Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kuka on köyhä?

Aloittaja Edward, heinäkuu 02, 2020, 10:57:35

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Jos oltaisiin vielä 1970-luvulla, määrittelisin köyhäksi sen jolla ei ole sisävessaa. Elämäni ensimmäiset 9 v asuin omakotitalossa jossa oli huone ja keittiö (vintille olisi mahtunut yksi huone lisää, kun oli niin korkea). Sisälle ei tullut edes kylmää vettä, ja tietenkään mitä sisävessaa ei siis ollut. Sitten muutimme isompaan omakotitaloon. Sinne oli kai vesivaraajakin jo hankittu, muttei asennettu. Sisälle tuli kylmä vesi ja oli sisävessakin.

En osannut tuntea kateutta lapsuudessani, mutta jotenkin hienolta tuntui serkkuni koti, asunto kerrostalon korkeimmassa (3/3) kerroksessa. Vuokra-asuntohan se oli (millä ei minulle silloin ollut mitään merkitystä, kun en moisista mitään tiennyt), mutta heillä oli kylpyamme. Ja kunnon patterilämmitys, eikä joku perkeleen öljyllä täytettävä kamina.

Sittemmin olen ollut pöyristynyt siitä miten amme revitään automaattisesti pois asunnosta kuin asunnosta. Kerran kun satuin asumaan ammeellisessa asunnossa, otin kellosta aikaa kauanko kesti ammeen täyttyminen. 10 min. Kauanko kestää suihku kun minä sen otan? 10 min.  ::) (Kasteltuani tukkani katkaisen vedentulon ja sotken shampoon tai hoitoaineen päähän, ja lääpin saippuat kainaloihin. Kasvot olen pessyt jo aiemmin.)

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: kertsi - toukokuu 11, 2022, 15:31:36
Kaikkein köyhimmillä perheillä ei ollut varaa palkata edes lapsenlikkaa, vaan sisarukset jätettiin oman onnensa varaan, kun ei ollut muutakaan mahdoliisuutta ennen aikaan. 7-8-vuotias kävi jo lapsenlikasta, jolle hyvin pystyi uskomaan 5-vuotiaan sisaruksensa hoivan muutama tunti päivässä niin kuin eräässä hyvin tuntemassani perheessä.

Epäilen, että tuossa vaiheessa myös "palkkaus" on ollut vähän niin ja näin sekin, eli varmaan pimeänä maksettu joku pikku summa, enemmän hommaa tehty rakkaudesta lajiin ja nuorilla siksi, että on päässyt elämän alkuun ja vähän kuin työn oppiin tms.

Toki heillä, kenellä oli palvelusväkeä per se, asia varmaan oli toinen.

T: Xante

kertsi

#92
Liittyen tämän keskustelun viimeaikaisiin teemoihin, satu:
https://kantapaikka.net/index.php/topic,2036.msg133689.html#msg133689

(korjattu linkki)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Kopek

Aiheesta "kuka on köyhä" näytetään kirjoitetun monta kommenttia. Muutamissa niistä kysellään asioista, joita käsittelin aikaisemmissa kirjoituksissani. Päätin, että en vastaa yksityiskohtaisesti vaan käsittelen asioita yleiseltä kannalta. Jos vastaisin kaikkiin kysymyksiin, niitä seuraisi uusia kysymyksiä, ja keskustelu olisi kuin henkinen ruumiinavaukseni, jossa kaikki kipeät asiat käsiteltäisiin julkisesti. Ellen joutuisi lataamoon tuollaisen psyykkisen stressin jälkeen, niin ainakin yöuneni menisivät.

Yleisellä tasolla ja yksityiskohtiin menemättä voin selventää aikaisemmin kirjoittamaani.

Kun kirjoitin luokkasodan hengestä ja vuoden 1918 kostotoimista, kirjoituksessani oli monta suodatinta. En esittänyt, että kyseessä olisi ollut luokkasota ja "ikään kuin vuoden 1918 kostotoimet", vaan kirjoitin pelkästään tunteestani, minkä tapahtumat minussa herättivät - tai oikeastaan vasta jälkeen päin ovat herättäneet.

