Mielenkiintoisia katunäkymiä.
Katunäkymistä puheen ollen Euroopan kartta näyttää vähän hassulta, kun Saksa loistaa siinä vaaleana kuvaamattomana plänttinä. Ainoastaan joitakin kaupunkeja on kuvattu, ja niissäkin monta taloa on hämärretty. Mikähän saksalaisilla on Googlea vastaan? Onko heillä verissään epäluulo kaikenlaista tarkkailua kohtaan. Sitähän Saksassa on menneinä aikoina harrastettu omasta takaa enemmän kuin tarpeeksi.
On hämmästyttävää, miten jotkut maat tai alueet on kuvattu jokaista pientä kinttupolkua myöten ja joitakin tuskin lainkaan. Kiinaankaan ei ole Google päässyt pahemmin kuvailemaan katuja. Ehkä korvikkeeksi siitä Taiwan on kuvattu sitäkin tarkemmin.
Katukuvillahan on myös sotilaallista merkitystä. Hyökkäävän maan sotavoimat voivat harjoitella virtuaalisesti kaupungeissa etenemistä.
Kun menin marraskuussa 2012 tyttäreni luokse Brasiliaan, olin katsellut sitä ennen joitakin Rio de Janeiron katunäkymiä aika tarkkaan ja selvitellyt kävelyreittejä sinne ja tänne - aivan huvikseni vain. Tyttäreni oli ollut siinä vaiheessa Brasiliassa jo yhteensä vuoden verran tai ylikin ja suorittanut ajokortinkin siellä. Riossakin hän oli käynyt monta kertaa. Näin ollen tuntui hassulta, että minä koskaan paikalla käymättämänä toimin välillä "matkaoppaana", kun kävelimme kaupungilla. "Tuon risteyksen jälkeen tulee näkyviin sitä ja tätä", neuvoin ja painelin menemään edellä aivan kun olisin ollut paikalla vähän aikaa sitten. En tietenkään joka paikassa osannut kulkea "ulkomuistista" vaan ainoastaan muutamassa kohdassa, jotka oli tutkinut tarkasti etukäteen.
On tavallaan hassu tunne katsella jotain paikkaa Googlen katunäkymistä ja myöhemmin mennä sinne fyysisesti.
Myös Suomessa käytän katunäkymiä joskus, kun pitää mennä jonnekin, eikä autolla ajessa voi seurata karttaa tai kännykkää. Katson etukäteen katunäkymistä millaisia ovat risteykset, joissa käännytään. Kun tulee Neste-huoltoasema, sen jälkeen käännytään vasemmalle... tai jotain tällaista.