Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tiedeuutiset

Aloittaja MrKAT, tammikuu 03, 2019, 01:14:16

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: mikainen - syyskuu 01, 2019, 18:56:23
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - syyskuu 01, 2019, 12:07:03
^
Onkohan paranvoi, eräs limasieni, eläin vai kasvi? Se kuitenkin liikkuu noin millimetrin tunnissa, ravintoa etsiessään. Onkohan sillä oma tahto.

Eläin ja kasvi on ihmisten keksimiä luokitteluja. Elävä se ainakin on. Riippuen tietysti miten se elävä nyt sitten määritellään.

Näissä ihmisen keksimissä kategorioissa (mitkään) sienet eivät kuulu kasveihin. Eivät ole myöskään eläimiä. Ihan oma sienikuntansa niistä muodostuu. Paranvoi siis ei ainakaan ole kasvi. Joidenkin mielestä se pitäisi luokitella eläimeksi koska sillä on tosiaan liikkuva kehitysvaihe. Mutta kuten tässä jo tuli esiin, kyse on vain ihmisen omiin tarpeisiinsa tekemistä luokitteluista. Olisi oikeastaan aika outoa, jos todellisuuden kaikki ilmiöt sujuvasti aina istuisivat meidän keksimiimme luokitteluihin, eikä koskaan olisi "hankalia" tapauksia, jotka ovat jotain siltä väliltä.

urogallus

Lainaus käyttäjältä: safiiri - syyskuu 01, 2019, 19:47:07
Joidenkin mielestä se pitäisi luokitella eläimeksi koska sillä on tosiaan liikkuva kehitysvaihe.

Eipä korallit ja järvisienetkään paljoa kirmaile, mutta silti niitä pidetään elukoina.

Sienet ovat käsittääkseni tavallaan kasvien ja eläinten väliltä.

Mutta ovatko virukset elollista vaiko elotonta luontoa?

Juha

#197
Lainaus käyttäjältä: safiiri - syyskuu 01, 2019, 19:47:07Mutta kuten tässä jo tuli esiin, kyse on vain ihmisen omiin tarpeisiinsa tekemistä luokitteluista. Olisi oikeastaan aika outoa, jos todellisuuden kaikki ilmiöt sujuvasti aina istuisivat meidän keksimiimme luokitteluihin, eikä koskaan olisi ”hankalia” tapauksia, jotka ovat jotain siltä väliltä.

Napakasti todettu.

Ilmiön voi laajentaa tietysti ihmistenvälisiin, jos suhde eläimiin tässä kysymyksessä on hankalampi, läheisemmän jääviyden takia. Tätä voi lieventää tosin, jos tarkoituksena on hakea yhteistoimintaa ja käsityksiä, joihin yhdessä on tarkoitus nojata.

Jos jostain ajattelee yhdenmukaisuutta yhä paremmin toteutuvaksi, niin se toimialue omanaan, kutistuu tietyllä tapaa yhä enemmän olemattomiin, eikä siihen kuulu päätelmien paikkaa, vain ura, johon nähden on jotain muuta toisaalla, toivottavasti. Toimivin systeemi/taho ympäristön menijänä on mahdollisimman moniulotteinen, monivalmis, monikytkentäinen, ... jos kuitenkin voi sukkuloida, kompastumatta lonkeroihinsa.

Eliöiden menestystekijöihin voisi tässä rakentumisessa (r-päättely) nojata. Yleiseläimet pärjäävät hyvin, siis ne, jotka osaavat liittyä elinolojen kannattimiin, mitä ovatkin.

Uusin löydettävä asia teemasta taitaa olla se, että siinä kun erilaisuus palvelee paremmin kokonaisuutta, niin paitsi että erilaisuus on kokonaisuudelle riski, niin toisaalta erilaistuminen on riski myös erikoistujalle, siis se, että karsii monipuolisuuttaan. Rakentumistekijä näkyy tietysti biologisen puolen lisäksi myös ympäristön ja tilanteiden muodostumisessa.

Temperamenttitutkijat joskus kertovat, että joka tyypillä pärjää, eikä tavallaan anteeksipyydeltävää ole, kenellekään. Osa pärjää tietyssä kokonaisuudessa luontaisesti helpommin, osa joutuu tekemään töitä enemmän, että pääsee mukaan. Kummassakin omanlaisia puolia.

