Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tiedeuutiset

Aloittaja MrKAT, tammikuu 03, 2019, 01:14:16

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

MrKAT

#765
^ Yksi ajatus on ollut että ihminen ei olekaan menestynyt niinkään älynsä takia vaan koska ihminen olikin vain leikkivä ihminen(Homo ludens) ja kokeileva ihminen (Homo experimentum?).
  Tulen käyttö ja työnjako ja pitkä lapsuus antoi resursseja osalle ihmisistä tehdä löytöjä "tuhlaavalla" tavalla jotka olisi olleet hengenvaarallisia muille eläinlajeille (joilla elämä on niin vaarallista ja aliravinnon rajoilla ettei kokeilu hirveesti kannata, se ei pidennä elämää vaan lyhentää). Kieli ja kulttuuri mahdollisti keksintöjen jaon ja vaihdannan paitsi heimolleen niin koko lajille.

Toisaalta tämä kieli ja kulttuurivaihdanta mahdollisti vaarallisemmat ja typerämmätkin kokeilut. Vaikka osa olisi yksilölle kohtalokkaat niin osa hyödytti yhteisöä niin paljon että riski kannatti ottaa. Tämä voisi selittää nuorten (miesten) vaaralliset teiniuhot ja -onnettomuudet. Sisäinen hinku tehdä typeriä kokeiluja. Geeneissä.




"Hyväosaiset ja korkeapalkkaiset osaavat jopa kadehtia minimitoimeentulolla sinnittelevien tukia! Se minusta on ihan erityisesti suomalainen kateuden laji." - Minna Pärssinen, YLE:n ulkomaantoimittaja

Karikko

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - joulukuu 28, 2024, 01:43:32Muurahaiset ratkaisevat älypähkinän joukkovoimalla. (Videokuvaa).
Julkaistu PNAS:ssa eli kovan luokan tiedejulkaisussa.

https://bsky.app/profile/mgreenephd.bsky.social/post/3lechp4efoc2b


Telkusta tuli aikoinaan, liekö sama juttu.

Varsinaisesti ei liene kyse älystä, jos älyksi oletetaan ajattelu.

Se miten yhteisö saadaan toimimaan yhteisen tavoitteen mukaiseksi, jäi kuitenkin arvoitukseksi- miten jokainen yksilö tiesi paikkansa ja toimi kokonaisuuden mukaisesti.

Ehkä se ohjelmointi on jotain paljon perusteellisempaa kuin tiedetään. Onhan jokainen ihmissolukin ohjelmoitu.

Lauma-äly on vain sana, jota käytetään.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Kopek - joulukuu 28, 2024, 03:12:13Esitin tyhmiä kysymyksiä. Aihe on kuitenkin kiinnostava, kun mietitään valtioita ja niiden asukkaita. Voiko valtion kollektiivinen älykkyys ylittää sen asukkaiden keskimääräistä älykkyyttä? Ja miten kollektiivista älykkyyttä mitataan?

Valtioiden?, eikö kyse ole niiden johtajien kollektiivinen tyhmyys  se voi kyllä ylittää yksittäiset älylliset saavutukset "totaalisesti"

Vaaleissa valitaan ihmisiä, mutta heillä ei liene älyllisiä tavoitteita. Äänestäjätkään ei sitä oleta.

MrKAT

En hoksannut ennenkuin Blueskyssä vihjattiin,  että nyt on alkaneet

    TIETEEN PÄIVÄT 2025

Suomen suurinta tiedetapahtumaa vietetään seuraavan kerran 8.–12.1.2025. Tieteen päivien 2025 teema on Oivallus ja erehdys.
 - https://tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2025
"Hyväosaiset ja korkeapalkkaiset osaavat jopa kadehtia minimitoimeentulolla sinnittelevien tukia! Se minusta on ihan erityisesti suomalainen kateuden laji." - Minna Pärssinen, YLE:n ulkomaantoimittaja

Karikko


Mielenkiintoinen uutinen, epigeneettisestä vaikutuksesta, jos se sellaisenaan on mahdollista.

Lapsia ei kannattaisi stressata ainakaan poikalapsia, ettei siittiöt häiriinny aikuisena. Ehkä sukusoluissa voi olla muutoksia jotka vaikuttavat DNA:n toimintaan  vaikka itse dna ei muuttuisikaan, ei ehkä siis ole heti aihetta tyrmätä, tuota mahdollisuutta.
>>

Lapsuudenaikainen stressi voi epigenetiikan kautta vaikuttaa myös seuraaviin sukupolviin.

Duodecim-lehti selittää epigeneettisen periytymisen olevan mekanismi, jossa tieto vanhemman hankitusta ominaisuudesta siirtyy muutoksiksi sukusoluissa, jotka välittävät tiedon seuraavaan sukupolveen ja saa aikaan muutoksia jälkeläisissä.

