Kirjoittaja Aihe: Taide  (Luettu 1403 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Toope

 • Konkari
 • ***
 • Viestejä: 877
Vs: Taide
« Vastaus #60 : Huhtikuu 03, 2019, 01:19:13 »
Maukuja on monia, enkä minäkään tätä seinälle laittaisi. Mutta jotain siinä on, jos haluaa nähdä.
Toopekin yrittää!
Mitä Toope Tiistain mielestä yrittää?

Poissa safiiri

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1133
Vs: Taide
« Vastaus #61 : Huhtikuu 03, 2019, 07:18:08 »
Onhan tässä sekin, että Toope on aiemmin vaatinut taiteen kriteeriksi sitä, että se menee kaupaksi ja huomataan. Ilmeisesti kuitenkin ”ihan väärä” taide pahus vieköön menestyy ja tulee huomatuksi ja siitä maksetaan.
Noin en ole sanonut, olen puhunut siitä, ettei yhteiskunnalla ole velvollisuutta tukea wannabetaiteilijoita. Taiteilijoiden vapauksiin en ole puuttunut. Lue mitä kirjoitan, älä lue kuin piru Raamattua.

ps. En edellä olevaa teosta laittaisi olohuoneeni seinälle...

Ei yhteiskunnalla ole velvollisuutta tehdä yhtään mitään, mitä me yhteiskunnan jäsenet emme sen halua tekevän. Yhteiskunnan toiminnasta päättämme me. Nyt siis tässä asiassa meidän pitäisi hahmotella, millaista taidetta ja millä tavoin yhteiskunta VOI tukea taidetta, jotta me yhteiskunnan jäsenet saisimme siitä nauttia. Me voimme toki päättää, että taide kuuluu vain niille rikkaille, joilla on varaa sen hinta maksaa. Tällaisessa tapauksessa lienee selvää, että niille, jotka eivät taidetta kuluta (eivätkä siitä maksakaan), ei pätkän vertaa kuulu sitten sekään, millaista taidetta tehdään. Onko tämä se malli, jota sinä kannatat? Silloin sinun tulisi myös pystyä itse luopumaan taiteen arvostelusta, koska ethän sitä maksakaan.

Sitten me voimme ajatella, että taiteeseen pitäisi olla kaikilla mahdollisuus, joten yhteiskunta ottaa osaa sen kustannuksiin jollain tapaa. Jos valitsemme tämän tavan, täytyy yhteiskunnalla olla tietenkin jonkinliaset kriteerit sille, millaista taidetta tuetaan. Tässä kuten kaikissa mahdollisen yhteiskunnallisen rahoituksen kohteissa on tehtävä valintoja. Olet aiemmin nostanut tärkeäksi kriteeriksi sen, että tukea saavan taiteen täytyy todistaa kiinnostavuutensa yleisölle. Käsittääkseni Iiu Susirajan valokuvat ovat selvästi ylittäneet tämän kiinnostavuuskynnyksen myös kansainvälisesti. Se ei riitä niihin kohdistuvaa kiinnostusta kumoamaan, että Toope sanoo niitä rumiksi, eikä haluaisi seinälleen. Eihän sun seinällä mitään muutakaan taidetta taida olla...

Sitten vielä tietenkin voimme keskustella siitä, onko vain yleisön kiinnostuksen herättävä taide taidetta. Onko taiteen kriteeri siis huutoäänetys siitä, mistä tykätään? Vai voiko taidetta olla sellainenkin taide, joka ei viehätä, ei ole kaunista, ei löydä yleisöään? Kuvataiteen ja kirjallisuuden kaltainen taide, joka säilyy, tuottaa silloin ongelman. Nimittäin voiko jokin teos vaihtaa statustaan ajan myötä? Voiko teos olla joskus taidetta ja sitten taas joskus - kun yleisöä ei juuri siinä ajassa löydy - menettää taiteen statuksensa ja muuttua joksikin muuksi? Tai - onko jokainen taideteos taidetta vain osalle yleisöstä, mutta jotain muuta niille, joita se ei kosketa / miellytä? Voiko yleensäkään olla taidetta, joka on huonoa (mutta taidetta) tai jonka taiteellinen arvo on (yleisön mielestä, taidekriitikoiden mielestä, kenen mielestä?) vähäinen? Onko taide siis pelkkä tuotokselle annettava arvonimi ja arvostuksesta kertova epiteetti, joka ei oikeastaan tarkoita muuta kuin ”mä diggaan”? Ehkä aiemmin oltiinkin oikeassa, kun taidetta ei käsitteenä ollut olemassakaan? Vai kertooko taide käyttötarkoituksesta, tavasta jolla jokin on tehty, mistä? OIkeastaan juuri tuo halu määritellä tavalla tai toisella taiteen rajat - mikä ansaitsee taiteen nimikkeen tai rahoitusta tai pääsyn seinälle - johtaa meidät aina taiteen määrittelyn dilemmaan. On mahdotonta asettaa taiteelle minkäänlaisia arvostamisen periaatteita ilman, että jollain lailla määrittelee käsityksensä siitä, mitä taide on.