Paikkakunnalla, jossa kasvoin, ei onneksi ollut veristä historiaa vuoteen 1918 liittyen. Alue oli aktiivisten sotatapahtumien ulkopuolella. Sieltä lähti kuitenkin miehiä kummallekin puolelle rintamaa, oletettavasti eniten valkoisten puolelle. Sukulaiseni olivat joko liian vanhoja tai liian nuoria osallistuakseen sotatapahtumiin. Sukuni tietysti kannatti valkoista osapuolta. Olen kuullut kerrottavan, että yksi paikkakunnalta punaisten puolelle lähtenyt nuori mies vangittiin sodan lopussa, ja tämän miehen isä tuli pyytämään apua isoisäni isältä poikansa saamiseksi vapaaksi. Isoisäni isä käytti hyväksi suhteitaan ja onnistui. Tarinan mukaan kyseinen suku - vaikka olikin poliittisesti eri puolella värikarttaa - oli tästä asiasta kiitollinen vielä pitkään. Olosuhteet vankileirillä olivat niin huonot, että sinne jääminen olisi voinut merkitä kuolemaa. Minulla ei ole kirjallista vahvistusta siitä, pitääkö tämä tarina paikkansa, mutta näin on kerrottu.

Ainoa sisällissotaan osallistunut tiedossani oleva sukulaiseni taisteli punaisten puolella. Tai en hänen taistelemisestaan tiedä, mutta hän oli kuitenkin punaisten joukossa Tampereella. Tämä henkilö oli niinkin läheinen sukulaiseni kuin isoisäni eli äitini isä. Minulla on siis osittain "punaiset sukujuuret", jos asian näin haluaa nähdä.

Asian hahmottamista vaikeuttaa se, että en pysty esittämään - enkä oikeastaan edes halua esittää - oleellista asiaa eli lapsuuden maisemissani esiintynyttä kontrastia eri asemissa olleiden välillä. Jotkut voisivat kokea sen ällöttävänä kehumisena ja rehvasteluna - olkoonkin, että kertoisin vanhoista asioista, jotka ovat kirjaimellisesti menneitä. Parhaiten asian esittäisi valokuvilla ja kartoilla.

Sehän ihmisten mielissä synnyttää kuvan siitä, ketkä ovat varakkaita ja ketkä köyhiä, miltä asiat näyttävät. Jos jollakin on sata miljoonaa euroa tilillään, mutta hän asuu vaatimattomasti, hänestä ei välity samanlaista varakkaan ihmisen kuvaa kuin jostakin toisesta, jolla on hienot tilukset ja autot ja veneet ja asunnot ja puutarhat ja pellot ja maat, joiden arvo on kuitenkin vain 50 miljoonaa euroa. Silläkin on merkitystä, missä asemassa arvioija itse on.

Meidän sukumme tapauksessa omaisuuden arvo oli loppuvaiheessa enää noin kolmasosa velkojen arvosta, ja siitä huolimatta pelkkiä kulisseja katsomalla meitä olisi voinut pitää varakkaina. Ihmiset uskovat siihen, mitä he silmillään näkevät. Pankkitilien ja velkakirjojen numerot eivät niin helposti näy. 

Onko ihminen rikas, jos hänen omaisuutensa nettoarvo on kymmeniä miljoonia euroja miinuksen puolella. Eikö hän oli köyhempi kuin keppikerjäläinen, jolla ei ole senttiäkään rahaa.

Onko Suomessa nykyaikana aidosti köyhiä ihmisiä? Jos on, eivätkö julkiset tuet voi nostaa heitä köyhyydestä, vai ovatko he jostakin syystä niiden ulkopuolella.

Mikä on vähimmäismäärä julkista tukea, jonka ihminen saa, jos hän koluaa kaikki luukut ja käyttää kaikki tilaisuudet?

Taidan vastata saman tien, eli se taitaa riippua paikkakunnasta.

https://beta.kela.fi/documents/20124/410315/asumismenojen-rajat-toimeentulotuessa-2022.pdf/20f83a4f-a153-0f2e-12d4-63be1d1ff837?t=1638954038707

Kopek

Tällainen tieto hyppäsi silmille, kun kirjoitin Googleen kysymyksen...



En ole kuullut tuollaisista rahoista kun TV-sarjassa Dallas, jota aikoinaan näytettiin.

