is nothing entertaining or laughable about Hitler or the murder of 6 million Jews, and the persecution of millions more," Olivia Marks-Woldman, chief executive of the trust, said in a statement to CNN.


Jos saisin äänestää, kantani olisi, että taulua ei pidä tuhota. Joku voi nähdä tässäkin äärioikeistolaisuutta, mutta siitä ei ole kyse. En vain pidä maailmankuulun taitelijan yli sata vuotta sitten maalaaman taideteoksen tuhoamisesta - riippumatta siitä, kenen nimi taulun alareunasta löytyy. Jättäisin Stalinin ja Leninin taulut myös tuhoamatta.

Joku ehkä tarttuu sanoihin "maailmankuulu" ja "taiteilija".

Hitler täyttää molemmat ehdot, vaikkakaan ei samassa roolissa. Hän on maailmankuulu ja hän oli teokset tehdessään taiteilija. Jos Hitlerin taulujen perusteella väitetään, että hän ei ollut taiteilija, siinä tapauksessa nykyisistä taidemuseoista saisi kärrätä tavaraa kaatopaikalle rekka-autokaupalla, koska se ei ole sen kummempaa taidetta.

Vanhojen taideteosten polttaminen poliittista syistä tai viihteenä edustaa pahimman laatuista kulttuurillista rappiota. Natsitkin sentään myivät haltuunsa saamansa "rappiotaiteen" hyvään hintaan, vaikka eivät sitä arvostaneetkaan. Ehkä he jotain tuhosivatkin, en tiedä.

https://edition.cnn.com/style/article/channel-4-jimmy-carr-hitler-painting-intl-scli-gbr/index.html

Toope

Jos "luonnonpuolustajat" tuhoavat taidetta protestin nimessä, ehkä HE ovat sitä saastetta?

Hayabusa

En muista nähneeni kuva a Hitlerin tekemistä tauluista. Jostain olen kuitenkin lukenut, että hän oli ihan ok maalari. Sisänsä taidemaailman tuskin menettää mitään ihmeellistä, jos Hitlerin maalaukset tuhottaisiin. Niillä kuitenkin on historiallinen arvo, jonka perusteella työt pitäisi museoissa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Amore

#726
Lainaus käyttäjältä: Kopek - lokakuu 15, 2022, 21:40:18
Pitäisikö Hitlerin maalaus tuhota?

Taulun kohtalosta järjestetään yleisöäänestys televisiossa.

NME: Jimmy Carr may destroy paintings by Hitler and Rolf Harris in new TV show
An audience will decide the fate of artwork by "problematic" figures in a Channel 4 debate


Uutisten mukaan tapaus on herättynyt arvostelua - ei siksi, että Hitlerin taulun tuhoamista vastuttettaisiin, vaan siksi, että taulu ylipäätään tuodaan ohjelmaan.

https://edition.cnn.com/style/article/channel-4-jimmy-carr-hitler-painting-intl-scli-gbr/index.html

Minusta kirjaroviot, patsaiden kaataminen ja kuvien tuhoaminen on infantiili tapa osoittaa mieltä ja esiintyä itse hyveellisenä ihmisenä.

Hitleristä ei tullut merkittävää taiteilijaa, koska hän ei osannut taiteellaan tuottaa mitään uutta. Hänen taulunsa ovat ikävystyttäviä, mutta ainakin osa niistä pitäisi säilyttää, koska on tärkeää jälkipolvienkin voida suoraan arvioida hänen taiteensa tasoa. Uskon myös, että kulttuurintutkijat vielä löytävät hänenkin tauluistaan jotakin uutta kiinnostavaa - ei ehkä niinkään hänen persoonaansa liittyvää, mutta hänen aikakauttaan yleisemminkin kuvastavaa.

Toinen ongelma asiassa on tehdä tuhoamisesta viihdettä, vieläpä kiihottaa yleisöä mahdolliseen "tuhoamisvimmaan" ja päihtymään omasta äänestysvoimastaan. Tuli heti mieleen gladiaattoritaistelut, jossa yleisö sai äänestää taistelijan hengestä. Alkeellinen ja alhainen viihdekonsepti. Tässä on kyse juuri sellaisesta sirkushuvista, johon massoja ohjaillaan, jotta sen kiinnostus pysyy poissa oikeasti tärkeistä asioista, kuten politiikasta. TV-kanavien omistajat ja heidän lähipiirinsä ovat äveriästä eliittiä, jotka nauravat partaansa kun rahvas saadaan väittelemään keskenään toissijaisista asioista ja käymään toistensa kimppuun. Ohjelmakonseptien kehittäjät ja muut taustapelaajat keräävät taskuihinsa sievoiset summat.