Sukupuolisuudenkin arvelevan lähtevän tästä taipumuksesta erotella ja liittyä. Voisi sanoa, että on vain yksi ihminen, jolloin sukupuoli on eräs erikoistumisjuttu, monien muiden lisäksi. Samoin voi ajatella eläinlajeista, ja elämän rönsyämisestä, ihan kauttaaltaan. Erilaisesti on otukset päätyneet pärjäilemään.

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: urogallus - syyskuu 01, 2019, 21:26:24
Mutta ovatko virukset elollista vaiko elotonta luontoa?
Virukset ovat merkittävä osa elollista luontoa. Myös ihmisen.

Endogeeniset retrovirukset, engl. Endogenous RetroVirus, ERV:t ovat perimässä sijaitsevia retroviruksia, jotka tarttuvat sukusoluihin. Eksogeenisten retrovirusten tapaan ne kopioituvat solujen geeneihin, mutta tartunnan saaneiden sukusolujen kautta ERV:t kopioituvat meioosissa kaikkien tulevien jälkeläisten perimään.[1]
...
Ihmisen perimästä 8 % koostuu ERV-sekvensseistä ja noin puolessa ihmisen DNAsta on merkkejä ERV:ten perinnöstä. ERV:ten uskotaan siirtyneen ihmisen perimään eksogeenisten retrovirusten tartutettua sukusoluja valtavien epidemioiden aikana viimeisten 60 miljoonan vuoden aikana.[1]

HERV-K113, viimeisin ihmisperimään tarttunut retrovirus kromosomissa 19 löytyy 29 % afrikkalais-, aasialais- ja polynesialais-taustaisista ihmisistä.[1]

- https://fi.wikipedia.org/wiki/Endogeeninen_retrovirus
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

safiiri

Lainaus käyttäjältä: urogallus - syyskuu 01, 2019, 21:26:24
Lainaus käyttäjältä: safiiri - syyskuu 01, 2019, 19:47:07
Joidenkin mielestä se pitäisi luokitella eläimeksi koska sillä on tosiaan liikkuva kehitysvaihe.

Eipä korallit ja järvisienetkään paljoa kirmaile, mutta silti niitä pidetään elukoina.

Niin. On muitakin kriteerejä kuin tuo liikkuminen. Muutoinhan autot ja voikukansiemenetkin olisivat eläimiä.

LainaaSienet ovat käsittääkseni tavallaan kasvien ja eläinten väliltä.

Ihmisen määrittelyissä niillä on joitakin eläinmäiseksi ja joitakin kasvimaisiksi meidän ajattelemiamme piirteitä. Olennaista on, että noiden piirteiden eläinmäisyys ja kasvinomaisuus on vain määritelmistämme johtuvaa samanlaisuutta. Sienet ovat - määritelmiemmekin mukaan - kuitenkin nimenomaan sienimäisiä.

Lainaa
Mutta ovatko virukset elollista vaiko elotonta luontoa?

Viruksia ei pidetä kuuluvina mihinkään eliökuntaan, vaan ne muodostavat (määritelmissämme) oman ryhmänsä eliökuntien ulkopuolella. Niissä on joitakin eliömäisiä piirteitä (kuten että niillä on geenejä) , mutta toisaalta niiltä puuttuu joitakin eliöille ominaisia piirteitä (kuten lisääntyminen keskenään). Jälleen esimerkki siitä, että todellisuutta on myös ihmisen lokeroleikkien ulkopuolella ja joudumme piirtämään viruksille ihka oman lokeron.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - syyskuu 01, 2019, 12:07:03
^
Onkohan paranvoi, eräs limasieni, eläin vai kasvi? Se kuitenkin liikkuu noin millimetrin tunnissa, ravintoa etsiessään. Onkohan sillä oma tahto.

Ehkäpä sen sisäiset prosessit (energiset vuorovaikutus-suhteet) vain vetävät sen heikomman vastuksen kautta kohden jotain, kuten vaikka vesi virratessaan etsii oikean reitin. Myrskyn suhteenkin tapahtuu samaa juttu, mutta se on vain rutkasti kokonaisvaltaisempi tapahtuma.

Hernekasvienkin tarttumavarret osoittelevat ympäristöön, josko löytyy jotain mihin tarttua, varmaan sekin on niiden ohjelmistoon piirtynyt.
Mikään ei estä kutsumasta noita prosesseja omaksi tahdoksi, mutta aikansa kutakin kuten ihmiselläkin elon polkuja talletessaan. On mukavempi kuvitella omaavansa oman tahdon, kuin "uskoa" olevansa luonnon marionetti.

