Kannattaa ottaa se melatoniini reilusti ennen klo 24. Näin väitti omalääkärini. Itsellä nukkumaanmeno on venynyt ja venynyt, ja olen tainnut ottaa kl 02:00 viimeiset yöt. Pitäisi taas ryhdistäytyä.
Vedän 2x1,9mg, mutta sekin tuntuisi olevan liian paljon, joskus jostain lukenut, ettei se olisi hyväksi niin paljon vetää. En muista, liittyikö se diabetesriskin nousemiseen vai mihin, joten googlasin:
Kuukkeli väitti:
Melatoniinin käytön haittavaikutuksia ovat:
Vatsakipu
Oksentelu
Huimaus
Kuvotus
Päänsärky
Melatoniini tulisi ottaa iltaisin säännöllisesti aina samaan kellonaikaan3. Melatoniini ei sovi eräitä perinnöllisiä sairauksia tai autoimmuunitauteja sairastaville... ja masentuneille ei sopisi tämän mukaan:
https://anna.fi/hyvinvointi/painajaisia-herailya-ja-oksentelua-melatoniinilla-voi-olla-monia-sivuvaikutuksia#Pahoinvointi"Toistuvat kymmenien milligrammojen melatoniiniannokset voivat aiheuttaa sekavuutta ja jopa
harhoja." huh
"Yliannos voi aiheuttaa ihottumaa, kutinaa ja turvotusta. Iho-oireita voi tulla etenkin kasvojen, kaulan ja nielun alueille. Vakavimmillaan hengitystiet turpoavat ja hengitys vaikeutuu." huhhuh
"Autoimmuunisairautta sairastavan ei tulisi syödä melatoniinia ilman lääkärin lupaa."
"Melatoniinin runsas ja jatkuva käyttö voi lisätä maksavaurion riskiä. "
"Melatoniini voi estää insuliinin kehittymisen.
Jos ihmisellä on diabetekselle altistavat geenit, jatkuva melatoniinin käyttö voi edesauttaa sairauden puhkeamista. Melatoniini voi myös nostaa verenpainetta tai laskea sen vaarallisen alas." (kommentti: toisaalta unettomuuskin voi heikentää sokeritasapainoa...)
https://www.terveystalo.com/fi/tietopaketit/melatoniini/"Lyhytvaikutteinen melatoniini suositellaan otettavaksi kello 18–23 välisenä aikana ja pitkävaikutteinen kello 20–22 välillä.
Ihmisen luonnollinen melatoniinin eritys alkaa illalla ja on suurimmillaan yöllä. Melatoniinin päätehtävä on tahdistaa ihmisen vuorokausirytmiä, ja tästä syystä myös melatoniini tulisi ottaa mahdollisimman säännöllisesti iltaisin aina samaan kellonaikaan."
"Melatoniini voi voimistaa veren hyytymistä estävien lääkkeiden (antikoagulantti), etenkin varfariinin (Marevan®), vaikutuksia. On myös tiettyjä lääkkeitä, joiden tehoa melatoniini voi heikentää, kuten verenpainelääkkeet. "
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/25/tiesitko-taman-melatoniinista"Lyhytvaikutteisen melatoniinin vaikutus kestää elimistössä pari tuntia nukahtamisen jälkeen. ... Pitkävaikutteinen melatoniini vapauttaa melatoniinia hitaasti ja jäljittelee elimistön omaa hormonieritystä. Se sopii hyvin ikääntyneille, joiden oman elimistön melatoniinin tuotanto on hiipumassa ja uni katkeilee pitkin yötä."