Onko Toopelle taiteen määritelmä siis: ”ottaisin seinälleni” (jolloin tietenkin jokainen tekee oman päätöksensä oman seinänsä suhteen), vai onko taiteen määritelmä ”löytää riittävän suuren ja maksukykyisen yleisön” (jolloin taiteen määrittelee kysyntä)? Kumpaa määritelmää oikeastaan haluat noudatettavan? Vai haluatko tehdä vielä jonkun toisenlaisen taiteen määrittelyn? Minkä? Ymmärtänet, että jos vaadit yhteiskuntaa suhtautumaan taiteeseen tuon määrittelysi mukaisesti (jakamaan tukea sen mukaan), sinun pitää pystyä artikuloimaan se muillekin. Silloin pelkkä ”ottaisin seinälleni” ei riitä, vaan sinun on todettava taiteeksi ajattelemisen olevan henkilökohtainen näkemys - jolloin sinun mielipiteesi vaikutus on tosiaan vain oman seinäsi laajuinen.

Niin ja sitten vielä - taide on yksi viestimisen tapa. Onkin jännää verrata tapaasi vaatia laajaa ja täysin rajoittamatonta sananvapautta, mutta samalla esittää, että taiteella viestimisen pitäisi rajoittua kauniiseen, kivaan, yleisesti kiinnostavaan jne. Vihapuhe ja toisten loukkaaminen pitää ehdottomasti sallia - mutta taide pitää tiukasti rajata viestimään vain kauniita viestejä. Sananvapautta tulisi sinun mielestäsi yksityisten mediayhtiöiden tarjota kaikille, mutta taiteellisin keinoin tapahtuvalta viestimiseltä pitäisi kieltää rahoitus ja sallia se vain niille, jotka itse pystyvät viestimisen kulunsa täysimääräisesti maksamaan. Taiteellisin keinoin tehtyä viesintää sopii sinun mielestäsi vastaanottaa vain, mikäli on omasta takaa hynää siitä maksaa.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 03, 2019, 07:48:17 kirjoittanut safiiri »

Poissa Hayabusa

 • Vakiojäsen
 • **
 • Viestejä: 441
Vs: Taide
« Vastaus #62 : Huhtikuu 03, 2019, 23:35:00 »
Oliko taas mitään järkeä rahdata rajan yli tänne leijuvaa herkkähipiäistä betonimöhkälettä johonkin ylihienoon Amos Rex-nimiseen taidenäyttelyyn mielensäpahoittajien pällisteltäväksi.
Kysyn vaan.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006035095.html

Vieläkö tuo möhkäle leijuskelee? Ja ennen kaikkea onko tietoa pääseekö pällistelypaikkaan tuhlaamatta koko päivää jonottamiseen?

Paikalla a4

 • Konkari
 • ***
 • Viestejä: 654
Vs: Taide
« Vastaus #63 : Huhtikuu 04, 2019, 00:09:22 »
Oliko taas mitään järkeä rahdata rajan yli tänne leijuvaa herkkähipiäistä betonimöhkälettä johonkin ylihienoon Amos Rex-nimiseen taidenäyttelyyn mielensäpahoittajien pällisteltäväksi.
Kysyn vaan.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006035095.html

Vieläkö tuo möhkäle leijuskelee? Ja ennen kaikkea onko tietoa pääseekö pällistelypaikkaan tuhlaamatta koko päivää jonottamiseen?

https://fi-fi.facebook.com/pg/amoskonst/posts/

Suhteellisen mielenkiintoinen näyttely, päiväsaikaan ei ollut isompia jonojakaan.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 04, 2019, 00:11:23 kirjoittanut a4 »

Poissa Hayabusa

 • Vakiojäsen
 • **
 • Viestejä: 441
Vs: Taide
« Vastaus #64 : Huhtikuu 04, 2019, 13:46:57 »
^Täytyy yrittää kun sattuu kulmille.

Paikalla a4

 • Konkari
 • ***
 • Viestejä: 654
Vs: Taide
« Vastaus #65 : Huhtikuu 04, 2019, 14:15:06 »
^Täytyy yrittää kun sattuu kulmille.
Kerro ihmeessä kokemuksista, jos käyt.
Moni täällä varmaan aprikoi Amos Rexin jonoja, betonikuution virkeyttä tai Magritten naurettavuutta.

Olisi kiva tietää betonikuutiota leijuttavasta tekniikasta, mutta taitavat pitää sen illuusion vuoksi taikurin salaisuutena.
Lisäfiilistä saa kävelemällä betonikuution alla ilman turvakenkiä, tai turvakengillä.

« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 04, 2019, 19:51:21 kirjoittanut a4 »

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • ***
 • Viestejä: 524
 • Ach so weiter!
Vs: Taide
« Vastaus #66 : Huhtikuu 04, 2019, 14:39:26 »
Ohuet levyt joka maalauksen takia vain näyttää betonilta. Sisällä helium-kaasupallo. Sitä olisi vaikea saada leijumaan vaan putoo joka alas tai ylös kattoon. Joten sitä vakauttaa joku ilmasylinteri systeemi. Ja / tai katon rajan rei'istä puhaltava ilma laskee sen alemmas katosta hiljaa pyörimään.
Ikkunan takana on hyypiö, oven takana KGB, Huawein takana Kiina, talousrikoksen takana PERSU! ;D

Poissa kertsi

 • Konkari
 • ***
 • Viestejä: 856
Vs: Taide
« Vastaus #67 : Huhtikuu 04, 2019, 16:16:37 »
                    ^
Polystyreeniä (styroksia), tai pikemminkin ehkä paisutetuttua polystyreeniä eli EPS:ää? (Mahdolliset isommat kolot tukittu jollain, esim. gessolla tai kipsillä?) Ja spraymaalattu päälle (jos sitä edes tarvitaan)?
https://www.ukmuovi.fi/index.php/typography-6/ukorex-innovate