Tällään nyt tähän ketjuun, kun en parempaakaan sijoituspaikkaa keksi.
Melko usein kun on keskustelua islamin epäkohdista, joku neropatti keksii alkaa vierittämään syytä ja vastuuta uskonnolta kulttuureille. Onkin mukamas milloin mistäkin islamin piiriin päätyneestä kulttuurista lähtöisin milloin mikäkin paskuus. Ja sitten kuitenkin myös kulttuuritkin halutaan päästää vastuusta sillä hölynpölyllä että kaikki kulttuurit ovat yhtä arvokkaita. Toki voin ajatella että kaikki kulttuurit ovat arvokkaita, mutta en suostu ajattelemaan että kaikki osatekijät kaikissa kulttuureissa ovat arvokkaita. Kulttuureita voisi siistiä aivan kuin jotain rehottavaa hiuskuontaloa.
Mutta ehkäpä kannattaisi vihdoin viimein kysyä mitä mieltä islamin piirissä oikeasti eläneet ihmiset ovat tästä että onko islam vastuussa ihmisten rääkkäämisestä, vai kulttuurit. Osuin puolivahingossa tällaiseen tekstiin:
https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/sirwa-farik/Onko syynä uskonto vai kenties kulttuuri, on kysymys, johon Sirwa Farik on vastannut teini-iästä lähtien, kun epäkohdista on puhuttu. ”Yleensä vastaukseni on ollut ’uskonto’, ja jos jokin ilmiön syyn taustalla ollutkin kulttuuri, se on saanut vaikutteita uskonnosta”, hän toteaa.
Pienessä synnyinkaupungissaan Kirkukin seuduilla Farik ei voinut hyväksyä, että tytöt ja pojat olivat eri asemassa. Pojilla oli enemmän vapauksia, ja tyttöjen perusasioita, kuten koulun käyntiä tai ulkona liikkumista rajoitettiin. ”Kun tätä nostettiin esiin, perusteluna oli kulttuuritekijät. Nyt huomaan vielä enemmän, että näiden kulttuuritekijöiden taustalla uskonto on vahvasti läsnä”, Farik muistelee harvinaisia keskusteluja teini-ikäisinä epätasa-arvosta ja lisää:
...
– Me rikoimme tabuja ja vaadimme vapautta, tasa-arvoa, sivistynyttä lainsäädäntöä, uskonnon ja vallan erottamisesta toisistaan jne. Luonnollisesti ensimmäisinä vastassamme olivat islamistit, uskonoppien aktivistit ja imaamit, joiden mielestä me vaadimme hävyttömiä ja pyrimme tuhoamaan yhteiskuntaa.
– Meille vastattiin, että islam on antanut vapauden ja tasa-arvon, se on ympäröivän yhteiskunnan kulttuuri, joka ei niitä toteuta. Eli sielläkin käytiin keskustelua epäkohtien syistä. Tosin naisten ja miesten välisestä tasaarvosta islamisteilla ja nationalisteilla oli ihan toisenlainen käsitys. Erbilissa hyvin tunnettu imaami Bashir antoi Fatwan ja perusteli Moskeijan megafonista, miksi veremme on oikeutettu vuotamaan.
...
– Aina kun tietyn tapauksen syitä ja seurauksia puidaan, yksi keskeisimmistä keskustelunaiheista on tätä päivääkin myöten, onko kyseessä uskonto vai jokin muu. Tuntuu siltä, että tietoisesti halutaan väheksyä uskonnon vaikutusta väkivallan tuottamisessa, ja pyritään löytämään muita selityksiä.
...
– Kunniaväkivalta ja sen korkein vaihe kunniamurha saattaa esiintyä muuallakin kuin uskonnollisissa piireissä, mutta kun esimerkiksi islamin opeissa nainen on pitkälti perheen miespuolisten kontrollissa ja nämä määrittävät naisten oikeutta – ja vielä kun maan lainsäädäntö pohjaa näihin normeihin – niin ei voi olla yhdistämättä uskontoa naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, Farik summaa VAbaarin keskustelutilaisuuden ytimen.En usko että islamin paapomisessa ja paijaamisessa on mistään muusta kyse kuin länkkärien pelosta että helvetti repeää levälleen jos ei hymistellä että eihän se uskonto ole mihinkään syypää.