Siltä varalta, että kuva ei näy, tässä sama vielä tekstinä:

"Keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle Ylempi toimihenkilö on 5625 euroa kuukaudessa."

Mitähän Google kertoo sossusektorin (joka olisi muodollisesti alani) palkoista...

"Keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle sosiaalityöntekijä on 3300 euroa kuukaudessa"

Summa on epäilyttävän suuri. Sivulla "palkkavertailu" kerrotaan pienemmistä palkoista.

https://palkkavertailu.com/palkka/sosiaality%C3%B6ntekij%C3%A4

Kun olin hommissa, en koskaan saanut mitään "keskimääräistä kuukausipalkkaa" vaan minimin, mitä työstä voidaan taulukoiden mukaan maksaa. Eikä ollut kertynyt myöskään ikälisiä kuntahommissa. 

Minulla ei ole tallessa kuitteja, mutta muistelen, että viimeisin palkkani tilastokeskuksen rahanarvolaskurilla nykyrahaksi muutettuna olisi ollut 1 931,58 euroa kuukaudessa.

Tuo on korkein koskaan saamani palkka, ja sitäkin tuli vain parin kuukauden ajan ennen kuin irtisanouduin. Sitä ennen tulot olivat pienemmät. Ja tuon ajankohdan jälkeen tekemieni työllisyystöiden palkka oli luonnollisesti paljon pienempi.

Kunhan inflaatio aikansa jyllää, ylitän kahden tonnin rajan, kun vanhat summat muuttaa nykyeuroiksi. Lähellä jo ollaan.

Verot vievät tietysti osansa niin isommista kuin pienemmistäkin tuloista.

Nykyiset tuloni eivät tietenkään ole lähellä edes työllisyystöistä maksettavia - tai mistään säännöllisestä työstä maksettavia - tuloja.

P.S. Nykyään en tiedä työasioista mitään, mutta aikoinaan osasin työhöni liittyen kunnan.. nyt en muista edes nimeä.. kunnallisen yleisen virka- työehtosopimuksen aika hyvin. Se oli punainen kirja, jota plärättiin.



En itseeni liittyen tuota opusta tarvinnut vaan työntekijöiden juttuja hoidellessa. Laitoksessa oli parikymmentä naistyöntekijää.

kertsi

#95
Lainaus käyttäjältä: Kopek - toukokuu 11, 2022, 17:14:32

Onko Suomessa nykyaikana aidosti köyhiä ihmisiä? Jos on, eivätkö julkiset tuet voi nostaa heitä köyhyydestä, vai ovatko he jostakin syystä niiden ulkopuolella.

Mikä on vähimmäismäärä julkista tukea, jonka ihminen saa, jos hän koluaa kaikki luukut ja käyttää kaikki tilaisuudet?

Aidosti köyhiä voisivat olla mm. matala-palkka-alalla toimineet työkyvyttömät sairaat, tai sairauseläkeläiset ja kansaneläkeläiset. Aika paljon on työttömyyskortistoissa täysin työkyvyttömiä. Eräs tuttu maalla on liki täysin työkyvytön (vaan ei Kelan mielestä), eikä ole edes päässyt sairaseläkkeelle. Kelan (tai jokin maanviljelijöiden vastaava laitos) kuntoutustuki tai sairaukseen liittyvä etuus hänellä on noin viitisensataa. Eräät tutut eläkeläisnaiset ovat pelkän kansaneläkkeen varassa (en tiedä ovatko olleet kotirouvina esim.). Muistaakseni kansaneläke on reilu kuutisen sataa. Ja jos ei ole asunut Suomessa koko aikaa, vähennetään se prosentuaalinen osuus kansaneläkkeestä. Esim. jos on asunut puolet elämästään ulkomailla, saa vain puolet kansaneläkkeestä (tjst.). Jokainen voi sitten mielikuvitella, miten itse tulisi toimeen kolmella sadalla kuussa, tai edes viidellä, kuudella.

Jonkinlaiseen asumistukeen em. köyhät ehkä olisivat oikeutettuja, mutta en tiedä siitä paljoakaan. Mitä muita tukia olisi olemassa mainitulle työkyvyttömälle maanviljelijälle?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Socrates

Asumistukea taitaa saada aika helposti, itsekin saan, kun jäin työttömäksi vuosi sitten.