Juha

Lainaus käyttäjältä: safiiri - syyskuu 01, 2019, 19:47:07Mutta kuten tässä jo tuli esiin, kyse on vain ihmisen omiin tarpeisiinsa tekemistä luokitteluista. Olisi oikeastaan aika outoa, jos todellisuuden kaikki ilmiöt sujuvasti aina istuisivat meidän keksimiimme luokitteluihin, eikä koskaan olisi "hankalia" tapauksia, jotka ovat jotain siltä väliltä.

Kommentoin tätä kohtaa aiemmin, tosin jatkan lisää, edellistä kommenttia tietyllä tapaa painottaen.

Voisin kuvitella tilanteen, jossa ihmiset jaetaan sattumanvaraisesti kahteen ryhmään. Kummassakin ryhmässä on melko samanlaista porukkaa, monen asian suhteen, ja mitä isommat nuo kaksi ryhmää, sen samanlaisempia ovat, ryhminä.

Kun sitten tehdään tuo ryhmäjako, ihan vaikka fyysistä paikkaa koskien, tai niin, että osalla on sininen lakki, ja osalla valkoinen myssy, jne. Jakoon liittyvä erilainen ominaisuus voi tosiaan vaihdella, paljon mielikuvituksen puitteissa, ja vaikka jotkin ominaisuudet vaikuttavat paljon ryhmien sisällä, ja ryhmien kesken, niin "pelkkä jaosta muistuttava symboli voi alkaa tehdä tehtäväänsä", kokonaisuudessa.

Jakoon liittyvä havaittavuus on asia, joka vaikuttaa, halusipa tai ei. Puhumattakaan, että jokin jakoon liittyvä piirre johtaisi erilaiseen menestymiseen eri ryhmien sisällä, ja ryhmien välillä.

Voisi ajatella vaikka niin, että ryhmä A ajaa autolla, ja ryhmä B metrolla, vaikka kummatkin olisivat samantyyppisissä kaupungeissa. Miten jako alkaa vaikuttamaan, ennenpitkää kokonaisuuteen?

Elämän rakentuminen perustuu minusta jokaiseen aistiperäisesti havaittavaan, jonka voi liittää jotenkin pysyvästi kohteisiin. Yhden sukupolven tietyn ryhmän saa leimattua, jolloin saadaan jotain leimanmukaista muutosta aikaan. Tietyt tapahtumat heittelevät leimoja, eri ryhmille. Tietyt sijainnit suhteessa muihin. Jne.

Kyseessä on normaali evoluutio, joka toimii jokaisessa ratkaisu-, ajautuma- ja havaintoperusteessa. Evoluutioperuste ei ole tyhjänpäiväinen, sillä voimia todellakin liikkuu, havaittavien mukaisesti. Tietyssä mielessä huuhaaksi oikein ajateltu, vaikuttaa joskus oikeasti.

-:)lauri

Kiinalainen luotain on löytänyt kuun pimeältä puolelta "oudon" väristä geeliä (uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-10956107?origin=rss).

Heh, vaikka se on tieteelle ja kaiken maailman dosenteille selvästikin vielä tuntematonta, voin Star Wars -tietämykselläni tietää jo näin etukäteen, että se on
Coaxiumia, mm. energialähde avaruusmatkailuun.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Vihervasemmisto - syyskuu 06, 2019, 10:53:59
Kiinalainen luotain on löytänyt kuun pimeältä puolelta "oudon" väristä geeliä (uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-10956107?origin=rss).

Heh, vaikka se on tieteelle ja kaiken maailman dosenteille selvästikin vielä tuntematonta, voin Star Wars -tietämykselläni tietää jo näin etukäteen, että se on
Coaxiumia, mm. energialähde avaruusmatkailuun.
Jos kyseessä on geeli, asia voi liittyä Kardashianeihinkin.

Hippi

No niin, ja nyt kinkkua voileivälle :)

Laaja tutkimus: Kasvisruokavalio voi lisätä aivoinfarktin riskiä, mutta madaltaa mahdollisuutta sairastua sepelvaltimotautiin
LIHAN jättäminen pois ruoka­valiosta pienentää sepelvaltimotaudin riskiä, mutta lisää aivoverenkiertohäiriön riskiä.

Tämä selviää Oxfordin yli­opiston kansanterveystieteilijöiden tutkimuksesta, jossa seurattiin 48 000 brittiä yli 18 vuoden ajan. Tutkimus julkaistiin The British Medical Journal -tiedelehdessä.