Voidaan sanoa, että epigeneettisessä periytymisessä siirtyy hankittuja, ympäristöstä aiheutuvia muutoksia sukupolvesta toiseen ilman muutoksia DNA:ssa.

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/0cd90c37-b25f-4814-9249-5bef6548365a

iedotteen mukaan kyseessä on uraauurtava havainto.

– Tarve jatkotutkimuksille on selkeä, toteaa tiedotteessa tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, aivotutkija ja tutkijalääkäri Jetro Tuulari.

FinnBrain on Turun yliopistossa vuonna 2010 käynnistetty yli 4000 perheen syntymäkohorttitutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen.

Tutkimus on julkaistu Molecular Psychiatry -tiedelehdessä.


ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 10, 2025, 10:46:43Mielenkiintoinen uutinen, epigeneettisestä vaikutuksesta, jos se sellaisenaan on mahdollista.
...
Voidaan sanoa, että epigeneettisessä periytymisessä siirtyy hankittuja, ympäristöstä aiheutuvia muutoksia sukupolvesta toiseen ilman muutoksia DNA:ssa.

Jännää, miten eräänlaiset itsestäänselvyydet tulevat vasta pikkuhiljaa tutkimuksissa todennetuiksi. Johan sen kansakoulupohjaltakin pystyy päättelemään, että pelkästään luonnonvalinnalla kehitys olisi aivan liian hidasta nähtyyn nähden. Epigeneettiset muutokset näkyvät heti jo seuraavissa sukupolvissa.

Sitten toinen merkittävä uutinen.

LainaaVain 200 grammaa uutta ainetta voi ensimmäisten testien mukaan poistaa hiilidioksidia ilmasta yhtä paljon kuin yksittäinen puu. Tyypillinen suuri puu voi imeä ilmasta jopa 20 kiloa hiilidioksidia vuoden aikana, tutkijat kertovat tiedotteessa.

Kun hiili on imeytynyt jauheeseen, se voidaan vapauttaa turvalliseen varastoon tai käyttää teollisissa prosesseissa, kuten juomien hiilihapottamisessa.

Jauhe tunnetaan kovalenttisena orgaanisena kehyksenä (covalent organic framework), jonka vahvat kemialliset sidokset vetävät kaasuja pois ilmasta. Nimekseen se on saanut COF-999. Materiaali on sekä kestävää että huokoista, ja sitä voidaan käyttää sata kertaa ilman kapasiteetin menettämistä
https://tekniikanmaailma.fi/lehti/1b-2025/uusi-hiilta-sitova-jauhe-voi-olla-teollinen-kvanttihyppy/

Päästöjen aiheuttajat voidaan velvoittaa ostamaan kyseistä töhnää tekojensa kompensaatioksi. Olisiko tässä ainesta maailmanpelastajaksi, Master Solution?
Yleinen mielipide on aina väärässä.

"Yhteiskunta hyötyy traumatisoituneista huippuosaajista, ..."
Valtteri Lindholm

Käsitteet ja sanat ovat ajattelun välineitä ja jos niitä ei hallita, saati että niitä käytetään väärin, vääristyy ajattelukin.   Antti Kuosmanen

Toope

Karikko: "Lapsuudenaikainen stressi voi epigenetiikan kautta vaikuttaa myös seuraaviin sukupolviin.

Duodecim-lehti selittää epigeneettisen periytymisen olevan mekanismi, jossa tieto vanhemman hankitusta ominaisuudesta siirtyy muutoksiksi sukusoluissa, jotka välittävät tiedon seuraavaan sukupolveen ja saa aikaan muutoksia jälkeläisissä.
"

Sotia enemmän käyneet sukupolvet ja meitä enemmän ruoanpuutteesta ja kärsimyksestä kärsineet sukupolvet muuten selviytyivät, jopa ilman terapeutteja... ::)

Me olemme heidän sukusoluidensa tulosta! Olemme sukupolvia, jotka ovat vähiten kärsineet, mutta jotka eniten valittavat ja joita terapioidaan eniten...!

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Toope - tammikuu 11, 2025, 20:42:25Sotia enemmän käyneet sukupolvet ja meitä enemmän ruoanpuutteesta ja kärsimyksestä kärsineet sukupolvet muuten selviytyivät, jopa ilman terapeutteja... ::)

Selvisi miten selvisi ja varmaan valittivat yhtä paljon, kuin nykyäänkin. Ei kyllä ollut julkista mediaa eikä terapeutteja saatavilla, mihin voisi tuntojaan kertoa.

Sodan jälkeinen tappo ja murhatilastokin oli suhteessa paljon isompi, kuin nykyään.

Ihminen on kuitenkin selviytyjä ja ihmiskunta on lisääntynyt hurjasti nykyajan parempien olojen vuoksi. Tämä aika lienee ihmiskunnan näkökannalta kaikesta huolimatta keskimäärin "onnellista aikaa".
Kyllä se päättyy aikanaan, ehkä jo pikapuoliin..