Takuueläke kai paikkaa noi kaikkein vaikeimmat eläke tilanteet, tosin ei sekään häppöinen ole.
Älkää googletelko minua vaan googlettakaa perspano, niin löydätte jotain mikä kiinnostaa ja kiihottaa.

kertsi

Mitä tulee ylempien toimihenkilöiden keskimääräiseen palkkaan, niin siinä taitaa olla todella kovatuloisia mukana, esim. johtajaylilääkäreitä, yritysjohtajia jne.?  Ja toisaalta on olemassa niitäkin, jotka vain osan työhistoriaansa tienaavat hyvin, ja sitten kun alkavat sairastelemaan, voivat joutua vähentämään työaikaansa osapäiväiseksi, ja voivat joutua hyvinkin pienille tuloille, jos joutuvat sairauseläkkeelle, jos sitä työeläkettä ei ole kerennyt kertyä. On myös esim. perheenäitejä, jotka tekevät puolipäiväistä työviikkoa. Jne.. Eli yhtä vähän kuin voi päätellä henkilön todellista varakkuutta hänen omistamiensa laivojen, autojen ja peltojen tai tuotantolaitosten perusteella (jos veloistaan ei ole tietoa), voi päätellä hänen kuulumisestaan jossain elämänvaiheessa ylempien toimihenkilöiden joukkoon. Sen ehkä voi päätellä, että ylempi toimihenkilö harvemmin on haalinut omaisuutensa jonkun toisen selkänahasta.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Xantippa

Eihän palkka muutoinkaan mistään kerro, saattaa olla vaikka kuinka isopalkkainen henkilö, mutta jos on esim. kuusihenkisen perheen ainut elättäjä, ei siinä erityisesti varallisuus kartu.

Muutoinkin juurikin asumisen valinnat ja perhetilanne mielestäni vaikuttaa eniten ns. arjen varakkuuteen ja siihen, kuinka paljon rahaa on (olisi) päivittäin käytössä.

T: Xante

Kopek

Lainaus käyttäjältä: kertsi - toukokuu 18, 2022, 11:14:46
Sen ehkä voi päätellä, että ylempi toimihenkilö harvemmin on haalinut omaisuutensa jonkun toisen selkänahasta.

Alempien toimihenkilöiden kenties? Pienipalkkaisten ehkä?

Jos yrityksillä ja julkisella sektorilla on varaa maksaa yhteensä x euroa palkkarahaa vuodessa, keskitasoa suurempaa palkkaa saavien vastapainona pitää olla keskitasoa pienempää palkkaa saavia.

Jotta kunnan saamilla vero- ym. tuloilla voitaisiin maksaa silmäätekevien ökypalkat, siivoajien ja muiden matalapalkkaisten kunnan työntekijöiden on kiristettävä nälkävyötään. Jostakin se raha otetaan. Se otetaan kiristämällä ja säästämällä.

Eräässä pienessä kunnassa yksi perhe hallitsi kuntaa kuin Ceaușescun pariskunta konsanaan. Mies oli kunnanjohtaja ja vaimo talousjohtaja. Kunnanjohtajalle ja talousjohtajalle keksittiin kaikki mahdolliset lisät, millä palkka saatiin nousemaan, ja muille kunnan työntekijöille (ainakin naisvaltaisen alan, jolla minäkin olin) maksettiin taulukon alinta palkkaa. Lisäksi kikkailttiin ketjutetuilla sijaisuuksilla ja äitiyslomilla (raskaus oli este saada työpaikka).

Juttelin kerran eräässä tapahtumassa kohtaamani tuntemattoman naishenkilön kanssa tästä asiasta. Hän oli muuttamassa pois kunnasta ja puhui suunsa puhtaaksi siitä, mitä hän ajatteli kunnan meiningistä. Olimme aika samaa mieltä asioista. En ollut siis ainoa, joka näki kuviossa Ceaușescumaisia piirteitä. 