RISKI arvioidaan laskemalla, kuinka moni tuhannesta ihmisestä tilastojen valossa saisi kymmenen vuoden aikana sepelvaltimotaudin tai aivoverenkiertohäiriön.

Sepelvaltimotaudin sai lihansyöjistä 46, kalansyöjistä 40 ja kasvissyöjistä sekä vegaaneista 36 ihmistä tuhannesta.

Aivoverenkiertohäiriön saisi lihansyöjistä 15,4, kalansyöjistä 17,5 ja kasvissyöjistä sekä vegaaneista 18,3 ihmistä tuhannesta.

Sepelvaltimotaudissa sydämen omasta verenkierrosta vastaavat valtimot kovettuvat ja ahtautuvat.

Aivoverenkiertohäiriöt johtuvat aivovaltimon tukoksesta tai aivoverenvuodosta ja voivat johtaa aivoinfarktiin.



Jos jompi kumpi pitäisi valita, niin ottaisin mieluummin sydän- kuin aivoinfarktin :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Hippi - syyskuu 10, 2019, 21:55:39
No niin, ja nyt kinkkua voileivälle :)

Laaja tutkimus: Kasvisruokavalio voi lisätä aivoinfarktin riskiä, mutta madaltaa mahdollisuutta sairastua sepelvaltimotautiin
LIHAN jättäminen pois ruoka­valiosta pienentää sepelvaltimotaudin riskiä, mutta lisää aivoverenkiertohäiriön riskiä.

Tämä selviää Oxfordin yli­opiston kansanterveystieteilijöiden tutkimuksesta, jossa seurattiin 48 000 brittiä yli 18 vuoden ajan. Tutkimus julkaistiin The British Medical Journal -tiedelehdessä.

RISKI arvioidaan laskemalla, kuinka moni tuhannesta ihmisestä tilastojen valossa saisi kymmenen vuoden aikana sepelvaltimotaudin tai aivoverenkiertohäiriön.

Sepelvaltimotaudin sai lihansyöjistä 46, kalansyöjistä 40 ja kasvissyöjistä sekä vegaaneista 36 ihmistä tuhannesta.

Aivoverenkiertohäiriön saisi lihansyöjistä 15,4, kalansyöjistä 17,5 ja kasvissyöjistä sekä vegaaneista 18,3 ihmistä tuhannesta.

Sepelvaltimotaudissa sydämen omasta verenkierrosta vastaavat valtimot kovettuvat ja ahtautuvat.

Aivoverenkiertohäiriöt johtuvat aivovaltimon tukoksesta tai aivoverenvuodosta ja voivat johtaa aivoinfarktiin.



Jos jompi kumpi pitäisi valita, niin ottaisin mieluummin sydän- kuin aivoinfarktin :)

Eipä tässäkään nyt lopulta ole mitään uutta, vaan lopulta parasta on noudattaa kohtuutta ja monipuolista ruokavaliota, jossa on runsaasti kasviksia, mutta lihan osuus vain kohtuullinen ja mieluusti vähän prosessoituun painottuva. Sama käsitys terveellisestä ruokavaliosta on jo vuosikymmeniä vanha. Äärimmäisyys - mihin tahansa suuntaan - osoittautuu tyypillisesti jollain tapaa haitalliseksi.

Ei siis tarvitse valita ääripäiden välillä, kun voi pyrkiä tasapainoon.

Saares

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - elokuu 03, 2019, 14:32:00
Lainaus käyttäjältä: https://www.tivi.fi/uutiset/tekoaly-ottaa-taas-uusia-askeleita-maailma-ei-tunnu-olevan-viela-valmis-tahan/e73a859b-aaf2-4189-ad04-c6a45e086b3cBBC kirjoittaa, että tekoälylle ei olla vielä valmiita antamaan tunnustusta luovuudesta. Asiaan on tarttunut kaksi Surreyn yliopiston professoria. He ovat tehneet patenttihakemuksia, joissa hakijaksi eli keksinnon tekijäksi on nimetty Dabus AI -niminen tekoäly.

Vaikka roboteille ei annettaisi ihmisen oikeuksia niin tekijänoikeudet ovat vahvasti pohdinnan alla.

Mielestäni roboteille voitaisiin antaa tekijänoikeudet keksintöihinsä. Jos ne laitettaisiin esim. omistajansa nimiin, niin joku hölmö perijä voisi vaikka ostaa kokonaisen armeijan robotteja tekemään keksintöjä ja olla olevinaan uuden ajan Edison.