Minusta mitään historiallisesti (Hitlerin taide) tai taiteellisesti (Picasso ym.) merkittävää taidetta ei pidä tuhota. Minne unohtuu kerta toisensa jälkeen se tosiseikka, että tuhoaminen on helppoa, mutta luominen paljon vaikeampaa? Itse haluan nähdä ohjelmia, jotka ovat rakentavia (konstruktiivisia) eivätkä dekonstruktiivisia.

Yksi puoli tätä Hitlerin taide -kysymystä on sitten se, että hänen taulujaan myydään huutokaupoissa suhteettoman korkeaan hintaan. On ongelmallista, jos jokin taho - vaikkapa uusnatsijärjestö - alkaa hankkia hänen taulujaan kokoelmamielessä ja käyttää niitä sitten apuna vaikkapa jonkinlaisen kultin muodostamiseen ja ylläpitoon. Olisi hyvä, ettei minkäänlaista Hitler-esineistöä saisi myydä ansaintamielessä. Tällainen kaupallinen "arvostus" on loukkaavaa monille hänen vallastaan läheisesti kärsineille. Vaikken itse ole menettänyt sukulaisia holokaustissa, niin pidän silti tauluilla leikittelyä loukkaavana. Hitleriä ja natsismia ei pitäisi trivialisoida tai karnevalisoida vain tuotteeksi viihdemarkkinoille. Se on rumaa ja alentaa kyynisyydellään koko kulttuurin tasoa, sekä tuottaa lisäksi haitallisia esimerkkejä tuleville viihdenikkareille, jotka tietenkin taas haluavat rikkoa rajoja (arrgggh!) vielä rajummin.
All you need is Love

Toope

#727
Lainaus käyttäjältä: Amore - lokakuu 16, 2022, 00:01:01
Hitleristä ei tullut merkittävää taiteilijaa, koska hän ei osannut taiteellaan tuottaa mitään uutta...
Hyvä piirtäjä, ei omaperäinen taiteilija...?
Toki 99.9% taiteilijoista ei luo uutta, kuten ei muusikoistakaan.

Kopek

Yle Uutiset:

Tällainen on Sanna Marinin muotokuva – "Todellinen taideteos", kehuu pääministeri

https://yle.fi/a/3-12679495

Sanna Marinia esittävästä taulusta tulee mieleeni Pohjois-Korean taide, jossa johtajat esitetään tavallisen rahvaan yläpuolella olevina pyhimyksinä. Myös Jehovan Todistajien piirrostyyli häivähtää mielessäni.

Täytyihän tästä tekaista oma ehdotus.

Aave

Tämä on jo nelisen kuukautta vanha artikkeli, mutta: Abstraktin taiteen klassikkotaulu on ollut yli 70 vuotta ylösalaisin (Yle).

Merkittävä teos tässä vielä lähikuvassa erikseen.

Tekijänä Piet Mondrian, teoksen nimenä New York City I.

Heti olisin huomannut, että teoksen täytyy olla väärin päin. Ihan varmasti te kaikki muutkin olisitte sen huomanneet, tai intuitiivisesti ymmärtäneet! Teoksen virtaviivaisuus ja plastisuus ovat poissa, kun se on väärin päin!

Mutta kyllä Mondrian oli aidosti lahjakas taiteilija, vaikka ko. teos toimii samalla hyvänä esimerkkinä, miksi kaikki eivät oikein pidä tai ymmärrä modernia abstraktia taidetta.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

^
Olen minäkin aikanaan onnistunut "taiteen" tekemisessä kouluaikana. Kuviksen opettajan tunnit olivat sellaisia, että kotona tehty tehtävän palautettiin  ja opettaja antoi seuraavan tehtävän, jonka jälkeen voitiin mennä pois. Työ tehtiin siis kotona, kun inspiraatio heräsi. Minulle yhden työn kanssa tuli kiire ja sen edellisenä yönä tein hädissäni.

Hyvän kokoiselle pahville liimailin kaikenlaista: palasia Hesarista, jotain sähköjohtoja (niitä johdon ohuita piuhoja rutussa), rutattu tupakka-aski ja bacardipullon etiketti ja mitähän siinä vielä mahtoikaan olla. Se oli taidetta se. Ainakin jonkun mielestä, sillä se joutui vielä koulun näyttelyynkin ja oli koulun nuorempia oppilaita "puhutellut kovastikin". Olivat siinä nähneet paljon sanomaa. Luultavasti tuon työn ansiosta kuviksen numeroni nousi kiitettävään, vaikka piirustustaitoni edelleen on noin 5-vuotaaan tasolla.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Hippi - tammikuu 20, 2023, 16:41:12Olivat siinä nähneet paljon sanomaa. Luultavasti tuon työn ansiosta kuviksen numeroni nousi kiitettävään, vaikka piirustustaitoni edelleen on noin 5-vuotaaan tasolla.

Ulkokuvaamataidolliset ominaisuudet vaikuttavat joskus rajustikin numeroon. Perinteisesti kiitettäväksi arvioitu kuvaamataitoni laski kuutoseen kun oli hieman reippaampaa erimielisyyttä opettajan kanssa. Seuraavana vuonna korjaili seiskaan.

Perinteisesti visioni ovat kyllä olleet paljon huikeampia kuin itse toteutus, näissä teoksissa. Muutamista olen ollut tosi ylpeäkin.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hippi - tammikuu 20, 2023, 16:41:12
^
Olen minäkin aikanaan onnistunut "taiteen" tekemisessä kouluaikana. Kuviksen opettajan tunnit olivat sellaisia, että kotona tehty tehtävän palautettiin  ja opettaja antoi seuraavan tehtävän, jonka jälkeen voitiin mennä pois. Työ tehtiin siis kotona, kun inspiraatio heräsi. Minulle yhden työn kanssa tuli kiire ja sen edellisenä yönä tein hädissäni.

Hyvän kokoiselle pahville liimailin kaikenlaista: palasia Hesarista, jotain sähköjohtoja (niitä johdon ohuita piuhoja rutussa), rutattu tupakka-aski ja bacardipullon etiketti ja mitähän siinä vielä mahtoikaan olla. Se oli taidetta se. Ainakin jonkun mielestä, sillä se joutui vielä koulun näyttelyynkin ja oli koulun nuorempia oppilaita "puhutellut kovastikin". Olivat siinä nähneet paljon sanomaa. Luultavasti tuon työn ansiosta kuviksen numeroni nousi kiitettävään, vaikka piirustustaitoni edelleen on noin 5-vuotaaan tasolla.
No mutta! Teoksenhan on täytynyt avata katsojilleen poikkeuksellisen rehellisesti ja viiltävästi silloisen teinitytön mielenmaisemaa, mutta laajemminkin nuorisokulttuuria ja sen ajanhenkeä; myös uhmaa ja kapinaa! Täydet pisteet taiteellisesta heräämisestä! :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Minulla on tänäkin päivänä makuuhuoneessani yhtenä huoneentauluista tuntematttomaksi jääneen tekijän piirros; leikkasin sen lukiolaisena irti äidinkielen oppikirjasta, jossa se oli satunnaisena esimerkkinä pikaisesti tehdyistä töistä. Vaikka se on tökeröhkö tuherrus, se on silti niin mainio, että se sopii unihuoneen pieneksi tauluksi.

Teos on tehty lyijykynällä. Siinä on piirrettynä toisistaan hieman erillään olevia viivaympyröitä sisäkkäin - nekin niin pikaistuksissa tuhertaen, että osa on pikemminkin soikioita. Ympyräkuvion keskiosa on jätetty lähes tyhjäksi; siinä on muutamia todella pieniä ympyröitä samaan tapaan, kuin teoksen pääannissakin. Suurten ympyräkuvioiden väliin on kirjoitettu haparoivin tikkukirjaimin seuraava teksti. Teksti siis kiertää ympyräviivojen välissä ja mukana:

->"Uinuos uinu oi uinu uinu oi uinuos oi oi oi uinu oi pötkötä! Sillä omatuntosi lie rauhainen eikä ahdetettu siis uinu sillä olet ansainnut levon jonka pimeys suo->"

Teosen nimi on Malli sohvatyynyä varten, mutta tekijä on tosiaan jäänyt tuntemattomaksi. Yhtä kaikki, se on kaikessa tuherruksenomaisuudessaan loistava! Lisäksi minua huvittaa se, että muuten makkarissanikin on ihan laadukasta, suht. tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden grafiikkaa. Osan olen saanut heiltä suoraan käteen, lahjaksi.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Toope

Ymmärrän minäkin jotain taidetta. Arvostan kovin vanhempaa arkkitehtuuria (jugend, klassinen, uusromantiikkakin), musiikissa useita malleja 1600-luvulta lähtien, kansanmusiikkiakin joskus, paitsi afrikkalaisten ja polynesialaisten. Kuvataiteissa 1900-luvun alkuun asti usein miellytti, mutta kuten arkkitehtuurin kohdallakin, kauneusarvojen hylkääminen johti taiteenkin hylkäämiseen.

Kirjallisuudessa toki satunnaisesti pidän klassikoista, venäläisistä ja länsimaisistakin, harvemmin modernista. Toki joskus. Leffoissa tykkäsin alkuajan Tarantinosta.
Runoista muuten (en ymmärrä runoutta!) ainoa mieleenjäänyt on oikeasti Pahkasikalehden tarinasta (Einar Leivo):
Hiekalla sen näin - ma luulen
Skorpionin -  alla tuulen
Outo otus - aikoo pistää
Enpä voi - kuin livistää