Ahneus on pahasta, ja sitä harrastetaan. Kun päästään korkealle pallille, haalitaan lentopisteitä (Yli-Viikari), tehdään tullaamattomia taxfree-ostoksia (Kallasvuo), vingutetaan luottokorttia (Mona Sahlin) ja ostatetaan työsuhdeautoksi avomallinen BMW (Ailus). Mikään ei riitä.

https://www.etlehti.fi/keskustelu/6057/ketju/kella_paljon_on_se_lisaa_halajaa?page=4

kertsi

#100
Kristillinen etiikka on kahtalainen ja sekopäinen, koska sisältää päinvastaisia ajatuksia, niin kuin melkein kaikki, mitä Raamatussa on:
1. Se, kellä on, sille annetaan. Esivalta olisi Jumalan asettama, on synti yritä kumota valtaapitävien valta. Köyhät meillä on aina keskellämme. Lestojen näkemys: se, että jollakulla menee taloudellisesti hyvin, on merkki Jumalan mielisuosiosta. Oikeiston itsekäs näkemys. Sisällissodan jälkeen punaorpojen ja leskien kaltoinkohtelu = kristillistä etiikkaa? Kostetaan isien pahat teot viattomillekin.
2. Köyhyyden ja armeliaisuuden etiikka. Jesuiitat ja sentapaiset veljeskunnat, ja muiden auttamiseen vihkiytyneet. Maallisen mammonan näkeminen pahana, syntiin viekottelevana asiana. Hyväntekeväisyys, köyhien auttaminen. Marjaana punapäinen pappi, joka halusi auttaa kaikkein hädänalaisimpia, esim. sotaa pakoon lähteneitä, ja sai siitä syystä itsekkäimpien persumulkeroiden vihat päällensä. Latinalaisen Amerikan jotkut katoliset papit, jotka ovat puolustaneet köyhiä. Helpompi on kamelin mahtua neulansilmästä, kuin rikkaan on päästä taivaaseen.

Kuka on oikeasti köyhä, kuka on sovelias armeliaisuuden kohteena?

Kuka haluaa tulla säälityksi? Rikas velkaantunut kerjää sääliä?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Kopek

Kai silläkin on merkitystä, mihin velkaantunut on rahat käyttänyt. Jos ne ovat menneet pröystäilyyn ja huvituksiin ja yleelliseen elämään, häntä ei pahemmin säälitä. Ajatellaan, että sai, mitä ansaitsi.

Velkakurimuksen alle nääntynyt yrittäjä on toinen juttu. Jopa paatuneelta kommarilta voi herua ripaus sääliä.

Asioita arvioidaan tapauskohtaisesti ja yksilökohtaisesti.

Keskimääräinen työntekijä on paremmassa asemassa kuin joku velkavetoisen kuljetus- ym. yrityksen omistaja. Eihän tuon tyyppinen yrittäjä aidosti edes omista ns. omaisuuttaan tai "tuotantovälineitään".

Hullua hommaa, joka tuollaiseen lähtee. Hulluja kuitenkin tarvitaan.

Socrates

Eniten säälin sitä, joka raataa paskaduunia ja on silti rutiköyhä.

Eihän työttömän köyhyyskään herkkua ole, mutta edes jotain vapautta.
Älkää googletelko minua vaan googlettakaa perspano, niin löydätte jotain mikä kiinnostaa ja kiihottaa.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Socrates - toukokuu 18, 2022, 11:12:53
Asumistukea taitaa saada aika helposti, itsekin saan, kun jäin työttömäksi vuosi sitten.

Takuueläke kai paikkaa noi kaikkein vaikeimmat eläke tilanteet, tosin ei sekään häppöinen ole.
Takuueläke paikkaa vain, jos henkilö on (kansan?)eläkkeellä. Jos on liki työkyvytön työtön niin kuin tuttu maalla asuva, takuueläke ei ole optio.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#104
Lainaus käyttäjältä: Socrates - toukokuu 18, 2022, 15:11:19
Eniten säälin sitä, joka raataa paskaduunia ja on silti rutiköyhä.

Eihän työttömän köyhyyskään herkkua ole, mutta edes jotain vapautta.

Jenkkilän ihmemaassa on ihan normaalia, että on kaksi ja kolmekin huonosti palkattua paskaduunia, jotta voisi elää säällisesti, tai edes jot2nkin. Aika paljon on myös kodittomia.

Työttömän köyhän kurjuus moninkertaistuu, jos on kremppaa krempan päälle, niin kuin tuttavallani maalla.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️