Ei se niin voi mennä.

Asimov.

Juha


Miksi toisten katseet tuntuvat niin pahalta? Tuntuuko, että olet ulkopuolinen tai kuin sinua ei olisi olemassakaan?

...

Väitöskirja osoitti, että yksin jääneestä saattaa tuntua siltä, etteivät muut edes katso häntä kohti. Toisaalta vaikka joku katsoisi kohti, tämäkään ei välttämättä piristä yksinäistä.


https://yle.fi/uutiset/3-10988084


Yksiolemisen varjopuolia. Tällaisen kokemuksen takia, tilanteet eivät johda muualle, ellei erityismahdottomuutta olla mukana.

Kun seuraavaksi vielä kerrottaisiin, miksi voi olla hyvä, tai välttämätöntä, ettei ole mukana miten vain, tai että tällainen voi olla käytännössä ainoa vaihtoehto.

Toope

http://vasarahammer.blogspot.com/2019/09/tuomiopaivan-kultin-lopun-ajan-messu.html
Vasarahammerilta hyvä kirjoitus siitä, miten profeetalliseksi yhteiskuntamme muuttuu tuollaisten häiriintyneiden ihmisten kautta.
LainaaBritannian jo jonkin aikaa edesmennyt pääministeri Margaret Thatcherin kerrotaan aikanaan sanoneen, että globaali ilmaston lämpeneminen on erinomainen tekosyy globaalille sosialismille.
LainaaIlmastoalarmismi on yksi vasemmistolaisen edistyksellisyyden osa-alueista ja sen pääase länsimaista kapitalistista yhteiskuntaa vastaan, jonka radikaali muuttaminen on tavoitteena. Ilmastonmuutosta keppihevosena käyttämällä kansainväliset organisaatiot, kansalaisjärjestöt, media ja yhteistyöhenkiset poliitikot pyrkivät saamaan ihmiset valtion kontrolliin ja globaalin hallinnon alaisuuteen. Työkaluna käytetään härskiä manipulointia, jota näkee erityisesti Greta Thunbergin kautta käydyssä kampanjassa. Kohderyhmänä on nuoriso, koska sen edustajat ovat usein naiiveja, idealististia ja höynäytettävissä.

Meille tarjotaan vääriä profeettoja.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Toope - syyskuu 25, 2019, 21:54:09
http://vasarahammer.blogspot.com/2019/09/tuomiopaivan-kultin-lopun-ajan-messu.html
Vasarahammerilta hyvä kirjoitus siitä, miten profeetalliseksi yhteiskuntamme muuttuu tuollaisten häiriintyneiden ihmisten kautta.
LainaaBritannian jo jonkin aikaa edesmennyt pääministeri Margaret Thatcherin kerrotaan aikanaan sanoneen, että globaali ilmaston lämpeneminen on erinomainen tekosyy globaalille sosialismille.
LainaaIlmastoalarmismi on yksi vasemmistolaisen edistyksellisyyden osa-alueista ja sen pääase länsimaista kapitalistista yhteiskuntaa vastaan, jonka radikaali muuttaminen on tavoitteena. Ilmastonmuutosta keppihevosena käyttämällä kansainväliset organisaatiot, kansalaisjärjestöt, media ja yhteistyöhenkiset poliitikot pyrkivät saamaan ihmiset valtion kontrolliin ja globaalin hallinnon alaisuuteen. Työkaluna käytetään härskiä manipulointia, jota näkee erityisesti Greta Thunbergin kautta käydyssä kampanjassa. Kohderyhmänä on nuoriso, koska sen edustajat ovat usein naiiveja, idealististia ja höynäytettävissä.

Meille tarjotaan vääriä profeettoja.

Minä ainakin olen valmis luottamaan tieteeseen ja sen tuottamaan informaatioon mitä tulee ilmastonmuutokseen. Jos se on joidenkin mielestä sosialismia, niin olkoon sitten.

Mitä väliä, jos vaihtoehtona on ihmiskunnan kärvistely kaikenlaisissa katastrofaalisissa ongelmissa. Miksei ole kapitalistista versiota ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä, eikö ylivoimainen järjestelmä pysty tuottamaan ratkaisua, neliraajajarrutuksen ja disinformaation sijaan? Minulle kelpaisi hyvin myös markkinatalousratkaisu ongelmiin.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS