Kirjoittaja Aihe: Tiedeuutiset  (Luettu 98817 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Karikko

  • Ikijäärä
  • *****
  • Viestejä: 10721
Vs: Tiedeuutiset
« Vastaus #690 : Elokuu 13, 2023, 09:50:48 »
^ Ja eräät rokotuksista kauhuissaan:

Kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus on levinnyt jo kymmeniin kanaloihin
 – rokottamisesta kohutaan turhaan, sanoo liitto

...  leviävästä IB-viruksen muunnoksesta ja siihen annettavasta rokotteesta on saanut etenkin sosiaalisessa mediassa siivet alleen.
Kanoille annettava rokote on yhdistetty virheellisesti ihmisillä käytettyihin koronarokotteisiin.
Kanalat ovat joutuneet vastailemaan huolestuneiden kuluttajien kysymyksiin.

- https://yle.fi/a/74-20036767

Eläviä gammakorona-viruksia, elävää rokotetta, pannaan vesiastiaan ja kanat juo.
Herkullisia munansyönti-hetkiä jatkossa Karikollekin! :D

No enhän rokotuksia vastusta, vaikka joidenkin tehoa epäilen.
Kanoista ja niiden saamista kemiallisista aineista en tiedä, mutta nehän selviävät aikanaan. Siis onko hyötyä. Haittojen selvittäminen onkin sitten vaikeampaa, eikä esimerkiksi amerikan ihmeellisen maan opiaattienkaan vaarallisuudestakaan "vielä" ole täyttä varmuutta, vaikka kymmeniätuhansia ihmisiä niihin on kuollut ilmeisesti vuosittain.  Niiden valmistajakin sai tässä hiljattain syytesuojan. Ilmeisesti maksaa korvauksia joitain miljardeja. amerikassahan kaikki toimii taaloilla, myös oikeudentaju.

Huonokuntoiset kanat munivat kyllä huonoja ja pienempiä munia kuin terveet.

Poissa Karikko

  • Ikijäärä
  • *****
  • Viestejä: 10721
Vs: Tiedeuutiset
« Vastaus #691 : Syyskuu 17, 2023, 11:46:02 »

Demoneja etsitään soluistakin- tai oikeastaan etsitään jotain sellaista joka ei ole mitään itsestään, vaan vain suhteessa johonkin, josta ei seurauksia.

Eli toisin sanoen lämpöhäviötöntä siirtymistä. Tuossakin on kuitenkin kuviteltu ulkopuolinen tekijä Maxwellin demoni--

>>>

Mikä Maxwellin demoni?
Nimitys Maxwellin demoni viittaa skottifyysikko James Clerk Maxwellin ajatusleikkiin. Historian kolmanneksi suurimpana fyysikkona (*) usein tai jopa useimmiten pidetty Maxwell ei tosin itse käyttänyt popularisoivaa nimitystä demoni, vaan sen lanseerasi hänen aikalaiskollegansa ja maanmiehensä Lordi Kelvin eli William Thompson.

Vuonna 1867 eli 156 vuotta sitten Maxwell pohti, voisiko yli-inhimillisen tarkasti ympäristöään mittaava olento rikkoa termodynamiikan toista pääsääntöä. Jos se olisi mahdollista, olisi samalla mahdollista luoda niin sanottu toisen lajin ikiliikkuja. Tällainen ikiliikkuja tarkoittaisi lämmön muuttamista sähköksi tai mekaaniseksi energiaksi sataprosenttisella hyötysuhteella, tai energiaa kuluttamatonta lämpöpumppua.

Maxwell kuvitteli mieleensä ”rajallisen olennon” – lainaus Maxwellilta itseltään – joka havainnoi kahta vierekkäistä kaasutankkia. Samalla se hallinnoi niiden välistä mikroskooppista, massattoman kevyttä luukkua.

Jos tuo olento voisi ”rajallisuudestaan” huolimatta mitata kaikkien kaasumolekyylien sijainnin ja vauhdin, se voisi ohjata luukkua havaintojensa mukaan. Se avaisi luukun täsmälleen silloin, kun molekyyli on saapumassa astiasta A astiaan B, ja sulkisi sen päinvastaisessa tapauksessa. Koska luukku on oletettu massattomaksi, sen käsittely ei veisi energiaa, ja kaasu puristuisi kasaan ilman energiankulutusta. (**)

Paradoksin ratkaisuna pidetään yleisesti sitä, että Maxwellin demonin täytyy käsitellä massattomaksi oletetun luukun ohella myös informaatiota samalla kun se mittaa molekyylejä. Informaation käsittely puolestaan johtaa entropian eli epäjärjestyksen lisääntymiseen. Niinpä termodynamiikan toista pääsääntöä ei rikota, vaikka säiliöiden sisälle syntyykin järjestystä.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d0be54ca-379c-4ed0-ba47-d347ebe6cdef

*) Ajatusleikin rinnakkaisessa vaihtoehdossa demoni saa tasalämpöisen kaasun jakaantumaan kylmäksi ja kuumaksi. Kolmannessa muotoilussa kuljetetaan lämpöä kylmästä lämpimään kuluttamatta energiaa – kaikilla todellisilla lämpöpumpuilla tämä ylimääräinen kulutus on nollaa suurempi. Neljännessä versiossa erotetaan kaasuseoksen komponentteja toisistaan, esimerkiksi ilman sisältämät typpi ja happi, eri säiliöihin.

Kaikkia tarinan muotoja yhdistää se, että termodynamiikan toinen pääsääntö rikkoutuu. Samalla termodynamiikan ensimmäistä pääsääntöä ei rikota: energiaa ei synny tyhjästä eikä sitä katoa.